Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Glutenfri vegopaj med blomkål och kantareller

$
0
0


Idag tänkte jag bjuda er på en riktigt maffig vegetarisk paj med blomkål och kantareller, och med en krämig äggstanning/röra av scamorza och persilja.

Jag bjuder kort och gott till bords, och önskar er alla en riktigt härlig Köttfri måndag! Idag skiner solen här och det är riktigt härligt höstväder. Det tackar vi för! Eftersom det dessutom tydligen är kaffets dag idag föreslår jag att du unnar dig en riktigt god kopp kaffe på maten - kanse utomhus i solskenet rentav!

En sats pajdeg enligt det här receptet.

1 stort blomkålshuvud, 800 g
30 g torkad svamp - jag hade hälften vanliga kantareller och hälften trattkantareller
3 stora vitlöksklyftor
1 klick smör, ca 15 - 20 g

250 g scamorza eller liknande - fast mozarella går också bra
3 stora ägg
1 dl grädde
1 knippa persilja
1 tsk dijonsenap
1 tsk pestokrydda med ramslök (bild i det här inlägget) - eller annan valfri kryddblandning
salt och vitpeppar från kvarn

Gör pajskalet enligt anvisning i mitt förra pajrecept, och fodra det också med ostskivor enligt det receptet.

Lägg svampen i blöt i rikligt med kallt vatten minst en halvtimme, gärna längre.

Ansa blomkålshuvudet, ta bort rotstock och blast, och bryt i buketter. Förväll blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten. Låt rinna av väl.
Låt svampen rinna av väl och lägg i kall stekpanna. Sätt på värmen. När all vätska dunstat tillsätter du smör och skalad och tunnflisad vitlök. Fräs runt några minuter.
Fördela blomkålsbuketter och svampfräs i pajskalet.
Mixa ihop scamorza, ägg, grädde, persilja, senap, krydda samt salt och vitpeppar och häll försiktigt över pajen. Lyft med en gaffel så det rinner ner runtom och överallt.
Grädda i 200 grader lite drygt en halvtimme, och servera sedan med sallad.













Glutenfria kanelbullar extra allt - smakar nästan som wienerbröd

$
0
0


Kära nån, igår insåg jag att det ju är kanelbullens dag nu på lördag, och att jag inte hade åstadkommit några bullar till er. Det måste ju åtgärdas, så jag satte igång att baka kanelbullar för glatta livet. Resultatet blev verkligen KANELbullar med extra allt, Jag påstår inte att bullarna är som "vanliga" bullar, men jag påstår att de är jättegoda och ett riktigt bra alternativ för oss som inte tål gluten. Maken påstod att de nästan smakade som wienerbröd, så det var väl ett gott betyg.

Jag hoppas dock att du har bättre bullformar än jag i din ägo. Jag hittade bara några urgamla folieformar som jag köpt i oförstånd för länge, länge sedan. Kollossalt miljöovänligt! Skämsstruten på, men jag hade faktiskt inga andra hemma.

Idag blir det alltså ett litet bonusinlägg igen så att ni också ska hinna baka. Om du inte tål mjölkprodukter så byter du bara till någon alternativ "mjölk" som du tål, och använder mjölkfritt margarin i stället för smör. Lycka till nu, och sätt igång och baka!

80 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt margarin
2 dl mjölk - gärna gammaldags ohomogeniserad om du tål vanlig mjölk, annars det du tål
1 msk husk

50 g röd jäst + 1 msk mjölk
1 stort rumsvarmt ägg eller 2 rumsvarma äggulor av stora, ekologiska ägg
½ dl ljust rårörssocker
3 dl rårismjöl eller vanligt rismjöl + ca 1 - 1½ dl extra till utbakning
1 krm flytande vaniljextrakt eller 1 tsk äkta vaniljsocker
1 krm salt
2 krm bakpulver

Fyllning:
50 - 60 g riktigt mjukt rumsvarmt smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt margarin
1½ tsk äkta vaniljsocker
1½ msk kanel - är det kanelbullar så ska det vara mycket kanel
2 msk smulade mandelspån

Pensling:
1 äggula + några droppar vatten
hackad eller flagad mandel
ev pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt svalna några minuter och vispa sedan ned husk lite i taget under flitig och ständig omrörning. Konsistensen ska bli ungefär som mannagrynsgröt.
Rör ut jästen i den lilla mängden mjölk och vispa ned i huskgröten.






Häll alltsammans i matberedaren och tillsätt även ägg eller äggulor, socker, och vaniljextrakt.
Blanda ihop rismjöl med salt och bakpulver och häll i lite i taget medan maskinen jobbar på lågt varvtal. Arbeta degen väl ca 10 minuter, täck över med bakduk och låt jäsa 45 - 50 minuter.
Under tiden rör du ihop fyllningen till en smidig och jämn röra. Smula mandelspånen mellan fingrarna så de blir finfördelade innan du blandar med det övriga.






Ta upp degen på mjölat bakbord och jobba igenom den med lätta händer. Degen är ganska kladdig så du behöver verkligen vara lätt på handen. Det fungerar inte att knåda den på vanligt sätt.
Platta ut till en platta (lättare än att kavla) och bred över fyllningen.
Rulla ihop som en rulltårta och skär i bitar. jag fick 14 bitar. Lägg i bullformar, täck över och låt jäsa ytterligare en halvtimme.
Pensla med äggula och strö över mandel och eventuellt pärlsocker.
Grädda i ca 240 graders ugnsvärme ungefär 10 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.












NÄSTAN råröd lingonsylt med spännande chaismak

$
0
0


Vi är inga skogsluffare och bär- och svampplockare maken och jag, trots att vi bor på landet och har nära till grönskan. Förr i tiden handlade det väl mest om bristande tid, idag handlar det om bristande hälsa och ork. Min skraltiga lekamen med ständiga ryggsmärtor och dessutom en strejkande axel klarar helt enkelt inte att gå och böja sig och sträcka sig, varken efter gult, rött eller blått guld.

Tursamt nog finns det att köpa, både det ena och det andra och det tredje i affärerna eller på torget den här tiden. För även om jag inte kan plocka själv så gillar jag ju att ta hand om naturens gåvor och koka egen sylt. I alla fall när jag får pula på i min egen takt.

I den här NÄSTAN rårörda lingonsylten har jag använt lite av mitt smaksatta chaisocker, som ger en ny och spännande smak till sylten. Den är supergod till köttbullar och allt slags vilt, perfekt till potatisbullar och vegobiffar av alla de slag, och joodå, den funkar till gröt också. Om du har tillgång till tranbär kan du göra på samma sätt med dem.

Jag tyckte avvägningen mellan vanligt rårörssocker och chaisocker var perfekt, men vill du ha kraftigare smak kan du ändra proportionerna och ta mer av chaisockret.

1 kg väl rensade och sköljda lingon
2½ dl ljust rårörssocker
½ dl smaksatt chaisocker - köpt (bild i det här inlägget) eller hemgjort

Blanda vanligt ljust rårörssocker och chaisocker och varva med lingonen i en rymlig rostfri kastrull.
Låt stå några timmar och rör flitigt då och då under tiden så sockret smälter och det saftar sig.
Ge bären ett hastigt uppkok på några minuter, bara så sockret smälter helt, och skumma ordentligt.
Frys in i mindre förpackningar eller häll upp sylten på varma torra glasburkar. Satsen räcker ungefär till två 750-gramsburkar fyllda till brädden.

Föresten, visst är det kul det här med kost, hälsa och alla nya rön som kommer hela tiden. Vissa sanningar står sig förstås över tiden, men somligt av det som var sant igår är helt åt skogen idag, och man får hela tiden ompröva och göra nya val. Nyligen har man till exempel upptäckt att just lingon inte bara är ett superbär, utan ett supersupersuperbär! Att det är nyttigt har man ju vetat länge, men nu kan det tydligen också förhindra viktökning genom att hindra fettet i maten att bita sig fast på mage och rumpa. Där ser man! Ta en rejäl klick av den här lingonsylten till älg- eller rådjurssteken så kan du med andra ord njuta av gräddsåsen till också!










Zucchini fylld med salsiccia, mangold och mozarella

$
0
0


Tipset till den här rätten fick jag först från Sara, som bjuder på mycket gott på sin blogg Vardag.nu. Men säg den matbloggare som kan hålla tassarna i styr från att stöka om i recepten! Saras salsicciafyllda zucchini, som fick snålvattnet att rinna till när jag läste om den ser lite annorlunda ut i min version, men grunden är densamma. Jag tycker du ska pröva båda!

Knappast några kolhydrater så långt ögat når, så den här rätten borde även passa alla hängivna LCHF-anhängare som hand i hanske. Föredrar du att äta vegetariskt byter du enkelt ut salsiccian mot quorn eller annan vegetarisk färs.

Förvissa dig om att salsiccian är glutenfri för att inte få några otrevliga överraskningar . Det brukar den oftast vara. Jag köper min på italienska Martina här i Uppsala, men du hittar alla möjliga sorters salsiccia  med olika smaksättningar i vanliga matbutiker. Välj den sort som passar dig, och anpassa kryddningen därefter.

Den här mängden blir lagom till två hungriga personer, men receptet kan naturligtvis flerfaldigas.

1 medelstor zucchini - som jag dessvärre glömde väga
ca 250 g rå salsiccia
2 vitlöksklyftor
50 g färsk mangold eller spenat
2 msk tomatpuré - kommer också från Martina
1 tsk dijonsenap
1 boll mozarella, 125 g - också den från Martina men det finns laktosfri för den som behöver det
30 g färskriven parmesan
italiensk kryddblandning av någon sort - min är från Zmaka och heter Italiensk Gourmetkrydda
1 liten tuss persilja eller oregano
olivolja till stekning

Dela zucchinin på längden och gröp ur innanmätet. Jag gjorde det med en glasskopa.
Lägg i en olivoljad form och sätt in i ugnen på 200 grader 10 - 12 minuter.
Flå korven och dela i mindre bitar, skala och flisa vitlöken, hacka innanmätet av zucchinin, skölj och grovhacka mangolden.
Fräs korv och vitlök i olivolja en stund under omrörning, och tillsätt sedan zucchinihack och mangold. Fräs runt under omrörning och tillsätt senap och tomatpuré. Låt puttra ihop under lock 10 minuter.
Fördela blandningen i de förbakade zucchinihalvorna.
Mixa ihop mozarella, parmesan, persilja/oregano och krydda (i det här inlägget finns en bild så du ser vad den innehåller) och fördela över.
Höj ugnsvärmen till 225 och gratinera zucchinin ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllenbrun.

Ha en härlig fredag och en fin inledning på helgen alla!









Kanelbullar, kanelbullar, kanelbullar

$
0
0


Idag är det ju Kanelbullens dag, det har ni väl inte missat? Skulle knappast tro det! Almanackan är ju proppfull med speciella dagar. Det är potatisens dag, vitlökens dag, kladdkakans dag, omelettens dag, korvens dag, fetaostens dag och så vidare i all oändlighet, men jag tror knappast det finns någon dag som fått sååå stor uppmärksamhet som just kanelbullens dag. Gärna för mig! Bulldoft kryddad med vanilj- kardemumma- och kanelångor förmedlar trevnad och trygghet, och det kan minsann behövas i dessa orostider när så mycket känns ovisst. Förvisso hjälper det inte mot allt elänge här i världen, men kan man för ett ögonblick få glömma det som tynger och skaver, svepa in sig i de varma kanelångorna, och få njuta av en nybakad bulle med en god kopp kaffe till (en del föredrar iskall mjölk) så tycker jag gott man ska unna sig den lilla utsvävningen!

Om du vill baka själv kan jag rekommendera de glutenfria kanelbullar jag bakade i måndags och som fortfarande idag är mjuka och goda. Jag har medvetet låtit bli att stoppa dem i frysen för att se hur länge de skulle hålla sig saftiga, och jag har blivit positivt överraskad.

Ett annat recept hittar du här (bilden ovan), och ytterligare ett som jag kan rekommendera är en butterkaka med kanelsmakande fyllning. Hoppa bara över saffranet i bulldegen och öka på kanelmängden i fyllningen så får du en fantastisk kakbulle som räcker till många.

Om du vill njuta av en kanelbulle men avstå kolhydrater hittar du recept dels hos Erikas LCHF, dels hos Marja på Baka sockerfritt och hos Mariannes LCHF. Ytterligare ett, lite annorlunda recept, hittar du hos LCHF-gourmet. Alla de här recepten är också glutenfria, och om du inte är strikt LCHF-are kan du byta sötningsmedlen som anges i recepten mot vanligt ljust rårörssocker eller kokossocker.

Ha nu en alldeles underbar Kanelbulledag allihop, antingen ni satsar på hembakat eller köper er bulle på ett hembageri eller på Pressbyrån!

PS Oktober är ju Rosa månaden, och genom att skicka ett Bullogram till någon du tycker om stöder du samtidigt Cancerfonden. För varje Bullogram som skickas skänks 10 kronor till cancerforskningen. Dessvärre gäller det här bara vanliga kanelbullar och inte glutenfria, men även de som inte är glutenintoleranta ska ju få chansen att äta kanelbullar idag, eller hur? DS

Glutenfri vanilj- och kaneldoftande äppelkaka - passar både till efterrätt och fika

$
0
0


Hösten innebär för min del ofta att ta hand om gigantiska mängder äpplen. Vissa år slår det förstås fel och man får knappt ihop till en endaste äppelkaka, men väldigt ofta dignar alla våra olika äppelträd av frukt som dels förvandlas till must på Äppelfabriken på Ekerö, dels blir till mos, dricka, äppelkakor och allt möjligt annat. Igår gjorde jag den här kakan, som passar lika bra till fika som till efterrätt.

Tål du inte mjölk byter du till mjölkfria alternativ när det gäller smör och mjölk. Jag försöker ju alltid peta i något lite extra nyttigt när jag donar i köket - även när jag bakar - och adderade lite nyponmjöl till smeten. Det kan uteslutas utan att göra någon större smakskillnad, men tillför vitaminer och lite extra fettsyror.

4 - 5 fasta äpplen med bra syra

70 g smör
1 dl mjölk
3 stora ekologiska ägg - mina vägde sammanlagt 208 g

2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 dl ljust rårörssocker
1 msk nyponmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 2 - 3 msk mandelflis eller mandelspån

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt svalna till rumstemperatur och vispa i äggen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned mjölk/smör/ägg-blandningen. Rör till en jämn smet och häll i en smord bakform, gärna med löstagbar kant.
Stick ned äpplena i fint mönster.
Blanda kanel och vaniljsocker och strö över, och sedan mandelfliset/spånen.
Grädda längst ned i ugnen i 175 grader ca 35 - 40 minuter, lite beroende på vilken form du använder. Pröva för säkerhets skull med en sticka att kakan är färdiggräddad.
Ät gärna äppelkakan lite ljummen med vispad grädde, vaniljsås eller halvsmält glass.

Ytterligare ett recept på en saftig äppelkaka med vita bönor och tillhörande vaniljsås hittar du här.
Ha nu en fin och välsignad oktobersöndag allihop!











Soppgryta med grönsaker, fisk och curry - glutenfri förstås

$
0
0


Tyvärr gör bilden inte full rättvisa åt den här rätten, som maken och jag avnjöt i fredags kväll. Det märks på fotokvalitén nu när kvällarna blir allt mörkare och fotoljuset försämras. Hursomhelst var det jättegott, och en rätt jag varmt kan rekommendera. Något mittemellan soppa och gryta och med slagsida åt grythållet. Vi nöjde oss med soppgrytan och något gott i glasen, men om du vill kan du servera ett brytbröd eller eventuellt brödpinnar till.

Både potatis, morötter och mangold plockades in från landet "à la minute".

1 msk olivolja
2 tsk mild curry
1 tsk BBQ citronmix
ca 150 g morötter
ca 250 g potatis av en fast sort
2 vitlöksklyftor
ca 70 g färsk mangold eller spenat
2½ dl grädde
1 dl smetana
½ dl vatten
150 g torskrygg
150 g laxfilé
lite salt från kvarn
några droppar vit balsamvinäger

Skala och tärna potatis och morötter. Kanske behöver de bara skrubbas om de är alldeles färska och tunnskaliga. Skala och flisa vitlöken.
Skär fisken i mindre bitar.
Skölj och grovstrimla mangolden.
Hetta upp oljan och fräs curry och BBQ Citronmix en kort stund under omrörning så att aromerna frigörs.
Tillsätt potatis,  morötter och vitlök och fräs runt ytterligare någon minut under omrörning.
Vispa ihop grädde, smetana och vatten och häll ned. Låt alltsammans småputtra under lock ca 10 - 12  minuter.
Vänd ned mangold och lägg också i fisken.
Sjud försiktigt under lock ca 4 - 5 minuter tills fisken är genomkokt. Beror lite på hur stora bitar du skurit fisken i.
Smaka av med lite salt och några droppar balsamvinäger. Tillsätt eventuellt mer krydda om du önskar det. Garnera med en kvist persilja och servera genast.

Förresten, har du sett att jag snart kommer upp i en miljon besöksklick? Då vankas en liten tävling, så håll utkik! Ha nu en riktigt bra dag!





En million besök på bloggen!! Klart att det måste firas med en liten tävling!

$
0
0




Har ni sett på maken? Idag, alldeles lagom till bloggens 4-årsjubileum på fredag, har besöksräknaren passerat en miljon besöksklick! Det känns helt osannolikt och fantastiskt, och något jag verkligen inte kunde tro eller föreställa mig när jag började min nya "karriär" som matbloggerska i oktober 2010. Och eftersom det är ni kära läsare som har bidragit till alla de där besöksklicken så är det väl inte mer än rätt att ni nu får chansen att delta i en liten tävling där ni kan vinna finfina priser.

Det har blivit alltmer populärt att tillverka sin egen "grönsakspasta", både för dem som äter enligt LCHF och utesluter vanlig pasta, men också för många andra som vill pröva något nytt i matlagningen. Med en grönsakssvarv eller sk spiralizer, går det lätt som en plätt att tillverka finfina spiraler av morötter, zucchini och andra grönsaker. Den här "värstingsvarven" - grönsakssvarvarnas Rolls Royce -  kommer från Kitchen Time, och det är också de som hjälpt till att sponsra priset. Första pris blir alltså den fina svarven ovan.

Andra pris blir en fräsch kökshandduk med tillhörande grytlapp i höstligt äppelmönster, och det priset står jag själv för liksom portokostnaderna. Setet kommer från Lagerhaus.



Ttredje- och fjärdepristagarna får varsitt paket med två av mina absoluta favoritkryddblandningar som sätter sprätt på vilken maträtt som helst, en påse Kunglig Salladskrydda och en påse Pesto med ramslök. Ni hittar dem i vart och vartannat av mina recept. Kryddorna kommer från Zmaka, som även sponsrat med det priset.



Vad ska ni nu göra för att vinna? Ja, eftersom jag fått klart för mig att det inte är tillåtet med slumpvisa utlottningar måste jag ju hitta på en liten utmaning. Jag vill alltså att du berättar varför du vill vinna och vad du tänker använda svarven till. Kanske förslag på någon maträtt där du ska använda det svarvade. Har du redan en grönsakssvarv? Tja, då kanske du vill ge den till någon speciell person som du tycker behöver lite extra uppmuntran. Låter det svårt? Inte då! Sätt igång och ta chansen vetja! Skriv nåt bara, det behöver varken vara särskilt långt eller särskilt välformulerat, men skriv det på det här inlägget.

En vecka har ni på er att klura ut något. Tisdag den 14 oktober går jag igenom kommentarerna (som jag hoppas blir många) och väljer enväldigt och självsvåldigt ut vinnarna. Lycka till nu allihop! Och tusen tack för att ni fortsätter att klicka!



Jättegod glutenfri äppelsmulpaj med havrekokostopping och vit choklad

$
0
0


Äpplen, äpplen, äpplen. Ja, det kan inte hjälpas, nu blir det många äppelrecept. Det här blir inte det sista om ni skulle tro det! Det bakas äppelkakor och äppelpajer, kokas mos, och knåpas ihop äppelefterrätter, krämer och annat på löpande band nu. Den här lättfixade efterrätten - som passar lika bra till fika - hjälptes Lilla I och jag åt att göra när vi skulle få påhälsning av en god vän förra veckan. Jättegod i all sin enkelhet. Snart kommer Lilla I, så vi får väl se vad vi hittar på att baka idag. Hon älskar nämligen att baka. Det tycker mormor bådar gott! I morgon vet jag i alla fall att det kommer att bjudas på något gott, för då är det 4-årskalas för bloggen. Kika in då vetja!

Tål du inte havregryn kan du byta till risflingor, hirsflingor eller boveteflingor.

4 - 5 rejält stora, fasta och aromatiska äpplen

70 g smör, laktosfritt, vanligt eller mjölkfritt margarin efter behov
½ dl färdigt chaisocker - (eller ljust rårössocker + lite kanel, kardemumma och ingefära efter smak)
2 tsk mörk flytande honung
1 dl glutenfria havregryn (Urtekram eller Semper)
1 dl kokosflingor
50 g grovhackad vit choklad - min var med smak av mango av ekomärket Vivani

Smält smöret och rör i socker och honung. Låt svalna till rumstemperatur och rör ned havregryn kokosflingor och grovhackad vit choklad, smaksatt eller naturell.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg i en smord form.
Bred över "smultäcket" jämnt över äpplena.
Grädda i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.
Servera efterrätten lite ljummen med en klick lättvispad grädde (eventuellt av alternativ mjölkfri sort), halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.










Jag firar 4-årskalas på bloggen med en ljuvlig glutenfri mandelchokladkladdkaka

$
0
0


Jajamänsan! Idag är det 4 års-kalas. Bloggen fyller faktiskt 4 år just precis idag, och det är klart att det måste firas med pompa och ståt, fattas bara annat! Hurra, hurra, hurra, hurra! Fattar ni vart tiden tar vägen? Det gör inte jag! Jag tycker det var alldeles nyss som jag inledde min stapplande bloggbana, men sedan dess har det faktiskt gått fyra år, jag har gjort närmare 1350 inlägg och fått en miljon besöksklick! Tack söta ni som fortsätter att titta in hos mig, och som emellanåt också hör av er till mig. Det är tack vare er som jag faktiskt fortsätter och tycker att det känns meningsfullt att blogga, trots att jag nån gång emellanåt tappar sugen och funderar på att sluta. Men, men, jag har ju så otroligt mycket kvar som jag vill dela med mig av! Så, tja, jag tror jag fortsätter ett litet tag till. Tycker ni jag ska satsa på ett 5-årskalas också? Vi får se. Jag tar en dag i taget, men hoppas i alla fall att ni hänger med mig ett tag till!

Idag hoppas jag också att ni vill fira tillsammans med mig med en förföriskt god glutenfri mandelchokladkladdkaka, som dessutom är hyfsat nyttig. Den råa chokladkakan finns att köpa på Life ( i alla fall i Forumgallerian i Uppsala), och jag är smått beroende av den - både den naturella varianten och de med tillägg av olika superbär.

120 g smör - jag använde laktosfritt
½ dl ljust rårörssocker
3 msk dadelsirap eller flytande honung
2 msk rå kakao
½ tsk vaniljpulver
3 stora ekologiska ägg - delade i gulor och vitor (vägde sammanlagt 200 g)
2 dl mandelmjöl

Glasyr:
2 msk smetana
2 msk dadelsirap eller flytande honung
en 50-grams rå chokladkaka - eller annan mjölkfri choklad med hög kakohalt

Smält smöret i en hyfsat rymlig kastrull och vispa ned socker, sirap/honung, kakao och vaniljpulver.
Vispa kraftigt till en slät kolaaktig smet.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt i en ren och torr bunke.
Rör ned äggulorna, en i taget i chokladsmeten och rör kraftigt emellan.
Rör också ned mandelmjölet i smeten.
Vänd nu ned chokladsmeten i äggvitepöset och vänd runt med en slickepott så att allt blandas till en jämn smet.
Häll smeten i en rund, bakpappersklädd och smord form med löstagbar kant och sätt in längst ned i ugnen på 150 graders ugnsvärme.
Grädda tills smeten precis nätt och jämnt stannar, ca 18 - 20 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen och svalna ungefär 10 minuter innan du brer på glasyren.

Under tiden kakan gräddas kokar du upp smetana tillsammans med sirap eller honung och rör ned den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält helt.
När du haft på glasyren och kakan svalnat helt ställer du in alltsammans i kylen att stelna ytterligare.
Servera kakan med valfria färska bär och gärna vispad grädde eller glass.

Enjoy!! Och missa för allt i världen inte tävlingen där du bl a kan vinna en fantastisk grönsakssvarv!













Köttfärsgratäng med pikant smak av fetaost och soltorkade tomater

$
0
0


Köttfärsgratänger har jag bjudit på förr vid flera tillfällen, men den här gången gjorde jag den lite annorlunda med hjälp av en smaksatt creème fraiche. Jag hade rester av körrfärsröra efter en tidigare middag, och ville få den att räcka till flera. På det här sättet blev 4 personer väldigt mätta, nöjda och belåtna.

Crème fraiche med olika smaksättning är ett perfekt sätt att variera smaken på olika maträtter. Med just den här - med fetaost och soltorkade tomater - fick gratängen lite grekisk touch.

2 medelstora aubergine
2 medelstora zucchini
ca 400 g ganska fast köttfärssås
1 burk crème fraiche med fetaost och soltorkade tomater
1 dl grädde
2 stora ekologiska ägg
50 g färskriven parmesan + lite extra till topping
lite salt och peppar från kvarn

Börja med att vätska ur auberginen. Skär den i skivor och strö över rikligt med salt. Låt stå en halvtimme och skölj sedan med kallt vatten. Torka av skivorna med en ren kökshandduk och lägg på ugnsplåtar tillsammans med zucchinin. Jag behövde två plåtar och ställde in båda samtidigt på varmluft. Förgrädda i ugnen ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Lite lägre för varmluft.
Bottna en ugnssäker oljad form med aubergine- och zucchiniskivor, därefter hälften av köttfärsröran, sedan ytterligare ett lager med aubergine och zucchini, resten av köättfärsröran och sist ett lager ytterligare meed aubergine och zucchini.
Vispa ihop crème fraiche med grädde, ägg och parmesan, kvarna över lite salt och peppar, och häll över. Toppa med lite mer riven parmesan. Grädda gratängen i 200 grader, ca 35 - 40 minuter. Ät tillsammans med en fräsch sallad av blandat grönt.








Innehållsrika vegobiffar med potatis, morötter, mangold, persilja, linser och chiamjöl

$
0
0


Den här måndagen tänkte jag bjuda er på några riktigt goda vegobiffar, som för övrigt förgyller vilken dag som helst i veckan. Jag hade kokt potatis och kokta morötter över från tidigare middag, och adderade resten. Grönsakerna kommer från egna landet, och äggen från en kompis som har glada höns som spatserar omkring i frihet och mår gott.

Linser och ägg bidrar med bra protein, och chiamjölet bidrar med bra fettsyror - förutom att det också ger stadga åt biffarna.

Till biffarna åt vi min hemgjorda lingonsylt med chaismak och sallad från landet. Ja, vi har faktiskt ätbar sallad fortfarande trots flera frostnätter tidigare. Jättejättegott alltsammans. Två middagar till maken och mig räckte den här satsen till.

Ha nu en finfin Köttfri måndag allesammans! Kom ihåg tävlingen där du kan vinna fina saker. Det är bara en dag kvar, så kom igen nu och skriv en liten kommentar så är du med och tävlar. På onsdag presenterar jag resultatet av tävlingen.

ca 400 g kokt kall potatis
175 g kokta kalla morötter
1 tetra färdigkokta linser, 380 g
ca 35 g färsk mangold eller spenat
en tuss persilja, ca 10 g
2 pressade vitlöksklyftor
2 stora ekologiska ägg
2 tsk örtsalt - jag använde Trollets örtsalt
2 msk vitt chiamjöl (vanligt chiamjöl går också bra)
ghi, rapsolja eller olivolja till stekning

Riv potatis och morötter grovt.
Skölj linserna och låt dem rinna av i sil.
Mixa linser, mangold, persilja och ägg till en slät smet och blanda med potatis/morotsrivet.
Pressa i vitlöken, häll i örtsaltet och chiamjölet, och blanda om alltsammans väl.
Forma biffar och stek dem gyllenbruna i rikligt med matfett. De blir nästan som friterade då. Vänd biffarna ett par gånger.
Servera alldeles nystekta med sallad, lingonsylt eller kanske en svampsås om du föredrar det.











Resultatet av jubileumstävlingen

$
0
0


Då var det dags att utse vinnarna i min höstliga jubileumstävling. Jag kan ju konstatera att det inte precis utbröt strömhopp till kommentarsfältet, det var bara sju personer som anmälde stt intresse. Jag som hade trott att en grönsakssvarv skulle locka ut er ur gömmorna! Enligt Kitchen Time som sponsrat med priset är svarven nämligen en av deras storsäljare. Nåja, antingen har alla redan investerat i en svarv eller också har ni inte plats i köket för en till maskin. Ni kanske inte är intresserade av svarvning, eller också är ni redan så välsvarvade att ni inte behöver någon!

Hursomhelst blev det ju lättare för mig att välja pristagare. Det visade sig igår när jag kollade med Kitchen Time att de bara skickar sina varor inom Sverige, så där föll några som kommenterat bort när det gällde svarven. Jag tänkte också att det inte var mer än rätt att någon som aldrig vunnit tidigare skulle få vinna förstapriset, så därför blev mitt val det här (även om jag hade önskat att jag haft möjlighet att skicka en svarv till er alla):

Åsa som kommenterade som nummer 6, du vinner den fina svarven. Hoppas den kommer till stor användning. Alla knep som kan locka barnen att äta mer grönsaker är lovvärda, och det låter som en bra strävan att äta mer vegetariskt. Svarven kommer att skickas till dig direkt från Kitchen Times lager när jag fått din adress.

Beatrice, till dig skickar jag handduken och grytlappen.

B-M och Janina, ni får varsitt paket med de båda kryddblandningarna från Zmaka. De båda priserna har Zmaka också sponsrat.

Eftersom jag är på exra generöst humör idag inrättade jag raskt tre extrapriser som jag själv står för. Åsa, ditt förslag på äppelrätt lät helt fantastiskt, Du får också ett paket från Zmaka, ett härligt ramslökssalt. Och AnnaCarin du får också ett litet tröstpris som tack för att du kommenterade. Det blir också kryddor, ett paket med pestokrydda. Hoppas både du och din sambo ska gilla den. Anna, hoppas du ska få möjlighet att själv köpa en svarv. Du får också en härlig krydda till dina hälsosamma rawfoodanrättningar, Kunglig Salladskrydda som är gott till det mesta.

Meddela mig era namn och adresser snarast - även ni som vunnit tidigare - så slipper jag leta i gamla mail. Min mailadress hittar ni under rubriken "Om mig" längst upp till höger på bloggen. Jag skickar priserna så snart ni hört av er.

Tack för att ni tog er tid att kommentera och tävla, och tack för grattis och snälla ord! Jag hoppas ni alla ska få glädje av priserna!

Lättsötad vanilj- och kanelsmakande rönnbärsäppeldricka på mitt sätt - en rosa dricka i rosa månaden oktober

$
0
0


Rosa, rosa, rosa - alltifrån blekaste pastelligaste babyrosa och pudrigt beigerosa till mättat rostrosa och lysande klart ceriserosa - det är oktobers signum! Oktober, den månaden då vi sätter fokus på bröstcancer, och på olika sätt, var och en efter sin förmåga, drar vårt strå till stacken för att samla in pengar till forskningen.

Jag är personligen än så länge förskonad från cancer, men har arbetat många år på onkologen här i Uppsala, och vet hur elak sjukdomen kan vara. Jag vet också att forskning är livsavgörande för att få fram nya mediciner och behandlingsmetoder så att allt fler kan bli friska och överleva. Otroligt mycket hann hända under de arton år jag själv arbetade på onkologen, och ännu mer har hänt sedan jag slutade för tolv år sedan. Alltfler blir friska och kan leva ett gott liv, men mycket återstår innan alla som drabbas kan räkna med att bli botade. Det är klart att vi måste hjälpas åt så att forskarna får möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete! Och självklart ska ALLA ha rätt till effektiva mediciner, oavsett var i landet man bor!

Den 27 oktober direktsänds den s k Rosa Bandetgalan i TV, men redan nu kan både du och jag bidra genom att köpa det Rosa Bandet som i år är designat av Camilla Thulin, skänka pengar, eller kanske köpa någon rosa produkt där företaget bakom produkten skänker en del av köpesumman till Cancerfonden. Varför inte köpa Rosa Kokboken, där 20 kända kvinnor som alla har erfarenhet av sjukdomen - antingen själva eller genom någon närstående - bidrar med olika recept. Inte alla recept är glutenfria, men en del är faktiskt det.

Jag har tidigare år skrivit om Rosa Bandet, här, här och här, och förra året bjöd jag på en vit chokladkladdkaka med rosaröd hallonglasyr. I år får mitt rosa recept bli en fräsch, syrlig, rostrosa rönnbärsäppeldricka med lite kärv beska. Den passar utmärkt som måltidsdricka, och utspädd med vitt vin - vanligt eller alkoholfritt - blir den en spännande aperitif. Varm, kanske med lite extra honung i, passar den bra att lindra hostiga halsar under kulna och huttriga höstkvällar. Här kan du läsa mer om rönnbär som är ett riktigt superbär..

Nu dignar verkligen rönnbärsträden av klasar med roströda bär. Om man ska hålla sig till gammal folktro så bådar det en sträng vinter. Jag vet inte om det stämmer, men tar det säkra för det osäkra och lagar en dricka så vi står oss ett tag om vi blir insnöade! Så här gör du drickan:

1 kg rensade rönnbär
1 kg äpplen av en fast och aromatisk sort
2 liter vatten
2 - 3 kanelstänger
1 vaniljstång

6 - 8 dl ljust rårörssocker - jag tog den mindre mängden

Rensa rönnbärsklasarna så att du får ett kilo rensade bär. Skölj dem jättenoga i flera omgångar vatten. De brukar vara rejält skräpiga och smutsiga efter fåglarnas framfart. Jag tror jag sköljde mina bär i fem omgångar vatten innan jag blev nöjd. Här har vi haft flera frostnätter, men om du bor i en del av landet där det ännu inte varit frost föreslår jag att du lägger de rensade bären i frysen något dygn.
Mixa bären grovt i en matberedare eller krossa dem med en stöt.
Dela äpplena i mindre bitar. De behöver varken skalas eller kärnas ur. Ta bara bort eventuellt fula fläckar på dem.
Lägg rönnbär och äpplen i en rymlig rostfri kastrull och slå på vattnet. Lägg i kanelstänger och en snittad och urskrapad vaniljstång och rör om.
Låt alltsammans koka upp ordentligt, och dra sedan från plattan. Ställ sedan kastrullen att dra över natten, övertäckt med lock.
På morgonen silar du av alltsammans i en silduk ungefär en timme.
Mät saften och häll tillbaka i den rendiskade kastrullen. Jag fick ganska precis 2,2 liter avsilad saft.
Koka upp den tillsammans med sockret och skumma noggrant.
Häll antingen upp drickan het i varma torra flaskor, eller låt den svalna och  häll upp i flaskor som går att frysa. Jag frös mina i rejäla glasflaskor med locket av, och förslöt flaskorna sedan drickan var färdigfrusen. Tänk bara på att lämna rejält med utrymme kvar i flaskan eftersom drickan expanderar vid frysning.

Späd drickan efter smak. Jag tyckte det blev lagom med en del dricka till fyra delar vatten som måltidsdryck. Som varm kvällsdryck kan den gärna vara lite starkare. Prova dig fram!

Ett tips är att frysa drickan helt osötad och sedan söta vartefter, efter smak, gärna med honung. Om du vill frysa in den färdigsötad med honung skulle jag föreslå att du kokar upp och skummar saften osötad, sedan låter den svalna lite, och först därefter rör i honung.

Lycka till!












Glutenfri fruktig gröt med äppelmust och quinoaflingor

$
0
0



Nu får det bli gröt igen hörrni, och den här gröten går inte av för hackor. Den är god, värmande och full av nyttigheter som sätter sprätt på både magar och livsandar. Unna dig gröten nu när det blir alltmer höstlikt och alltmer motsträvigt att ta sig upp ur sängen. Jag har verkligen en själsfrände i Doris! Trots wake-uplampan som väcker mig med ljus och fågelkvitter varje morgon så händer det att jag lägger mig ned och blundar en liiiiiiten stund till!

I onsdags var vi och mustade 205 kg av vår äppelskörd till 115 liter härlig must på Äppelfabriken på Ekerö. Rena rama flytande guldet! Musten - som garanterat görs på våra egna äpplen medan vi ser på -  förpackas i bag-in-boxar, och håller sig faktiskt över ett år i oöppnat skick. Det vet vi stämmer, eftersom vi mustat flera gånger tidigare. Dessutom går vår egen råsaftcentrifug varm här hemma, så jag kan slösa med must även i gröten. Du som inte är lika äppelbenådad som jag kan naturligtvis göra gröten med vatten också. Eller köpt must förstås!

2 dl äppelmust
1 msk gula eller gröna russin. ca 15 g
3 mjuktorkade plommon, ca 20 g
2 mjuktorkade fikon, ca 20 g
1 tsk hela chiafrön

½ dl quinoaflingor
½ msk mandelolja eller kallpressad kokosolja
några korn salt

Till servering: ½ - 1 kravbanan, valfri mjölk

Grovstrimla plommon och fikon och lägg dem, russin och chiafrön i blöt över natten i äppelmusten. Täck med lock.
På morgonen kokar du upp alltsammans, vispar i quinoaflingor och lite salt, och småkokar under lock 5 minuter.
Rör i oljan, lägg upp på tallrik och lägg på skivade bananer. Valfri mjölk till, gärna egengjord mandelmjölk eller kokosmjölk.

Ha en härlig höstdag och en fin inledning på helgen!










Glutenfri äppelkaka à la LCHF - om man vill

$
0
0



Men hallå där, Åsa, B-M och Anna! Var håller ni hus? Ni deltog ju i min jubileumstävling och har priser att inhösta vetja! Hör av er så att ni kan få era vinster, jag vet ju inte vilka ni är bakom era signaturer. Om ni inte ger er till känna före söndag kväll om en vecka så låter jag dem gå vidare till någon annan.

Ni trodde väl inte att ni skulle få paus från äppelkakorna? Icke! Glöm det! Här bakas det äppelkakor var och varannan dag, och häromdagen var vi till Äppelfabriken och mustade ett gäng äpplen till fantastisk äppelmust på bag-in-box. Så nu står vi oss ett tag. Men nu är det alltså äppelkaka igen som gäller, och den här gången en LCHF-variant - om man vill. Och joodå, ni kommer inte att slippa ifrån äppelkakor i fortsättningen heller, jag har flera på lut!

Jaha ja, ibland måste man frångå sina föresatser och vanliga principer, och är de inte värre än de här så tycker jag att det måste kunna få passera. Jag brukar ju inte gärna vilja baka med Sukrin, utan föredrar råsocker eller kokossocker, men när man nu har hängivna LCHF-are i sin vänkrets måste man ju bjuda till emellanåt. Alltså gjorde jag en äppelkaka med Sukrin så att alla skulle kunna delta på samma villkor. Om du är lite mer åt det liberala hållet kan du i stället ta kokossocker eller ljust rårörssocker. Jag har gjort kakan på båda sätten. När jag gjorde den med kokossocker använde jag mitt hemgjorda chaisocker att strö över äpplena i stället för Sukrin och kanel. Kakan blev hursomhelst riktigt god i båda tappningarna och kan absolut rekommenderas, vilket alternativ du än föredrar.

3 rejält stora äpplen eller 4 lite mindre - mina var bamseäpplen så jag nöjde mig med 3

50 g smör
½ dl grädde
3 stora, ekologiska ägg

2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
½ dl Sukrin Gold
1 tsk bakpulver

1 msk Sukrin Gold
1 tsk kanel
2 - 3 msk mandelspån
40 - 50 g kallt hyvlat smör

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan så länge.
Smält smör och häll i grädde. Ställ att svalna. Vispa ned äggen i smör/gräddblandningen.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, sukrin och bakpulver i en skål, och rör ned smör/grädde/äggblandningen. Blanda om väl till en ganska fast smet.
Bred ut smeten i en smord form och stick ned äppelklyftorna tätt, tätt.
Blanda ihop matskeden sukrin med kanel och strö över äpplena.
Strö också över mandelspån och hyvla till sist över kallt smör.
Grädda i ugnen på 175 grader ca 25 - 30 minuter.
Jag gräddade min kaka i en fyrkantig form och skar rutor av kakan, men det går förstås lika bra med en rund form.
Servera gärna med lite vispad grädde - eventuellt smaksatt med en aning vaniljpulver.

Det är Choklad- och Kaffefestival här i stan, så det lutar nog åt att det blir ett besök där. Choklad kan man aldrig få för mycket av, och kaffe är inte heller helt fel! Ha nu en fin och välsignad söndag allihop, antingen ni mumsar äppelkaka, njuter av en chokladbit eller sippar på kaffe!!










Saffransdoftande fisksoppa med massor av grönsaker

$
0
0


Det var inte så länge sedan jag bjöd er på fisksoppa, men nu är det faktiskt dags igen. Maken och jag lördagsmyste med den här soppan i helgen, och den var supergod, så det är klart att ni också måste få smaka.

Egentligen kanske jag skulle kallat det för grönsakssoppa med fisk i stället för fisksoppa med grönsaker, för det är övervägande grönsaker i soppan. Bra både för hälsan, plånboken och miljön. I synnerhet om de flesta grönsaker som i det här fallet plockas in från det egna trädgårdslandet. Med så mycket grönsaker räcker det bra med 100 g fisk per person. Välj vilken fisk du vill.

Och vet ni vad! Det här är ju rena rama IFD-soppan. Grönsakerna är inflammationsdämpande, för att inte tala om kryddorna! Perfekt för mig som tampas med gnissel och knirr och knarr i lederna!

Det blir två riktigt rejäla portioner, så vi nöjde oss med bara soppa. Med bröd och kanske en bit ost vid sidan om räcker soppan säkert till tre.

1 stor morot
1 stor palsternacka -        sammanlagd vikt på de ansade rotsakerna ca 450 g
1 lite mindre rotselleri
3 vitlöksklyftor
100 g brysselkål
100 g mangold

1 msk smör
1 kuvert saffran
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
½ msk Fransk allkrydda från Krusmyntagården
200 g valfri fisk - förslagsvis hälften vit fisk och hälften lax
salt från kvarn

Börja med att göra i ordning grönsakerna. Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Skala och flisa vitlöken. Ta bort eventuellt fula blad på brysselkålen och dela den. Skölj och grovstrimla mangolden. Observera att de angivna vikterna gäller färdigberedda grönsaker.
Skär fisken i mindre kuber.
Hetta upp smöret tillsammans med saffran och gurkmeja och fräs runt under omrörning.
Lägg i rotsakerna och vitlök och rosta alltsammans lätt under omrörning.
Häll på vatten, grädde, kycklingfond och kryddblandning och låt småkoka under lock knappt 10 minuter.
Lägg i mangold och brysselkål och fortsätt sjuda ytterligare knappt 5 minuter.
Lägg i fisken och sjud försiktigt ytterligare ett par minuter tills fisken är genomkokt.
Smaka av med salt och kanske lite mer av kryddblandningen.

Choklad- lakrits- och kaffefestival

$
0
0


I helgen tilldrog sig årets begivenhet här i Uppsala, choklad- och kaffefestivalen på Konsert och Kongress. Tre våningar fyllda med ljuvligheter, och utställare som förstått sig på det där med livsnjutning! Där fanns allt från stora och välkända aktörer som Cokladfabriken, Bräutigams, Lindvalls Kaffe och Lakritsfabriken till mindre tillverkare som Singö choklad och Marsipanskolan, Maken som är en sann marsipanfantast höll jag nästan inte på att få med mig hem! Det fanns chokladkokböcker, smycken i form av godis, chokladhudvård, och dessutom en nostalgiutställning med burkar och godisförpackningar.

Det fanns Fairtradechoklad och Fairtradekaffe, ekologisk choklad och kaffe, och det fanns fudge. Naturligtvis fanns Uppsalas egna delikatessbutiker och chokladmakare representerade. Anneli K, Karins Skafferi, Arrenius & Co, Elisabeths Ost och DelikatesserBönor och Blad, Tant Gröns Skafferi. Hela dagen kunde man också gratis lära sig om olika kaffeceremonier från Turkiet, Etiopien och Sverige, lyssna på musik och ta sig en svängom. Och naturligtvis kunde man ta sig en fika eller något matigare i Konsert och Kongress egen resturang när man blivit mätt på det söta!

Lakrits avstår jag förvisso gärna, men choklad och kaffe gillar jag desto mer, så självklart blev det ett besök på festivalen. Förresten borde det nästan heta choklad- lakrits- och kaffefestival, för mycket lakrits var det! Yngsta dottern som också hängde på är desto mer förtjust i det svarta guldet, så hon kompenserade mer än väl för den lakrits jag undvek!

Eftersom det in i det sista var lite oklart om jag skulle kunna gå eller inte hade jag inte anmält mig till någon av alla de spännande föredrag, provningar eller work-shops som också fanns med på programmet. Det ska jag ta igen nästa år om jag lever och har hälsan. Vad sägs t ex om olika kaffe- choklad- och lakritsprovningar, dessertkurs med Laleh (som deltog i Mästerkocken), föredrag om lakrits och erotik, eller choklad och erotik, chokladskulpering och föredrag om Fairtradecertifierade kakaobönder från Ghana.

Festivalen anordnades av Kulturhjältarna i Uppsala, vars mål är att "kulturifiera" oss i Uppsala med alla möjliga slags konserter, festivaler och olika evenemang.

Och vet ni vad? Jag tycker faktiskt lokalpatriotiskt att vår egen festival är väl så trevlig som chokladfestivalen i Stockholm. För några år sedan deltog jag ju faktiskt i Kladdkake-SM där, och det var rent hysteriskt med folk! Det var föralldel mycket folk här också, men man kunde i alla fall kryssa sig fram mellan utställarna utan att riskera att bli ihjälknuffad!

Bilderna är väl sisådär, tagna med mobilen och inomhus, men här bjuder jag i alla fall på ett litet extrainlägg med några glimtar från festivalen. I morgon återgår vi till nyttigheterna och det dagliga brödet och mumsar i oss ett supergott glutenfritt fröknäcke. Det får ni inte missa!

















Variation på glutenfritt knäcke - jättegott och smått beroendeframkallande

$
0
0


Knäcke igen gott folk! Jag har gjort det förr, och det finns hur många recept som helst som snurrar runt ute i bloggvärlden, så jag skulle absolut inte behöva rådbråka min hjärna för att klura fram något nytt. Men jag kan ju inte låta bli! Det är ju så roligt att pröva nya varianter och exprimentera med lite olika sorters frön, mjölsorter och kryddningar.

I det här knäcket som är svårt beroendeframkallande har jag använt både mandelmjöl och sesammjöl, och kryddat det med pestokryddan från Zmaka som jag också är smått beroende av. Du kan välja någon annan kryddblandning eller nöja dig med salt om du föredrar det. Brödet är - förutom att det är glutenfritt - fritt från mjölk och ägg och är alltså helt vegan.

Knäcket är kanske liiite pickligt att kavla ut jämnt, men är i övrigt väldigt lättbakat. Du MÅSTE bara pröva det! Det är snudd på oansvarigt att INTE göra det! Själv ska jag göra en ny sats idag, för när jag tagit den allra sista biten till förmiddagsfikat är brödburken tom igen.

50 g pumpafrön
50 g solrosfrön
25 g gula linfrön - vanliga går också bra
25 g chiafrön
25 g sesamfrön
50 g mandelmjöl
50 g sesammjöl
1 msk Pestokrydda med ramslök
2½ dl vatten
½ dl olja - rapsolja, mandelolja, pumpakärnolja eller avocadoolja
lite flingsalt

Blanda allt det torra, frön och mjöl, i en rymlig bunke.
Koka upp vatten med olja och slå på. Blanda om väl till en "gröt".
Täck över och låt stå och svälla minst en timme i rumstemperatur.
Klicka upp den kladdiga degen på 2 bakpapprade plåtar.
Stryk ut lite olja på ytterligare ett bakpapper och lägg över. Med olja på går det lättare att dra av papperet sedan. Tryck eller kavla ut till en jämn platta mellan bakpappren, och dra försiktigt bort det översta pappret. Du kan använda samma papper till båda plåtarna.
Strö över lite flingsalt och grädda.
Jag gräddade båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på 150 grader, tog ut och bytte plats på plåtarna efter 15 minuter och passade samtidigt på att sporra ut rutor i knäcket.
Sen gräddade jag ytterligare 15 minuter, bytte plats på plåtarna ytterligare en gång, och gräddade 15 minuter till. Trekvart sammanlagt alltså. Stäng av värmen, öppna ugnsluckan lite på glänt, och låt knäcket stå och knapra till sig på eftervärmen tills ugnen svalnat. Förvara knäcket torrt och lufttätt.

Om du gräddar i vanlig ugn föreslår jag att du tar en plåt i taget och gräddar i 175 grader.















Vem vinner Matbloggspriset? Du kan vara med och rösta

$
0
0


Det är alltid himla spännande att se vilka bloggar som är nominerade till Matbloggspriset - dels i de olika kategorierna där en jury utser vinnarna, dels i Folkets val, där en jury vaskar fram 10 bloggar bland alla de bloggar som läsare nominerat under hösten.

Jag måste tillstå att jag inte kände till hälften av de nominerade! Några var favoriter sedan tidigare, någon har potential att läggas till på favoritlistan, och några tänker jag inte alls lägga på minnet. Väldigt många av bloggarna är fokuserade på sötsaker och bakverk. Jag hade gärna sett i alla fall någon blogg med mer uttalad hälsoinriktning, gärna någon vegetarisk blogg. Det finns många riktigt bra sådana.

Förra året kunde man SMS-rösta och samtidigt skänka pengar till Stadsmissionen. Det tyckte jag var en jättebra idé. I år kan jag inte rösta alls, för hela röstningen sker via Facebook, och det har jag hittills ståndaktigt nobbat att vara med i. Men ni som är med kan passa på och kolla in en favoritblogg och rösta i Folkets val. Det gör ni här. Och alla nomineringar hittar ni här. Röstningen pågår till midnatt den 26 oktober, så vill du rösta ska du passa på nu. Resultatet får vi veta på Mitt-Kökmässan i Stockholm i november.

Viewing all 818 articles
Browse latest View live