Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Köttfärspizza - eller kanske köttfärspaj utan pajskal

$
0
0


Den här rätten kan jag faktiskt tacka Nigella för. Jag halkade av en händelse in på hennes program "Nigelissima" precis på sluttampen när hon gjorde sin köttfärspizza, och fick lust att göra något liknande. Jag vet inte riktigt vad Nigella hade i sin pizza, men så här gjorde i alla fall jag. Pizza och pizza förresten. Jag tycker snarare det är en paj utan pajskal. Den räcker till 4 - 5 personer.

600 g nötfärs, 10 - 15 % -  av svenskt kött förstås
1 stort ägg
1 paket fårost eller fetaost av får- och getmjölk, 150 g
2 pressade stora vitlöksklyftor
en rejäl tuss persilja
1 msk kryddblandning BBQ citronmix - eller annan kryddblandning som du gillar
1 burk krossade tomater - gärna Mutti eller Delizie
½ liten burk kapris, ca 50 g

Blanda ihop nötfärs, ägg, hackad persilja, pressade vitlöksklyftor, kryddblandning och hälften av fetaosten, och tryck ut blandningen i en lätt smord låg pajform. Pizzan/pajen krymper en del under tillagning, så tryck gärna upp på kanten också.
Låt tomatkrosset rinna av någon minut och häll sedan på det på köttfärsen. Smula över den resterande fetaosten och strö över kapris.
Grädda i ugnen på 220 grader ca 20 minuter.
Servera gärna med lättkokta haricots verts och sallad.













Krämig glutenfri pastagryta med lax och grönsaker - variation på gammalt tema

$
0
0


Ganska ofta blir det någon form av pastagryta här i huset. Det är lätt och bekvämt ihopkommet, och kan varieras på många olika sätt med olika grönsaker och kryddblandningar. Har man både portionsbitar av lax och grönsaker hemma i frysen är det dessutom lätt att få ihop en lunch eller middag när man får gäster med kort varsel - vilket händer emellanåt. Laxfiléerna tinar snabbt i rumstemperatur och ärtor och spenat kan man ta direkt ur frysen. Har man inte tillgång till färsk sparris, så är det praktiskt att ha ett paket fryst sparris på lut i frysen också. Så här blev min pastapanna nu senast, och den räckte till 4 - 5 portioner.

I det här inlägget kan du se bild på kryddblandningarna och vad de innehåller. Du kan självklart välja någon annan kryddblandning som du tycker om. Om du inte tål vanlig grädde väljer du förstås något alternativ som du tål, av soja, havre eller ris.

250 g glutenfria pastakrumelurer av brunt ris och majs - eller annan valfri pasta

ca 300 g laxfilé - färsk eller fryst och tinad
3 dl valfri grädde
½ knippe dill
1 msk Kunglig Salladskrydda
½ msk Café de Pariskrydda
100 g frysta ärtor
100 g fryst bladspenat
1 knippe sparris, 250 g
salt och svartpeppar från kvarn

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt rinna av.
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisen och dela i mindre bitar.
Skär laxen i mindre bitar.
Koka upp grädden med dill och kryddor.
Lägg i ärtor och spenat direkt från frysen. Småkoka några minuter under lock.
Lägg i sparrisen och koka någon minut till, och lägg sedan ned laxen  och sjud ytterligare några minuter tills den är färdig.
Vänd försiktigt ned pastan och låt alltsammans "kräma till sig". Smaka av med salt och peppar eller kanske mer av kryddblandningarna.

Smaklig spis, och ha en fin fredag allihop!

Lättgjord plommondessert med smultäcke av mandel, kokos och kokosblomssocker

$
0
0


Våra plommonträd har totalstrejkat i år! Det har blivit sammanlagt två plommon (2!) på de träd som förra året var så fulla av frukt att grenarna nästan gick av! Dem delade maken och jag högtidligt på igår. Men det finns ju affärer som tur är. För visst måste man göra någon sensommardessert med plommon, annars missar man något! Och idag är det ju den allra sista sommardagen! Alltså köpte jag mig ett gäng vackert blålilaskimrande plommon och knåpade ihop den här enkla men jättegoda plommondesserten, som smakade mums tillsammans med vaniljglass. Servera gärna desserten lite ljummen så kommer den ännu bättre till sin rätt. Och som ni ser gillade lilla I också desserten.

För ett helt mjölkfritt alternativ kan du ta kylskåpskall och stelnad kokosolja i stället för smör.

500 g plommon

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
½ dl kokosblomssocker - ljust muscovadosocker går också bra
1 tsk vaniljpulver, knappt
60 g smör, laktosfritt eller vanligt

Dela och kärna ur plommonen och lägg med den kupiga sidan upp i en smord ugnseldfast form.
Kör snabbt ihop resten av ingredienserna i matberedaren till ett smul, bara några sekunder. Det ska inte gå ihop som till en pajdeg, utan bara bli som en smuldeg.
Fördela smulet över plommonen och baka i ugnen på ca 210 grader 20 minuter.






Lyxig glutenfri räk- och spenatpaj med smak av pepparrot

$
0
0


Ni vet hur det är, ibland snöar man in fullständigt på något särskilt i matväg. Det kan vara en råvara, en maträtt eller en speciell krydda eller kryddblandning. För mig är det pepparrot som gäller just nu. Jag har visserligen alltid gillat smaken av pepparrot, men inte använt det alltför flitigt. Nu har jag det i allt! Det började på semestern i Halland, när vi besökte Mariebergs Gårdsbutik, där man odlar pepparrot. Jag har aldrig förr sett så mycket pepparrot på en gång! Jag köpte med mig en del hem, både hel pepparrot, riven pepparrot, perpparrotsvisp och pepparrotsost. Så nu är det alltså pepparrotsångor som kittlar näsan i mitt kök! Och vet du vad? Pepparrot är faktiskt nyttigt! Som många andra kryddor och örter är den antiinflammatorisk och passar väldigt bra om man försöker äta IFD-kost. Här har den fått sätta sprätt på en räkpaj, som maken och jag njöt av igår kväll, den allra sista "riktiga" sommarkvällen. Ett bra sätt att mota höstdeppet go´vänner! Ha en riktigt fin septembersöndag allihop!

3 dl rårismjöl
½ dl PO-fiber
2 tsk fiberhusk
120 g smör - ev laktosfritt
½ dl vatten

200 g fryst bladspenat - tinad
2 stora vitlöksklyftor
1 boll mozarella, 125 g - ev laktosfri
175 - 200 g skalade räkor
10 små körsbärstomater
4 stora, ekologiska ägg
½ burk smetana
1 dl grädde - ev laktosfri
1 - 2 msk pepparrotsvisp
lite salt och vitpeppar

Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en smord pajform. Nagga och låt vila i kylskåp en timme.
Förgrädda i 200 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten och fördela i pajskalet. Skala och flisa vitlöken och lägg på den på spenaten. Skiva mozarellan tunt och lägg på den. Därefter skalade räkor. Om du använder räkor i lag så låt dem rinna av ordentligt innan.
Klyv tomaterna och pressa ur lite vätska ur dem. Lägg också på dem på pajen.
Vispa ihop ägg, smetana, grädde och pepparrotsvisp, och krydda med lite salt och vitpeppar.
Häll blandningen över pajen och fortsätt grädda i samma ugnsvärme 35 - 40 minuter, tills pajen får fin färg och äggstanningen stelnat.










Glutenfria chokladsnitt med rödbetspulver

$
0
0


Vet ni vad, idag blir det ett annorlunda vegorecept. Helgen har varit så fullspäckad med aktiviteter att jag inte hunnit med att fixa något vanligt vegoinlägg. Jag har förvisso gjort en god linsröra som jag hade tänkt locka er med idag, men jag har inte hunnit skriva ned receptet och lägga in bilderna, så det får bli vegotisdag i morgon i stället. I stället får ni recept på några chokladsnitt som jag gjorde häromdagen. Men lite grönsaker ska ni få i er i alla fall! Är det köttfri måndag så är det!

Nu kanske ni tror att det har slagit runt fullständigt i huvudet på mig. Faktum är att det undrar jag själv också ibland! Rödbetor i chokladkakor! Tja varför inte? Man kan ju ha rivna rödbetor i mjuka kakor (den här t ex) så varför skulle det inte gå att ha i småkakor? Klart att det går. Om ni tror att kakorna smakar som rödbetsbiffar eller borsjtj så tror ni alldeles fel! Rödbetspulvret bara förstärker chokladsmaken och ger en intressant touch till det hela. Dessutom är rödbetor bland det nyttigare man kan stoppa i sig, så knapra gärna i dig en kaka eller två! Rödbetspulvret kommer från Crearome, och jag köpte det på hälsokostaffären "Hälsa för alla" i PUB-huset i Stockholm. Och vill du äta mer rödbetor kan du kika in här eller här, där det bjuds rödbetsbiffar och rödbetspaj.

200 g rårismjöl, ca 2½ dl
60 g mörkt muscovadosocker, ca 1 dl lite drygt
60 g ljust muscovadosocker, ca 1 dl lite drygt
1 msk fiberhusk
2 msk rå kakao
1 msk rödbetspulver
1 tsk vaniljpulver
150 g smör
1 stort ägg

lite extra rårismjöl till utbakning

äggula till pensling och ca 1 dl hackade pistaschnötter eller mandel att strö över

Kör ihop alla ingredienser i matberedaren, till en boll. Täck över och låt stå i kylen över natten.
Ta upp degen på rårismjölat bakbord och arbeta igenom den.
Dela i tre delar och rulla ut varje del till en rulle av plåtens längd.
Platta till. Pensla med äggula utrört i lite vatten och strö över nötter eller mandel.
Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten ca 12 minuter.
Skär i snitt med vass kniv medan de fortfarande är varma så går det lättast. Låt kallna på plåten.












Pasta med spännande linsröra

$
0
0


Den här linsröran skulle jag egentligen ha bjudit på igår på Köttfri måndag, men då blev det chokladsnitt med rödbetspulver i stället. Den här veckan får det alltså bli Köttfri tisdag i stället, och det går väl lika bra.

I helgen har det varit Ulva Marknad här i Uppsala - som alltid första helgen i september. Då passade jag på att bunkra upp med en av mina absoluta favoritkryddor, Gårdens kryddmix från Knektgården. Den kryddan passar till allt! Brukar ha den till lax och kyckling, i soppa eller potatisbullar, bara för att ta några exempel. Här har kryddan fått smaksätta veckans vegorätt, som blev en smakrik linsröra med tomat, lök och morot. Röran kan ätas tillsammans med pasta, råris eller quinoa. Jag tog glutenfri pasta av majs. Och tänka sig, jag var lite fundersam över om lilla I skulle gilla linsröran, men hon mumsade med god aptit i sig tre portioner!

Ha en härlig vegotisdag allihop!

1 dl röda och gula linser - jag blandade, men du kan välja antingen eller
1 burk krossade tomater - Mutti
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 stor morot, ca 100 g
2 stora bitar soltorkade tomater, 15 g (torra inte i olja)
½ - 1 msk tomatpuré
1 tsk lantbuljongpulver
1 msk Gårdens kryddmix - eller annan valfri kryddblandning som du tycker om
lite salt och peppar från kvarn
gärna något grönt till garnering - jag tog färsk oregano

Skala och finhacka lök och vitlök, finstrimla tomaterna, skala och grovriv moroten.
Blanda alltsammans i en kastrull, koka upp och låt småputtra under lock tills röran känns mjuk och krämig. Min röra kokade nästan en halvtimme.
Smaka av och tillsätt ev mer krydda eller en aning salt.
Servera med valfritt tillbehör.











Article 0

$
0
0
liebster


Kära nån! Jag har fått en Liebster Award, av fina Malin som driver den gröna skönhetsbloggen
Bilbo Blue Eyes. Motiveringen till varför just jag som enda matbloggare bland idel gröna och sköna mode- och skönhetsbloggare fått utmärkelsen lyder så här:

"Skönhet kommer som vi alla vet inifrån och vad man äter spelar stor roll. Kjersti lägger ut nya recept hela tiden på allt möjligt smått och gott. Det är mycket ekologiskt och alltid glutenfritt. Ofta även tips på mjölkfritt. Finns nog något som passar alla".

Tusen tack för den fina utmärkelsen och den fina motiveringen Malin! Det känns naturligtvis jätteroligt att få uppskattning och erkänsla, och jag blir såå glad om jag kan uppmuntra någon att äta lite nyttigare och våga pröva något nytt.

Det knepiga blir att svara på de frågor som hör till awarden - eftersom jag inte är någon skönhetsmiss direkt - men jag gör i alla fall ett försök. Och tja, jag får väl bjussa på en del information som hör till den lite mer privata sfären. Det är ju inga statshemligheter precis så det ska ni väl tåla och jag med.

Vad har du för hudtyp och hårtyp?
Jag har ju några år på nacken, så det börjar förstås oundvikligen synas. Vad ska jag kalla det? Känslig, ganska torr med en del rynkor här och där. Är väldigt känslig för väder och vind och får lätt utslag och "flammor" om det blåser och är kallt. Har dock hyfsade gener när det gäller rynkigheten och är noga med hur jag sköter mig, både på in och utsidan, så det kunde vara värre. Håret är  närmast katastrofalt, tunt och flygigt babyhår som det är svårt att få ordning på.

Vad handlar du helst för skönhetsprodukter? Budget eller lyx?
Lyx i bemärkelsen dyr är inget jag eftersträvar. Det viktiga är att det är naturliga produkter med rena och helst ekologiska ingredienser. Inte djurtestat. Då får det kosta lite mer, men naturligtvis inte alltför mycket. Har aldrig någonsin köpt något över 500:-, knappast över 400:- heller.

Ekologisk mat och/eller ekologisk hudvård?
Hur ska man kunna välja det? Ekologisk hudvård är självklart, ekologisk mat så ofta jag kan och har råd. Bananer t ex köper jag ALDRIG annat än Kravodlade.

Vilket är din favorit bas/foundation flytande, löspuder, kräm, fast puder, bb cream eller färgad dagkräm och vilket märke?
Ja ni, jag använder nästan aldrig något av det till vardags. Har ett mineralpuder och ett mineralrouge från C/O Lena, växlar mellan tre läppstift från Maria Åkerberg, Dr Hauschka och ett nyinköpt från Body Shop. Mascara ytterst sällan, men då från Dr Hauschka.

Vilka är dina favoritprodukter för ditt hår och varför?
Växlar mellan 3 olika schampon, ett från Maria Åkerberg, ett från Rosenserien, och ett havtornsschampo från Ecopolarica. De känns naturliga och bra. Klipper mig och slingar mig ibland med naturliga produkter hos en ekofrisör här i Uppsala.

Favoriter inom hudvård?
Maria Åkerberg och Estelle & Thild. Gillar även Weledas Mandelserie.

Ditt favorit mellanmål?
En härlig smoothie eller fruktsallad. En god raw-foodboll och en kopp grönt eller vitt te tackar jag inte heller nej till.

Äter du vitamintillskott? Vilka och varför?
Ja, faktiskt. Jag tror inte att man får i sig det man behöver idag, hur nyttigt man än försöker äta. S k experter är ju oense, så man får försöka avgöra själv. Jag tar en multivitamin- och mineraltablett, Omega 3 samt en kapsel probiotika. Som glutenintolerant är det extra viktigt att ha ordning på magen. På vinterhalvåret tar jag också en D-vitamintablett dagligen.

Vad gör du helst om du får ledig tid över?
Umgås med mitt lilla barnbarn eller läser en bok. Sen stökar jag ju oavbrutet i köket förstås!

Favorit te?
Också helt omöjligt att svara på. Har säkert 10 olika sorter hemma som jag växlar mellan. Grönt, rött och vitt, naturellt och smaksatt samt i olika blandningar. Gillar olika kryddiga chaiteer också, i synnerhet på hösten och vintern när man behöver värmande kryddor.

Egentligen hör det till awarden att skicka utmärkelsen vidare till 10 stycken andra bloggare och ställa 10 frågor till dem. Men kära ni, det går jag inte iland med! Mode- och skönhetsbloggar har jag ingen koll på alls, och matbloggar finns det så otroligt många fina som alla skulle vara värda en Award. Ni får helt enkelt alla känna er utvalda och speciella, och är det någon av er som självmant känner för att ta över stafettpinnen och kanske svara på samma frågor som jag fick, så gör det gärna! Tack än en gång Malin!

Gluten och mjölkfri morotskaka - och en pratstund med Barack Obama

$
0
0



Det har väl knappast undgått någon att president Barack Obama är på celebert Sverigebesök. Världens mäktigaste man är för första gången på officiellt statsbesök i lilla Sverige! Det har förstås spekulerats vilt i vilka frågor som skulle avhandlas och dryftas vid hans och statsminister Reinfeldts superhemliga möte i Rosenbad igår. Syrienkrisen förstås. Frihandelsavtal. Guantanamo. Klimatkrisen. Snowdenaffären. Vet ni, jag skulle vilja bjuda hem Barack Obama till mitt köksbord, bjuda på vitt te och min goda morotskaka, och fråga honom om HELT andra saker!

Hur påverkar det ens självbild när man blir så mäktig att hela världen håller andan och jorden nästan slutar snurra när man kommer på besök? Vad tänker du på när du sitter där bakom skottsäkra glas, glider fram i kortegen, och vet att hela staden är avspärrad, luftrummet avstängt och att 2000 poliser mobiliserats till Stockholm från hela Sverige, bara för DIN skull? Sover du gott om natten, eller ligger du och grubblar över att du har så många människors öden i dina händer? Hur ORKAR du oavbrutet flänga runt hela världen, hur klarar du jetlagen, vad äter du för att hålla dig frisk och stark, och hur gör du för att hålla dig i form? Var det det här livet du hade föreställt dig, eller händer det att du ångrar dig? Är det värt det? Vilka drömmar har du kvar? Kan du någonsin vara dig själv och släppa på presidentfasaden? Längtar du aldrig efter att smita ifrån alla livvakter och sjunka ned i en biofåtölj med en popcornpåse och bara vara Barack? Gråter du ibland? Vad pratar du och Michelle om när ni är ensamma därhemma i sängkammaren? Jag hoppas så innerligt att det trots ditt späckade schema ska finnas utrymme för närhet, och stunder där det bara är ni två. Jag hoppas att du tillsammans med henne ska kunna visa dig sårbar och liten och tillåta dig att dela oron och ängslan. För visst måste väl även du ha såna stunder trots all din makt? Hur är du som pappa? Har du någonsin tid att förhöra läxor eller gå på en fotbollsmatch med barnen? Jag tror att det blåser ganska snålkallt och ensamt däruppe på toppen, så jag vill verkligen uppmana dig att vara rädd om dig så du inte tappar bort din själ! Ditt leende är fortfarande lika bländvitt, men nog tyckte jag igår när jag såg dig på TV att du såg lite trött ut på ögonen. Unna dig vila emellanåt. Unna dig att faktiskt få misslyckas ibland. Kom ihåg att krama om den där lilla svarta killen med alla de stora drömmarna som en gång var du. Kom ihåg att stanna upp ibland och lyssna till ditt hjärta, och kom ALLTID ihåg att du trots all din makt bara är en människa!

Det får nog stanna vid drömmar för mig också, men varsågod Barack och alla ni andra! Låt er väl smaka av min supersaftiga och supergoda morotskaka med glasyr på kokosblomsflorsocker och passionsfruktspulver . Baka kakan och njut med gott samvete av fikat och en mysig pratstund!

Du kan förstås också göra en klassisk topping med färskost om du föredrar det, gärna med lite passionsfruktpulver i också, både för mer smak och mer vitaminer.

Här hittar du min andra morotskaka, som också är värd att pröva.

3 stora ekologiska ägg
1 dl kokosblomssocker
1 tsk vaniljpulver
350 g finrivna, ekologiska morötter
3/4 dl mandelolja - eller fin rapsolja
2 msk pressad lime eller citronsaft
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ - 1 msk kanel

Glasyr: 3 msk kokosblomsflorsocker, knappt 1 msk passionsfruktspulver, lite kallt vatten

Vispa ägg, socker och vaniljpulver riktigt pösigt och fluffigt.
Rör ned morötter, olja och citron/limesaft.
Blanda ihop mjölsorterna med bakpulver, bikarbonat och kanel, och vänd ned i smeten. Blanda om väl, och häll i en bakpappersfodrad och smord form med löstagbar kant.
Grädda i 175 graders ugnsvärme 30 - 35 minuter. Känn med provsticka att kakan är torr i mitten.
Låt svalna innan du rör ihop glasyren och breder över.

Bacillmördarsmoothie

$
0
0


Ja, nog behövs det bacillmördare den här tiden på året, när de små rackarna är i högform och utan urskiljning går till attack och klubbar ned stackars oskyldiga, intet ont anande människovarelser! De flesta har kommit tillbaka till sina arbetsplatser efter semestern, barn börjar på dagis igen efter sommaruppehållet, och skolbarnen återvänder till instängda klassrum efter det långa sommarlovet med sol och frisk luft. Bacillerna vädrar morgonluft och försitter minsann ingen chans! De hoppar från den ena till den andra i rena glädjeyran och golvar den ena efter den andra av oss! Dessutom är vi kanske inte så bra på att klä på oss när termometern obönhörligen kryper nedåt. Nu har vi ju visserligen haft sommarvärme några dagar, men även tidiga mornar när det blåser snålvindar och temperaturen nästan krupit ned mot nollan traskar många runt i shorts och sandaler. Vi vill ju så innerligt gärna hålla kvar sommaren!

Även lilla I har börjat på dagis igen, och blev förstås omgående rejält förkyld! Jag trodde jag skulle klara mig med hjälp av alla huskurer, men icke! Även jag har däckat och känner mig ganska risig. Med hjälp av den här bacillmördarsmoothien hoppas jag i alla fall bli frisk lite fortare! Ta hand om er ni också!

Kika in på det här, det här och det här smoothiereceptet så kan du läsa om och se bild på en del av ingredienserna i smoothien.

1 litet päron
½ liten Kravbanan
1 msk pressad citron
1 "tuss" färsk persilja
1 dl mild naturell yoghurt
1½ dl vatten
1 msk baobabpulver
1 msk papayajuice
1 msk Betaglucanpulver
2 tsk flytande honung

Mixa ihop alltsammans till en slät smoothie, häll upp i ett fint glas och sippa dig stark och frisk!

Frukostmackan gjorde jag på mitt senaste favoritbröd, som jag bakar nästan jämt nuförtiden. En driva lagrad grevéost, orange paprika och färsk oregano förhöjde frukostnjutningen.

 

Ugnsbakad lax med pepparrotssås

$
0
0


Idag är det lite segt go´vänner, trots att solen skiner. Jag är fortfarande jätteförkyld och låter mest som en astmatisk hyena, MEN både jag och maken har märkligt nog sovit hela natten utan att hosta, förunderligt nog för igår natt hostade vi så jag trodde taket skulle flyga iväg! Mirakel? Smoothie? Nej, jag tror det är bikarbonatkuren, som Maria, en av mina mest trogna läsare och supporters tipsade om, och som vi genast satte igång att prova. Inget att förlora! Vi fortsätter kuren även idag, liksom dottern som också är hostdrabbad. Hon och jag måste bli friska till torsdag, för då åker vi på en liten minitripp till Warszawa, bara hon och jag. Om någon av er läsare har tips på bra matställen där man kan äta glutenfritt får ni gärna höra av er!

Idag blir det inflammationsdämpande fisk som står på menyn. Det är inga konstigheter med det här receptet alls. Det är rentav löjligt enkelt. Det är bara ett bevis för hur man kan variera smaken på sin lax med en ny och rolig kryddblandning. Denna köpte jag på min semester i Halland i sommar, och den gav laxen en jättegod smak. Tillsammans med en pepparrotssmakande sås på pepparrotsvisp som jag också köpte i Halland, på Mariebergs Gårdsbutik (pepparrot, pepparrot, var man än fäste blicken!) blev det en jättegod middag. Och vet ni vad? Även pepparrot är bacillmördande!

4 portionsbitar lax à ca 140 - 150 g
ca 1 msk valfri kryddblandning
lite pressad lime
lite flingsalt

2 msk majonnäs
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt - ev laktosfri
2 - 3 tsk pepparrotsvisp - eller bara riven pepparrot till önskad styrka
1 tsk örtsalt med ramslök (Renée Voltaire)
en liten knippa dill, finhackad

Tillbehör: kokt färskpotatis, lättkokta haricots verts, sallad

Tina laxen om den varit fryst, och lägg i en smord ugnsfast form. Pressa över lite lime, strö över kryddblandningen, och smula över lite flingsalt. Om du använder någon annan kryddblandning som redan innehåller salt slopar du förstås flingsaltet. Baka i ugnen på 125 grader till en innertemperatur av 52 grader, då är laxen perfekt saftig.

Rör ihop såsen och ställ den gärna kallt en stund så smakerna hinner "sätta sig".
Smaklig spis!







Köttfärsbiffar med lite extra stuns - med rökt skinka, dragon och persilja

$
0
0


De här goda köttfärsbiffarna tycker jag absolut du ska testa! Jag hade lite rökt skinka kvar efter att ha gjort ost- och skinkpaj, så jag mixade den och blandade i köttfärsen. Eftersom jag dessutom precis köpt en kruka mexikansk dragon på Bondens Marknad pytsade jag i det också tillsammans med persilja och en god kryddblandning. Alla vid bordet mumsade i sig med förtjusning. Vi åt potatis, sallad och haricots verts därtill - alltsammans nyinplockat från egna landet.

Ha en underbar söndag allihop i sensommarsolen!

Maten räcker till minst 5 personer, kanske fler rentav.

400 g nötfärs
150 g flatrökt skinka
1 dl havreflingor
1½ dl vatten
1 stort ägg
1 msk dijonsenap
2 msk chilisås
2 stora vitlöksklyftor
1 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan valfri kryddblandning
några kvistar färsk dragon
en rejäl "tuss" färsk persilja
salt och svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

grädde/vatten, lite glutenfri soja samt ev Brun Maizenaredning till såsen

Blanda ihop havregryn och vatten och låt svälla 10 minuter.
Rör ned ägg, senap, chilisås, pressade vitlöksklyftor, kryddblandning och fint hackade örter, och arbeta sedan ned köttfärs och mixad eller mycket fint hackad skinka.
Kvarna över lite salt och svartpeppar.
Ta lite olivolja på händerna och forma biffar av valfri storlek. Lägg på en oljad skärbräda.
Stek biffarna gyllenbruna på båda sidor i olivolja eller en blandning av olivolja och smör - i omgångar. Har du för mycket i stekpannan på en gång är det risk för att biffarna snarare blir kokta än brynta.
Lägg över i en större traktörpanna eller gryta, häll på grädde och vatten ( här mätte jag inte dessvärre utan höftade), smaksätt med soja, och strö ev över Brun Maizenaredning om du önskar såsen tjockare. Låt biffarna eftersteka på svag värme tills de är genomstekta, ca 6 - 8 minuter beroende på storlek. Smaka av såsen och krydda ev mer.
Servera med valfria tillbehör.







Smakrika vegetariska bön- och kålrotsbiffar med kikärtsmjöl och hampafrön, serverade med kantarellsås

$
0
0


Måndag igen och dags för vego som vanligt. Idag bjuds det riktigt goda biffar med bönor och kålrot, kryddade med ett härligt aromatiskt örtsalt som jag köpte på Ulva Marknad förra helgen.
Trollets Örtsalt heter det och görs av Frö & Freja i Fjärdhundra.  Du kanske inte har just det örtsaltet hemma, men då tar du bara något annat örtsalt eller en annan kryddblandning och anpassar mängden efter innehållet. Eller också beställer du saltet, jag kan varmt rekommendera det!

Om du vill göra biffarna helt vegan hoppar du över äggen och tar lite mer av husk eller chiamjöl - eller använder äggersättningspulvret No Egg.

Jag pytsade också i lite skalade hampafrön i mina biffar för att pimpa dem med lite extra bra fettsyror, men de kan uteslutas eller ersättas av något annat. Och eftersom det lär vara svampens dag idag serverade jag kantarellsås till mina biffar. Den gjorde jag på enklast tänkbara sätt genom att fräsa kantarellerna, slå på lite grädde, salta och vitpeppra och sedan låta kräma ihop sig.

Och du, spar vattnet som du kokat kålroten i och använd som grund i ex vis en broccolisoppa eller en spenatsoppa! Soppan får en god och lite annorlunda och intressant smak med touch av kålrot.

500 g kålrot, ett medelstort huvud + 5 dl vatten + 1 msk lantbuljongpulver (ex vis Renée Voltaire)
250 g bönor eller kikärtor - hemkokta eller "burkade"
2 stora pressade vitlöksklyftor
1 rejäl knippa färsk persilja - finhackad
1 lite mindre knippa färsk oregano - finhackad
2 stora ekologiska ägg
1 dl kikärtsmjöl
½ dl skalade hampafrön
1 msk mald chia eller fiberhusk
2 tsk Trollets Örtsalt
olivolja eller rapsolja till stekning

Skala och tärna kålroten och koka den mjuk i vatten och buljongpulver. Min kålrot var en hårdkokt rackare och tog nästan 40 minuter på sig att bli mosbar. Sila av vattnet och spar.
Stöt/mosa kålrot och bönor, och blanda i alla övriga ingredienser. Rör om ordentligt till en smidig smet och låt den stå och svälla 10 minuter.
Hetta upp rikligt med olja och stek biffarna gyllenbruna på båda sidor. Det är lättast att få dem genomstekta om du inte gör biffarna alltför tjocka.
Servera biffarna nystekta och varma med kantarellsås och rårörda lingon.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop! Ut i solen med er, för enligt metereologerna är det sista chansen för den här gången!

 

Lyxig plommonäppelkräm med vanilj, kanel, kardemumma och nejlikor

$
0
0


Jag älskar kräm! Och då menar jag RIKTIG kräm, inte de bleksiktiga imitationer på kräm som man hittar på butikshyllan. Tycker du att jag låter hård? Tja, kanske, men titta nästa gång du handlar, på innehållsförteckningen på krämtetran, så upptäcker du hur lite riktiga bär/frukt en förpackning innehåller, och hur mycket socker och annat som gömmer sig i krämerna. Det är faktiskt busenkelt att koka egen kräm, och då kan du dessutom själv avgöra hur mycket socker du har i.

Här har jag blandat plommon och äpplen, hälften vardera, men du kan blanda frukt i vilka proportioner du vill. Med lite extra värmande kryddor blev det en jättegod kräm, som avnjöts lite ljummen med gräddmjölk.

Än är det långt kvar till jul, men vet ni vad! Jag tror bestämt att jag såg tomten kika fram bakom husknuten och lystet vädra och sniffa i luften när de förföriskt juliga kryddångorna spred sig!

500 g skalade och urkärnade äpplen
500 g urkärnade plommon - ev också skalade
5 dl vatten
3 - 4 msk kokosblomssocker
½ vaniljstång - snittad och urskrapad
2 kanelstänger
5 torkade kryddnejlikor
4 torkade kardemummakapslar, lätt krossade
2 msk potatismjöl + lite kallt vatten att rör ut i

Gör i ordning frukten. Skala, kärna ur och skär i mindre bitar. Obs att den angivna mängden avser färdigberedd frukt.
Koka upp vatten med socker och kryddor och låt koka ihop en minut. Lägg gärna nejlikor och kardemummakapslar i en stor tesil eller kryddgömma så är det lätt att fiska upp dem ur krämen sedan.
Lägg i frukten och koka den mjuk under lock på svag värme. Koktiden kan variera beroende på äppel- och plommonsort. Min kräm kokade lite knappt 7 minuter.
Ta krämen från plattan. Vispa ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ned under noggrann omrörning så det inte bildas potatismjölsklumpar.
Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den sedan svalna.
 

Coleslaw med äpple, päron, persilja och pepparrot

$
0
0


Idag får du tips på en lätt hopsvängd, jättegod och fräsch, lite annorlunda coleslaw. Vi åt den till varmrökt regnbåge från Raggarö lax som jag köpte på Bondens Marknad, men den passar lika bra till hamburgare eller något annat. Varför inte till vegetariska biffar av något slag? Och ja, det kan inte hjälpas! Pepparrot igen!

Här huskureras det för fulla muggar nämligen! Honung, vitlök, bikarbonat, pepparrot, ingefära, kombucha och smoothies med olika bärpulver i en både salig och osalig blandning. Jag måste ju bli pigg till i morgon när jag ska flyga. Till Warszawa, som jag nämnt tidigare. Då duger det inte att vara hostig, snuvig och täppt!

Förresten vill jag tipsa om att Fredrik, som jag brukar köpa en del bärpulver av, skickar med en påse blåbärspulver alldeles gratis som en liten extra bonus till alla som gör en beställning i september. Så passa på och bunkra med vitaminrika bärpulver inför hösten!

Så här gör du min goda coleslaw:

1 litet huvud färsk sommarvitkål, ca 300 g när den grova stocken var bortskuren
1 stort, fast och syrligt äpple, ca 150 g
1 stort fast päron, ca 150 g

1 burk smetana
1 dl äkta majonnäs
1 msk mild söt gästabudssenap
2 msk pepparrotsvisp
1 liten pressad vitlöksklyfta
lite pressad limesaft, ca 1 tsk
1 liten knippa persilja, fint hackad
lite salt och peppar från kvarn

Börja med att röra ihop såsen. Rör helt enkelt ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Öka på mängden pepparrot om du vill.
Grovriv äpple och päron - med skal - direkt ned i såsen och blanda genast om, eftersom äpple- och päronrivet annars lätt oxiderar och blir missfärgat.
Strimla vitkålen fint och blanda också ned den. Blanda om alltsammans och ställ gärna kallt en stund så smakerna hinner "sätta sig" lite.

Glutenfritt äppelflan med havtornsmarmelad och mandel

$
0
0




Nu får ni klara er utan mig några dagar, för en av döttrarna och jag ska som jag nämnt tidigare åka till Warszawa över week-enden och förlusta oss. Då tänkte jag passa på och ta en bloggpaus, ja paus från allt vad dator och teknik heter förresten. Jag ska bara njuuuta av tillvaron och livet! Och förhoppningsvis massor med god mat förstås! Jag har aldrig varit i Polen så det ska bli hur spännande som helst! Om allt går som det ska är jag tillbaka på tisdag, fullproppad med intryck och massor med nya spännande smaker! Sköt om er till dess, och gör gärna min goda äppelkaka och mumsa på under tiden!

Nu är det äppeltid minsann, och även om jag inte trodde att jag skulle få några äpplen i år, så har det faktiskt blivit några stycken i alla fall. Har man som jag ett tjugotal äppelträd i trädgården så blir det en del, även om varje enskilt träd inte ståtar med så många äpplen var.

Här har jag använt en del av skörden i ett lite annorlunda men väldigt gott äppelflan med havtornsmarmelad. Nu är det ju så med havtorn att en del älskar smaken, en del kan inte fördra den alls. Få är likgiltiga har jag upptäckt, det är precis som inför koriander. Hör du till den senare kategorin kan du byta havtornsmarmeladen mot aprikosmarmelad,  persikomarmelad, eller varför inte mangopuré.

Servera flanet, gärna nybakat och fortfarande en aning ljummet, med lättvispad grädde.

2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
½ dl ljust muscovadosocker eller ljust rårörssocker
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 msk fiberhusk
120 g smör
1 ägg

100 g naturell färskost - ½ ask
1 msk ljust muscovadosocker eller ljust rårörssocker
1 äggula

3 - 4 fasta, syrliga, aromatiska äpplen
1 dl havtornsmarmelad
½ dl mandelspån

Mixa ihop alla ingredienser till botten och låt degen vila minst en kvart, gärna i kylskåp.
Tryck/kavla ut degen på lätt smort bakplåtspapper till en rundel. Gör en liten upphöjd kant runtom, ungefär som på en pizza.
Rör ihop färskost, socker och äggula - för hand, om du mixar blir det lätt för löst och rinnigt.
Bred ut på botten.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg tätt, tätt i ett fint mönster på flanet.
Pensla över marmeladen och strö över mandelspån.
Grädda i knappt 200 graders ugnsvärme ca 20 - 25 minuter.














Fisksoppa/gryta med potatis, morötter, paprika och bondbönor

$
0
0


Hej igen! Jag är lyckligen hemma igen efter några fantastiska dagar i Warszawa tillsammans med en av döttrarna, men efersom jag kom hem mitt i natten och inte i säng förrän en bra bit på den här sidan midnatt har jag förstås inte hunnit samla ihop varken mig själv eller något Warszawainlägg. I stället bjuder jag på en jättegod fisksoppa/gryta, som jag gjorde förra veckan innan jag åkte. Både resereferat och utlottning utlovas så småningom. Besöksräknaren har ju slagit om till 600.000 medan jag varit borta och svävat i lycklig okunnighet om allt som hänt på bloggen! Och då är det klart att det ska bli en utlottning!

Men nu vankas alltså fisksoppa. Eller kanske fiskgryta. Eller varför inte fisksoppsgryta! Bondbönorna är superfina just nu, så passa på och använd dem i olika maträtter. Här har de fått förgylla den härliga fisksoppsgrytan.

Gårdens kryddmix har jag berättat om tidigare. Den kommer från Knektgården och är en härlig, gyllengul, doftande och aromatisk kryddblandning som är god till det mesta. Du kan byta den mot någon god fiskkryddeblandning och gärna lite curry.

½ dl olivolja
1 msk Gårdens kryddmix
400 g potatis - så små som möjligt
200 g morötter
4 stora vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater - mina kom från italienska Mutti
2 burkar vatten
2 tärningar fiskbuljong Fond du Chef
1 röd paprika
1 orange eller gul paprika
150 g skalade bondbönor
ca 500 g torskrygg
1 liten knippa persilja - hackad
1 liten knippa dill - hackad
ev salt och peppar + lite citronsaft

Skala och dela potatisarna, eller skär i bitar om de är stora. Skala och slanta morötterna, skala och flisa vitlöken, kärna ur och strimla paprikan. Dela fisken i stora tärningar.
Hetta upp olivoljan tillsammans med kryddan, och lägg i potatis, morötter och vitlök. Rosta lätt under omrörning några minuter, och tillsätt sedan tomater, vatten och fiskbuljong.
Koka upp och låt småkoka tills potatis och morötter är halvfärdiga, ca 10 minuter. Tillsätt paprika och bönor och koka ytterligare ca 5 minuter. I med fisken och sjud några minuter till, tills den är fast och vit. Smaka av med lite pressad citron och salt och peppar, och vänd ned persiljehack och dillhack.

Servera gärna soppan med aioli. Jag gjorde en fuskaioli genom att blanda majonnäs och smetana, pressa i en liten vitlöksklyfta, samt ha i några droppar citron och lite salt.









Ett högst personligt resereferat från långweek-end i Warszawa

$
0
0

Som jag berättade igår är dotter Magdalena och jag lyckligen tillbaka på svensk mark efter en mycket lyckad långweek-end i Warszawa - trots uruselt väder där solen inte behagade titta fram en enda gång på hela tiden. Jag har aldrig varit i Polen tidigare, så det var spännande att komma dit.

Hur ska man beskriva en stad och dess själ efter bara några dagars nedslag? Inte helt lätt, men jag ska göra ett försök, ett helt personligt och subjektivt försök.

Mitt första intryck är att Warszawa är en ljus, luftig och grön stad, med mycket rymd, Stora, vidsträckta parker och gröna strövområden. Trots den intensiva trafiken kändes luften inte avgastjock utan frisk att andas. Det andra intrycket är att Warszawa är en vänlig stad. Vi mötte bara vänlighet och hjälpsamhet överallt. Ett äldre förtjusande polskt par propsade t o m på att bjuda oss på inträdet till Botaniska parken när varken vi eller kassörskan hade växel. "Have a nice day" sa de på bruten engelska och log så varmt att solen minsann bröt fram trots de mörka molnen!

Warszawa är en fascinerande mix av gammalt och nytt. Gamla, skamfilade byggnader och monument sida vid sida med ultramoderna arkitektoriska skapelser - även om mycket av det "gamla" är en illusion och återuppbyggt i gammal stil eftersom stora delar av Warszawa jämnades med marken under kriget. Traditionella pirogerior och caféer med överlastad utsmyckning och servitriser i färggranna "folkdräkter" samsas med supertrendiga resturanger, där inredningen är avskalad och servitriserna ser ut att platsa i Vogue. Lyxbutiker som Burberry och Ralph Lauren - där det mesta är stramt vitt, svart eller beige - ligger vägg i vägg med småbutiker med traditionellt och färgsprakande polskt hantverk. Moderna hotellkomplex reser sig mot himlen i samma kvarter som ruffiga "Gentlemens house". Man blir nästan snurrig av alla intryck!

Vi hann med besök på Chopinmuséet, Chopinkonsert i den vackra Lazienkiparken, strövtåg i Gamla Stan, och vandring i Botaniska Parken. Och så hamnade vi plötsligt mitt i en gigantisk fackföreningsdemonstration! 120.000 Unionsmedlemmar från hela Polen hade samlats för att protestera och visa sitt missnöje mot regeringen, och tågade i samlad och ganska högljudd tropp mot presidentpalatset. Jag har nog aldrig sett så många poliser på en och samma gång tidigare. Och så mitt i alltihopa - ett stort uppblåsbart plasttält med en svensk utställning inför att Umeå 2014 utsetts till Europeisk kulturhuvudstad.

Och så åt vi förstås MASSOR med härlig mat! Vi lyckades pricka in några riktiga fullträffar! Generellt är det också betydligt billigare att äta ute än i Sverige, så man blir inte ruinerad ens på de finare resturangerna.

I morgon återkommer jag med lite mer hotell- och matreferat och tips på några resturanger och caféer. Idag blir det några blandade glimtar från Warszawa som jag varmt rekommenderar ett besök i! Jag återvänder i alla fall gärna!





































God mat i Warszawa - men inte så lätt leva glutenfritt

$
0
0
Igår fick ni ju några glimtar från min och dotter Magdalenas lång-weekend i Warszawa. Idag tänkte jag koncentrera mig på födointagen. Vi åt massor med god mat, men låt mig säga det med en gång. Det är inte alldeles lätt att leva glutenfritt i Warszawa - och det förmodar jag gäller hela Polen. Jag rekommenderar å det varmaste att man har med sig de informationskort som man gratis kan trycka ut på olika språk via Celiakiförbundet. Det förutsätter dock att man är medlem och har möjlighet att logga in på medlemssidorna. Kortet var mig till stor hjälp eftersom språkkunskaperna i engelska hos Warszawaborna var mycket skiftande och ibland närmast obefintliga.

Man äter mycket piroger och dumplings med en massa olika fyllningar, pannkakor, munkar med eller utan glasyr och både i salt och söt tappning, tjocka våfflor med sylt och grädde och även andra bakverk, och överallt ser man människor som går omkring på gatan och mumsar i sig av dessa godsaker. Det finns också fantastiska caféer, men det fanns inte ett enda glutenfritt alternativ att uppbringa någonstans. I alla fall hittade inte vi något. Vi var på ett jättemysigt chokladcafée, där jag trodde att jag åtminstone kunde få varm choklad eller praliner, men det rekommenderade inte personalen. Jag fick en fruktsallad i stället. På det tjusiga och berömda Café Bristol - som ligger inhyst i samma hus som hotellet med samma namn - garanterade man dock att den varma chokladen var glutenfri, och den smakade helt fantastiskt! Som flytande tryffel! Glass kunde jag också äta. I övrigt åt jag mest risotto, rent kött med grönsaker, lax och sallader, medan Magdalena kunde ta ut svängarna lite mer.

Vi bodde på ett jättefint, 4-stjärnigt centralt hotell som hette Mercure Warszawa Grand . Frukostbuffén innehöll det mesta man kunde önska - t o m en återställare vid behov! Frukt och fruktsallader, yoghurt, olika slags mysli, frön och nötter, grönsaker, skinkor, korvar och kallt kött, ostar av olika slag, sill, lax, olika grönsaksinläggningar, pickles, bacon och korvar, kokta ägg och äggröra, pannkakor, grovt bröd, croissanter och munkar, olika slags marmelader och honung, samt naturligtvis juicer, kaffe och te. Till hotellet hörde också en resturang som var öppen sent på kvällen och där man kunde äta både varma och kalla rätter - eller bara ta en drink eller kaffe.

På den italienska resturangen Trattoria Ruccolaåt vi ett par gånger, både lunch och middag. Ljuvlig risotto, mört kött och fina grönsaker. Omdömen hittar du här.





På hotellresturangen åt jag oxfilé med bönor och rödvinskokta smålökar, medan Magdalena satsade på hemgjord hamburgare med spännande tillbehör.



 Gofika på legendariska Café Bristol. Bakelserna och tårtorna såg läckra ut, men var förstås no no!!





På en bar alldeles i närheten av vårt hotell fick man komponera sin egen drink. Det fanns inte ens någon drinkmeny eller färdiga förslag. Vi gav bartendern - en yngling i gladrutig kilt -  fria händer att komponera en fruktig drink utan alkohol, och det klarade han med glans. Rena konstverken, förutom att de smakade underbart!





Är man i Polen måste man förstås testa piroger och dumplings. Om man kan! Och det gör man företrädesvis på kända på Zapiecek i Gamla Stan. Kedjan finns även på andra ställen. Omdöme hittar du här. Jag valde god lax med vitlöksspenat. Inte dumt det heller! Och så beställde vi hett, kryddigt vin eftersom vi höll på att frysa ihjäl! Trots att vi nödshoppat vantar!





Silk and Spicy - som var så fullbokat att vi fick klänga oss upp på de sista barstolarna - åt Magdalena Pad Thai med kyckling och jag knaperstekt, kryddig anka med apelsin och fyra olika såser. Fräsch sallad med rostade sesamfrön och annat smått och gott därtill. Sanslöst gott!




Tja, sedan hann vi med en hel del annat också. Vi låg inte på latsidan när det gällde matintaget! Caesarsallad i Lazienkiparken, minestronesoppa och kycklinggryta till lunch på en liten tvärgata till Novy Swiat, fantastisk Sirloinstek på ett helt nyöppnat ställe som ännu inte hade någon hemsida (Meat-ing Place) och så en och annan glass och kaffe. Sammantaget en väldigt lyckad matresa som ni ser! Och i morgon bjuder JAG på mat igen! Då blir det en italiensk pastasås som ni inte får missa!








Energibollar med rawfoodstuk - med fikon, russin, chiafrön, mandel, kokos och risflingor

$
0
0


Men oj så länge sedan det var jag bjöd på energibollar! Det är verkligen på tiden, i synnerhet som min egen energinivå varit farligt dalande efter alla höstförkylningar som duggat tätt sedan slutet av augusti. De här bollarna hjälper i alla fall till att höja humöret, och jag tror bestämt även energin och motståndskraften. Njut dem gärna till en kopp grönt, vitt eller rött te.

Kryddblandningen som jag använde för att smaksätta mina bollar är en blandning jag har i en liten burk och som jag snabbt tar till för att smaksätta t ex äpplekakor eller andra äppelefterrätter. Den består kort och gott av 2 delar kanel, 1 del ingefära, 1 del kardemumma, och 1 del äkta vaniljpulver.

Eftersom både fikon och russin är naturligt söta behövs ingen extra sötning i bollarna.

60 g mandel
25 g hela chiafrön
115 g mjuktorkade fikon
40 g gula russin
2 dl kallt vatten

50 g kokosolja
25 g kokosflingor
25 g fullkornsrisflingor
½  - 1 msk kryddblandning

Att rulla bollarna i: ½ dl kokosflingor, ½ dl risflingor (finhackad mandel går också bra)

Skålla och skala mandeln. "Snoppa" fikonen och skär i mindre bitar.
Blanda mandel, chiafrön, russin och fikon i en skål, häll på vattnet och låt stå övertäckt över natten.
Häll på morgonen av ev överflödigt vatten och lägg alltsammans i mixern/matberedaren tillsammans med det övriga. Mixa till en jämn och slät massa.
Ställ kallt i kylskåpet någon eller några timme, och rulla sedan bollar med hjälp av lätt kokosoljade händer. Jag tror jag fick ut 22 bollar av ungefär köttbullsstorlek.
Blanda ihop lätt smulade risflingor med kokosflingor och rulla bollarna i blandningen. Ett lätt sätt att få bollarna jämnt strösslade är att lägga dem med valt strössel i en kraftig plastpåse och skaka om tills alla bollar är täckta.
Förvara bollarna kallt i kylskåpet, men ta gärna fram den en liten stund innan de ska ätas så kommer smaken fram bättre.











Hösten är oåterkalleligen här - jag tröstar mig med en dikt av Lars Forsell

$
0
0


I natt slog klockan om till vintertid, hösten är oåterkalleligen här, och vintern är i antågande. Den här dikten av Lars Forsell ur diktsamlingen "Det enda vi har är varandra" speglar min sinnestämning just nu - även om jag har människor runtomkring mig som älskar mig, och jag varken är ensam eller övergiven. Hösten /vintern och jag har aldrig varit riktigt sams, och jag längtar redan efter våren!

Evas visa

  Mörkret stiger svart
  och stjärnorna lyser.
  Vinden är så kylig
  och natten är så lång.
  Ingen bryr sig om
  att fåglarna fryser.
Jag är den som ingen bryr sig om.
  Ensam och rädd,
  lite rädd, lite rädd
som ni väl också varit nån enstaka gång.
Och som man är rädd, så blir man ju hädd.
Ingen bryr sig om en och natten är lång.

  Nyss stod marken full
  av grönskande ekar.
  Nyss stod vallmon här
  i glödande fång.
  Nyss så var han här-
  vi lekte kärlekslekar
Nu är natten här - och den är lång.
  Ensam och rädd
  lite rädd, lite rädd....
som ni väl också är eller varit nån gång.
Rädd för allt som är, ensam i sin bädd.
Gråsparvarna fryser - och natten är lång.

  Nyss så var han här
  men nu är han borta.
  Nyss var jorden varm
  men nu är den kall.
  Timmarna som är
  är så sländlikt korta.
Man får leva på i alla fall.
  Ensam och rädd
  lite rädd, lite rädd,
som ni väl också varit nån enstaka gång.
Och som man är rädd, så blir man ju hädd.
Ingen bryr sig om en och natten är lång.




 
Viewing all 818 articles
Browse latest View live