Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Hälsofrukost med smoothie av egengjord kokosmjölk, lecitin, proteinpulver och bärpulver

$
0
0


Från linne, shorts, tropisk regnskogsvärme och pärlande svettdroppar till fleecetröja, piskande regn, snåla vindar och kurande inomhus. Det gick snabbt det!! Jag försöker i alla fall envist hålla kvar lite av sommaren med en vitaminproppad smoothie och en bärsallad med mandlar (blötlagda över natten) och kakaonibs därtill.

Smoothien som är baserad på egengjord kokosmjölk är helt vegan och räcker till en eller två personer - beroende på hunger och vad man i övrigt kompletterar sin frukost med. Ett tips är en macka på det här brödet med mandelsmör som pålägg. Då blir hela frukosten veganvänlig.

1 dl ekologiska kokosflingor
2½ dl kallt friskt vatten

Lägg kokosflingorna i blöt i vattnet över natt. Mixa med blötläggningsvattnet en god stund och låt sedan rinna av i tätmaskig sil. Tryck med baksidan av en sked så all "mjölk" kommer med. Det blir ca 2 dl färdig kokosmjölk. Spar kokosraspet som blir över. Bred ut på en tallrik att torka till lite och förvara sedan i kylen. I övermorgon får du tips på en äppelkaka där raspet kommer till användning.

2 dl kokosmjölk
en bit kravbanan, ca 45 g
1 msk lecitin
2 tsk risproteinpulver eller smoothiepulver
1 tsk jordgubbspulver
1 tsk ananaspulver
1 tsk björnbärspulver
1 tsk ljus agavesirap - eller flytande honung för den som kan tänka sig det

Lägg alla ingredienser i mixern och mixa till en krämig ljuslila smoothie.
Ha nu en mysig sensommarfrukost allihop!!! Vem vet, solen finns kanske där bakom molnen.

Fler smoothietips hittar du under den här fliken.

PS En kopp nybryggt kaffe blev det också förstås! Annars yrslar jag runt hela förmiddagen pga mitt låga blodtryck. DS











Egentillverkat chaisocker - gott i äppelkakan eller banankakan

$
0
0


Som jag berättat tidigare kunde jag inte motstå ett kryddigt chaisocker som jag hittade när jag botaniserade på Tant Gröns Skafferi. Men, men, kilopriset på det sockret blev i häftigaste laget, så jag bestämde mig för att göra mitt eget chaisocker när det köpta tog slut.

Sockret är behändigt att ha färdigkryddat när man vill göra en äppelkaka, en äppelkräm, eller kanske en banankaka. Jag brukar ofta köpa ett ljust råsocker från Urtekram som inte brukar klumpa sig. Den här gången hade jag ett annat råsocker som inte var lika samarbetsvilligt, så jag silade helt enkelt mitt färdiga chaisocker genom en sil. Med hjälp av baksidan på en stor sked tryckte jag ut klumparna och fick ett slätt och fint socker.

6 dl råsocker
3 msk kanel
2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk malda nejlikor
1 tsk nystött kardemumma
½ tsk mald ingefära

Blanda ihop alltsammans och förvara i en burk med riktigt tätt lock.

Förutom i bakverk och kräm kan sockret sätta piff på marmelad, smoothies eller vanligt te. En sked av sockret i vanligt vitt eller grönt te och du får vips ett härligt chaite.









Enkel äppelefterrätt med glutenfritt chaismakande smultäcke

$
0
0


I förrgår fick ni ju tips på en god och nyttig frukostsmoothie gjord på hemmagjord kokosmjölk, och idag tänkte jag bjuda er på en enkel och lättgjord äppelefterrätt där kokosraspet som blev över kom till användning.

Tidigare har jag ju också berättat om ett chaisocker som jag testat, men eftersom det var i dyraste laget gjorde jag helt enkelt mitt eget chaisocker, som jag också använde i den här efterrätten. Receptet på det har jag lagt i ett separat inlägg, och det hittar du här. Det är väldigt behändigt att ha färdigt för att använda i krämer, bakverk, marmelader och smoothies.

Så här gör du efterrätten, som passar bra nu i äppeltider:

4 hyfsat stora äpplen av en fast, syrlig och aromatisk sort, ca 500 g

kokosrasp, ca 80 g - om du inte har överblivet rasp tar du ca 1 dl vanlig kokos
1 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
½ dl chaisocker
75 g kylskåpskallt smör - kokosolja för ett mjölkfritt alternativ
2 msk flytande ljus honung eller agavesirap

Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem i en smord form.
Blanda ihop kokos, gryn/flingor och chaisocker, och blanda ihop med det kalla smöret eller kokosoljan till en smulig massa. Du kan också blanda ihop smulet för sig och sedan hyvla det kalla smöret över om du föredrar det.
Bred smulet över äpplena och ringla över honung.
Sätt in i ugnen på 200 grader 20 - 25 minuter beroende på äppelsort.
Servera gärna smulpajen lite ljummen med en klick vispad grädde - eventuellt av alternativ sort om du inte tål eller vill använda vanlig grädde.

Äpplena kan förstås bytas ut mot annan frukt som päron, plommon, persikor eller rabarber. I den här långpannekakan med rabarber har jag också använt chaisocker, men då med den köpta varianten.












Glutenfri pizza på mix, med hemgjord tomatsås, grönsaker och eventuellt skinka

$
0
0


Idag tänkte jag tipsa er om en riktigt bra glutenfri pizzamix. Fast mix och mix förresten. I min värld är mix något man bara ska behöva tillsätta lite vatten eller möjligen smält smör och röra ihop, men den här pizzamixen kräver lite mer jobb. Men jag kan ändå rekommendera den, för den blev riktigt, riktigt god. Degen är dessutom väldigt lätthanterlig och lättkavlad. Jag gjorde inte riktigt enligt paketets anvisningar, men hyfsat nära. Mixen köpte jag på Senza Glutine, som också har en fysisk butik med allehanda glutenfria produkter i Stockholm. Så här gjorde jag min pizza som räckte till 4 hungriga och dessutom en rejäl matlåda:

1 förpackning glutenfri pizzamix, 500 g
10 g jäst
370 ml kallt vatten
2 msk olivolja

Häll mixen i i en stor skål. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet. Rör ned i mixen tillsammans med oljan. Arbeta ihop degen väl. Jag gjorde det för hand, men det går förstås också att göra i hushållsmaskin. Täck över och ställ in i kylskåpet att jäsa två timmar.
Ta upp degen på bakbord och arbeta igenom den. Dela i två delar och kavla ut varje del till en tunn platta stor som en ordinär långpanna. Jag kavlade direkt på bakplåtspapper.
Låt degen jäsa ytterligare ca 20 minuter.





Tomatsås:
2 burkar krossade tomater - Mutti
2 stora vitlöksklyftor - pressade
2 msk tomatpuré
1 tsk pizzakrydda
2 tsk plommonvinäger
1 tsk kokossocker

Låt krosset rinna av en kort stund i en sil. Blanda sedan alltsammans i en kastrull och låt koka ihop under lock till en ganska fast tomatsås/röra, 20 - 30 minuter. Om röran blir för lös kan du ha locket på glänt en stund på slutet så att vätskan avdunstar.
Låt tomatsåsen svalna till rumstemperatur.





2 bollar mozarella
ca 75 g riven ost
300 g champinjoner
1 liten zucchini
150 g rökt skinka - hoppa över om du kör vego och ta lite mer grönsaker i stället
oegano

Dela mozarellan i mindre bitar, skiva champinjonerna och zucchinin, strimla skinkan.
Bred ut tomatsåsen över pizzabottnarna och lägg på mozarella och riven ost.
Fördela champinjoner, zucchini och skinka över och strö på rikligt med oregano.
Grädda pizzorna i 225 graders ugnsvärme ca 20 minuter eller tills de ser färdiga ut.
Skär i bitar och njut. Buon apettito!










Wenngarn - ett utflyktsmål jag gärna rekommenderar

$
0
0


Idag tänkte jag faktiskt bjuda på ett litet bonusinlägg utöver mina vanliga varannandagsinlägg. Tänkte tipsa er om ett trevligt utflyktsmål. Kan det vara något?

Med jämna och ibland lite mer ojämna mellanrum brukar jag träffa några gamla kära exkollegor som jag jobbat ihop med, både på Akademiska sjukhuset och inom Primärvården. Tidigare har träffarna huvudsakligen bestått av resturangbesök med god mat och massor av prat på kvällstid, men efterom vi numera ofta är lediga även på dagen bestämde vi att begå den senaste träffen på dagtid och ha en heldag ihop. Vi valde att åka till Wenngarn, och det blev verkligen en mysig dag. Jag kan verkligen rekommendera er som bor här i Mälardalen med omnejd att göra ett besök där. Er andra också förresten. Det är nära till Arlanda.

Wenngarn har anor ända från 1100-talet, och hade sin "storhetstid" på 1600- talet. Sedan dess har det varit i olika ägor. Bl a har det under många år varit alkoholistanstalt både i statlig regi och i LP-stiftelsens regi. Förra hösten antog ett bolag vid namnet Sisyfos AB uppdraget att förvandla och fräscha upp slottet med omnejd, och nog är det ett Sisyfosarbete att rusta upp det som under så lång tid varit förfallet och övergivet. Men, men, man är på god väg. Själva slottet håller på att genomgå en stor ansiktslyftning och inrymmer nu ett litet café. Man har också slottsvisningar där man kan lära sig mer om slottets historia och beundra de vackra salarna. Den stora anstaltsbyggnaden har gjorts om till hotell och resturang, Hotell Anstalten, med moderna och ändamålsenliga konferenslokaler, och den vackra parken är på god väg att bli som i fornstora dagar. Man har stora planer för framtiden med olika aktiviteter och verksamheter. På helgerna serveras det afternoon tea (jajamän, även glutenfritt om man säger till i förväg) och i höst ska det även starta ett äppelmusteri och bryggeri. På det stora loppiset som drivs av en idrottsförening hittade jag diverse bloggattiraljer till riktiga fyndpriser. Kort sagt, det finns en hel del att utforska på Wenngarn.

Snopet nog glömde jag min kamera hemma, men här kommer i alla fall lite halvskruttiga mobilbilder från besöket nu i veckan. Maten var jättegod, och avnjöts tillsammans med Bellmanmusik i jazzton. Gå gärna in på hemsidan och botanisera mer i utbudet. Förresten, om du själv är arbetslös eller känner någon som är det och vill arbeta på Wenngarn så hör av dig dit. De söker personal både till kök, resturang och diverse annat eftersom verksamheten växer så det knakar.



















Krämig smakrik mangoldlåda med ost och pistaschnötter - utan gluten

$
0
0


Tänk, första september redan! Den allra första riktiga höstdagen. Fast jag tycker förstås vi haft höst flera veckor redan! Regn och ruggväder. Jag vet att en del av er läntat efter höst, men jag hade gärna behållit sommaren lite längre. Det är bara att gilla läget! Idag ser det i alla fall ut att bli en riktigt solig och fin dag, och det gläder jag mig åt.

Vi har fått ganska mycket mangold i vårt grönsaksland, och sist jag stod och förvällde inför vinterns behov passade jag på att göra en riktigt god och smakrik mangoldlåda med ost. Eftersom det var måndag körde vi vego och åt lådan tillsammans med alldeles nyupptagen färskpotatis och lika nyupptagen sallad. Den dressade jag med en vinägrett gjord av olivolja, plommonbalsamico och ramslökssalt. Mums, mums!

Ha nu en riktigt fin Köttfri måndag allesammans!

250 g färsk mangold - spenat går förstås också bra

3 stora ekologiska ägg
1 boll mozarella, 125 g
40 g färskriven långlagrad parmesan - jag köper ofta min på italienska Martina i Uppsala
½ dl matgrädde
2 msk Kunglig Salladskrydda
ca 40 g grovt hackade pistaschnötter

Förväll mangolden hastigt i kokande lättsaltat vatten, spola av med kallt vatten och låt rinna av väl i en sil. Krama ur så mycket vätska som möjligt.
Lägg mangolden i en smord ugnsfast form.
Mixa ihop ägg, mozarella, parmesan, grädde och krydda till en jämn smet/röra och häll över spenaten. Rör runt lite så mangold och smet blandas.
Strö över nötterna och grädda i ca 200 grader ungefär en kvart. Smeten ska ha stannat men fortfarande kännas krämig.
Servera genast med nykokt potatis och sallad. Jag hade inga tomater på lut, annars skulle det ha piffat upp både smak- och färgmässigt. Tomater är ju gott till det mesta!










Glutenfri plommonefterrätt av det lite rustikare slaget - med chaisocker, mandelmjöl och kokosnötsmjöl

$
0
0


Jamen, jag har ju helt snöat in på mitt chaisocker! Jag får nog snart göra en ny omgång, för jag använder det hela tiden i krämer och i olika bakverk och efterrätter. Den här gången blev det en rustik plommondessert, som smakar gott tillsammans med en klick lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass, för er som tål det. För er som inte gör det eller av andra skäl inte vill använda mjölkprodukter vill jag tipsa om webbutiken Glitne, där du hittar spännande och helt mjölkfria alternativ som kokosgrädde, mandelgrädde, sojagrädde, risgrädde eller hirsgrädde.

Våra två plommonträd har inte varit särskilt överdådiga i år heller, men har i alla fall förärat oss lite mer än i fjol, då fick två (!) ynka plommon att kalasa på, maken och jag. I år har det räckt till några desserter, lite sylt och några att mumsa på naturella.

Så här gör du min plommondessert:

ca 350 g halverade och urkärnade plommon - jag vägde dem urkärnade

2 stora ekologiska ägg
½ dl chaisocker
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver

ca 3/4 dl mandelflis/spån
50 g kylskåpskallt smör
1 msk chaisocker

Halvera och kärna ur plommonen. Använd plasthandskar om du inte vill ha brunfläckiga fingrar resten av veckan!
Vispa ägg och chaisocker pösigt och kolafärgat.
Rör ned mandelmjöl, samt kokosnötsmjöl blandat med bakpulver.
Bred ut smeten i en inte alltför stor ugnsfast form och stick ned plommen, tätt, tätt.
Strö över mandelfliset och hyvla över smöret. Slutligen strör du över den extra matskeden chaisocker och sätter in hela härligheten i ugnen på 200 grader. Efter ca 20 minuter är det klart att avnjutas, men låt det gärna svalna lite först.

Efterrätten är allra godast ljummen med riktigt kall grädde, halvsmält vaniljglass eller något av de nämnda alternativen till. Enjoy!!










Ljuvlig glutenfri ostpaj med fem sorters ost och kantarelltopping

$
0
0


Idag tänkte jag bjuda er på en helt fantastisk ostpaj med fem olika sorters ost. Den är krämig, smakrik, ja helt enkelt ljuvlig. Den hör kanske inte till det allra mest hälsosamma man kan äta, men det kan som vanligt balanseras med vad man äter till. Vi åt pajen toppad med solgula, D-vitaminproppade kantareller. D-vitamin är något vi behöver extra mycket av nu när vi hunnit in i september och solens lyskraft börjar blekna. En innehållsrik sallad med massor av olika sorters grönsallad och andra grönsaker är också given till. Ljummen tomatsoppa i glas, gjord på färska tomater, passar också bra till paj och kräftor. Vi åt pajen i söndags när vi firade dotter Josefins födelsedag med kräftkalas. Lilla I nobbade pajen, men vi andra var inte särskilt nödbjudna.

I sommar har det blivit en del utflykter och utsvävningar i vårt land. I augusti gjorde vi en tripp till Skåne, och då passade vi också på att korsa sundet till Helsingör, där jag fullständigt "gick bananas" i Lynhjems fantastiska ostbutik. En del av den osten hamnade i pajen.

Helt laktosfri går det knappast att göra den här pajen, men med laktosfritt smör, laktosfri mozarella och laktosfri grädde blir laktosmängden ändå mindre. Det mesta av den övriga osten är laktosfri.

1½ dl ljust teffmjöl
1 dl ljust chiamjöl (bild i det här inlägget)
1 tsk xantangummi (läs mer här)
75 g smör
1 stort ägg
1 msk iskallt vatten

100 g lagrad Grevé eller Herrgårdsost
125 g Emmenthaler
50 g färskriven parmesan
70 g Taleggio
1½ tsk persilladekrydda

2 ägg
2 äggulor
1 boll mozarella
1 dl grädde

Tillbehör: frästa kantareller efter tycke, smak och kassa.

Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en låg, smord pajform. Nagga och ställ in i kylskåp minst en halvtimme. Min stod t o m över natten eftersom jag ville förbereda en del.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugnsvärme och fodra den genast när den kommer ut ur ugnen med Grevé/Herrgårdsosten i tunna skivor.
Grovriv emmenthaler och parmesan och bred ut i pajskalet. Klicka i taleggion jämnt över den andra osten, och strö över krydda.
Mixa ihop ägg, äggulor, mozarella och grädde och häll över.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 20 - 25 minuter. Jag tog ut min paj efter 23 minuter närmare bestämt, men det beror som alltid på ugnen. Ugnar är personligheter, så pröva dig fram. Pajen ska vara gyllengul och äggsmeten ska ha stannat.
Servera pajen ljummen, toppad med frästa kantareller.

Ha nu en härlig fredag och en fin inledning på helgen. Sommaren har ju kommit på besök igen, så ta tillvara varenda liten solstråle!










Dansösens marängtårta med vit choklad- och citroncurdsgrädde samt färska bär - glutenfri förstås

$
0
0


En av de allra första matlagningstävlingar jag vann, var med en marängtårta. Jag visste nog inte ens att det kallades Pavlova på den tiden, Det var alldeles i början på 80-talet, så det är ju ett tag sedan och mycket har hänt på matfronten sedan dess. Hursomhelst gjorde jag en marängtårta med valnötter som jag sedan fyllde med hjortron och grädde och dekorerade med chokladhjärtan. Den vann tydligen juryns gillande, för jag fick 500 kronor för den skapelsen, en ganska stor summa för 30 år sedan - i alla fall för mig.

Marängtårtan jag tänkte bjuda er på idag är nästan likadan som grundreceptet, men med den skillnaden att jag nu använder ljust rårörssocker i stället för vanligt vitt socker, och även har uteslutit valnötterna eftersom både jag och en av mina döttrar blivit allergiska mot det. Fyllningen blev inte heller hjortron som den gången, utan jag gjorde en vit chokladgrädde med touch av citroncurd och fyllde sedan med färska bär. Tårtan kalasade vi på när dotter Josefin fyllde år nyligen. Varför valet föll på en marängtårta berodde på att jag gjort några satser fuskbea till kräftkalaset och behövde använda vitorna. Vi var alla överens om att det var ett gott val! Tårtan är frasig och krispig utanpå och har ett mjuksegt innandöme. Tillsammans med chokladgrädden och syrliga bär blir det en hit!

4 äggvitor från stora, ekologiska ägg - kylskåpskalla
1 dl ljust rårörssocker
1 dl ekologiskt florsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1½ tsk vit balsamico - jag använde Saltå Kvarns

Fyllning:
3 dl vispgrädde
50 g vit choklad
2 msk citroncurd - köpt eller hemgjord

Garnering: massor med färska bär efter tycke och smak, blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär, vinbär, kiwi eller vad du tycker om.

Blanda råsocker, florsocker och vaniljsocker. Jag vågade inte ta kokosflorsocker och riskera haveri, utan det fick bli vanligt ekologiskt florsocker. Tyvärr har jag inte lyckats få till bra maräng med kokosblomssocker, varken det vanliga eller florvarianten.
Börja vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sedan sockerblandningen matskedsvis, lite i taget och vispa under tiden utan avbrott. När allt socker är i tillsätter du balsamicon och fortsätter vispa några minuter till. Massan ska bli tjock, vit och pösig, nästan som klister.
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper med hjälp av en mattallrik. Smörj lätt och pudra med maizenamjöl.
Bred ut marängmassan i cirkeln och jämna till så det blir raka fina kanter.
Sätt in i ugnen på 150 grader och grädda 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängbotten stå kvar i ugnen tills den svalnat helt. Jag gjorde den på kvällen och lät den stå över natten. Öppna inte ugnsluckan, även om du är nyfiken på hur det ser ut!
Bli inte förskräckt över att botten breder ut sig och spricker, det är helt i sin ordning.
När du tar ut marängbotten har det förhoppningsvis bildats en liten fördjupning. Den fyller du med chokladgrädden.

Chokladgrädden gör du så här. Koka upp grädden och bryt ned chokladen. Vispa/rör tills all choklad smält. Låt svalna och ställ i kylskåpet. När det är dags att äta tårtan rör du ned citroncurd i chokladgrädden och vispar till fast skum. Dekorera sedan av hjärtans lust med en massa bär.

Hoppas du gillar tårtan lika mycket som vi gjorde! Ha en fin och välsignad söndag!













Gräddig tomatsoppa med gorgonzolacrème

$
0
0


Nu blir det tomatsoppa igen go´vänner! Det blir det titt som tätt här i huset under den svenska tomatsäsongen. Den här har blivit en favorit och har repriserats vid flera tillfällen. Den är inte helt vego eftersom jag använde kycklingbuljong den här gången, men det kan naturligtvis bytas ut mot ett helvegetariskt alternativ.

Passa på nu medan det fortfarande finns svenska tomater! Snart får vi nöja oss med de bleknosiga importerade varianter som dyker upp i grönsaksdiskarna, och som knappast ens gör skäl för sitt namn! De gör faktiskt ingen människa glad! De smakar ju ingenting!

Under en liten semestertripp till Skåne i mitten av augusti passade vi på att förbrödra oss med våra danska grannar och tog en tur till härliga Lousiana och Helsingör. Där förlorade jag mig fullständigt i en helt fantastisk ostbutik och fyllde kylväskan med allehanda mumsigheter, bl a en ljuvlig gorgonzola. Lite av den blandade jag med smetana och klickade i min tomatsoppa.

800 färska svenska tomater
1 medelstor gul lök
3 vitlöksklyftor
lite olja eller ghi
1 tsk milt paprikapulver
75 g koncentrerad tomatpuré - jag använde en italiensk från Fontanella som jag köpte på Martina
8 dl vatten
3 kycklingbuljongtärningar (Kung Markatta) - eller vegetariskt alternativ
75 g smetana
1 msk balsamico - jag använde en gotländsk salmbärsbalsamico
1 tsk mörk honung

75 g smetana
30 - 35 g gorgonzola
1 tsk pestokrydda med ramslök

Skålla, flå och grovhacka tomaterna.
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Hetta upp olja/ghi i en gryta och fräs lök och vitlök under omrörning. Tillsätt också paprikapulver och tomatpuré och fräs runt alltsammans så det blir en aning rostat.
Slå på vatten och buljongtärningar, och häll i tomaterna.
Låt småkoka under lock ungefär 10 minuter.
Vänd ned smetana och tillsätt också balsamico och honung innan du mixar soppan helt slät.

Mosa ihop smetana, gorgonzola och krydda och lägg i en klick som får smälta i den varma soppan.

Bjud gärna antingen ett lite grövre bröd eller grissini till soppan. Vi njöt även av soppan vid det tidigare nämnda kräftkalaset för drygt en vecka sedan. Då hade vi den lite ljummen i glas, och utan gorgonzolacrèmen till.

Veganvänliga ingefärssnitt med gurkmeja - utan gluten, mjölk och ägg

$
0
0


Jamen de här blev ju inte alls så tokiga! Inte alls! Min ambition var att kreera några riktigt nyttiga, IFD-pimpade och samtidigt goda kakor att knapra på till eftermiddagsteet, och det tycker jag faktiskt att jag lyckades med. Kakorna är knapersega och smakrika. Supergoda helt enkelt! Nästan lite juliga i smaken. Det är förvisso lite väl tidigt att börja glöggmingla redan, men jag kan tänka mig att kakorna passar bra när den tiden kommer. Ta en, ta två, ja kanske till och med tre med gott samvete!

Kakorna innehåller varken gluten, mjölk eller ägg och borde alltså passa de flesta.

1½ dl kokosnötsmjöl
2 msk PO-fiber
½ dl kokosblomssocker
1 tsk xantangummi - läs mer här
½ tsk vaniljpulver
1 tsk ingefärspulver
1 tsk gurkmeja
2 krm bakpulver
1 "boll" syltad ingefära - ungefär som en lite mindre köttbulle
75 g kallpressad kokosolja
1 msk lag från den syltade ingefäran
2 msk lavendelhonung - som jag köpte på Sardinien i våras

Pensling: lite ingefärslag samt hackad mandel och melonkärnor

Blanda allt det torra i matberedaren tillsammans med ingefärsbollen.
Mixa runt några varv så det blandas och ingefäran finfördelas.
Tillsätt kylskåpskall kokosolja, honung och ingefärslag och kör runt tills det bildas en boll.
Samla ihop bollen, lägg på ett fat, täck över och ställ in i kylen minst en timme.
Ta ut degbollen och låt den stå i rumstemperatur minst en kvart så den blir formbar. Den blir stenhård i kylen nämligen.
Knåda igenom degbollen, dela den i tre lika stora delar, och forma tre långa, fingertjocka rullar, som du lägger på bakpapprad plåt.
Platta ut ganska tunt, pensla med lite ingefärslag och strö över hackad mandel och melonkärnor. Jag blandade både och, men du kan också välja bara ett av alternativen.
Grädda i 175 graders ugnsvärme ett snäpp under mitten. Jag tog ut mina kakor efter 9 minuter.
Skär i sneda bitar medan degen fortfarande är varm och mjuk, och låt sedan kakorna kallna på plåten.
Förvara torrt och lufttätt.













Näringsspäckat glutenfritt formbröd med massor av hälsosamma fettsyror - välgörande för gammal som ung. Och så ett litet brandtal!

$
0
0


Var det nån av er som såg TV-programmet för en tid sedan, där det berättades att tusentals av våra gamla som bor på olika äldreboenden SVÄLTER! De går ständig och alldeles ofrivilligt på en sorts 16-timmars fasta som somliga tillämpar för att gå ned i vikt, men som även när det gäller dem bara ska praktiseras högst två dagar per vecka. I det här fallet handlar det om SJU dagar i veckan. Och det här gäller både boenden som drivs privat och de som drivs i kommunal regi. Jag blev så upprörd när jag såg programmet att jag nästan fick andnöd! Hur är det möjligt?? I vårt välfärdsland! Hur TÄNKER de som fattar besluten? Och hur ORKAR ni - som faktiskt jobbar nära och i verkligheten - med alla besparingar och nedskärningar?

När man blir gammal äter man ofta mindre än när man är yngre och i farten. Då är det extra viktigt att den mat man får i sig dels är full  av bra näring, dels att det inte går så lång tid mellan näringsintagen. Jag menar, hur svårt kan det vara? En nyttig och näringsspäckad smoothie, en banan, eller en smörgås på ett innehållsrikt bröd före läggdags kan väl inte vara oöverstigligt att få till? Något proteinpulver som förstärkning i morgongröten. Ett kokt ägg. En frukt som mellanmål. En energiboll till eftermiddagsfikat i stället för torra kex eller sockerstinna småkakor. Är det verkligen omöjligt??Dessutom är jag fullständigt övertygad om att den extra kostnad det skulle innebära på sikt skulle betala sig i form av färre benbrott, färre depressioner, mindre hjärt- och kärlsjukdomar och därmed minskade sjukhusvistelser och medicinkostnader. ALLA har rätt till ett gott och värdigt liv, hur gammal och skröplig och "inproduktiv" man än är! ALLA har rätt att få känna LUST till livet och må så bra som möjligt!

Jag önskar att jag kunde få distribuera ett av de här bröden till alla landets äldreboenden! Det går att skiva tunt, men varenda liten skiva är fullständigt knökafull av bra ämnen som både gammal och ung behöver, Det är fiberrikt och motverkar förstoppning, (som man lätt kan drabbas av när man blir mer orörlig). Det är proteinrikt, och innehåller både vitaminer, mineraler och bra fettsyror. Baka det! NU!

Här får du några andra tips på hur du på ett enkelt sätt kan öka näringsvärdet på din vanliga mat, och här hittar du en del bilder och tips när det gäller glutenfri bakning.

Ta hand om er själva och varandra! Och glöm inte att rösta i morgon! Jag tycker faktiskt det är vår SKYLDIGHET att använda oss av vår RÄTTIGHET - en rättighet som långtifrån är självklar på hela vår planet. Den rätten ger oss möjlighet att göra vår röst hörd, att fritt vädra våra åsikter, att vara med och påverka och förändra, och att lägga vår röst på den person vi har förtroende för och som vi tror kan bidra till att både Sverige och hela vår värld blir en bättre plats att leva på. Använd den möjligheten! Nog med prat. Nu bakar vi!

50 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
½ dl kallpressad rapsolja, pumpakärnsolja eller kokosolja
2 msk mörk dadelsirap eller agavesirap
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
½ dl gula linfrön
½ dl linfrökross
½ dl nyponmjöl
2 msk havtornspulver
1 dl hampamjöl
1 dl mald chia
2 dl boveteflingor
4 dl bovetemjöl
1 tsk salt
1½ msk malda psylliumfröskal (Urtekram) eller 1 msk husk

Lös jästen i vattnet, och tillsätt därefter ingredienserna i tur och ordning tills du kommer till bovetemjölet. Kör igång matberedaren så att allt blandas.
Blanda ihop bovetemjöl med salt och psylliumfröskal och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal Arbeta degen väl i 10 minuter.
Klicka upp degen i en väl smord form på ca 1,8 liter och jämna till ytan med lite olja på fingrarna.
Täck över och låt jäsa dragfritt och gärna lite svalare ca 1½ -  2 timmar.
Sätt in i ugnen längst ned på 225 grader och grädda en kvart. Sänk värmen till 175 och grädda ytterligare en timme och en kvart.
Stjälp brödet ur formen, och sätt in det ytterligare en kvart utan form och med ugnen av slagen.
Låt brödet svalna på galler, väl inlindat i bakdukar.
Skiva brödet tunt och frys in.

Morotssoppa med indisk touch - helt vegan

$
0
0


Hur hårt jag än blundar och kniper ihop ögonen kan jag jag inte förneka faktum längre. Det är HÖST! Kvällarna blir mörkare och mörkare, det blåser ganska snåla vindar emellanåt, och höstdeppet lurar lömskt runt hörnet. Enda sättet att hålla sig på benen är att försöka tänka positiva tankar och affirmera. "Jag ÄLSKAR hösten.""Det är så vackert när träden skiftar i gult, rött och orange.""Så mysigt att kunna tända ljus och kura skymning igen." Jag lovar inte att jag kommer att bli en höstälskare av den kuren, men nog tror jag det hjälper lite i alla fall.

Ett annat sätt är att peta i sig en extra D-vitamintablett och boosta sig med god, värmande och nyttig mat. Den här soppan till exempel är rena IFD-soppan med en massa inflammationsdämpande ingredienser som morötter, vitlök, gurkmeja och både färsk och pulvriserad, torkad ingefära. Med hjälp av den, affirmationer och kanske en liten kaka till eftermiddagsfikat hoppas jag kunna hålla mig på rätt köl och överleva även denna höst och vinter. Vem vet, jag kanske kommer att bli en riktig solstråle!

Sköt om er och ha en riktigt fin Köttfri måndag!

500 - 550 g morötter - helst ekologiska förstås
2 färska knipplökar
4 stora vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 burk kokosmjölk, 400 ml - INTE lightvariant
2 - 3 msk lantbuljongpulver
1 msk lantbuljongpulver Bombay
1 ingefärspulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk morotspulver
saft av en pressad apelsin, ca 3/4 dl
1 msk färskpressad ingefärssaft - riven och urkramad färsk ingefära
1 msk cashewsmör eller jordnötssmör av bra kvalitet - med bara nötter och havssalt
ev lite salt från kvarn

Skala och slanta morötterna (obs att vikten avser färdigskalade morötter), skiva löken, skala vitlöken.
Koka upp vatten, kokosmjölk och buljongpulver. Ta den mindre mängden till att börja med.
Lägg i morötter, lök och vitlök och låt koka mjukt under lock, 12 - 15 minuter.
Tillsätt allt det övriga och mixa soppan helt slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer buljongpulver eller salt till önskad smak.
















Naggande goda och nyttiga havrekokosbollar med fikon och kakaosmör

$
0
0


Det kan inte hjälpas, nog är det ganska gott med något sött som avrundning till kaffet eller teet efter maten. Gör man dem enligt det här receptet tycker jag gott man kan unna sig den lilla utsvävningen. Jag tror faktiskt att det är bland de bättre kokosbollar jag gjort. Hittills! Bollarna var dessutom bra att ta till under värmeböljan tidigare i somras, då de repriserades flera gånger. Man kände sig ju inte så lockad att sätta på ugnen när det var 33 grader varmt! Nu när det är mer  höstlikt i luften är det i stället riktigt skönt att ställa sig vid ugnen och bli lite uppvärmd, men bollarna smakar faktiskt bra året runt. Även när det blåser snåla höstvindar.

Jag har gärna något proteinpulver i mina bollar och har gjort dem både med Betaglukan och risproteinpulver. Om du inte har det hemma kan du bara utesluta det och kanske ta en aning mer havregryn eller kokosflingor. Bollarna blir nyttiga ändå. I det här inlägget ser du bild på proteinpulvren, och här kan du läsa lite mer om Betaglukan.

Både ekologiska kokosflingor och mandelspån är dyra, så kasta inte det som blir över i påsen när du strösslar bollarna. Det blir alltid lite kvar som inte fastnar på bollarna. Spar det till nästa omgång bollar eller använd det i andra bakverk eller gröt.

Det är faktiskt kokosflingor och inte kokosmjöl i påsen på bilden - även om man kan tro det av namnet. Eftersom det går åt en hel del kokosflingor härhemma, bla i min mysli, så köpte jag en rejält stor förpackning senast jag var på Gryningen i Stockholm. Det blir lite mer ekonomiskt.

100 g torkade fikon + 2 dl kallt vatten

40 g kakaosmör
40 g kakaomassa
30 g kallpressad kokosolja
1 dl glutenfria havregryn - ca 50 g
1 dl kokosflingor - ca 45 g
1 msk rå kakao
1 - 2 msk flytande honung, dadelsirap, yaconsirap eller tapiocasirap
2 msk Betaglukan eller risproteinpulver - jag har gjort med båda delarna
½ tsk vaniljpulver

Kokosflingor, mandelspån eller kakao att rulla bollarna i.

Snoppa fikonen och lägg dem i blöt över natten. Häll av fikonen morgonen därpå, men kasta inte det söta och goda blötläggningsvattnet utan drick det rakt upp och ned eller använd det som bas i en smoothie. Super för motsträviga magar!
Riv kakaosmör och kakaomassa grovt direkt ned i en kastrull. Tillsätt också kokosolja. Smält alltsammans på låg värme och låt det sedan svalna till rumstemperatur.
Mixa hastigt fikonen, först en kort stund på egen hand, sedan med honungen och allt det torra i matberedaren. Tillsätt kakaosmör/kakaomassa medan maskinen är igång. Mixa ytterligare en kort stund så allt blandas.
Gnid in händerna med lite kokosolja eller sätt på plasthandskar, och rulla bollar i valfri storlek. Jag gjorde lite större bollar. Sätt in i kylskåpet att stelna.
Lägg kokosflingor, smulade mandelspån eller kakao i en plastpåse och lägg i bollarna. Skaka runt så de blir helt täckta.
Förvara bollarna kallt i kylskåpet, men ta gärna fram dem en stund innan de ska ätas. De blir godare efter en dag när de hunnit "sätta sig".















Kalkongryta med massor av grönsaker, kokosmjölk ochg jordnötter - glutenfri och mjölkfri

$
0
0


Att äta mer grönsaker är bra både för hälsan och miljön. Det är ingen stor nyhet, det har vi vetat länge. Men även om man inte väljer att äta helt vegetariskt kan vi hjälpas åt att äta MINDRE kött. Den här grytan är ett exempel på hur du kan få blygsamma 350 g kalkonfilé att räcka till middag åt minst 4 personer.

Jag använde naturella jordnötter som jag själv rostade i ugnen, men det går också bra att använda jordnötssmör. Är du allergisk mot jordnötter, men tål kanske mandel?? Det går bra det också, liksom cashewnötter.

Grytan är både fri från gluten och mjölk. Vad du väljer att äta till är en smaksat. Ris förstås, men även kokt hirs, quinoa, pasta eller cous-cous (finns i glutenfri variant) passar lika bra.

350 g färsk kalkonfilé
rapsolja eller ghi
2 tsk curry

300 g färska, ansade champinjoner
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika, ca 150 g
1 orange paprika, ca 150 g
1 medelstor zucchini - som jag glömde väga
rapsolja eller ghi

1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde, 400 g - inte lightvariant
60 g rostade, malda jordnötter
2 tsk lantbuljongpulver

Börja med att rosta jordnötterna om du inte använder färdigt jordnötssmör. Jag rostade 250 g på en gång och förvarar det jag inte använde i grytan i en tät burk.
Bred ut dem på ett fat eller liten långpanna och rosta dem i lite drygt 200 graders ugnsvärme 10 - 12 minuter. Låt svalna och gnugga sedan bort skalet. Jag la dem sen i silen på min salladsslunga och skakade ut skalen, Det tyckte jag var väldigt fiffigt! Mal jordnötterna när de svalnat helt.






Skär kalkonfilén i mindre bitar. Hetta upp olja/ghi med curry och bryn kalkonbitarna fint runtom. Lägg över i en större gryta.
Ansa grönsakerna, skär i mindre bitar, skala och flisa vitlöken.
Lägg svampen i kall stekpanna, sätt på värmen, och fräs runt tills all vätska kokat in. Tillsätt då olja, vitlök och de övriga grönsakerna och fräs runt under omrörning några minuter. Lägg över i den större grytan tillsammans med kalkonbitarna.
Häll i kokosmjölk, buljongpulver och malda jordnötter och låt småkoka under lock tills köttet är färdigt och grönsakerna lagom mjuka för din smak, 10 - 15 minuter. Om du vill ha grönsakerna riktigt krispiga föreslår jag att du väntar med att lägga i dem i grytan tills kalkonen nästan är klar. Som med all fågel är det viktigt att den är helt genomstekt.
Smaka av med salt eller mer buljongpulver.










Glutenfri bananäppelkaka på Lilla I:s vis med kokosmjöl och nyponmjöl

$
0
0


Lilla I älskar att hjälpa till i köket. Nästan varje torsdag när vi har hand om henne vill hon att vi ska baka. Den här gången var hon väldigt bestämd på att vi skulle göra en ÄPPELbanankaka. Tja, vad gör man? Man bakar förstås en sån! Lilla I har ännu inte fyllt 3, men är en MYCKET viljestark ung dam när hon är på det humöret. Kakan blev hursomhelst väldigt god och saftig, så det var verkligen inget dumt förslag! Den smakar förträffligt till eftermiddagsteet. Mitt favoritte för tillfället är ett grönt ekologiskt med smak av citron och ingefära som känns nyttigt så här i förkylningstider. Det är svårt att stå pall när dagisbacillerna börjar hoppa runt igen efter sommarens uppehåll!

Även smeten föll som synes Lilla I i smaken.

2 medelstora bananer, ca 355 - 360 g - ekologiska förstås
1 rejält stort äpple, ca 190 - 195 g
1 msk citronsaft

3 stora ägg - ca 190 g sammanlagt
1½ dl ljust rårörssocker
½ tsk vaniljpulver eller ½ msk vaniljsocker
1½ dl kokosnötsmjöl
1 msk nyponmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk husk

Mosa bananerna med citronsaften. Den här gången när banankakebak stod på schemat var bananerna för ovanlighetens skull unga, raska och släta i skinnet, men har du några skröpliga som ligger och skräpar så ta dem.
Skala och grovriv äpplet och blanda med bananmoset.

Vispa äggen pösiga och fluffiga tillsammans med socker och vaniljpulver/vaniljsocker.
Rör ned bananäppelmoset.
Blanda kokosmjöl med nyponmjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och husk och rör ned i pöset.
Blanda om väl och låt stå och svälla några minuter medan du smörjer en form på ca 1,5 - 1,8 liter riktigt väl. Bröa eventuellt med glutenfritt skorpmjöl.
Rör om igen och häll smeten i formen.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen 45 - 50 minuter. Känn med provsticka för säkerhets skull. Låt kakan vila i formen 10 minuter och stjälp sedan upp den.









Glutenfri pasta för en - med bacon, äggula och parmesan

$
0
0



Oj vad höstlikt det blev med en gång! Regn, blåst, virvlande löv - och strömavbrott i vanlig ordning härute på vischan. Men, men, jag ska absolut inte klaga. Jag har faktiskt varit ute på vift och laddat sol och D-vitamin en vecka på Rhodos. Där var det runt 28 grader och sol, och jag njöt av varje minut! God mat åt jag dessutom, massor med frukt och grönsaker, fetaost, tzatziki, grekisk yoghurt och timjanhonung. En och annan köttbit och grillad fisk dessutom. Dessutom unnade jag mig en veckas total bloggvila - förutom några förinställda inlägg -  om nu någon skulle undra varför jag har varit tyst. Men nu är jag tillbaka, och får vackert ställa mig vid spisen igen efter att ha varit bortskämd och bara behövt sätta mig vid dukat bord och bli uppassad. Och tänk, det ska bli riktigt kul! Det är ju kontrasterna som utgör livet, eller hur? Fast de där efterhängsna strömavbrotten kan jag gärna vara utan! Mörkret och långkalsongerna också för den delen!

Tommy Myllymäki - den supertrevlige kocken som vinner den ena utmärkelsen efter den andra - gick ju även och vann Kock-EM, den prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d`Or Europe häromsistens. Respekt! Men när jag läste hans vinnarmeny i tidningen blev jag så matt att jag nästan var tvungen att inta sängläge! HUR kan man överhuvudtaget få till något sådant? HUR många ingredienser gick det åt, vad kostade det, och HUR många timmar hade Tommy lagt ned på träning för att få ihop alla rätter inom stipulerad tid?

Nä, det är inget för mig kan jag säga med en gång! Visst kan jag pyssla och dona med maten emellanåt, och visst blåser det ganska friskt med idéer i mitt huvud också ibland, men jag skulle aldrig ha varken ork eller tålamod att knåpa ihop en vinnarmeny som liknar Tommys. Oftast blir det enkel och lättgjord mat med ganska få ingredienser. Det kan faktiskt bli riktigt gott det också! Det här åt jag en dag i förrförra veckan när maken var ute på jobb och jag var solo vid matbordet.

valfri pasta för en person - jag använde italiensk glutenfri spaghetti från Arrenius & Co i Uppsala.
1 msk olivolja
½ paket bacon - gärna kalkonbacon
1 äggula
en rejäl driva färskriven parmesan

Koka pastan enligt anvisning i rikligt med saltat vatten + en matsked olivolja.
Stek baconet knaprigt, riv osten.
Blanda den varma nykokta pastan med äggula och fördela bacon och ost över. Klart!

Titta gärna in i morgon också förresten. Då tänkte jag bjuda på ett litet extrainlägg från vår resa.











Glimtar från vår Rhodosvecka

$
0
0


Idag tänkte jag bjuda er på ett litet bonusinlägg i form av några glimtar från förra veckan, som vi hade förmånen att få njuta av på Rhodos. Det var drygt fyrtio år sedan jag senast var där, och mycket hade förstås förändrats men mycket var sig också förunderligt likt. Vi hade en härlig vecka, full av sol, bad, värme och god mat. Eftersom vi var "hela gänget" som Lilla I brukar säga, så valde vi att ha all inclusive. Det blir onekligen lite mer praktiskt så än att börja leta efter lämpliga resturanger när man är många och hungern börjar ge sig till känna. Vi var alla mer än nöjda med det valet.

Vi bodde på Blue Sea Beach i Faliraki på nordöstra sidan av ön, ett rent, fräscht och bra hotell med trevlig och tjänstvillig service. Bufféerna var innehållsrika och det var inte särskilt svårt att leva glutenfritt, även om jag förstås var tvungen att undvika en hel del frestelser. Men det fanns alldeles tillräckligt för mig att äta också! Jag åt massor av frukt och grönsaker, rent kött och fisk, omeletter, ost och tzatziki. De övriga slog sig loss på moussaka, olika pajer och andra grekiska specialiteter, köttfärsspett och olika gratänger. För att inte tala om dessertbordet! Tårtor, puddingar, pajer, baklava, mousse och glass i all oändlighet.

Vad som fick följa med hem i bagaget? Oliver förstås, fin olivolja, favoritkryddan oregano och några olika sorters honung. Dessutom en väska och ett skärp - fast de kom från Italien! Sist men inte minst, en pashimasjal i en ljuvlig blå färg som ska minna om den molnfria grekiska himlen!

Vi badade mycket, och några modiga flög paraglide. Vi gjorde en utflykt till Old Town i Rhodos stad, slappade, vilade, lekte, promenerade, vattengympade och läste. Lilla I var som fisken i vattnet och charmade förstås alla med sina blonda lockar och soliga leende. Sammantaget en vecka att minnas när höststormarna viner runt husknuten och man tror att solen aldrig ska titta fram igen.

Här följer några valda glimtar från veckan och ett urval av mina lunch- och middagstallrikar.





















Glutenfri risflingegröt med granolatopping, tranbär och kokosmjölk

$
0
0


Igår hade vi minusgrader och ett tjockt vitt frosttäcke hade brett ut sig över gräsmattan. Det blev säsongspremiär både för långkalsonger och gröt! Det gick verkligen snabbt från sommar till höst, och nu är det bara att gilla läget!

Tänk att jag har blivit så inne på gamla dar! Jajamän, det trodde ni inte. Riktigt, riktigt trendig rentutav! Jag gillar ju nämligen gröt och jag lever glutenfritt. Förvisso är det senare av nöden tvunget men ändå. Grötälskare och glutennobbare är om jag har snappat det rätt det ABSOLUT trendigaste man kan vara just nu.

För bara några år sedan fanns det knappt en enda glutenfri bak- eller kokbok, och när jag började blogga för 4 år sedan hade jag inte så många glutenkollegor, men nu poppar det upp både kokböcker och bloggar i en rasande takt. Och gröt! Ja, där finns det knappast några gränser! Man kan äta gröt både till frukost, lunch och middag, det dyker upp grötkokböcker och till och med speciella grötrestauranger, Gröten har till och med fått sin alldeles egna dag i almanackan. Den 10 oktober infaller nämligen "World porridge day".

Man kan i princip stoppa vadsomhelst i sin gröt, men jag ställer mig något tveksam till gröt med topping av marshmallows eller gorgonzola och bacon - som jag läste om i ICA:s utmärkta och inspirerande kundtidning Buffé nyligen. Och än så länge har jag i alla fall för egen del reserverat gröten som frukostmat.

Så där ser man! Tänk att jag blev trendig till slut! Den här gröten har alltså hög trendfaktor, men framförallt är den god och nyttig. Den förgyller definitivt kulna och murriga mornar - i synnerhet om man får en kopp nybryggt kaffe som avslutning. Och det får man!

Jag grundade min gröt på egengjord kokosmjölk, men du kan välja precis vilken mjölk du vill, mandelmjölk eller nötmjölk (hemgjord eller köpt), sojamjölk, rismjölk, havremjölk eller alldeles vanlig mjölk. Här hitar du recept på ytterligare en gröt med risflingor, baserad på mandelmjölk och med varma höstkryddor.

2 dl valfri mjölk
1 krm salt
3/4 dl rårisflingor
2 tsk linfrökross
lite kallpressad kokosolja

Till servering: valfri mjölk, granola, frysta tinade tranbär, flytande honung (från Rhodos)

Gnid in botten på en kastrull med lite kokosolja för att förhindra att gröten fastnar.
Koka upp mjölken med salt, och rör ned risflingorna. Låt småkoka under lock ca 5 minuter. Låt linfrökrosset koka med den sista minuten.
Strö på granola och tranbär, ringla över honung och ät tillsammans med valfri mjölk.

Granolan gör jag så här:
Lägg grovhackade cashewnötter och mandel samt pumpafrön och solrosfrön i blöt några timmar i kallt vatten. Sammanlagt ca 7 - 8 deciliter. Låt rinna av väl och torka gärna lite extra med en ren och torr kökshandduk. Blanda ihop en knapp matsked honung med en halv matsked mandelolja och blanda om så allt täcks. Bred ut på en plåt och rosta i ugnen. Jag brukar rosta på varmluft, först på lite lägre värme och sedan på lite högre med ugnsluckan lite öppen så fukten kan dunsta. Det är svårt att ange tiden för det kan variera lite, men någon timme blir det säkert. Blandningen ska kännas knaprig. Sen förvarar jag blandningen i en tät glasburk med lock och strör på gröt, musli eller fruktsallad. Ibland blandar jag en del av granolan med torkade tranbär, blåbär eller andra bär och kanske grovhackad rå choklad, och har med som "nödproviant" när blodsockret dalar, t ex på resor eller när jag vet att det blir svårt att hitta något glutenfritt.

Ha nu en finfin dag, och glöm inte långkalsongerna, för det är bistert och ruggigt idag också! Blåskatarr och förkylning gör ingen människa glad, och maken har redan däckat i den traditionella höstförkylningen. Än står jag pall, men här gäller det att boosta immunförsvaret med alla möjliga tjyvknep!.









Ugnsbakad lax med smultäcke av apelsin- och ingefärssalt, mandelspån, kokosflingor och persilja

$
0
0


Jag har ju svårt att hålla fingrarna i styr när jag ser något roligt örtsalt, en kryddblandning eller någon kul marmelad eller inläggning. I somras när vi gjorde ett litet stopp i Västergötland och huserade på Sjöbacken Gård B & B kunde jag inte motstå ett örtsalt med smak av apelsin och ingefära. Det har jag använt i den här goda laxrätten, som jag bakar på riktigt låg ugnsvärme med ett smakrikt smultäcke av mandel, kokos och persilja. Till laxen åt vi färskpotatis, sallad och min fuskbea som dessutom hade fått lite förstärkning av pressad apelsin. Dessutom lite ugnsbakade körsbärstomater som jag lagt in i olivolja. Supergott - som Lilla I brukar säga.

Du kanske inte har precis det här örtsaltet hemma i gömmorna. Då tar du något annat. Eller också tar du vanligt flingsalt och pressar i lite färsk ingefärssaft och rivet apelsinskal. Det gör inget att saltet blir fuktigt eftersom du blandar med övriga ingredienser och brer på laxen.

4 portionsbitar lax à ca 150 g

2 tsk flingsalt med apelsin och ingefära
2 msk mandelspån
1 msk kokosflingor
1 liten knippa persilja - ca 2 msk riktigt finhackad

2 msk mandelolja eller jungfruolivolja

Tina laxen om den varit fryst. Lägg den i en smord ugnsfast form.
Smula ihop alltsammans till täcket och bred över laxen. Klappa in ordentligt.
Ringla över olja.
Sätt in i ugnen på 100 grader och baka till en innertemperatur av ca 52 - 54 grader. Det tog sin modiga stund, men laxen blev supersupersaftig och jättegod.

Ha nu en härlig inledning på helgen, som enligt ryktet ska bjuda på lite finare väder än det har varit de senaste dagarna! Hoppas det stämmer! Än så länge ser det lovande ut.











Viewing all 818 articles
Browse latest View live