Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Kålsoppa med falafelfrikadeller - helt vegan

$
0
0



Jag har tidigare skrivit om falafelmixen från EwaLie som lättvindigt och med minimal ansträngning ger jättegod falafel. Oftast äter man väl falafel i pitabröd, kanske med någon god röra till, men här fick jag för mig att använda dem som frikadeller i en vegetarisk kålsoppa. Det blev inte alls så tokigt! T o m den ytterst skeptiske maken gav tummen upp. MEN jag undrar om det inte hade varit ännu bättre att steka/fritera falafeln i panna på vanligt sätt och sedan lägga i dem i soppan. Gör som du vill.

700 g färsk vitkål
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
½ dl rapsolja
1 liter vatten
2 msk lantbuljong original - Renée Voltaire
2 msk lantbuljong med chili och citrongräs - Renée Voltaire
1 knippa persilja
1 msk citronsaft
(lite salt från kvarn)

Falafel:
3,5 dl falafelmix - på instruktionen på paketet står det 3,6
3 dl kokande vatten

Koka upp vattnet och häll över mixen. Blanda om väl och låt stå och svalna en halvtimme.
Gör under tiden soppan.
Ansa kålen och skär bort den grova mittstocken. Strimla den fint.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp rapsolja i en rymlig gryta och lägg i kål och lök. Låt alltsammans mjukna, bli glansigt och säcka ihop under omrörning några minuter. Det ska inte bli brynt.
Tillsätt vatten och buljongpulver och låt småkoka under lock 10 minuter.
Smaka av med citronsaft och ev lite salt.
Följ instruktionerna på paketet till falfelmixen.
Rulla bollar av falafelsmeten och lägg ned i soppan. Låt dem sjuda 5 - 6 minuter.
Klipp över persilja. Klart att servera!

ELLER, stek falafeln frasig och gyllenbrun i rikligt med rapsolja, lägg dem i djupa tallrikar och slå soppan över. Låt i så fall soppan koka ytterligare några minuter, en kvart ungefär.






  

Purjo- och baconpaj med touch av getost - gluten- och laktosfri

$
0
0



Jag kom på att jag ju alldeles har glömt att berätta vilka som kom till final i Matbloggspriset - Folkets val. Förra söndagen stod det klart att tio finalister valts ut bland över 700 nomineringar. Jag har ingen aning om jag själv fanns med bland de nominerade. Om någon av er har skickat in mig så tackar jag för det, men jag kom hursomhelst inte till final. Jag tycker ni ska rösta på er favorit. Nytt för i år är nämligen att man genom sin SMS-röst bidrar till Stadsmissionens viktiga arbete bland utsatta människor som inte ens har mat för dagen. Varje röst kostar 10 kronor, och många röster kan göra skillnad, så sätt igång och rösta!! Listan på finalisterna har du här.

Paj är så himla bekvämt. Man kan variera i all oändlighet och pytsa i snart sagt vad som helst och det blir gott. Den här pajen gjorde jag nyligen, och den blev uppskattad av alla runt bordet. Vi var fem personer som blev mätta och belåtna.

För ett helt mjölkfritt alternativ väljer du mjölkfritt margarin och någon alternativ gräddsort samt hoppar över osten. Det blir förstås inte riktigt samma sak men gott det också. Krydda på lite mer i stället.

1½ dl rårismjöl
1½ dl ljust teffmjöl
2 msk PO-fiber
100 g kokt, kall och riven potatis
100 g laktosfritt smör
1 msk smetana

2 stora purjolökar, ca 400 g
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor
1½ dl laktosfri grädde
½ dl smetana
knappt 1 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan valfri kryddblandning
1 tsk dijonsenap
80 g lagrad, riven prästost
25 g riven getost av pecorinotyp
3 stora ekologiska ägg
lite olivolja till stekning

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen, tryck ut i en smord pajform, nagga och ställ kallt i kylskåpet en halvtimme minst.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 210 graders ugnsvärme.

När du ställt in pajskalet i kylskåpet kan du börja med fyllningen.
Klipp/hacka baconet i mindre bitar.
Skölj och strimla purjolöken, skala och flisa vitlöken, riv osten.
Fräs baconet lite lätt brynt i en aning olivolja. Tillsätt purjo och vitlök och fräs runt under omrörning några minuter.
Tillsätt grädde, smetana, senap och krydda och låt alltsammans koka ihop och kräma till sig under lock lite drygt 5 minuter.
Ta från plattan och rör ned båda ostsorterna. Rör om så osten smälter. Låt röran svalna.
Vispa upp äggen och rör ned i purjo/baconröran.
Fyll det förgräddade pajskalet med röran och grädda pajen i 200 graders ugnsvärme en halvtimme tills ytan blir ljust brun och smeten stannat.








Glutenfria nyponmuffins

$
0
0


Bloggen Det Gröna Skafferiet (som för övrigt är en av finalisterna till Matbloggspriset, gå gärna in och rösta och bidra därmed till en gåva till Stadsmissionen) har som flera andra bloggar ett månadstema, där man kan skicka in bidrag. Temat för oktober är nypon, och då vill jag givetvis bidra med mina goda OCH nyttiga nyponmuffins.

Det är kanske inte så ofta man kan skryta med att fikabrödet är C-vitaminrikt, men det kan jag med gott samvete påstå att de här nyponmuffinsen är. Nypon är fullt med just C-vitamin och använder man dessutom ett nyponmjöl som är malt av hela nyponet som jag gjort här, får man dessutom med en massa finfina fettsyror. Den goda nyponmarmeladen kommer från Hafi (Halländsk Fruktindustri), och den köpte jag i somras på min semester i Halland - som då till all lycka var stormbefriat. Tänk vad naturens krafter kan ställa till! Och tänk vad bortskämda vi är med att allting ska fungera! Förra veckan var vi också strömlösa, och man blir ju alldeles ställd. Jag känner verkligen med alla som på olika sätt är berörda.

Om man vill kan man förstås glasera muffinsen, men det är inte alls nödvändigt, de är jättegoda och saftiga ändå. När höstregnet öser ned utanför fönstren är det mysigt att ta en kopp te och en nybakad nyponmuffins och grotta ned sig i en spännande bok. Det unnade jag mig igår medan regnet skvalade utför fönsterrutorna.

60 g smör - vanligt eller laktosfritt. För ett helt mjölkfritt alternativ kan du ta kokosolja.
3 stora, ekologiska ägg
1 dl kokosblomssocker
½ tsk äkta vaniljpulver
1 dl nyponmarmelad
1 dl mandelmjöl
1 msk nyponmjöl - helst malt av hela nyponet
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk

Börja med att smälta smöret. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver till en ljust kolafärgad och pösig smet.
Rör ned nyponmarmelad och det smälta smöret.
Blanda ihop mandelmjöl, nyponmjöl, bakpulver och husk, och sikta ned i smeten.
Blanda om väl men försiktigt. Låt stå och svälla medan du smörjer en muffinsplåt med plats för 12 muffins.
Fördela smeten i formarna och grädda muffinsen ca 20 minuter i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten.
Lossa muffinsen försiktigt och låt dem gärna svalna på ett galler.

Vill du göra en glasyr kan du förslagsvis blanda naturell färskost med lite nyponmarmelad och nyponpulver, det gjorde jag med några muffins.

Vill du testa att göra egen nyponmarmelad hittar du ett recept här, och är du sugen på en riktigt god hemlagad nyponsoppa kikar du in här.










Fräsch vitamindrink med äpple, morot, mango, ingefära, havtorn och baobabpulver

$
0
0
Det har väl knappast undgått någon att jag tampats med den otrevlige bacillöverbefälhavaren i omgångar denna höst. Farsoterna har avlöst varandra i en strid ström, och jag har gått ned för räkning vid flera tillfällen. Jag har hjälpligt vacklat upp precis innan domaren räknat ut mig - för att snart knockas på nytt! Vår råsaftcentrifug har snurrat varm här hemma för att gå till motattack och boosta immunförsvaret, och jag börjar snart anta en vackert orangefärgad kulör efter all morotsjuice som jag klunkat i mig. Risken att bli förväxlad med en pumpa nu i Halloweentider känns farligt överhängande!

Den här drinken kryllar av vitaminer, och den där rackarns ska minsann få sig en rejäl omgång!
Ett rejält stort eller två mindre glas blir det av den här satsen.

1½ dl färskpressad äppeljuice
1½ dl färskpressad morotsjuice
80 g färsk mango - eller fryst, tärnad och tinad
1 msk färskpressad ingefärsjuice - riv och krama ur med händerna
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk havtornspulver (färsk eller fryst, tinad havtorn går förstås också bra)
1 tsk baobabpulver (läs mer här)
(1 tsk flytande honung)

Mixa ihop alltsammans till en slät drink. Mangon gör att den blir lite naturligt krämig.
Häll upp i ett stort fint glas och må gott!! Glad Halloween på er allihop, antingen ni målar naglarna blodröda, klär er i rasslande kedjor och festar loss, eller som jag strosar runt i mysbyxor här hemma!

Lyxmiddag med marinerad lammytterfilé, vitlöksfrästa skogschampinjoner, chèvredoftande potatisstubbar och rosmarinkryddat äppelmos

$
0
0


Har ni något att fira? Kanske helt enkelt att det är Allhelgonahelg. Då rekommenderar jag varmt den här middagen, som är en riktigt festlig och lyxig höstmiddag. Vi festade på den för att fira bloggens 3-åriga födelsedag för ett tag sedan. Det tyckte jag var värt att celebrera.

Bli nu inte förskräckt av den långa ingredienslistan, för det är inte alls svårt att laga till den här middagen. Läs bara igenom de olika stegen innan du sätter igång så kommer det att gå galant! Äppelmoset kan du förbereda innan - redan dagen innan om du vill - och potatisstubbarna kan du också förbereda och ha klara i kylen tills det är dags att stoppa dem i ugnen.

600 - 700 g lammytterfilé - 4 portionsbitar (tyvärr blev det ett avsteg från svenskt kött, fanns inget)
20 g smör

Marinad:
3/4 dl olivolja - jag använde en ekologisk med smak av bergamott, men en citronolivolja går lika bra
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk ljus soja - jag använde min glutenfria
1½ msk flytande honung
skalrasp och saft av en ekologisk citron
3 stora kvistar finhackad rosmarin

Vispa ihop marinaden och lägg i ett trångt kärl (inte av plast). Lägg i lammytterfiléerna, täck över med lock, och ställ in i kylskåpet över natten att marinera. Se till att marinaden täcker ordentligt.
På morgonen kan du gärna vända filéerna någon gång.
Ta ut i rumstemperatur en halvtimme innan det är dags att torka av filéerna och bryna dem fint runtom i 20 g smör. Stick in en termometer i den tjockaste delen och sätt in i ugnen på 110 graders ugnsvärme tills innertemperaturen visar 55 grader. Ta ut, täck över med folie, och låt vila medan du höjer temperaturen och sätter in de förberedda potatisstubbarna i ugnen.






400 g skalad potatis
en klick smör, ca 10 g
1 pressad vitlöksklyfta
2 + 1 äggulor
flingsalt och lite vitpeppar från kvarn
100 g chèvre
20 g parmesan
1 knippe persilja, fint hackad
lite äggula till pensling

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och pressa medan den är varm med en liten klick smör. Låt svalna till rumstemperatur och rör då ned 2 av äggulorna samt den pressade vitlöksklyftan. Kvarna över vitpeppar och strö även i lite flingsalt.
Rör ihop till en fast smet och bred ut på ett väl smörat bakpapper.
Mosa chèvren tillsammans med den tredje äggulan och det mesta av parmesanen och bred över potatisen, som en rulltårta. Fördela mycket fint hackad persilja över och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Så långt kan förberedas. Dela rullen i 4 i bitar och lägg i småformar. Platta till dem lite. Pensla med lite äggula och strö över den kvarvarande parmesanen och gratinera i ugnen på 225 grader ca 12 - 15 minuter.






Medan lammet är i ugnen gör du förslagsvis champinjonröran.

250 g skogschampinjoner
2 stora vitlöksklyftor - skalade och tunnflisade
20 g smör
½ dl grädde
lite flingsalt och vitpeppar från kvarn

Ansa svampen och grovhacka den. Lägg i kall stekpanna och sätt på värmen. När svampen är brynt och all vätska är inkokad tillsätter du smör och vitlök. Fräs runt under omrörning och rör ned grädden. Lite flingsalt och peppar på. Låt alltsammans bara kräma till sig någon minut.






Äppelmos:

225 g skalade äpplen i bitar 2 - 3 stycken - gärna av en fast, aromatisk sort
2 msk äppelbalsamico
1 msk råsocker
1 msk pressad citronsaft
lite finhackad rosmarin - jag repade bladen från en stor kvist

Lägg alltsammans utom rosmarin i en liten kastrull och koka ihop på svag värme ca 10 minuter.
Rör ned rosmarin.

Sen är det bara att lägga upp alltsammans. Skiva köttet och lägg upp tillsammans med svampröra och äppelmos. Garnera gärna med en kvist rosmarin. Servera potatisstubben till i sin form.


Glutenfritt äppelflan med färskost, taleggio, honung och rosmarin

$
0
0


Det här är en sån där alltietträtt ni vet, ostbricka och efterrätt på en och samma gång. Experimentet föll väldigt väl ut, så jag delar gärna med mig av receptet. För sent kom jag på att det nog skulle ha varit gott med lite hackad mandel eller hackade pistaschnötter på också, men det kan du ju lägga till om du har lust. Jag föreställer mig att det också skulle vara jättegott med tunna pumpaklyftor som ett alternativ till äpple. Passar ju bra i dessa halloweentider.

Taleggio är en halvmjuk, italiensk, komjölksbaserad ost som är en favorit hos mig. Den är mild men ändå smakrik, och finns i lite olika varianter. Du kan byta till någon annan ost om du föredrar det. Getost  av något slag passar säkert också bra.

Så här gör du:

1 dl mandelmjöl
1 dl rårismjöl
2 msk kokosnötsmjöl
1 msk kokosblomssocker
2 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
50 g smör - laktosfritt eller vanligt, alternativt mjölkfritt margarin
(½ - 1 msk kallt vatten)

2 msk naturell färskost
1 krm vaniljpulver
1 krm nystött kardemumma
1 äggula

1 stort eller 2 mindre äpplen
ca 80 g kantskuren taleggio
2 tsk flytande honung
(någon matsked hackad mandel eller nötter)

några små kvistar rosmarin till garnering

Mixa ihop botten till flanet och låt det vila kallt i kylskåp en timme. Degen känns ungefär som en vanlig pajdeg. Jag har gjort flanet två gånger, och ena gången behövde jag inget vatten, medan jag den andra gången var tvungen tillsätta lite vatten för att degen skulle gå ihop. Känn dig fram.
Kavla/tryck ut till en rektangel på ett bakplåtspapper, ca 18 x 21 cm,  och nyp till lite i kanterna så inte fyllningen rinner ut. Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda botten 5 minuter i 180 graders ugnsvärme. Låt svalna lite.
Rör ihop färskost, vaniljpulver, kardemumma och drygt hälften av äggulan och bred över botten.
Skär taleggion i skivor, skala, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
Fördela på flanet och ringla över honung. Pensla kanterna med den kvarvarande äggulan utrörd med några droppar vatten, och grädda flanet i 180 graders ugnsvärme ca 20 minuter.
Garnera med färsk rosmarin. Servera flanet en aning ljummet.
Det räcker till 4 - 6 personer.

Tips: Andra gången jag gjorde flanet bredde jag på nyponmarmelad i stället för färskostfyllning, därefter äpplen, hyvlat smör och mandelspån. Det blev också väldigt gott.

Önskar er alla en fin Allhelgonadag!









Uppochnedbilden. Ser du en gumma eller gubbe? En prinsessa eller en drake?

$
0
0


Har du någon gång sett en uppochnedbild? Du vet, en sån där bild som när man först tittar på den ser en prinsessa, men som när man vänder den uppochned plötsligt uppenbarar en drake - eller en häxa. Det finns lite olika varianter på bilden. Just den här bilden visar antingen en gubbe med hatt och kravatt eller en gumma med halsduk och glasögon - beroende på hur man håller bilden.

Jag tänker rätt ofta på den där bilden när jag läser om eller lyssnar på olika politiska eller kyrkliga debatter. Och jag använde den ibland när jag fortfarande jobbade som kurator som ett hjälpmedel i mina samtal med par eller föräldrar/barn som hamnat i olika typer av relationssvårigheter och som hade svårt att nå varandra.

Tänk, så ofta vi hamnar i låsta positioner när vi grälar eller råkar i dispyt med våra partners, familjemedlemmar, arbetskamrater, vänner eller meningsmotståndare i alla möjliga olika sammanhang. Vi sitter där på vår egen sida och förfäktar envist vår uppfattning och syn på saken. "Det är visst en prinsessa!!!""Nej, du har fel, fel, fel, ser du inte att det är en häxa?" Inte nåt särskilt bra och konstruktivt sätt att lösa ett gemensamt problem, eller hur? Båda har ju rätt! Ingen har fel! Det är precis samma bild, samma situation, och ändå ser vi den så olika! Hur vi uppfattar bilden eller situationen beror alldeles på vilket perspektiv vi har, från vilket håll vi betraktar den, och vilka "ögon" vi är utrustade med.

Vi är  i skrivande stund en bra bit över 7 miljarder människor som trampar runt på denna jord, och vi blir fler och fler för varje sekund. ALLA är vi unika och olika varandra, både till det yttre och det inre. Inte ens enäggstvillingar är identiskt lika varandra, och insidan är precis lika varierad, mångfasetterad och unik som utsidan. Visst är det förunderligt? Vilken mångfald! Och vilken fantasi Vår Herre måste ha haft när han skapade oss!

Vi utvecklas och formas till de människor vi är genom en mix av gener och yttre påverkan, och vi blir dem vi är genom ett komplicerat samspel mellan alla de olika upplevelser och erfarenheter vi gör under hela vårt liv. Vår självbild formas till stor del av hur vi blir sedda, tilltalade och bemötta av andra, och den processen fortgår också under hela livet. De allra flesta av oss bär på ett livsbagage med både goda och mindre goda upplevelser och känslor. Livet ÄR orättvist. En del av oss drabbas hårdare än andra av mörkret, medan andra får mer av solljuset.

Inte är det så underligt att vi ibland hamnar i gräl och har svårt att förstå varandra! Egentligen är det ganska förunderligt att vi för det allra mesta kan samspela så bra som vi faktiskt gör!

Hur ska vi då undvika att hamna i de där situationerna som bara leder till dödläge, där vi var och en tjurigt håller fast vid vår egen bild och tolkning, där vi fastnar i anklagelser och personangrepp, och där vi väldigt sällan kommer någonvart? Ofta slutar det ju bara med att vi känner oss ledsna, frustrerade och missförstådda. Tja, receptet är egentligen ganska enkelt. Vrid och vänd på bilden! Släpp prestigen! PRATA med varandra i stället för att bara skrika! LYSSNA! Var nyfiken på den andres uppfattning och fråga hur i allsin dar hen kan se och tolka bilden som hen gör! Förhoppningsvis kan du då locka din motpart till att göra detsamma. Ni kanske rentav kan bli MEDparter i stället för MOTparter. I bästa fall kanske ni kan enas om att bilden föreställer BÅDE en gumma och en gubbe.

Kika in här så hittar du fler kluriga bilder och illusioner. Testa din förmåga att växla perspektiv, upptäcka nya saker, och få en större förståelse både för dig själv och andra! Du har ett spännande liv framför dig!



Pumpa- och morotsröra med rismix - helt vegan

$
0
0



Halloween har förvisso redan passerat, men den här vegetariska röran med pumpa och morötter kan man faktiskt äta vilken dag som helst, så det får bli veckans vegetariska tips.

Det stod på pumpan som jag köpte att det var muscatpumpa. Även om jag kände viss tveksamhet så tänkte jag att det väl måste stämma då. Icke! När jag lossade höljet och började kärna ur visade det sig att det var spaghettipumpa, en sån där pumpa ni vet, som det bildas långa "spaghettitrådar" av när man börjar angripa den. Nåja, det gick ju bra i alla fall. Du kan i princip använda vilken matpumpa du vill till den här rätten.

Till röran serverades det rismix (som för övrigt såg betydligt trevligare ut i okokt tappning!), men det går förstås lika bra med annat ris eller till och med quinoa, bulgur eller couscous för den som tål det. Varför inte pasta föresten? Crossoverkök helt enkelt! Vi åt också ett jättegott knäcke till, baserat på kikärtsmjöl. Receptet på det får du en annan dag. Jag lovar att det är värt att vänta på! Dessutom gjorde jag en superenkel tomatröra på lite körsbärstomater som började se lite skrumpna  och ledsna ut. Så här gjorde jag den:

Lägg 200 g ituskurna körsbärstomater i en kastrull tillsammans med 1 msk balsamvinäger, 1 tsk kokossocker och lite flingsalt. Låt koka ihop ca 10 minuter, först under lock och sedan några minuter utan lock så det blir en simmig röra.

400 g skalade och grovrivna morötter
400 g skalad och grovhackad eller "trådad" pumpa
1 liten gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 stort, syrligt och fast äpple - vägde nästan 300 g
1½ dl gula russin
25 g kokosolja
1 - 2 msk mild curry
1 tetra kokosgrädde, 250 ml
1 msk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
½ msk lantbuljongpulver med chili och citrongräs - Renée Voltaire
1 msk mangobalsamico, äppelbalsamico eller annan ljus balsamvinäger
1 msk färskpressad ingefärssaft (riv fint och krama ur med händerna)
salt från kvarn
röd currypasta efter smak

Tillbehör: rostade och saltade cashewnötter och mandlar

Förbered grönsakerna. Skala och grovriv morötter och pumpa - eller krafsa ur trådarna om det är en spaghettipumpa. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och grovtärna äpplet.
Hetta upp oljan och fräs curryn i oljan en kort stund. Vänd ned morötter, pumpa, lök och vitlök, och fräs runt under omrörning några minuter, så det blir glansigt och mjuknar en aning.
Tillsätt kokosgrädde och de båda lantbuljongpulvren, samt balsamvinäger. Låt småputtra under lock 15 - 20 minuter. Tillsätt äpplet och russinen och låt alltsammans koka vidare ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och ev mer hetta i form av curry eller currypasta. Den här röran är ganska mild i smaken eftersom det var meningen att lilla I skulle komma och äta av den, men du kan hotta till den precis så mycket du vill.

Smaklig spis och ha en riktigt fin Köttfri måndag!















Fars dag med mening

$
0
0



På söndag är det Fars egen dag igen. Har du tänkt gratta din pappa med något? Kanske har du svårt att välja vad du ska köpa? Luktegott, teaterbiljetter, skjorta, en flaska av favoritvinet, en CD med älsklingsartisen? Jag har ett förslag! Gör din pappa till en "fotbollsfarsa"! Då blir farsdagspresenten till stor glädje för fler. Gå in på den här länken så får du veta mer om Läkarmissionens projekt för att hjälpa gatubarn bort från gatan  till ett meningsfullt liv. Projektet har redan förändrat livet för många utsatta barn, och med din hjälp kan ännu fler barn få möjlighet att utvecklas och komma in i ett normalt fungerande liv med utbildning, försörjning och kanske så småningom en egen familj.

Här kan du läsa om andra sätt att ge gåvor med mening, både till far, till mor och till alla andra som du av någon anledning vill hylla.

Glutenfri björntårta à la lilla I

$
0
0


Lilla I fyller 2 år idag, och det firade vi med besked i söndags. Stora tjejen! Då måste man förstås få en alldeles egen tårta, men eftersom Lilla I har förståndiga föräldrar (och en ännu förståndigare mormor, haha) som inte tycker att hon ska vänja sig vid en massa sötsaker, skulle det göras en lite nyttigare tårta. Det här är resultatet. Eftersom Lilla I inte är förtjust i grädde och inte heller i sånt som är så kladdigt, lät jag bli att fylla tårtan, glaserade med färskost utblandat i en aning grädde, och blandade i lite vaniljpulver och kokosblomssocker för att få en lite brun färg. Konturerna fylldes i med nyponmarmelad. Sen blev det färska bär som garnering för hela slanten. Dessvärre är Lilla I:s mormor inte den alltför pyssliga eller konstnärliga sorten som knepar och knåpar och dekorerar i all oändlighet (ett helt gäng med tummar mitt i handen). Ingen medaljplats i tårt-SM precis, men Lilla I gillade tårtan och det var huvudsaken. Grattis lilla älskling! Hoppas du får en fin födelsedag och att du blir grattad på Föris av alla dina små kompisar!

Om du som är tårtmakare vill göra en högre tårta och fylla den föreslår jag att du dubblar receptet och exempelvis fyller med en fräsch och lättsockrad äppelkompott.

40 g smör
3/4 dl mjölk
1 msk malda psylliumskal (Urtekram) - eller 1 msk vanlig Husk

2 lite mindre ägg - sammanlagd vikt 107 g
½ dl kokosblomssocker
(2 msk citroncurd)
1 dl rårismjöl
1 tsk bakpulver

75 g färskost
2 msk grädde
1 tsk kokosblomssocker
½ tsk vaniljpulver

lite nyponmarmelad
1 ask hallon och ½ ask blåbär

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ned psylliumskal/husk, lite i taget och under ständig vispning, och låt svälla 10 minuter. Blir ungefär som mannagrynsgröt i konsistensen.
Vispa under tiden ägg och kokosblomssocker pösigt och fluffigt. Tillsätt huskblandningen och vispa till en jämn smet. Om du även vill ha smaksättning av citroncurd tillsätter du den nu och fortsätter vispa smeten slät.
Blanda rismjölet med bakpulver och sikta ned i smeten. Häll i en smord, låg form och grädda i 170 graders ugnsvärme ca en kvart. Låt svalna.
Vispa färskost, grädde, kokosblomssocker och vaniljpulver fluffigt och bre över kakan.
garnera med bär och ev marmelad om du ska göra något mönster.






Mättande glutenfri frukostgröt med krossat bovete, linfrön, pumpafrön och blåbär

$
0
0


Nu är det som jag tidigare sagt gröt som gäller för att jag ska bli varm och glad i magen när morgonrusket känns som värst, när det piper och viner överallt och regnet slår mot fönsterrutan, och när jag knappast vill kravla mig upp ur den goa sängvärmen. Det krävs allvarliga förhandlingar med mitt bättre jag och ett idogt affirmerande för att jag till slut ska masa mig upp och ta itu med dagens göromål. Efter frukost och en bamsekopp med kaffe känns det i alla fall LITE bättre!

Jag gör nästan aldrig gröten helt lika, utan varierar den med olika gryn, frön, bär/grönsakspulver, kakao, kryddor och frukter/bär för att näringsmässigt få en så allsidig mix som möjligt.

Under den här fliken hittar du förslag på andra goda och nyttiga frukostar.

Så här blev gröten häromdagen.

2 dl vatten
3 msk krossat bovete
1 msk krossade linfrön
1 msk pumpafrön
1 msk frystorkade blåbär

Till servering: ½ Kravbanan, egengjord mandelmjölk och lite agavesirap eller flytande honung

Skölj först bovetekrosset noggrant  i ljummet vatten. Blanda sedan alla ingredienser i en kastrull på kvällen och låt stå med lock på över natten.
Koka upp och låt småkoka under lock knappt 8 minuter.
Servera med skivad banan och valfri mjölk. Ringla ev lite flytande honung eller agavesirap över.






Pasta med färdig tapenade

$
0
0


När tiden eller orken - eller båda delarna för den delen - inte är på din sida är det en välsignelse att ha någon färdigburk med en god röra i skafferiet eller kylen. Då är det bara att koka pasta, hälla på röran och sätta sig till bords. Har du ork att riva lite parmesan och klippa lite persilja över blir det plus i kanten, men det blir till nöds godkänt även utan.

Många av mina favoritröror kommer från italienska Martina här i Uppsala. De har hur många spännande röror och blandningar som helst, både vegetariska och andra. Men hav förtröstan ni som inte har Martina i närheten. Alla butikskedjor har liknande burkar med "röror". Den här tapenaden 
t ex kommer från ICA:s eget sortiment och består av paprika, zucchini, aubergine, vitlök och chili. Riktigt god!

Den här burken räckte till 2 portioner. Pastan var glutenfri linguine från Veneziane. Och ja, den här gången räckte orken till att riva parmesan och klippa persilja också, men så mycket mer räckte den inte till!

Buon apettito!




Glutenfritt och mjölkfritt knäcke med bovetekross, kikärtsmjöl och olika frön

$
0
0


När vi nyligen var uppe i Luleå och hälsade på våra goda vänner och semesterpartners sedan många år, bjöds jag på ett jättegott glutenfritt knäckebröd. Det ursprungliga receptet kommer från en veckotidning (Allers tror jag) och jag blev naturligtvis inspirerad att själv försöka baka det. Jag följde receptet ganska väl, men tog mer bovetekross, bytte majsmjöl mot kikärtsmjöl (eftersom jag är återhållsam med majsmjöl som sägs vara inflammationsskapande), och olivolja mot rapsolja. Dessutom gräddade jag det i varmluftsugn lite längre och på lägre temperatur än i ursprungsreceptet. Jättegott! Och dessutom väldigt lättgjort! Beroendevarning utfärdas! Så här gör du:

2 dl krossat bovete
1 dl pumpafrön
1 dl oskalade sesamfrön
½ dl linfrön
2½ dl kikärtsmjöl
½ tsk salt
(örtkrydda, t ex oregano)
½ dl rapsolja
3½ dl kokande vatten

Flingsalt och blandade frön att strö över

Skölj bovetekrosset noga i ljummet vatten, flera gånger.
Lägg i en bunke tillsammans med frön, mjöl, salt och ev krydda.
Häll över olja och kokande vatten och rör om ordentligt.
Låt stå och svälla och svalna lite 10 minuter.
Fördela smeten på två bakplåtspapper, och kavla ut till plåtstorlek med hjälp av ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Efter det första försöket smorde jag det papper som låg ovanpå med lite olja så gick det lättare att dra bort det. Dra försiktigt bort det översta papperet och strö över flingsalt och frön.
Sporra ev ut rutor om du är av den sorten som vill ha ordning och reda och vill ha jämna bitar.
Sätt in båda plåtarna samtidigt i 125 graders varmluftsugn och grädda en timme. Byt plats på plåtarna några gånger under gräddningstiden. Öppna luckan på glänt och stäng av ugnen. Låt stå kvar på eftervärme tills ugnen kallnat helt.
Bryt i bitar och förvara torrt och lufttätt.

Om du inte har varmluftsugn sätter du ugnen på 150 grader och gör i övrigt på samma sätt.


Lördagsfest med ugnsbakad ryggbiff, smakrika potatisplättar och ugnsbakade tomater

$
0
0


Först av allt vill jag gratulera alla vinnare till Matbloggspriserna! I förrgår korades alla på matmässan Mitt Kök i Älvsjö. Här är listan på alla vinnare i de olika kategorierna, och motiveringarna. Grattis, grattis, allihop. Ni är alla värdiga vinnare!

Vi har under några höstveckor haft en åländsk yngling boende hos oss medan han gått en kurs i Uppsala. Hans familj driver ett ekologiskt jordbruk på Åland, och när han for hem presentade han oss med några fina bitar ryggbiff av kravkött. En av bitarna förvandlade jag till en riktig festmiddag för maken och mig. Ibland har man ju något att fira! Och har man inte det får man hitta på något!

Till biffen, som jag torrmarinerade med en god kryddblandning, gjorde jag smakrika potatisplättar och bakade ugnstomater.

350 - 400 g ryggbiff av kravkött från nöt
1 msk BBQ citronmix
smör/olja till stekning

450 g kokt potatis
1 stort ägg
1 vitlöksklyfta
75 g buffelost
ca 1 tsk örtsalt med ramslök
olivolja till stekning

2 tomater
1 msk ströbröd - glutenfritt sådant här hemma
½ msk Persailladekrydda
2 msk olivolja

Börja med att gnida in kryddblandningen i köttet, runtom. Låt stå så i rumstemperatur en timme.
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop ströbröd och krydda och strö över tomaterna. Ringla över olivolja och sätt in i ugnen på 125 grader.
Hetta upp smör/olivolja och bryn köttet fint runtom. Lägg över i en ugnsfast form och sätt i en ugnstermometer. Ställ in formen bredvid tomaterna. Köttet ska gå upp till en innertemperatur av 60 grader. Då är det ordentligt rosa. Vill du ha det mer välstekt låter du det gå upp ytterligare några grader. Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter innan du skivar upp det.
När köttet nästan är klart är det dags att göra potatisplättarna.
Riv potatisen och osten grovt och blanda ihop med pressad vitlök, ägg och örtsalt. Stek plättarna frasiga och gyllenbruna i olja.
Dags att lägga upp alltsammans och sätta sig till bords. Smaklig måltid!

Ha en härlig lördag allihop trots mulen himmel och novemberrusk!








Köttfärsbiffar med lite annorlunda smaksättning av soltorkad tomatcrème och rouille

$
0
0


Idag är det Fars dag, och jag vill passa på att gratta alla fäder. Hoppas att ni får en fin dag, och att ni känner er uppskattade. Det är inte alltid så lätt att vara en bra far - lika lite som det är lätt att alltid vara en bra mor. Det är svårt att orka och räcka till för allt som man skulle vilja. Men jag säger som jag alltid gör. En bra grundvaccination med kärlek är ett gott skydd mot mycket här i världen, och det önskar jag att alla barn skulle få av sina pappor. Och alla ni pappor - och mammor - good enough räcker en bra bit på vägen. Och du som inte hunnit klura på någon bra present att uppvakta din pappa med, det är inte för sent att göra honom till fotbollsfarsa. Då hjälper du samtidigt små killar och tjejer som inte har någon egen pappa att fira.

Köttfärsbiffar bjuder jag på idag igen, men denna gång med lite annorlunda smaksättning. Tänk att köttfärsbiffar kan smaka så olika, beroende på vad man smaksätter med! Och tja, ni får tro mig på mitt ord att de var supergoda. Bilden skulle förmodligen kunna tjäna som ett avskräckande exempel på hur man INTE ska ta ett foto, men höstmörker, dålig belysning, hunger och skralt tålamod gjorde sitt till!

Krämen av soltorkade tomater hade jag köpt på italienska delikatessbutiken Martina här i Uppsala, men liknande finns att köpa även i vanliga livsmedelsbutiker.

Jag önskar er alla en fin söndag!

500 g nötfärs
1 dl fullkornsflingor av ris
1 dl vatten
1 stort ägg
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk soltorkad tomatcrème
½ msk rouille - eller annan valfri kryddblandning
salt och peppar från kvarn - några varv
1 liten bunt färsk basilika
smör/olivolja

1 stort blomkålshuvud + vatten + lite lantbuljongpulver
1 vitlöksklyfta
75 g buffelost
2 msk majonnäs
1 msk smetana
(salt och vitpeppar)

Lägg flingorna i blöt i vatten 10 minuter. Rör ned ägg, vitlök, tomatcrème, krydda, sallt, peppar och finhackad basilika och blanda om väl. Rör ned färsen och rör till en smidig blandning.
Forma biffar med oljade händer och bryn dem vackert bruna på båda sidor i en blandning av smör och olivolja.
Efterstek ca 6 - 8 minuter i ugnen på drygt 200 grader.

Till blomkålsstompet kokar du blomkålen mjuk i vatten med lite buljongpulver.
Häll av och mosa/stöt det. Riv ned osten i det varma moset och pressa ned vitlök. Blanda ned majonnäs och smetana och rör om till ett fluffigt mos. Smaka ev av med lite salt eller vitpeppar från kvarn.






 

Enkel vegolunch för en - quinoafylld paprika med broccoli och smak av pepparrot

$
0
0


Nöden är uppfinningarnas moder, det är så sant! Vi hade varit bortresta och inte hunnit handla, och jag skulle laga något vegetariskt till min ensamlunch. En rask inventering uppenbarade att det fanns en paprika, lite färskost med pepparrot, och en kant parmesan i kylen. Broccoli finns alltid i frysen, och quinoa brukar också finnas i skafferiet. Det fick bli en fylld paprika med quinoa, broccoli och smak av pepparrot, inte dumt alls kan jag intyga. Busenkelt att göra dessutom och med få ingredienser. Och receptet kan naturligtvis flerfaldigas och lagas till även när kylskåp och skafferi är fyllda. Det här får helt enkelt bli veckans vegetariska. Smaklig spis och ha en fin dag allihop!

1 röd paprika
½ - 3/4 dl svart quinoa + vatten + lite buljongpulver
100 g fryst broccoli
ca 50 g färskost med smak av pepparrot
ca 20 g färskriven parmesan + lite extra att strö över
lite olivolja

Kärna ur paprikan, lägg i en oljad liten form, droppa lite olivolja över, och förbaka den i ugnen på 200 grader ca 10 minuter.
Koka quinoan i vatten + lite buljongpulver enligt anvisning på förpackningen.
Lägg ned den frysta broccolin när lite av koktiden återstår.
Rör ned pepparrotsosten och riven parmesan i quinoan och fördela alltsammans i paprikahalvorna.
Strö lite mer riven parmesan över och gratinera i ugnen ytterligare ca 10 - 12 minuter.

Måltidsdryck till? Min egengjorda kombucha, som jag dagligen dricker ett glas av.






Hjälp den katastrofdrabbade befolkningen på Filippinerna

$
0
0


Vilken fruktansvärd katastrof som drabbat befolkningen på Filippinerna, och så utsatta vi människor är när naturens krafter "bestämmer sig" för att utmana oss. Så snabbt det lugna, fridsamma och oskuldsfulla kan förvandlas till förödelse, katastrof och död! Tyfonen Hayian har hittills krävt 10.000-tals liv, och 10 miljoner människor är på olika sätt drabbade av dess verkningar. 10 miljoner!! Mer än hela Sveriges sammanlagda befolkning! De som lyckats överleva själva tyfonen riskerar i stället att dö av andra orsaker. Brist på mat och vatten, ingen fungerande elektricitet, spridning av smittor av olika slag, hemlöshet, ja brist på i stort sett allt! Döda människor måste tas om hand och begravas, levande människor behöver få mat, mediciner och tak över huvudet. Vägar måste göras framkomliga, raserade byggnader röjas. Det känns ofattbart här, där jag sitter i mitt trygga hus, med hela familjen frisk och oskadd nära mig, med mat i magen och varma kläder, med diskmaskin och tvättmaskin som snurrar pålitligt, och med allt som jag i övrigt behöver.

Vi kan alla hjälpa till på olika sätt och ge ett bidrag till katastrofhjälpen. Vilken organisation du väljer spelar egentligen ingen roll, huvudsaken är att du gör något.

Via den här länken kan du ge ett bidrag till Läkarmissionens katastrofhjälp. Du kan också SMS:a akuthjälp200 eller akuthjälp50 till 72 980 för att bidra med 200 respektive 50 kronor.

Här får du information om hur du också kan skänka pengar antingen via bank eller SMS. Det är TV 4 som samarbetar med Unicef, Läkare utan gränser, Rädda Barnen, Röda Korset och UNHCR.

Här ser du hur du genom plusgiro eller via SMS kan stödja Radiohjälpens insamling till de katastrofdrabbade.

Fira med smörgåstårta - det går alltid hem

$
0
0


Idag får det bli en gammal goding i repris. Mammas smörgåstårta. Idag fyller nämligen dotter Erika år, och så länge jag kan minnas har det bjudits på smörgåstårta den dagen. Hon vägrar nästan att kännas vid födelsedagen och uppdatera sin ålder med den där extra siffran om hon inte får smörgåstårta, haha. Nu fuskade vi lite och festade loss redan i söndags, eftersom det är vanlig vardag och pluggdag idag. Stort grattis hjärtat, och hoppas du får en riktigt härlig födelsedag! Jag gjorde ju en rejäl tårta, så kanske finns det kvar en bit till idag och den riktiga födelsedagen också.

Här får ni receptet i repris. Det är inte glutenfritt dessvärre, men för en glutenfri variant får du följa det här receptet! Den här gången gjorde jag min smörgåstårta rund, i en JÄTTE-form, där jag bara använde själva ringen som jag ställde på ett bakpapper direkt på plåten. För en fyrkantig tårta får du följa instruktionerna i originalreceptet.

Nu önskar jag alla - födelsedagsbarn och andra firare och även er som inte har något speciellt att celebrera - en riktigt fin och solig novemberdag! Och tryffeltårtan som ni ser på bild får ni recept på till helgen, på fredag. Den är värd att vänta på, jag lovar!







Vardagsfest med ostgratinerad ugnsfalu

$
0
0


Visst kan alldeles vanlig ugnsfalu smaka fest! Det är på råvarorna det hänger. En bra korv som grund, härliga italienska burktomater och en ost med god och kraftig smak. Voilà, ugnsfalu när den är som bäst!

1 falukorvsring av bra kvalitet och med hög kötthalt, 800 g - min ring kom från Almunge Kött
3/4 dl chilisås
1 msk Dijonsenap
1 msk Allroundkrydda - i det här inlägget ser du bild och vad den innehåller
ca 125 g lagrad ost i ganska tjocka skivor - ex Prästost eller Grevéost
1 burk krossade tomater - Mutti
1 burk konserverade körsbärstomater - Mutti
lite flingsalt
lite svartpeppar
lite torkad timjan
1 stor kvist färsk persilja - finhackad

Flå korven och skär den i skivor, men så att korven fortfarande hänger ihop. Lägg i en smord ugnsform.
Rör ihop chilisås, senap och krydda och fördela blandningen mellan korvskivorna.
Stick ned ostskivor.
Blanda ihop de båda tomatburkarna och lägg på och runtomkring korven.
Strö över lite flingsalt och torkad timjan och kvarna över lite svartpeppar.
In i ugnen på 225 grader ca 20 - 25 minuter.
Strö över hackad persilja.
Vi var sex personer runt bordet, och vi åt korven med egenodlad Amadinepotatis och likaledes egen sallad. För salladen var det sista rycket innan frosten tog alltihop.




Ännu en variation på grovt glutenfritt formbröd - med sesamfrön, hampafrön, teffmjöl, hirsmjöl och havtornspulver

$
0
0



Tja, då var det alltså dags för brödbak igen. Det blev en variation på gammal tema, men med några ingredienser utbytta mot tidigare bakomgångar. Det jag vill visa är egentligen att det går att blanda och variera nästan hursomhelst med olika mjöl och fröer, bara mängderna är ungefär desamma i slutändan. Brödet blev gott och saftigt och passar förträffligt till morgonmackan eller till mellanmål. Det är fullt av fibrer, mineraler och nyttiga fettsyror, så lång från färdigskivat ljust, fryst köpeglutenbröd man kan komma. Klart att du ska baka eget bröd! Det är inte ett dugg svårt, och blir sååååå mycket godare! Lycka till med bakandet!

50 g färsk jäst
5 dl vattten
½ dl hampaolja - kan bytas mot rapsolja, mandelolja, pumpakärnolja eller kokosolja
1/4 dl dadelsirap eller råsirap
½ dl nyponmjöl malt av hela nyponet
2 msk havtornspulver
½ dl oskalade sesamfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl pumpafrön
2 dl grova boveteflingor
2 dl brunt hirsmjöl
2 dl ljust teffmjöl
1 tsk salt
2 msk husk

Ljumma vattnet till ca 34 grader och lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och därefter alla ingredienser i turordning fram till mjölet.
Blanda hirsmjöl, teffmjöl, salt och husk, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen väl på lågt varvtal 12 - 15 minuter, och klicka sedan upp den i en väl smord form på ca 1,5 - 1,8 liter. Slå formen några gånger mot hårt underlag så det inte bildas luftfickor, och jämna till ytan med lätt oljade fingrar.
Täck över och låt jäsa dragfritt en timme. Pensla ev med ljummet vatten och strö över frön av något slag.
In i ugnen på 225 grader och grädda 15 minuter, innan du sänker värmen till 175 grader och gräddar ytterligare en timme och en kvart. Låt eftergrädda 10 minuter utan form och med ugnen avstängd.
Linda in brödet väl i bakdukar och låt det svalna på galler, innan du skivar det tunt och fryser in det som inte går åt de närmaste dagarna.

Under den här fliken hittar du massor med goda och nyttiga glutenfria bröd, och här hittar du lite tips för glutenfri bakning.
Viewing all 818 articles
Browse latest View live