Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Mättande frukostsmoothie med mandelchiamjölk, hallon, blåbär, banan och med topping av cacaonibs och pumpafrön

$
0
0


Här kommer ännu en frukostsmoothie, som det nog är lättast att äta med sked. Den är nämligen väldigt krämig och lite svårdrucken. God, god, god, och nyttig, nyttig, nyttig! Jag toppade smoothien med cacaonibs, mandelspån och pumpafrön, men du kan välja solrosfrön, linfrön eller något annat som du tycker om.

Som bas i smoothien hade jag egengjord mandelchiamjölk, som behöver förberedas och läggas i blöt kvällen innan. Jag hade också i risprotein och lecitin, som bl a är mums för hjärnan. Här kan du läsa mer om lecitin. Det här räcker till två portioner, i alla fall om man också äter en macka till.

60 g Kravmandel
20 g hela chiafrön
4 dl kallt, friskt vatten

Skålla och skala mandeln. Lägg mandel och chiafrön i blöt i vattnet över natten. Täck med lock. På morgonen mixar du alltsammans en god stund tills det blir riktigt finfördelat, och låter det rinna av i en finmaskig sil. Tryck med baksidan av en sked så det blir så mycket "mjölk" som möjligt. Kasta inte mandelchiamassan som blir kvar. Den kan du ha i matbröd till exempel. Sist jag gjorde mina sesamfrallor tog jag och rörde i massan och hoppade i gengäld över den andra mängden chiafrön som står angivet i receptet. Jag plussade också på med lite mer husk, kanske en halv matsked. Dessutom hade jag i lite hackade förvällda nässlor. Det blev hur bra som helst!

4 dl mandelchiamjölk
½ liten banan, ca 40 g
50 g färska hallon
50 g färska blåbär
1 msk risproteinpulver
1 msk lecitin
1 tsk krossade linfrön
1 tsk björnbärspulver
1 tsk flytande honung eller ljus agavesirap

Mixa alltsammans jämnt och krämigt, häll upp i en skål och toppa med det du har lust med. Må gott och njut av en härlig sommarfrukost!

I det här inlägget ser du bilder på bl a björnbärspulver och risproteinpulver.











Ört- och vitlöksmarinerade oliver och scamorza - härligt tillbehör till sommarens grillaftnar

$
0
0


Så enkelt och ändå så otroligt gott! Det här tillbehöret snoddes första gången ihop i all hast när vi hade kånkat ut trädgårdsmöblerna och hade uteätarpremiär för sommaren. Hastigt och lustigt blev vi väldigt många runt matbordet och det gällde att snabbt fixa ihop något. I såna lägen är det en välsignelse att ha lite burkar i gömmorna och några paket köttfärs i frysen. Köttfärsen - som jag fryser in i platta paket - tinade snabbt i lite ljummet vatten, och förvandlades sedan raskt till en mustig köttfärssås medan pastan kokade, och eftersom jag hade ett paket oöppnad scamorza i kylen (som jag egentligen hade tänkt använda till annat) gjorde jag det här tillbehöret som passade perfekt till. Till dotter Erikas examensfest nyligen repriserade jag det hela, men då med gröna oliver och getost från Sardiniensemestern. Blandningen är också supergod till allt det grillade nu i sommar

Till efterrätt körde jag repris på min goda björnbärssmulpaj. Den gick också väldigt snabbt att laga med bär direkt från frysen.

Om du inte har scamorza kan den ersättas med lite fastare mozarella. Om du har gott om tid kan osten och oliverna gärna få marinera några timmar eller över natt. De håller sig utan problem några dagar i kylen om inte allt går åt.

250 g scamorza eller mozarella
1 burk svarta eller gröna oliver
1½ dl fin jungfruolivolja
2 vitlöksklyftor
2 tsk pestokrydda med ramslök (bild här) - eller andra valfria örtkryddor
lite flingsalt

Tärna scamorzan/mozarellan, kärna ur oliverna och skala och flisa vitlöken.
Blanda i en skål.
Vispa ihop olja med örtkrydda och lite flingsalt och häll över. Blanda runt ordentligt. Klart!

Glutenfri rabarberkrusbärspaj med smultäcke av risflingor, kokos, mandelspån och vit choklad

$
0
0


Rabarber, rabarber, rabarber! Finns det något somrigare än en rabarberpaj? Ja, det skulle möjligen vara jordgubbstårta då. Jag läste nyligen att en rabarberplanta håller i ungefär 15 - 20 år. Sedan behöver den förnyas. Hm! Våra plantor har funnits här på gården så länge maken kan minnas, vilket bör bli sisådär 62 år! De ger fortfarande skörd, och såvitt jag kan bedöma är det inget fel på dem.

Nåja, nu skulle det i alla fall göras en rabarberpaj, och eftersom jag även hade lite krusbär i frysen som behövde användas innan det är dags att plocka nya, så skarvade jag med dem. Du kan förstås ta enbart rabarber, enbart krusbär, eller kanske blanda rabarbern med jordgubbar om du har lust.

Risflingorna kan bytas mot glutenfria havregryn, boveteflingor, hirsflingor eller quinoaflingor, och för att göra pajen laktos- eller veganvänlig använder du en mjölkfri vit choklad och byter det vanliga smöret mot laktosfritt eller mjölkfritt alternativ. På Seitanfoods kan man köpa både veganchoklad och andra veganvänliga produkter. Här hittar du återförsäljare som kan finnas i din närhet.

Pajen smakade ljuvligt tillsammans med hemgjord vaniljsås enligt receptet i det här inlägget.

500 g ansad, skuren rabarber
300 g krusbär - mina kom direkt från frysen
2 msk potatismjöl
2 msk ljust rårörssocker

1 dl fullkornsrisflingor - mina kom från Spielberger, men det finns också av andra märken
1 dl kokosflingor
1 dl mandelspån
½ dl ljust rårörssocker
50 g hackad vit choklad
40 - 50 g kallt hyvlat smör

Lägg rabarber och krusbär i en smord form.
Blanda ihop potatismjöl och socker och strö över.
Blanda ihop risflingor, kokosflingor, mandelspån, socker och hackad vit choklad och fördela blandningen över bären.
Hyvla över riktigt kallt smör.
Skjuts in i ugnen på ca 180 - 190 grader i 30 - 35 minuter.
Servera - gärna fortfarande en aning ljummen -  med riktigt kall vaniljsås till.

Ha en härlig söndag allihop! Må solen skina på er!










Snart midsommar kära ni - jag bjuder på mina bästa glutenfria tårtor

$
0
0



Kan ni fatta att det är midsommar om några dagar? Jag kan det inte! I vintras tyckte jag - när det var som mest mörkt, kallt och dystert - att tiden nästan stod stilla, men sen i slutet på mars har det gått i rasande fart. Just nu vill jag mest trycka på pausknappen, för vackrare än så här blir det nog knappast. Och jag vill helst inte tänka på att det snart vänder igen och att det obönhörligen kommer att bli mörkare och mörkare på kvällarna.

Nej, bort med dystertankar! Än är det sommar! Än är det kliande myggbett och chans till bränna på nästippen! Än är det huttrande dopp i iskalla sommarsjöar - och förhoppningsvis även några lite mer ljumma och uthärdliga! Än är det cykelturer och skrubbsår på knäna efter vilda sommarlekar! Än är det utflykter med picknic och glass som smälter alldeles för fort! Än är det frukostfika i trädgården med tårna doppade i daggvått gräs! Än är det fest med nykokt saft och ljummen sockerkaka i bersån! Än är det tid för tårtkalas med ett överdåd av sommarens alla bär!

Här får du tips på några tårtor som passar till midsommar. Alla är förstås glutenfria och alla är riktigt, riktigt goda! Alla kan dessutom lätt göras laktosfria eller t o m helt mjölkfria.

Ha nu en riktigt härlig midsommarvecka allihop!

Glutenfri festtårta med mandelbotten, sjuden äggkräm med vit choklad samt färska sommarbär.

Mandel- och pistaschtårta med fruktig fyllning.

Blåbärsmoussetårta à la Josefin.

Mandeltårta med hallonmousse, mascarpone och färska hallon.

Chokladpavlova med jordgubbar, smetanagrädde och ananascurd.

Fryst chokladmarängtårta med vit chokladkräm och citroncurd.

Saftig mandelkaka med potatis, kikärtor och hallonglasyr.

Pepparkakspavlova med äggkräm och sommarbär - en riktig Året runt-tårta.

Festtårta med knaprig mandelbotten, chokladsmörkräm, citroncurdsgrädde och hallon.










Glutenfri lax- och räktårta - en hit på midsommarbuffén

$
0
0


I morgon är det Midsommarafton go´vänner och jag hoppas att solen ska skina på er och att ni är pigga och kuranta så att ni kan svänga runt i midsommardansen. Själv ligger jag i hårdträning med "Små grodorna" som är lilla I:s favorit. God mat hoppas jag också att ni ska få! Den här läckra lax- och räktårtan kommer i alla fall att stå på mitt bord, och ni hinner faktiskt göra den ni också, för den är inte ett dugg svår och inte heller särskilt tidskrävande att göra.

Tycker du inte om pepparrot kan du ta enbart naturell färskost och i stället smaksätta med det du tycker om, och vid behov använder du förstås laktosfri färskost. Till botten kan du ta vilket lite grövre bröd som helst, och behöver du inte äta glutenfritt är kavring ett bra alternativ. Själv har jag blivit smått beroende av pestokryddan med ramslök från Zmaka, Jag har den i det mesta, så den slank förstås ned i min röra, men du kan välja andra örtkryddor också. Lycka nu till med lax- och räktårtsbaket !

Nu önskar jag er alla en riktigt fin Midsommarhelg, och hoppas att några regndroppar och mörka moln inte ska få förstöra feststämningen! Det ser ju dessvärre ut som om det ska bli lite av den varan. Ha det riktigt trevligt och var rädda om er!

ca 280 - 300 g valfritt bröd - jag tog 4 ganska stora skivor av ett lite grövre glutenfritt formbröd (som jag ännu inte haft på bloggen)
ev lite smör

3/4 dl grädde
4 gelatinblad
1 ask naturell cream cheese, 200 g - ICA
1 ask Philadelphia med pepparrot, 175 g
2 msk majonnäs
100 g gravad eller rimmad lax
150 g skalade räkor
1 knippe dill
1 msk pressad citronsaft + ev lite skalrasp
1 tsk pesto med ramslök eller annan örtkrydda

garnering: laxskivor, skalade räkor, dillvippor, citronskivor, gurkskivor, röd caviar eller vad du vill

Mixa brödet. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite smält smör - beroende på vilken sorts bröd du använder -  men jag behövde det inte. Brödet gick ihop till en jämn massa ändå.
Tryck ut brödmassan jämnt i en form med löstagbar kant.
Blötlägg gelatinbladen minst 10 minuter.
Koka upp grädden och lägg i de urkramade gelatinbladen. Rör/vispa tills de smält ordentligt.
Låt svalna lite och rör sedan ned cream cheese, Philadelphia och majonnäs så allt blandas och blir jämnt. Rör också ned finhackad dill och citronsaft samt örtkryddan. Lite rivet citronskal kan du också ta om citronen är ekologisk.
Grovmixa eller finhacka lax och räkor och vänd ned i smeten. Smaka av röran. Eventuellt kan det behövas lite mer salt.
Häll röran på brödet, täck över alltsammans och ställ in i kylskåpet till dagen därpå.
Garnera precis som du vill.















Gluten - och mjölkfri kladdkaka med dadlar, mandelsmör och kakao

$
0
0


Gomorron! Hoppas att alla haft en fin Midsommarafton, och att ni vaknat pigga och förväntansfulla - antingen ni nu har lagt sju sorters blommor eller kavaljerer under huvudkudden! Nog har ni väl ätit både sill och jordgubbstårta? Det har jag, för det hör i alla fall min midsommar till. Jag nöjde mig med lite blommor i håret och en endaste kavaljer - den som jag hållit mig till i fyrtio år vid det här laget! Nu önskar jag er alla en fin fin fortsättning på helgen och en härlig Midsommardag! Och tänk, idag har solen också vaknat till liv!

Det här receptet på glutenfri kladdkaka måste jag bara dela med mig av. Såå god! Dessutom inte ett dugg onyttig. Själva kakan är både glutenfri och mjölkfri, och som tillbehör väljer du förstås något helt mjölkfritt grädd- eller glassalternativ om du måste eller väljer att undvika alla mjölkprodukter.

Mandelsmör finns av flera märken, både med rostade mandlar och orostade. Jag använde ett från Monki med rostade mandlar som gav kakan en lite pikant rostad smak. Med "vitt" mandelsmör blir kakan mer neutral i smaken. Kakan är jättegod i båda varianterna, en aning ljummen med glass eller vispad grädde.

Jag föreställer mig att det går precis lika bra att använda mjuktorkade eller blötlagda fikon i stället för dadlar. Eller kanske både och.

12 färska dadlar - urkärnad vikt ca 175 g
100 g mandelsmör -  t ex Kung Markatta eller Monki
3 stora ekologiska ägg
1 msk dadelsirap eller mörk agavesirap
2 msk rå kakao
2 krm äkta vaniljpulver
25 g kallpressad kokosolja
2 msk mandelmjöl
2 krm bakpulver

Mixa de urkärnade dadlarna tillsammans med mandelsmöret.
Smält kokosoljan i vattenbad.
Tiillsätt kokosoljan och alla övriga ingredienser och mixa till en sammanhängande smet.
Häll smeten i en lite mindre smord form med löstagbar kant - gärna fodrad med bakplåtspapper - och grädda i 175 graders ugnsvärme ca 17 - 18 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.
Servera med lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass och gärna några bär. Jag tog några klasar röda vinbär direkt från frysen.

Annorlunda tomatsoppa med färska tomater och smak av fetaost och soltorkade tomater

$
0
0


Hoppas alla har haft en härlig midsommarhelg och att ni varken är alltför utfestade eller alltför myggbitna utan bara nöjda och sommarglada. Men nu är det vardag igen och dessutom Köttfri måndag, så då ska det förstås bjudas vegetariskt här på bloggen.

Den här tomatsoppan passar fint i sommar, nu när vi äntligen börjar få tillgång till tomater som faktiskt smakar TOMAT. Den kan antingen ätas varm, eller kyld med en isbit i. De glutenfria buljongtärningar jag använde är i det närmaste osaltade, därför behövdes tillskott av örtsalt. Om du använder annan buljongtärning med mer salt får du anpassa den andra saltmängden därefter.

Du vet väl förresten om att det är lite extra klokt att äta mycket tomater i sommar. Tomater innehåller nämligen ämnet lykopen, som är en karotenoid och som förutom att skydda mot cancer även sägs skydda mot solens skadliga UV-strålar. Nu har vi förstås inte fått någon större överdos av sol än i sommar, men vi ska väl hoppas att det vänder och att det blir både varmare och soligare igen, och då är det bra att vara förberedd.

Extra effektivt blir lykopenet om tomaterna upphettas, så ät gärna tomatsoppa, ugnsbakade tomater, ugnsbakade körsbärstomater med mozarella, ketchup (helst utan socker förstås), en smakrik tomat- och paprikaröra och tomatpuré.

Så här gör du soppan:

700 g färska, svenska, smakrika tomater - bleka vintertomater göre sig INTE besvär
6 dl vatten
4 stora vitlöksklyftor
2 glutenfria grönsaksbuljongtärningar
1 dl tomatpuré
2 tsk milt paprikapulver
1 - 2 tsk örtsalt - jag använde Trollets
1 burk smaksatt crème fraiche - fetaost/soltorkade tomater
1 tsk kokossocker
lite röd balsamvinäger
ev lite vitlökssalt från kvarn

Skålla, flå och grovhacka tomaterna, skala vitlöken.
Koka upp vatten med buljongtärningar och tomatpuré och lägg i tomathack och vitlök.
Lägg också i paprikapulver och örtsalt. Låt alltsammans koka upp och koka några minuter.
Rör ned crème fraiche och mixa soppan slät.
Smaka av med kokossocker, balsamvinäger och eventuellt mer salt.

Servera gärna soppan tillsammans med glutenfria grissinis, eller varför inte sesamfrallor.
Ha en underbar måndag allihop!









Glutenfria teffmjölspannkakor med grädde och färska bär

$
0
0


På midsommarafton bjöds det förstärkt frukost härhemma på morgonen innan de yngre drog vidare på egna äventyr. Då åt vi - förutom bl a kokosjordgubbssmoothie och nygjord mysli - även de här pannkakorna. Eftersom frukosten skulle begås redan vid 9-tiden gjorde jag faktiskt smeten redan kvällen innan för att vinna tid. Den fick alltså stå och svälla över natt, och sedan tog jag ut den i rumstemperatur en dryg halvtimme innan jag skulle sätta igång och grädda. 10 pannkakor blev det, och tänk, inte en endaste en blev kvaddad!

Jag har gärna risproteinpulver eller havreproteinpulver i mina glutenfria pannkakor för att ge lite extra stadga, men det kan bytas mot något annat proteinpulver. Om du ska servera eller fylla pannkakorna med något salt hoppar du bara över vaniljpulvret.

1½ dl ljust teffmjöl
2 msk risproteinpulver (köper jag på Life)
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
4 dl valfri mjölk - vanlig, laktosfri eller av någon alternativ, mjölkfri sort
3 stora ekologiska ägg

kokosolja till stekning

Blanda ihop mjöl, proteinpulver, salt och vaniljpulver i en bunke och vispa ned hälften av mjölken.
Tillsätt äggen vispa kraftigt, och tillsätt resterande mjölk. Vispa till en slät och klumpfri smet.
Låt svälla minst en halvtimme i rumstemperatur - eller i kyl över natt.
Grädda i kokosolja på medelvärme, lite drygt ½ dl smet till varje pannkaka. Vispa om ordentligt i smeten mellan varje pannkaka .

Servera pannkakorna nygräddade med vispad grädde, smetana, kokosgrädde, sylt, kompott eller färska bär av allehanda slag. Den som vill slå på stort kan ringla lite flytande honung eller ljus agavesirap över också.









Goda köttbullar med bacon

$
0
0


Bacon i köttbullar är förvisso ingen innovation som jag kan ta åt mig äran av, men det hindrar ju inte att jag också kan göra dem, och dessutom på mitt eget sätt. Bullarna blev jättegoda med lite extra rökig sälta. Jag serverade dem med lätt stekt, kokt färskpotatis från dagen innan (stekt färskpotatis är faktiskt nästan ännu godare än vanlig kokt färskpotatis), sås, grönsaker, och kanelsmakande tranbärssylt.
Maten räcker ungefär till fem till sex personer - beroende på hunger och vad som serveras till.

550 g nötfärs - gärna lite mer grovmalen. Svenskt kött är en självklarhet!
1 paket bacon - kalkonbacon för den som inte vill äta griskött
3/4 dl quinoaflingor - kan bytas mot boveteflingor eller hirsflingor
3/4 dl vatten
1 tsk dijonsenap
1 msk chilisås
1 stort ekologiskt ägg
1 stor pressad vitlöksklyfta
rejält med vitlökspeppar
många kvarnvarv salt
lite av en chilistark afrikansk salsa som jag köpt i en rättvisebutik - här kan du också hitta förslag på olika chilistarka såser
smör/olja till stekning

ca 3 dl valfri grädde
kalvfond
soja
eventuell valfri redning

Lägg flingorna i blöt i vatten i tio minuter.
Rör ned ägg, senap, chilisås, pressad vitlök, vitlökspeppar, salt och den afrikanska salsan.
Mixa eller hacka baconet mycket fint och blanda ned.
Rör sist ned färsen och blanda om till en smidig och jämn färs.
Rulla köttbullar eller mindre biffar och stek gyllenbruna på båda sidor, några minuter på varje sida.
Häll i grädde, fond och soja och låt småputtra ytterligare några minuter under lock tills bullarna/biffarna är genomstekta. Smaka av såsen och red eventuellt. Jag tyckte inte det behövdes.
Servera med valfria tillbehör.

Jordgubbskokossmoothie med lecitin och proteinpulver

$
0
0


Jordgubbstiden är kort med ljuvlig, och det gäller att passa på att njuta. Den här smoothien med jordgubbar till exempel, kan förgylla vilken dyster och gråruggig morgon som helst. Och nog har det varit mer än lovligt kylslaget och ruggigt på sista tiden. Sisådär 11 - 12 grader på mornarna, och ibland knappt det. Ska man äta frukost i trädgården får man linda in sig flera varv i en pläd. Vart tog sommaren vägen egentligen??

Som bas i min smoothie använde jag egengjord kokosmjölk som är hur lätt som helst att göra men som du behöver förbereda kvällen innan. Släng inte kokosraspet som blir kvar när du gjort kokosmjölken. Det kan sparas några dagar i kylskåpet. Av den kan du nämligen göra en god och nyttig kladdkaka, som du får recept på i övermorgon.

När det gäller lecitin är åsikterna delade kring huruvida det är nyttigt eller inte. Jag brukar använda det i smoothies emellanåt eftersom det ger fyllighet och krämighet i den. Här och här kan du läsa vad lecitin är. Det finns också mer kritiska röster som menar att det inte alls är nyttigt. Personligen tänker jag att det handlar om vilken sorts lecitin det är, hur det har framställts och hur det används. Välj själv. Du kan hoppa över det och i stället öka på mängden proteinpulver en aning.

1 dl ekologiska kokosflingor
2½ dl kallt friskt vatten

Lägg kokosflingorna i blöt i vattnet, täck över och låt stå över natt.
På morgonen mixar du alltsammans länge och väl så att det blir en tjock mjölkvit massa.
Häll av "mjölken" i en tät sil och pressa med en sked så all vätska kommer ur. Det blir lite drygt 2 dl av den här satsen.

1 sats kokosmjölk
100 g snoppade söta jordgubbar
½ msk lecitin
½ msk risproteinpulver eller smoothiepulver av havre
2 tsk ljus flytande honung - jag tog min ljuvliga lavendelhonung som jag köpte på Sardinien

Mixa alltsammans till en slät och vackert rosa smoothie.

Jag åt smoothien till frukost tillsammans med en äggmacka på det här brödet och en kopp kaffe. Sen kände jag mig redo att möta dagens utmaningar och uppgifter - iklädd fleecetröja! Jag var nästan på vippen att plocka fram långkalsongerna också, men hejdade mig. Nån måtta får det vara! Det är ju ändå sommar!
Ha nu en härlig söndag allihop!










Kokoskladdkaka med kakaosmör, kakaomassa och kokosolja - både glutenfri och mjölkfri

$
0
0


I förrgår bjöd jag ju på en jordgubbskokossmoothie på egengjord kokosmjölk, och då fick jag en del "kokosrasp"över, som jag inte nändes kasta bort. I stället gjorde jag en kokoskaka av det lite nyttigare stuket. Första gången jag gjorde kakan hade jag ingen honung i, men då tyckte maken att den var i bittraste laget. Med honung i fick den med beröm godkänt, så här kommer reeptet om ni också vill pröva. Och jag tror bestämt att kakan går att göra även med vanlig kokos som inte blivit "urmjölkad".

Jag pytsade också i lite rödbetspulver i min kaka för att plussa på nyttigheterna och fördjupa smaken, men det kan uteslutas. Ta gärna en halv matsked extra kakao i i stället om du inte har rödbetspulver.
Bara 2 matskedar mjöl och inget bakpulver?? Ja, det stämmer på pricken!

ca 60 g "kokosrasp"

80 g kakaosmör - läs mer här
80 g kakaomassa - läs mer här
50 g kallpressad kokosolja
50 g kokosblomssocker - ca 1 dl
2 msk mörk honung
1 msk rå kakao
(1 msk rödbetspulver)
½ tsk vaniljpulver
4 stora ägg
2 msk kokosnötsmjöl eller havremjöl - jag har gjort med båda delarna och båda funkar

Servering: grädde, glass, färska bär, sylt eller vad du vill

Smält kakaosmör tillsammans med kakaomassa och kokosolja. Både kakaosmör och kakaomassa är stenhårda, så det är lättast att riva dem grovt direkt ned i kastrullen.
När det smält rör du ned kokossockret och honung och rör tills det smälter. Rör också ned kakao, rödbetspulver och vaniljpulver och vispa om ordentligt så det blandas.
Låt svalna till rumstemperatur och rör ned äggen ett i taget. Vispa om ordentligt, det blir som en tjock kolasås i konsistensen.
Rör slutligen ned kokosraspet och mjölet och häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader 16 - 18 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten fortfarande, för den stelnar ytterligare när den svalnat.
Låt svalna innan du lossar kakan ur formen. Servera med valfria tillbehör.
















Glutenfri pastagratäng med spenat och räkor

$
0
0


Den här goda pastagratängen såg dagens ljus när jag fått lite för mycket kokt pasta över. Jag hade dessutom räkor över efter midsommarfirandet, och tillsammans med bladspenat från frysen och en god kryddblandning från Krusmyntagården blev det en riktig festrätt mitt på blanka vardan. Gratängen räcker ungefär till fyra personer.

ca 400 g färdigkokt valfri pasta - jag hade glutenfria pastasnurror från min nyupptäckta nätfavorit Senza Gluine som har massor med rolig, glutenfri pasta.

200 g fryst, tinad och urkramad bladspenat
200 - 250 g skalade räkor
2 dl grädde
1 dl mjölk
45 g färskriven parmesan
2 tsk Gårdens blandning från Krusmyntagården

Lägg pastan i en smord ugnsform, och blanda i urkramad, tinad spenat och räkor.
Vispa ihop grädde, mjölk, ost och kryddblandning och häll över.
Grädda gratängen i 200 grader ca 30 - 40 minuter - lite beroende på hur hög eller vid din form är.
Servera med någon blandad sallad.









LCHF-muffins med mandelmjöl, kokosmjöl och hallon eller björnbär

$
0
0


Jag föredrar egentligen att baka med kokosblomssocker, muscovadosocker eller råsocker eftersom jag tycker det känns mer naturligt. Men jag har några personer i min omgivning som är väldigt strikta LCHF-are, och därför har jag också en påse Sukrin i mitt skafferi så att jag ska kunna bjuda dem på något gott till fikat.

De här muffinsen är det senaste i den vägen, och de blev riktigt goda. Receptet är en blandning mellan gram och deciliter eftersom mandelpastan var så fast i konsistensen att det var svårt att ange i decilitermått. Hallonen/björnbären likaså. Jag använde mina metallformar som jag köpt på Cordon Bleu. Muffinsen tog längre tid än jag trott att grädda. Det kan nog variera beroende på dels vilka formar man använder, dels vilken plåt man har formarna på. Du får pröva dig fram helt enkelt och testa med en sticka.

100 g mandelpasta/smör - finns av flera märken, bl a Monki och Kung Markatta
1½ dl sukrin - självklart går det bra med vanligt råsocker också
3 stora ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
2 tsk husk
2 tsk bakpulver
ca 130 g frysta hallon eller björnbär - 3 - 4 bär per muffins

Vispa mandelpastan tillsammans med sukrin så att det blir slätt. Tillsätt äggen och vispa fluffigt.
Blanda ned grädde, och därefter mandelmjöl och kokosnötsmjöl blandat med husk och bakpulver.
Låt smeten stå och svälla medan du smörjer muffinsformarna. Smeten blir ganska fast i konsistensen.
Fördela i 10 smorda formar och tryck ned de frysta hallonen eller björnbären. Jag har gjort med båda bärsorterna. Du kan givetvis ta andra bär om du vill, blåbär, vinbär eller urkärnade körsbär till exempel.
Grädda i 200 grader ett snäpp nedanför mitten.
Det tog ca 18 minuter för mig att få muffinsen klara, men du får som sagt pröva dig fram.

Ha en mysig lördag allihop!

Blomkåls- och halloumipizza med vegofyllning

$
0
0


Undrar vem som kom på den fullkomligt geniala idén med blomkålspizza? Det var i alla fall inte jag. Tyvärr! Jag hade gärna varit upphovskvinna till den snilleblixten. Recept med blomkål som pizzabotten har cirkulerat i bloggvärlden ett bra tag, och jag kan ju inte vara sämre än alla andra, eller hur? Jag måste ju också testa. Halloumipizza är också välkänt i LCHF-kretsar, och ett bra alternativ om man vill undvika kolhydrater. Den idén kan jag inte heller ta åt mig äran av. Sorgligt men sant! Jag tror faktiskt att det är Birgitta Höglund som uppfunnit det receptet.

Jag har som sagt sett lite olika varianter av båda de här pizzorna, men fick för mig att kombinera dem i en och samma botten. Det är mitt enda bidrag till innovationerna, och resultatet blev i alla fall mycket lyckat. Det blev en välsmakande men ganska mjuk vegetarisk pizza, lagom till 3 - 4 personer. Visst kan man äta vegetariskt, även om man är LCHF-anhängare!

Smaklig och trevlig Köttfri måndag allihop!

450 - 500 g blomkålsbuketter - stjälkar och blad kan du koka soppa på
2 stora ekologiska ägg
125 g halloumi, ½ paket
1 msk husk

2½ - 3 dl färdig ajvar relissh
1 lite mindre zucchini, ca 275 - 300 g
ca 14 - 15 romanticatomater eller körsbärstomater
någon rolig kryddblandning - t ex Gourmetkrydda från Krusmyntagården
några kvarnvarv salt
125 g halloumi - den andra halvan

Mixa blomkålen fint till ett "ris". Jag skulle rekommendera att du gör det i två omgångar. Tillsätt ägg, finriven halloumi och husk och mixa/blanda ihop till en jämn smet. Det går lättast med rena händer. Bred ut på en bakpappersklädd långpanna.
Förgrädda i 225 grader ca 15 minuter.

Bred ut ajvar relishen på pizzabotten. Fördela tunnskivad zucchini, urkramade tomater, krydda, lite salt och den resterande halloumin (grovriven) jämnt över alltihop.
Fortsätt grädda pizzan i lite lägre ugnsvärme, 210 grader, ca 15 - 20 minuter.















Ännu ett glutenfritt formbröd som är proppat med nyttigheter

$
0
0


Men hörrni, vilken helt FANTASTISK sommar vi fick plötsligt! Jag njuter alldeles ohämmat av solen och värmen, och gör verkligen inte fler knop än jag behöver. Men, men, de glutenfria bröden försvinner i rasande takt här hemma, så lite brödbakande blir det ändå mellan varven. Även maken nallar nämligen då och då av mitt bröd. "Varför ska jag äta tråkigt bröd när du äter så gott bröd?" Haha, ja det kan man ju verkligen undra! Skämt åsido, han får gärna nalla. Nuförtiden undviker jag nämligen helst att baka med vanliga mjölsorter, så om det ska bli vanligt bröd blir det köpebröd för hans del.

Den här gången gjorde jag brödet på riktigt kall degvätska och lät det jäsa länge. Mjölblandningen som jag använde kan du byta helt efter eget tycke, bara det blir samma mängder i slutändan. Dadlarna kan du också byta mot annan frukt, liksom baobab mot något annat bärpulver. Brödet blev VÄLDIGT gott!

Lycka till med baket! Ut i solen med dig nu medan brödet jäser! Det sköter sig nästan själv medan du kan sjunka ned i solstolen och fördjupa dig i en spännande bok.

Bilder på de olika mjölsorterna hittar du här.

5 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
½ dl rapsolja eller mandelolja
½ dl yaconsirap eller dadelsirap
½ dl krossade linfrön
½ dl krossade bovetegryn
1 dl skalade hampafrön, ca 50 g
1 dl hel oskalad mandel, ca 100 g
ca 100 g urkärnade dadlar - färska eller mjuktorkade
2 dl rårismjöl
2 dl ljust teffmjöl
2 dl mörkt teffmjöl
2 dl quinoamjöl
2 msk fiberhusk
2 msk baobabpulver
1 tsk salt

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt olja och sirap.
Tillsätt linfrökross, bovetekross, hampafrön, mandel och strimlade dadlar och rör om.
Blanda mjölsorterna med husk, baobabpulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal. Arbeta degen mycket väl minst 10 minuter till en fast men ganska kladdig deg..
Klicka upp den i en mycket väl smord form. Ta en aning rapsolja på fingrarna och tryck ned degen jämnt och släta till ytan.
Täck över och låt jäsa dragfritt och inte alltför varmt ungefär 2 timmar.
Sätt in brödet på 225 grader men sänk genast till 175. Grädda brödet 1½ timme. Tippa ur det ur formen, stäng av ugnen, och sätt in brödet på eftervärme ytterligare en kvart.
Låt svalna på galler, väl inlindat i bakdukar, och skiva det sedan tunt och frys in. Brödet tinar snabbt i rumstemperatur när det börjar bli frukostdags.






Rabarberkräm med lite annorlunda smak - kokad i smultronjordgubbssaft

$
0
0


Vid min frysrensning häromsistens hittade jag även en stor påse rabarber. Hälften av den kokade jag kräm på, och för att göra smaken lite mer spännande kokade jag rabarbern i en god smultronjordgubbssaft som jag köpt på ett av mina många sommarbesök i olika gårdsbutiker. Det går naturligtvis bra med ren jordgubbssaft också. Rabarber och jordgubbar är ju en klassisk kombination. Blanda saften så den blir ganska stark i smaken, lite starkare än vanlig dricksaft. Jag tog proportionerna 1:3 i stället för rekommenderade 1:5 - 6. Jag har faktiskt en påse rabarber kvar i gömmorna. Den har jag tänkt koka i min kryddsmakande äppeldricka, som jag också hittade en förpackning av i frysen. Jag tror att den krämen också kommer att bli riktigt, riktigt god!

4 dl saft med ganska kraftig smak - antingen ren jordgubbssaft eller smultronjordgubbssaft
½ - 1 dl ljust rårörssocker
600 g rabarber skuren i bitar
2 - 2½ msk potatismjöl - beroende på hur tjock du föredrar din kräm

Koka upp saft tillsammans med socker. Jag tog den mindre mängden, men L påstod att han skulle föredragit lite mer socker. Jaja, jag vet att jag tillhör den "sura" sorten.
Lägg i rabarbern. Jag la i min rabarber direkt från frysen. Om du använder färsk rabarber kanske du behöver öka på saftmängden något. Den frysta avger nämligen lite extra vätska.
Låt koka upp igen och småkoka någon minut bara så att rabarbern mjuknar.
Ta kastrullen från värmen.
Rör ut potatismjölet i lite vatten - jag tog en knapp halv deciliter - och rör ned i en fin stråle under ständig omrörning så att det inte klumpar sig.
Ge krämen ett hastigt uppkok igen och låt svalna.
Smakar mumsmums lite ljummen med gräddmjölk till.

Du missar väl inte att ladda ned appen Mathantverk förresten. I den får du tips om olika gårdsbutiker och lokala mathantverkare i närheten av där du råkar befinna dig. I den har jag fått många bra tips, både när jag varit på semester i Halland och Skåne.

Ha nu en härlig fredag och en skön helg! Det ser ju faktiskt ut som om solen kommer att skina på de flesta av oss.







Glutenfria kolasmakande bananmuffins med Dolce latte

$
0
0


Några bedagade bananer och en öppnad burk Dolce latte efter tårtbakeri. Vad göra? Tja, varför inte några goda bananmuffins att ta med på sommarpicknick. Även om picknicken begås på gräsmattan några meter utanför dörren!

Lilla I älskar att ha picknick. Den senaste tiden har det ju varit härligt picknickväder, men Lilla I brukar inte hindras av såna bagateller som regn och kyla heller. Nej picknick ska det vara! Även om det så är snö och drivis! Och eftersom Lilla I lindar sina gamla morföräldrar flera varv runt sina små knubbiga fingrar så blir det picknick. Oavsett väder! Vi rustar oss i stövlar och regnkläder brer ut en presenning på gräsmattan, och så sätter vi igång att mumsa i oss kaffe, bär och muffins, i värsta fall under paraply! Haha, ni skulle bara se oss!

Så här gör ni muffinsen som är jättegoda, både när det regnar och när det är soligt, både inomhus och utomhus. 10 muffins blev det och jag gräddade dem i aluminiumformar köpta på Cordon Bleu. Jag har blivit alltmer skeptisk till de färggranna engångsmuffinsformar som är så populära. Jag blir nästan kraxig i halsen av lukten de sprider när de blir upphettade. Fast döttrarna påstår förstås att jag inbillar mig. Gör precis som du vill när det gäller den saken.

250 g väldigt mogna bananer
1 msk äppelcidervinäger eller citronsaft

3 medelstora ägg - ca 175 g
50 - 75 g kokosblomssocker - ca 1 - 1½ dl (jag tog den mindre mängden)
80 g Dolce latte eller Dulce de leche - lite drygt 1 dl (läs mer här)
50 g kallpressad kokosolja - smält i vattenbad
90 g ljust teffmjöl - ca 1½ dl
90 g rårismjöl - ca 1½ dl
1 msk husk
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver

Mosa bananerna med vinäger eller citronsaft.
Vispa ägg och kokosblomssocker till en pösig, mjölkchokladfärgad smet.
Lägg i Dolce latte och vispa tills smeten blir jämn, och tillsätt sedan bananmos och kokosolja.
Blanda mjölsorterna med husk, bakpulver och bikarbonat och sikta ned i smeten. Blanda om väl och låt stå och svälla lite drygt 5 minuter - medan du smörjer formar t ex.
Grädda strax nedanför mitten i 200 graders ugnsvärme ungefär en kvart. Känn för säkerhets skull efter med provsticka att muffinsen inte är kletiga i mitten.

Här hittar du några andra recept där Dolce latte ingår, en pannacotta och en sockerkaka.














Korvgryta till vardags med morötter och tomater

$
0
0


Sommar är inte bara fest, semester och utsvävningar. Sommar är faktiskt en lång räcka av vanliga vardagar också, där det gäller att få fram mat på bordet till en hungrig familj. Idag får du alltså förslag på en alldeles vanlig korvgryta, som fått lite förstärkning av morötter, vitlök och körsbärstomater på burk, samt lite extra piff med ett lantbuljongpulver med indisk kryddning. Smaklig spis go´vänner!

400 g korv av bra kvalitet och med hög kötthalt - jag väljer ofta närproducerad från Almunge Kött
400 g skalade morötter
3 stora vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater på burk, 400 g
1 dl vatten
2 msk osötad tomatpuré
2 - 3 tsk lantbuljongpulver Bombay - Renée Voltaire
ganska många kvarnvarv salt
rapsolja eller ghi till stekning

Tärna morötter och korv, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olja och fräs morötter och vitlök under omrörning några minuter.
Tillsätt korven och fräs också runt den under omrörning en stund. Det ska bli lätt brynt.
Tillsätt tomater, vatten, tomatpuré, lantbuljongpulver och salt och låt alltsammans puttra ihop under lock tills morötterna känns lagom mjuka, 15 - 20 minuter. Ta gärna av locket på slutet så att det blir lite krämigare. Om du vill kan du också reda grytan lite, men det gjorde inte jag.

Servera korvgrytan med kokt potatis, ris, pasta, quinoa. cous-cous eller vad du nu tycker om. Om du tål mejeriprodukter smakar det också gott med en klick mjukrörd smetana eller crème fraiche till.









Hej, hej igen Värmland och Länsmansgården!

$
0
0


Vi har upprätthållit vår sommartradition även i år och besökt Värmland. Det som började av en slump för fjorton år sedan när vi semestrade i trakten och råkade "ramla in" på Västanå teaters föreställning av "Gösta Berlings saga" har nu blivit en kär tradition, och vi har sedan dess sett alla Västanå Teaters uppsättningar. Helt fantastiska allihop! Eftersom förra årets bejublade föreställning av "Nils Holgersson" repriserades i år blev det i stället "Wärmlänningarna" den här gången, och det blev också en härlig upplevelse i stekande sol i "Gropa" på Ransäters hembygdsgård.

Liksom flera år tidigare levde vi herrgårdsliv på fantastiska Länsmansgården, som enligt uppgift har ett av Värmlands två bästa kök. Det tror jag gärna! Jag mailade i förväg (som jag alltid brukar göra om jag ska bo på hotell eller boka på resturang) och påminde om glutenfritt, och jag fick fullgoda alternativ till det jag inte kunde äta på Herrgårdsmenyerna. Efter att ha njutit av maten dröjer man sig gärna länge med kaffekoppen i de vackra salongerna eller ute på verandan.

Förutom teater hann vi med besök, strövtåg och fika i den vackra trädgården på Mårbacka, kyrkbesök, loppisfyndande, trädgårdsmässa i Rottnerosparken och som avslutning god och trevlig middag hos kära vänner. Jag tror de bor på en av jordens vackraste platser med utsikt mot en sluttande äng ned mot Fryken! Bered er nu på ett lååååångt inlägg, för här kommer lite spridda glimtar från vår långweekend i det fagra Värmland. Hej, hej Värmland för den här gången, men vi ses säkert nästa år igen!



































Berättelsen om Hilma - och om hur det murkna och trasiga kan bli helt

$
0
0


Brukar ni lyssna på Sommarpratarna? Jag har bara lyssnat på några stycken i sommar, men när vi åkte på vår lilla Värmlandstripp nyligen rattade vi in P1 och fick in Sofia Helins sommarprat. Sofia är skådespelerska (känd bl a från TV-serien Bron) och hennes fina program handlade om psykisk ohälsa, mörker, familjehemligheter och den farliga tystnaden. Programmet slog verkligen an hos mig. Jag som ägnat större delen av mitt liv till att försöka hjälpa människor att prata om det som skaver, ömmar och gör ont. Jag som tror på att låta trollen spricka i dagsljuset och att sätta ord på alla återhållna och förbjudna känslor av ilska, sorg, vanmakt, förtvivlan, smärta, skuld och skam. Jag som tror på att öppna fönsterluckorna för ett rejält korsdrag, låta frisk luft blåsa ut unkenheten, och låta ljuset lysa upp alla mörka vrår. Jag som tror på att tömma ut det illaluktande varet, rengöra såren på djupet och låta nytt, friskt pulserande blod strömma till för att möjliggöra läkning. Jag som tror på att släppa fram gråten och låta tårarna skölja bort allt det som hindrar en från att se och uppleva det vackra och goda i livet.

När jag lyssnade på Sofia kom jag att tänka på Hilma. Sofias program handlade visserligen inte om övergrepp som i Hilmas fall, men det handlade om vad tystnaden kan få för konsekvenser. Berättelsen om Hilma skrev jag medan jag fortfarande arbetade, och den var införd i landstingets numera nedlagda personaltidning Upptinget. Här kommer den på nytt.

"Får jag låna Dina ögon och öron en stund? Jag skulle så gärna vilja berätta om Hilma.
Jag träffade henne för några år sedan på onkologen. Hilma hade bröstcancer med utbredda skelettmetastaser, och nu låg hon inne några dagar för att få hjälp med sina smärtor och bli inställd på rätt medicin.

Hilma var nästan 86 år, en ”rakryggad ” gammal dam trots att hon nu gick djupt krökt över rollatorn, och med en integritet som nästan gick att ta på. Mjukt, grått, lite tufsigt hår, klara, blå, genomträngande ögon, och kinder tunna och skrynkliga som kinesiskt rispapper.

Jag hade träffat henne några gånger tidigare, korta möten där jag hade hjälpt henne med en del praktiska saker. Nu hade hon bett att få träffa mig igen, och vi satte oss ned mittemot varandra. Hilma var mycket upprörd, och rösten darrade. Hon berättade att hon hade så ont av sina metastaser, men att personalen på det servicehus där hon bodde inte trodde henne och att hon därför inte fick den hjälp hon behövde. Gång på gång upprepade hon samma sak, hon hade så ont, men ingen trodde henne.

”Hilma” sa jag till slut försiktigt, ” kan det vara så att det här påminner Dig om något som Du har varit med om tidigare?” Hon ryckte till och satt tyst en lång, lång stund. Sedan började hon gråta, en tyst och stilla gråt. Tårarna droppade ned i hennes knä. Till slut började hon berätta.

Hilma växte upp i ett mycket fattigt hem, äldst av tre syskon. För att dryga ut ekonomin och få pengar till det nödvändigaste brukade hennes mamma hjälpa till på kalas i ”finare” hem. En sådan kväll när Hilma var åtta år gammal hade hennes pappa förgripit sig på henne. Det gjorde ont och var en alldeles fruktansvärd upplevelse, men till slut hade Hilma lyckats somna. Rädd, förvirrad, trasig. Morgonen därpå hade hon berättat för sin mamma vad som hänt, men i stället för stöd, tröst och förståelse hade Hilma fått både stryk och en rungande utskällning. Mamman trodde henne inte och ville aldrig mer höra talas om något sådant. Dumheter! Lögner! Övergreppen fortsatte, men Hilma stängde till om sina känslor och berättade aldrig mer för någon om det som skedde.

När Hilma var fjorton år flyttade hon hemifrån. Hon arbetade hårt, först som piga, sedan i affär, och studerade på kvällarna. Till slut lyckades hon förverkliga sin stora dröm och bli lärarinna. Först när hon var i femtioårsåldern vågade hon gifta sig, med ”en man som var snäll med henne”. De hade haft det bra tillsammans, men nu var Hilma änka sedan tio år, och levde mest för sina böcker och sin musik.
”Hilma” sa jag sakta och tog hennes hand, ”vad kan jag göra för dig?” Hon torkade tårarna och tittade upp. ”Du behöver inte göra någonting alls” sa hon, ”men tack för att du lyssnade på mig, och tack för att du trodde på mig.”

Åren ristar ringar i våra kroppar, och händelser och upplevelser ristar märken i våra själar. De kan ligga gömda under många år, men när vi minst anar det kan minnena vakna till liv och ärren rivas upp och  börja blöda.  Som de gjorde för Hilma. ”Människor vill berätta och letar hela tiden efter lämpliga öron” läste jag någonstans. Vid det här tillfället råkade mina öron vara de lämpliga, nästa gång kan det var Dina.

Hilma är död nu. Jag vet inte hur hennes sista tid blev, men jag hoppas så innerligt att händerna som skötte henne var mjuka och varsamma, att rösterna som talade till henne var lugna och  vänliga, och att ögonen som mötte hennes var varma och kärleksfulla. Och jag  vill så gärna tro att Hilma när hon summerade sitt liv och lade alla sina upplevelser och känslor i ”livskorgen”, kunde känna att livet ändå hade varit gott att leva."
Viewing all 818 articles
Browse latest View live