Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Glutenfri tryffelkaka med mandelmjöl och massor med färska bär

$
0
0



I november duggar födelsedagarna tätt i familjen, och idag är det min tur. Det har gått ganska många solvarv sedan min älskade far klädde sig i frack och välkomnade mig till den här världen. Firarläge med andra ord! I söndags gjorde vi gemensam sak och firade både födelsedagar och fars dag med pompa och ståt!

Den här läckra tryffelkakan blev en bra avslutning efter smörgåstårtan, och den kan vi med snövitt samvete ta både en och två bitar av. Choklad borde skrivas ut som antideppmedicin nu i gråa november, kokosolja är mumsmums för tarmbakterierna, och mandelmjöl är också supernyttigt och lär skydda mot oxidativ stress. Antioxidantrika bär därtill, så kan det knappast bli bättre. Dessutom är kakan jättejättegod och kommer med all säkerhet att repriseras vid andra festliga tillfällen här i huset!!

För ett helt mjölkfritt alternativ väljer du s k veganchoklad som är baserad på ris eller soja, samt något gräddalternativ som du tål.

Jag är så tacksam att jag får fira ännu en födelsedag, och jag hoppas ni vill fira tillsammans med mig! Ha en fin inledning på helgen allihop!

100 g mörk choklad av bra kvalitet, 74%
100 g kallpressad kokosolja

3 stora ekologiska ägg + 1 extra äggvita
3/4 dl kokosblomssocker
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Glasyr: ½ dl grädde, 100 g mörk choklad med hallonsmak + 25 g vit choklad

Garnering: 1 ask hallon, 1 ask blåbär, samt röda vinbär från min egen frys

Tillbehör: lättvispad grädde

Börja med att smälta choklad och kokosolja i vattenbad. Rör så allt smälter och ställ att svalna.
Vispa därefter först äggvita och salt till hårt skum.
Flytta över vispen till ägg, socker och vaniljpulver, och vispa pösigt och fluffigt.
Häll ned chokladblandningen och fortsätt vispa med elvispen på lågt varvtal så det blir en tjock smet.
Blanda mandelmjöl och bakpulver och sikta ned i smeten.
Vänd slutligen ned den vispade äggvitan och blanda om försiktigt men väl, förslagsvis med en slickepott.
Häll smeten i en smord rund springform, fodrad med bakplåtspapper, och grädda i 170 graders värme knappt 15 minuter. Låt svalna och lossa formen försiktigt.
Koka upp grädde och bryt ned chokladen. Rör om så allt blandas och smälter. Glasera kakan, ställ kallt och garnera med bär strax innan servering.

Det går utmärkt att frysa kakan. Det kan bildas lite kondens när den tinas, men fukten sugs lätt upp med lite hushållspapper.










Smakrika köttbullar på LCHF-vis med trattkantarellsås och blomkålsris

$
0
0


Jag har faktiskt aldrig gjort blomkålsris tidigare, men har sett det otaliga gånger på olika bloggar, så nu tänkte jag att det var på tiden. Till det gjorde jag jättegoda köttbullar och en krämig sås på torkade trattkantareller. LCHF så det bara dånar om det! Men, men jag tog en klick lingonsylt också, så där sprack det! Du som är mer renlärig hoppar över sylten eller använder någon som är "LCHF-okej".

Supermesig bild, men gott var det!

500 g nötfärs
2 msk malda psylliumskal (Urtekrams), eller ca 1 msk vanlig Husk
3/4 dl grädde
1 stort ekologiskt ägg
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk Dijonsenap
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
smör/olivolja till stekning

20 g torkade trattisar eller annan valfri svamp
ca 3 dl grädde
1 msk kantarellfond
salt och svartpeppar från kvarn
smör/olja till stekning

1 stort blomkålshuvud + vatten + salt

Lägg psylliumskal att svälla i grädden 10 minuter. Rör om ordentligt så det inte blir klumpar.
Tillsätt ägg, vitlök, senap, salt och kryddor och blanda om. Rör ned färsen och blanda om till en smidig smet.
Forma köttbullar med lätt oljade händer. Stek bullarna på vanligt sätt i en blandning av smör och olja, ELLER gör som jag gjorde denna gång.
Koka upp lätt saltat vatten i en rymlig kastrull och lägg ned bullarna att förkoka. Jag gjorde i tre omgångar. De flyter upp till ytan när de är klara. Ta upp med hålslev och låt rinna av. På det här sättet kan du förbereda, och sedan steka bullarna strax innan det är dags att äta, så de får en fin och gyllenbrun stekyta.

Lägg svampen i blöt i god tid om du använder torkad. Låt rinna av och hacka grovt.
Fräs i smör/olja, krydda med salt och svartpeppar, och tillsätt grädde och fond. Låt svampsåsen/röran bli krämig och koka ihop några minuter.

Riv blomkålen på rivjärn eller i matberedare och vänd ned den i kokande saltat vatten. När vattnet kokat upp på nytt är blomkålsriset klart. Låt rinna av.

Lägg upp alltsammans och låt dig väl smaka av en riktigt god novembermiddag! Idag har ju solen letat sig fram ur gömmorna, så ha en riktigt härlig lördag allihop!







Pannacotta med Dolce Latte, vit choklad och knaprigt pistaschströssel

$
0
0


Den här ljuvliga pannacottan med både vit choklad och karamelligt krämig Dolce Latte rekommenderas å det varmaste när du vill avsluta middagen med något riktigt läckert! Den är dock ingenting för kalorijägare, och inte heller för dem som av olika anledningar undviker socker. Även om den Dolce Latte (från Urtekram) som jag använder är sötad med honung och råsocker och alltså är ett lite nyttigare alternativ än den vanliga Karamelliserade Mjölk som annars finns på marknaden, så innehåller den förstås en hel del kolhydrater i form av socker. Just den här pannacottan går inte heller att göra laktosfri eftersom Dolce Latten är baserad på kondenserad mjölk.

För dig som behöver laktosfritt eller mjölkfritt rekommenderar jag i stället den här pannacottan. Eller varför inte den här lingonpannacottan. Moccapannacottan kan också varmt rekommenderas, den är alldeles ljuvlig!

Eftersom Söta Sakers utmaning för november är Helg, och eftersom vi inledde helgfirandet med den här pannacottan i fredags kväll, så får det här bli mitt bidrag dit. För dig som inte behöver tänka på allergier, och inte heller bekymrar dig över en eller annan extra millimeter på midjemåttet, laga och njut!!! 4 - 6 personer blir smått saliga av den här himmelska ljuvligheten.

4 dl grädde - välj matgrädde om du vill hålla igen lite på fettet
50 g Dolce Latte
40 g vit choklad
2 gelatinblad

½ dl kokossocker eller rårössocker
2 krm vaniljpulver
25 g rostade pistaschnötter - mandel går också bra, men rosta den gärna först
en aning flingsalt

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, minst 5 minuter.
Koka upp grädden tillsammans med Dolce Latte, och vispa hela tiden så det smälter ihop och blandas. Bryt ned chokladen och rör så den smälter, och lägg slutligen i de urkramade gelatinbladen och rör så det smälter. Häll upp i portionsglas och ställ kallt i kylskåp minst 5 - 6 timmar, gärna över natten.

Häll sockret i en stekpanna och smält det under ständig omrörning tills det karamelliseras och blir brunt och tjockflytande. Lägg i pistaschnötterna och rör om. Smula över en aning flingsalt och häll genast upp massan på ett smör- eller bakpapper. Låt stelna och hacka eller krossa sedan massan. Strö över pannacottan när det är dags att äta. Servera eventuellt också bär till.









Variation på linssoppa - med morötter, chili, ingefära och persilja

$
0
0


Höstruskväder kräver sina soppor. Håller ni inte med? Jag kan inte påminna mig att jag längtat ihjäl mig efter mustiga och varma linssoppor när solen strålar och svetten pärlar, men nu när himlen är blygrå och snålvindarna blåser känns det varmt och gott med den där linssoppan i magen. Här har linserna fått sällskap av morötter, chili, ingefära och persilja.

Ät gärna ett gott surdegsbröd till. Ha en härlig Köttfri måndag kära ni!

1 dl röda linser
1 dl gula linser
3 vitlöksklyftor
3 morötter, ca 200 g
1 liten röd chilifrukt
1 liter vatten
2 msk lantbuljongpulver eller 2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk pressad ingefärssaft
½ msk vit balsamico
ev lite ytterligare salt från kvarn
1 msk osaltat mandelsmör eller jordnötspasta
½ knippa persilja

Skölj linserna några omgångar i kallt vatten, och lägg i en kastrull.
Skala och flisa vitlöken, skala och fintärna morötterna, klyv, kärna ur och finhacka chilin.
Lägg i grytan tillsammans med vatten och buljongpulver/tärning. Koka upp och låt småkoka under lock ca 20 minuter.
Tillsätt ingefärssaft (finriv färsk ingefära och krama ur saften med rena händer) och balsamico. Smaka av, och kvarna eventuellt över lite ytterligare salt. Rör ned mandelpastan. Den är inte nödvändig, men rundar av smaken på ett fint sätt. Strö sist av allt över finhackad persilja.







Proteinfrukost med vitlöksdoftande äggröra, ugnsbakade tomater och kokt skinka

$
0
0


Det har varit ett rysligt festande de senaste dagarna, med födelsedagsfirande, kusinträff med 60-talstema tillsammans med ett gäng livsglada 60-taggare, och slutligen konsert med tillhörande god plockbuffé på Konsert och Kongress här i Uppsala i söndags kväll. Det har helt enkelt blivit lite väl mycket av livets goda, och framförallt mer sötsaker än jag riktigt är van vid, så igår kände jag för en riktig proteinfrukost. Det blev en smakrik äggröra, och till det ugnsbakade körsbärstomater och kokt Kravskinka. Kaffe förstås, morgonkoppen kan jag inte vara utan, men den sedvanliga frukostmackan hoppade jag över. Jag blev mätt ändå.

2 tsk olivolja
2 stora, ekologiska ägg
2 msk grädde
1 pressad vitlöksklyfta
lite flingsalt samt några drag med svartpepparkvarnen
rejält med hackad persilja

Bottna en liten rostfri kastrull med olivolja.
Vispa ihop ägg, grädde, vitlök, salt och svartpeppar, och värm under ständig vispning/omrörning på ganska svag värme till en krämig och slät äggstanning.
Klipp över persilja och servera genast.
 

Glutenfria morotskolasnitt med touch av ingefära - favorit på julens fikabord

$
0
0

 
Kära nån hörrni! Jag inser att det börjar dra ihop sig till första advent och att sökorden på bloggen börjar ändra karaktär. Folk har definitivt börjat med julförberedelser, och olika julbloggar poppar upp som bångstyriga popcorn här och där. I affärerna har det ju varit jul länge, med julmusik, glitter och julprydnader. Jag brukar streta emot i det längsta, men okej, jag får väl också dra mitt strå till stacken! Här kommer ett recept som kan passa till adventsfikat eller på julens gottebord.

Lite nyttigare. Precis lika goda. Om inte godare. De här morotskolakakorna kommer att ha strykande åtgång, jag lovar. Och vet ni vad, det gör inte så mycket. De är baserade på nyttigt hirsmjöl och rårismjöl, och är sötade med kokosblomssocker och yaconsirap, som inte alls är lika inflammationshöjande som vanligt vitt socker, och inte heller höjer blodsockret på samma sätt. Dessutom har kakorna blivit förstärkta med nyttigt morotspulver, som är bland det mest nyttiga man kan stoppa i sig just när det gäller inflammationsdämpande kost. Om du vill kan du också tillsätta mald ingefära, som också är inflammationsdämpande. Det ville jag. Jag strösslade även kakorna med lite melonkärnor som innehåller finfina fettsyror.

Jag har gjort kakorna två gånger, en gång med ljust bovetemjöl i stället för hirsmjöl och med ljus agavesirap i stället för yaconsirap. Jag ville testa lite olika varianter för er som kanske inte har hirsmjöl och yaconsirap hemma. Det gick precis lika bra. Med yaconsirap blev kakorna lite mörkare i färgen bara. En av gångerna uteslöt jag ingefäran, men personligen tyckte jag bäst om dem med ingefärssmak, även om de andra också var supergoda.

Kokosblomssocker hittar du nuförtiden i vilken affär som helst, och yaconsirapen hittar du i mycket välsorterade hälsokostaffärer eller i webbutiken på Råvarubutiken. Morotspulvret köpte jag själv i hälsokostaffären längst ned i PUB-huset i Stockholm, men det finns också att köpa på nätet. Märket är Crearome som också har flera andra grönsakspulver.

Här hittar du exempelvis chokladsnitt med tillsats av rödbetspulver. Och här hittar du en supergod mjuk kaka med melonkärnor i smeten. Visst kan julfikat bli både gott och lite nyttigare än det vanligtvis brukar vara! Lycka till!

1 dl rårismjöl
1 dl brunt hirsmjöl eller ljust bovetemjöl
1 dl kokosblomssocker
1 msk fiberhusk
1 msk morotspulver
3 krm äkta vaniljpulver
2 krm bakpulver
½ - 1 tsk mald ingefära
120 g smör, laktosfritt eller vanligt - alternativt mjölkfritt margarin
½ dl yaconsirap - kan ersättas med ljus agavesirap

Pensling: en äggula + några droppar vatten
Strössel: ca 2 - 3 msk hackade melonkärnor eller hackad mandel

Blanda alla torra ingredienser i matberedaren, och kör runt någon sekund så allt blandas.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber, och kör runt några sekunder till.
Tillsätt sirap medan maskinen är igång på lågt varvtal, och öka sedan hastigheten och kör tills det bildas en boll. Brukar gå snabbt.
Degklumpen blir lite kladdig, men stabiliserar sig. Lägg den på ett fat, täck över, och ställ in i kylskåpet minst en timme.
Dela degen i tre delar, rulla dem drygt fingertjockt ( i alla fall lite tjockare än mina fingrar), och platta ut till längder på bakpapprad plåt.
Pensla med äggula, uppvispad med några droppar vatten, och strössla över melonkärnor eller hackad mandel
Grädda i 175 grader 10 - 12 minuter.
Skär i sneda rutor medan kakorna fortfarande är varma. Låt svalna på plåten.















 

Restfest. Köttsoppa med pulled pork och rotfrukter

$
0
0


Idag blir det inte något regelrätt recept, utan bara ett tips på vad du kan göra med överbliven pulled pork.

För ett tag sedan delade jag ju med mig av ett recept på just pulled pork på bloggen, och det blev så lyckat så det dröjde inte länge förrän jag gjorde en ny omgång. Den här gången gned jag in karrén med en blandning av tacokrydda och chilisås, och hade massor med lök, vitlök och morötter runtomkring. Det blev supersupergott! Det blev också ganska mycket av den smakrika skyn över, och den sparade jag tillsammans med kött- och grönsaksresterna.

Några dagar senare skulle jag ta hand om resterna till lunch, och då gjorde jag helt enkelt en soppa. Jag spädde med lite vatten, förstärkte smaken med kycklingfond, och kokade alltsammans med tillskott av lite mer morötter och en bit tärnad kålrot tills rotsakerna mjuknat. En drös persilja på det hela, och det blev en jättegod lunchsoppa! Rester kan verkligen smaka fest!

Här får du några fler tips på vad du så småningom kan göra med olika rester, eller med sånt som inte blivit riktigt som du tänkt dig.

Ha en härlig dag allihop! Själv ska jag baka en glutenfri mjuk pepparkaka som jag tänker bjuda er på om någon dag - om det blir som jag tänkt mig! 

Bakad spaghettipumpa med innehållsrik och grönsaksförstärkt köttfärsröra

$
0
0


Det blev en ganska rejäl bit pumpa kvar sedan jag hade gjort min vegetariska pumpa- och morotsröra häromsistens, och den bestämde jag mig för att baka i ugnen och servera tillsammans med en innehållsrik och grönsaksförstärkt köttfärsröra. Jättegott! Än är det pumpatid, så jag rekommenderar varmt att du testar. Man behöver ingalunda begränsa sig till Halloweenhelgen för att njuta av olika pumparätter. Pumpa är dessutom väldigt nyttigt. Den innehåller massor med vitaminer och mineraler, bl a C-vitamin, folsyra och kalium. Dessutom har pumpa ett lågt GI-värde, innehåller bara ca 20 - 25  kcal/ 100 g (lite olika beroende på sort), och bara 4,2 g kolhydrater/100 g, så det är bara att njuta! Det innebär att även LCHF-are kan unna sig pumpa, under 5 g kolhydrater/100 g livsmedel brukar vara okej.

Det går förstås bra med annan pumpa än spaghettipumpa också. Då kan du baka den i klyftor eller i halvor i stället, och då blir tiden i ugnen lägre.

ca 700 g spaghettipumpa
lite vitlöksolivolja
lite flingsalt

450 - 500 g nötfärs av svenskt kött
½ medelstor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 liten purjolök, ca 120 g
1 stor röd paprika
1 tetra tomatkross från Mutti, 370 g
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk BBQ citronmix - eller annan valfri krydda (kolla in det här inlägget)
salt och svartpeppar från kvarn
smör/olivolja till stekning

Till servering: nyriven parmesan, en klick smetana

Lägg pumpan i en ugnsfast form. Ringla olja över och smula även över lite flingsalt. Baka i ugnen på 200 grader ca 45 minuter. Tiden kan variera lite beroende på pumpasort och mogenhetsgrad, men min pumpa behövde väldigt lång tid på sig.

Gör under tiden köttfärsröran. Skala och finhacka lök och vitlök, dela och strimla purjon, kärna ur och finhacka paprikan.
Fräs alltsammans glansigt och mjukt i olja/smör under några minuter och under omrörning. Tillsätt köttfärsen och fräs också den smulig och grå under omrörning. Om du inte har en rejält stor stekpanna får du fräsa köttfärs och grönsaker var för sig och sedan lägga ihop dem.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré och krydda och låt allt småputtra under lock minst en halvtimme, gärna längre. Min stod och puttrade till sig nästan en timme.
Krafsa ut pumpaspaghettin  med en gaffel och servera tillsammans med köttfärsröran, parmesan och en klick smetana.

Glutenfri mjuk pepparkaka - med bara naturliga ingredienser

$
0
0


Jag har gjort åtskilliga mjuka pepparkakor sedan jag insåg att jag var glutenintolerant för sisådär snart 10 år sedan. Med varierande resultat måste jag tillägga. En del har blivit ganska kompakta, en del har blivit "soggiga", men den här varianten är jag så nöjd med att jag tänkte dela med mig av receptet. Det är lite för kylslaget för att rusa ut naken och skrika "Heureka" som Archimedes lär ha gjort när han kom på sin berömda princip, men nog kan jag ta en liten piruett här hemma i köket i all stillhet! Jag kom ju på principen!

Kakan smakar så där riktigt pepparkakigt som den ska göra, och den är tung och saftig i konsistensen. Testa och bjud familj eller arbetskamrater på den, och se om de känner någon skillnad mot "vanlig" mjuk pepparkaka. Om man vill ta ut svängarna kan man servera en klick smetana och lite rårörd lingonsylt till. Det är inte alls omöjligt att man vill det!

Om du tål vanlig mjölk rekommenderar jag att du använder ohomogeniserad lantmjölk, där mjölkproteinerna inte har slagits sönder. Många anser att den är lättare för kroppen att hantera och tillgodogöra sig. Jag använde dock laktosfri mjölk eftersom en av döttrarna är laktosintolerant och jag vill att hon också ska få njuta av kakan..

Förresten, du har väl sett att jag samlat mina julfavoriter i ett särskilt inlägg? Här har du det. Hoppas du kan hitta något som passar.

125 g smör - vanligt, laktosfritt eller alternativt mjölkfritt margarin
1½ dl mjölk
1 msk fiberhusk

2 dl rårismjöl
1 dl durramjöl
1 dl kokosblomssocker
½ tsk äkta vaniljpulver
2½ tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
½ tsk malda pomeransskal

1 dl rårörd lingonsylt
3 stora, ekologiska ägg - delade i gulor och vitor

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ned fiberhusken, lite i taget och under oavbruten vispning så det inte klumpar sig. Låt svalna till rumstemperatur. Konsistensen blir ungefär som mannagrynsgröt.
Blanda alla torra ingredienser i en rymlig skål och rör om. Tryck ut eventuella mjöl- eller sockerklumpar.
Tillsätt lingonsylten.
Vispa äggvitorna fluffiga, men inte lika hårt som till maräng.
Lägg gulorna i huskblandningen och vispa fluffigt.
Blanda nu ned husk/ägguleblandningen i det torra, och vänd sedan ned de vispade äggvitorna. Blanda om väl. Smeten blir ganska tjock i konsistensen.
Klicka ned smeten i en väl smord och eventuellt även bröad springform och jämna till ytan.
Grädda längst ned i ugnen på 170 grader ca 38 - 40 minuter. Känn med sticka att kakan är färdig.
Låt kakan vila i formen 5 minuter och stjälp sedan upp på fat. Diska ur formen och låt kakan kallna under den.

Jag använde min älskade mer än hundra år gamla bakform, som min mormor använde i sitt bageri i slutet av 1800-talet. Den har nog huserat åtskilliga mjuka kakor, både pepparkakor och andra.
















Lyxig italiensk paj med salsiccia, kronärtskockor, mozarella och ugnsbakade tomater

$
0
0


Det här är en riktigt lyxig paj med italienska smaker och med fyllning av salsiccia, grillade kronärtkockshjärtan, mozarella och ugnsbakade tomater. De ugnsbakade körsbärstomaterna gör jag en sats av då och då, och använder till allt möjligt, som tillbehör både till kött, fisk och vegetariska rätter, eller i pajer och pastarätter.

För ett laktosfritt alternativ väljer du helt enkelt laktosfri mozarella, laktosfritt smör och laktosfri grädde. Helt mjölkfri blir pajen om du använder mjölkfritt margarin, tofu i stället för mozarella (alternativt s k veganmozarella som finns i en del butiker) samt någon gräddersättning som du tål.

Har du inga bekymmer med glutenintolerans kan du självklart använda din vanliga pajdeg och i övrigt följa receptet.

Lilla I nobbade den här pajen, men vi andra mumsade gladeligen i oss och tyckte det var jättegott.

2 dl rårismjöl
1 dl hirsmjöl
2 msk PO-fiber
100 g smör
1/4 dl iskallt vatten

ca 225 - 250 g rå salsiccia
2 vitlöksklyftor
125 g mozarella - en "boll"
1 burk grillade eller örtmarinerade kronärtskockshjärtan, 184 g
ca 30 små ugnsbakade körsbärstomater- den här gången kryddade med timjan i stället för körvel
1 - 2 tsk Café de Paris krydda - eller annan valfri krydda
olivolja till stekning

4 ägg
3 dl grädde
lite salt från kvarn

Mixa snabbt ihop pajdegen, tryck ut i en väl smord pajform, nagga botten, och ställ kallt i kylskåpet minst en halvtimme att stadga sig.
Förgrädda pajskalet 8 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Flå skinnet av salsiccian, och finfördela den. Skala och flisa vitlöken. Fräs alltsammans i olivolja tills vitlöken mjuknar och salsiccian blir smulig. Låt överflödig olja rinna av.
Skär mozarella och kronärtskockshjärtan i mindre bitar.
Fördela salsicciaröran, kronärtskockshjärtan, mozarella och tomater i pajskalet och strö över kryddan.
Vispa ihop ägg och grädde med lite salt, men var försiktig eftersom ingredienserna är smakrika. Slå äggsmeten över pajen och fortsätt grädda i samma ugnsvärme en halvtimme, eller tills äggstanningen stannat.

Ha nu en riktigt fin söndag allihop! Tänk, idag är det precis en månad kvar till julafton!









Broccolisoppa igen - den här gången på LCHF-vis

$
0
0


Broccolisoppa har jag bjudit på tidigare, så det är ingen större nyhet. Det här är en variation på gammalt tema, men den här gången lite mer enligt LCHF-stuk. Nejdå, jag har inte gått över till LCHF generellt, men jag försöker hålla igen lite på onödiga kolhydrater emellanåt, och då blir det ibland att jag lagar mat som är lite mer LCHF-inspirerad. Men potatis, rotfrukter och andra frukter överger jag aldrig, så någon helt renlärig LCHF-are blir jag aldrig!

Till soppan blev det mitt härliga glutenfria knäcke med ost på. Ha en bra Köttfri måndag allihop!

500 g färsk broccoli - även blad och stjälk
3 vitlöksklyftor
2 tärningar buljong - eller motsvarande mängd buljongpulver
8 dl vatten
1 dl grädde
1 dl smetana
1 dl färskost - eventuellt med någon smak, t ex örter och vitlök

Ansa broccolin, bryt i buketter och skär stjälkarna i mindre bitar.
Koka upp vatten med buljongtärning/pulver, och lägg i broccoli och vitlök.
Låt småkoka under lock tills det känns mjukt och mixvänligt, ca 6 minuter.
Tillsätt grädde, smetana och färskost och mixa soppan slät och krämig.

Julkryddad risflingegröt med egengjord mandelmjölk

$
0
0


Alla varma och julkryddiga dofter som sprider sig överallt är nästan det enda som kan få mig att uthärda den här mörka och kalla årstiden. Men snart är det advent kära ni, och då brukar det lätta lite i mitt sinne. Alla glimmande adventsljus sprider hopp om att det snart ska ljusna igen.

Ett sätt att förjaga dysterheten är alltså att slösa med juliga kryddor. Här har de fått sätta smak på min morgongröt. Det blir en rejäl portion, så det räcker nog till en smakportion till tomten också. Ropa på honom vetja! Jag tror han vill smaka!

Kvällen innan förbereder du för mandelmjölken, och lägger 2½ dl (ca 170 g) skållade och skalade mandlar i blöt i 6 dl kallt, friskt vatten. Låt stå övertäckt med lock till morgonen. På morgonen mixar du alltsammans några minuter i en mixer. Jag hoppas du har en bra och stark mixer. Det blir en tjock mjölkvit vätska. Låt rinna av väl i en finmaskig sil eller i en särskild nötpåse som finns att köpa lite varstans. Det blir lite knappt 6 dl härlig mandelmjölk av den här satsen. Det är klart du ska göra egen mandelmjölk! Den färdiga som finns att köpa innehåller en hel del onödiga tillsatser, och är hälften så god som den egengjorda! Så till gröten.

2 dl av mandelmjölken
2 tsk kallpressad kokosolja
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 krm malda kryddnejlikor
1 krm finstött kardemumma
1 krm mald pomerans
(2 krm vaniljpulver)
3/4 dl grova risflingor - Spielberger eller Biofood har båda bra sorter

Till servering: färska dadlar eller mjuktorkade fikon, mandelmjölk samt eventuellt lite dadelsirap eller yaconsirap om du vill ha mer sötma.

Koka upp mjölk med olja och kryddor och vispa så det blandas. Rör ned risflingorna och låt småkoka under lock 5 - 6 minuter.
Servera genast gröten med en del av den resterande mandelmjölken (jag sparade knappt 2 dl till en smoothie) och hackade färska dadlar. Personligen tycker jag att sötman från dadlarna räcker gott och väl, men om du vill kan du ringla lite sirap över gröten också.

Tänd ett ljus och sätt på lite härlig musik, så kommer det här att bli en riktigt bra dag! Och känner du för en riktigt lyxig saffransgröt med hirsmannagryn i stället hittar du ett gott förslag här. Ha en fin dag och var rädd om dig!









Glutenfri saffransbutterkaka med fyllning av hemgjord vaniljkräm - laktosfri eller mjölkfri vid behov

$
0
0


Det lutar åt den där nakendansen kära ni! Jag tror inte att Archimedes kunde ha gjort det bättre! Den här glutenfria saffransbutterkakan går inte av för hackor, den tillhör en av mina bättre uppfinningar.
Bjud den till adventsfika eller julaftonsfika, och både glutenintoleranta och "vanligt folk" kommer att mumsa i sig utan en tanke på att det dessutom är allergivänligt. Fylld med egengjord vaniljkräm är den en riktig godsak.

Att göra egen vaniljkräm är busenkelt och blir SÅ mycket godare än pulverkräm (sorry, Ekström & Co). Kan du räkna till ett så är det ingen match. Lilla I som nyss fyllt två år kan räkna till tio, så det ska du väl klara! All kräm går inte åt, men det är svårt att göra en mindre sats. Spara det som blir över, så får du tips i morgon på vad du kan göra med resten. Krämen kan sparas några dagar i kylskåpet.

Börja med att göra vaniljkrämen som ska svalna. Gör den gärna dagen innan.

1 ekologiskt ägg
1 dl grädde - vanlig, laktosfri eller något mjölkfritt alternativ
1 msk ljust rårörssocker
1 msk maizena
1 msk vaniljsocker

Vispa ihop allt utom vaniljsocker i en rostfri kastrull, och sjud på svag värme tills det börjar tjockna. Ta då genast från värmen och vispa kraftigt. Blir det för varmt kan det lätt bli äggröra i stället, men du kan - om det olyckas - rädda krämen genom att ställa kastrullen i kallt vatten och vispa riktigt kraftigt tills den går ihop. Tillsätt vaniljsocker och låt krämen kallna helt i kylskåp så tjocknar den ytterligare.

Och så bulldegen:

75 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt margarin
1½ dl mjölk - vanlig, laktosfri eller mjölkfritt alternativ
1 msk fiberhusk

30 g röd jäst + 1 msk mjölk
1 stort ekologiskt ägg
½ dl ljust rårörssocker
2 + ½ dl rårismjöl - knappt
2 krm bakpulver
1 påse saffran
1 krm salt
1 krm vaniljextrakt

Fyllning:
35 - 40 g riktigt mjukt och rumsvarmt smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt margarin
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel

Pensling: 1 äggula + några droppar vatten, samt ett par matskedar flagad mandel att strö över
Eventuell glasyr: kokosblomsflorsocker eller vanligt florsocker utrört med lite vatten

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vispa ned husken lite i taget och under ständig vispning, tills det blir som en mannagrynsgröt. Häll gröten i matberedaren. Den ska svalna till knappt fingervärme.
Lös jästen i en matsked mjölk och rör ned i gröten tillsammans med socker, vaniljextrakt och rumsvarmt ägg.
Kör igång maskinen på lågt varvtal. När allt blandats tillsätter du 2 dl mjöl blandat med bakpulver, salt och saffran, lite i taget. Arbeta degen väl, 10 - 12 minuter, täck över och låt jäsa 45 - 50 minuter.
Rör under tiden ihop fyllningen av smör, vaniljpulver och kanel.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta igenom den med en aning extra mjöl. Degen är lätt att arbeta med så förmodligen behöver du inte hela den halva decilitern extramjöl.
Kavla eller tryck ut degen till en fyrkantig platta på ca 30 x 20 cm och bred över fyllningen.
Rulla ihop som en rulltårta och skär i bitar, 9 - 10 stycken.
Lägg tätt på högkant i en smord form med löstagbar kant. Jag fäste också ett bakpapper i botten. Gör en fördjupning i bullarna och spritsa eller klicka i vaniljkrämen. Täck över och låt jäsa en halvtimme lite drygt.
Pensla med äggula och strö över flagad mandel.
Baka i ugnen på 180 grader ca en halvtimme. Kanske lite drygt. Det beror lite på vilken form du har.
Lossa kanten på formen och dra över papperet med kakan till ett galler. Låt svalna.
Rör ev ut lite florsocker i vatten och ringla över kakan.

Den här degen kan du också göra vanliga saffransbullar eller lussekatter av. Om du gör lussekatter slopar du förstås fyllningen och garnerar i stället med russin (eller andra torkade bär) som fått mjukna i lite vatten. Lycka till med bakningen!


















Glutenfri citronmandelkaka

$
0
0


Den här kakan är faktiskt ett resultat av lite olika kylskåpsrester. Tänk vad mycket gott man kan göra av rester! I förrgår bjöd jag ju på en julig gröt med mandelmjölk, och då fick jag mandelrester kvar. Igår bjöds det saffransbutterkaka, och då blev det vaniljkräm över. Häromdagen blev det en pudding med extra äggulor (inte på bloggen än) och då fick jag några äggvitor över.

Jag kavlade alltså upp ärmarna och skred till verket för att göra något med resterna, och resultatet blev över förväntan. En fluffig, mjuk och lätt citronmandelkaka som smakar mums med grädde och bär eller sylt. Vi åt den med mjukrörd smetana och nyköpt hjortronsylt från Syltkrukan.

Konsistensen på kakan är nästan lite svår att beskriva, men det drar åt ostkakehållet. Jag gjorde kakan i en vanlig rund form med löstagbar kant, men man kan också göra den i en ugnsform. Om du vill kan du i stället för bär och grädde göra en citronglasyr för att förstärka citronsmaken, eller varför inte en saffransglasyr nu i adventstider.

Observera att det varken är mjöl, något fett eller bakpulver i kakan.

ca 4 dl avrunna mandelrester efter att ha gjort egen mandelmjölk
knappt 1 dl fast vaniljkräm efter att ha gjort saffransbutterkaka
2 stora ägg + 2 äggvitor
1 dl ljust rårörsocker
1 ekologisk citron

Vispa först äggvitorna ganska fast. Behöver dock inte vara så hårda som till maräng.
Vispa sedan de hela äggen med socker till en ljus och fluffig smet.
Rör ned mandelresterna och blanda om väl.
Riv ned citronskalet (tvätta och torka citronen noga även om den är ekologisk), och skala sedan citronen. Se till att få bort det vita. Pilla bort eventuella kärnor och mixa hela citronen.
Rör ned i smeten.
Vänd slutligen ned de vispade vitorna och blanda om till en jämn smet.
Häll i en smord form med löstagbar kant, gärna också fodrad med bakpapper.
Grädda i 170 graders ugnsvärme ca 23 - 25 minuter. Prova med sticka att kakan inte är kladdig i mitten.
Lossa försiktigt formens kant, och låt papperet med kakan på glida över till ett galler för att svalna.
Servera med valfria tillbehör.

Italiensk kål- och zucchinipudding på LCHF-vis - med mozarella och parmesan

$
0
0


Nej, hörrni, nu måste det bli riktig mat här på bloggen. Jag har ju bjudit på "smask" två dagar i rad, men så här i stundande adventstider måste det väl vara förlåtet. Nu blir det i alla fall rejäl husmanskost med lite italiensk twist.

Det här receptet är jag riktigt nöjd med! Supergott! Jag är inte lika nöjd med bilden, som dessvärre kanske till och med kan avskräcka någon! Det handlar om en kålpudding med italienska smaker, och med förstärkning av zucchini. Att det blev så var mest en slump eftersom jag hade en zucchini i gömmorna som jag behövde ta hand om, men det visade sig fungera utmärkt. Vill du bara ha kål går det också bra, och vill du bara ha zucchini går det säkert också utmärkt.

Det här receptet passar inte för dem som är fettskrämda, men det passar utmärkt för dem som äter enligt LCHF. Då räcker puddingen till minst 5 personer. Och om du inte är potatisskrämd så passar även kokt potatis till puddingen. Då räcker den förstås till flera.

600 g färsk vitkål
400 g zucchini
en rejäl skvätt olivolja

600 g nötfärs, ca 12%
1 stort ekologiskt ägg
3 stora vitlöksklyftor
2 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan valfri kryddblandning (här ser du bild på innehåll)
2 tsk salt
svartpeppar från kvarn
1 boll mozarella - ev laktosfri
45 g nyriven långlagrad parmesan
4 dl grädde - ev laktosfri

3/4 dl mandelmjöl
ca 25 g kallt smör

Strimla vitkålen fint och grovriv zucchinin.
Fräs mjukt i en rejäl skvätt olivolja under omrörning. Ska inte bli brynt, utan bara mjukna. Häll bort överflödig vätska som bildas, krama ur och låt det rinna av ordentligt, annars kan puddingen bli för blaskig.
Rör färsen smidig med ägg, pressad vitlök, krydda, salt och peppar. Tillsätt grovriven mozarella och riven parmesan, och därefter grädden en deciliter i taget. Rör om så allt blandas väl till en smidig och ganska lös färs.
Lägg hälften av vitkålsblandingen i en oljad ugnsform. Bred över köttfärssmeten och därefter resterande vitkålsblandning. Strö över mandelmjöl och hyvla över kallt smör - om du vill.
Grädda kålpuddingen i 175 graders ugnsvärme ca 45 - 50 minuter. Höj gärna värmen på slutet så puddingen får fin färg. Låt den stadga sig några minuter innan du äter den. Det kan bildas en del vätska ruintomkring puddingen. Om du vill kan du hälla av den, sila och göra en sås till på grädde och lite fond.
Servera gärna syrliga lingon eller tranbärssylt till kålpuddingen. Vanlig lingonsylt går förstås också bra.

Goda frökex - till ostbrickan eller glöggminglet

$
0
0


De här goda frökexen snodde jag ganska spontant ihop igår, när jag skulle ha några vänner på glöggmingel och lunch. Egentligen hade jag tänkt köpa kex, men insåg att jag hade missat det. Hursomhelst blev kexen uppskattade, så här får ni också del av receptet.

Kexen är superlätta att göra, och passar lika bra med ost och marmelad, som med någon salt röra.
Jag gjorde 20 kex, men de kan göras både större och mindre efter behov.

Ha en fin lördag allihop, och glöm inte att sätta upp adventsstjärnan och tända det första ljuset i adventsstaken, för i morgon är det ju Första Advent!

2 äggvitor från stora ekologiska ägg
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk smulad Kunglig Salladskrydda - eller annan valfri kryddblandning

Vispa upp äggvitorna i en skål, ungefär som till vispad grädde.
Rör ned frön, mjöl, husk och krydda och blanda om ordentligt.
Låt svälla 10 minuter.
Gnid in händerna med olivolja och rulla bollar av smeten. Lägg på bakpapprad plåt.
Ta ytterligare lite olivolja på fingrarna och platta ut kexen så tunt som möjligt.
Grädda i 175 grader, ca 15 - 17 minuter.
Dra över papperet med kakorna på ett galler och låt svalna.







Säker på din sak?

$
0
0



Är du en sån där säker och genomtänkt person? En sån där som alltid vet vad du tror, tycker, tänker och känner? En sån som alltid vet vilket parti du ska rösta på, som är helt klar över din tro och livsuppfattning, som har hittat din klädstil och aldrig avviker från den, och som vet precis vilken inredningsstil du har och vad som passar i ditt hem? Tja, i så fall är du att gratulera. Eller, jag vet inte förresten. Jag läste vid något tillfälle om en känd designer, som blev så förargad när hon fick en blombukett som varken i färg eller form passade in i hennes med millimeterprecision superstajlade hem att blommorna åkte direkt ned i sopkorgen. Ledsamt! Både för givaren,  mottagaren och blommorna. Om man är så övertygad om att man själv sitter inne med den absoluta sanningen att man inte kan öppna sig för andras tankar och åsikter tror jag att man är farligt ute, och om man aldrig någonsin kan vika av från sin färdriktning tror jag att livet kan bli ganska fattigt.

Idag är det Första Advent, och snart kommer julgranen att kläs härhemma. Det kommer i vanlig ordning att bli en högst personlig, ganska yvig och överdådigt dekorerad skapelse. Den skulle förmodligen vara en designers värsta mardröm. Jag har ibland gjort lite halvhjärtade försök att strama upp det hela men nåde den som försöker sig på sådana konster! Då blir det högljudda protester från alla håll och kanter. ALLA julgransprydnader måste få vara med! INGEN får vara utanför! Där trängs min pappjulängel som jag fick när jag föddes med makens halmekorre som han fick som liten. Där samsas riktigt stilrena glasprydnader från svenska glasbruk med hemslöjdstomtar, "invandrade" exotiska julprydnader från fjärran länder, och luggslitna, egenknåpade, ganska oidentifierbara skapelser från det att döttrarna gick på dagis. Där finns änglar och tomtar, stjärnor och äpplen, garnbollar och allehanda djur, kristyrfigurer och pappersformationer. Snart ser jag fram emot att få hänga upp lilla I:s mödosamt hoppysslade alster. Jag hoppas verkligen vi hittar något ledigt barr!

Jag känner mig ganska ofta som den där spretiga julgranen! Jag har en fast förankrad grundtro, men oj så mycket tvivel jag brottas med på alla möjliga håll och kanter. Jag är förvissad om att de allra flesta religioner har korn av sanning och något gott att tillföra. Det är de alltför övertygade, de som tror sig ha monopol på sannningen, som ställer till det!  Oavsett vilken religion det handlar om! Politiskt är det likadant. De flesta partier har delar som jag kan sympatisera med (NÄSTAN alla i alla fall). Det har hänt att jag i samma val har röstat på tre olika partier! Och det är samma sak med politik som med religion. Det är de alltför tvärsäkra som riskerar att bli fanatiker och trampa ned sina medmänniskor.

Klädstil förresten. Kära nån! Det har jag nog ingen alls! Härhemma strosar jag omkring som en av de där gamla kantstötta och nötta dagisjulprydnaderna i mysbyxor och fleecetröja, men om det kniper kan jag snofsa upp mig - kanske inte till de där sparsmakade glasbruksprydnadernas nivå, men åtminstone till en respektabel hemslöjdstomte! Ibland kan det blir drag av invandrarprydnader. Skulle vara intressant att se vad Go´kvälls stajlingsteam skulle göra med mig! Och mitt hem? Ja, kära ni, den dan vi eventuellt ska flytta härifrån kommer den mäklaranställda inredningsmänniskan att få ett tufft jobb att sortera bland köpt, ärvt, fått och hemknåpat för att få till en enhetlig och säljvänlig interiör.

Men vet ni vad! Vi älskar ju den där hiskeligt överbelamrade julgranen som tar ut svängarna åt alla håll och kanter, och som inte kan bestämma sig för hur den ska se ut! Allihop! Jag tror bestämt att jag också är värd att älskas. Precis som den jag är! Det är du också! Precis som den du är!

"Du vet väl om att du är värdefull,
att du är viktig här och nu.
Att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du"

Glad advent på er allihop! Och låt tiden fram till jul bli så avstressad och förväntansfull som det är meningen att den ska vara. Kom ihåg att släcka ned ljuset!

Ugnsrostad pumpa med fetaost, rosmarin och agavesirap

$
0
0


Pumpa igen? Jajamänsan! Jag kan inte få nog av pumpa, det är ju sååå gott! Här är den tillagad på enklast tänkbara sätt, ugnsbakad och med topping av fetaost och färsk rosmarin. Lite flingsalt och kvarnad svartpeppar, och som pricken över i lite agavesirap ringlad över, sen behövs inget mer.

Den härliga olivoljan som är smaksatt med bergamott har jag köpt på Martinas, men den kan ersättas av annan olivolja som är smaksatt med citrus.

Pumpan kan ätas som tillbehör, men också som huvudrätt med en matigare sallad till. Förträfflig en dag som denna, när det är Köttfri måndag!

½ muscatpumpa. ca 1,3 kg i "utgångsläge"
olivolja smaksatt med bergamott
flingsalt
svartpeppar från kvarn
150 g fetaost av får- och getmjölk
färsk, repad rosmarin
några matskedar ljus agavesirap eller flytande honung

Skala och kärna ur pumpan och skär i generösa bitar. Lägg i en olivoljad form och rör runt med händerna så pumpabitarna blir inoljade. Strö över lite flingsalt och kvarna över svartpeppar.
In i ugnen på 225 grader en knapp halvtimme.
Smula över fetaosten, och strö på hackad rosmarin. Ringla över sirap eller honung. In i ugnen igen ytterligare  10 - 15 minuter, tills pumpan känns mjuk och fetaosten smält och blivit lite brynt.










Idag tar Dr Mukwege emot det alternativa Nobelpriset - Right Livelihood Awards

$
0
0


Ni som läst min blogg en längre tid vet att jag brinner extra varmt för Dr Mukwege och hans arbete på Panzisjukhuset i östra Kongo. Som gammalt "Kongobarn" blöder mitt hjärta när jag tänker på vad kvinnor och barn måste utstå för att tillfredsställa galna krigsherrars begär och behov av makt. Det är svårt att med tanken greppa vidden av det hela, men äntligen börjar världen få upp ögonen för vad som pågår och reagera.

Jag är så glad över att Dr Mukwege fått priset som ett erkännande för sin kamp för dessa kvinnor och barn. Han och hans team har hittills hjälpt tiotusentals sargade och söndertrasade kvinnor. Jag är också så stolt över att dotter Josefin idag får träffa Dr Mukwege när han idag tar emot priset i riksdagshuset, och fotografera honom för tidningen Dagen. Jag vet inte om han förstår lingala, men har i alla fall skickat med en hälsning - för säkerhets skull.

Så här säger Dr Mukwege själv: ”Min dröm för Panzisjukhuset är att vi inte längre ska få in några kvinnor som våldtagits, utan kan vara ett vanligt sjukhus dit kvinnor får komma och föda sina barn tryggt och säkert”

Så här säger en av hans medarbetare, barnmorskan Bony: ”Vi kan inte överge folk här. Jag skulle känna mig som en svikare om jag lämnade sjukhuset.  Det är tack vare Denis Mukwege som Panzisjukhuset finns, han har räddat så många familjer”

Har du huvudbry över vad du ska ge i julklapp till någon som har allt? Här är ett förslag på en gåva till någon som inte har något alls, en säker förlossning på Panzisjukhuset.

Om du bor i Stockholm eller har vägarna dit tycker jag inte du ska missa samtalskvällen med Dr Mukwege och artisten Timbuktu nästa söndag kväll i Filadelfiakyrkan. Här har du mer information.

Här följer lite fler tips på julklappar som blir till glädje och nytta för utsatta medmänniskor.

Svenska kyrkans julklappar med mening
UNICEF:s gåvoshop
Julgåvor genom Rädda Barnen
Presenter mot fattigdom genom Action Aid
Operation Smile - en gåva som gör att barn kan skratta igen.
En gåva till Stadsmissionen gör att fler kan få uppleva julglädje.
En gåva till Röda Korset lindrar nöden på många håll i världen.
Läkare utan gränser gör fantastiska insatser.
Diakonia har också en Gåvoshop med "rättvisa" julklappar.

Jag hoppas du kan hitta någon organisation som passar dig och som du känner för. Tillsammans kan vi göra skillnad och sprida julglädje över hela vårt klot.

Julig smoothie med mandelmjölk, banan, färska dadlar, rå kakao och kryddor

$
0
0


Börjar man sin kylslagna decembermorgon med den här goda, kryddiga och krämiga smoothien är resten av dagen räddad! Jag törs nästan lova det. Hur god som helst!

Jag använde min egengjorda mandelmjölk och banan som bas, och tillsatte alla juliga kryddor jag kunde uppbringa. Sötman kommer från färska dadlar.

2 dl hemmagjord mandelmjölk
½ banan, ca 50 g
3 färska, urkärnade dadlar
½ tsk malen kanel
½ tsk rå kakao
1 krm malda nejlikor
1 krm nystött kardemumma
1 krm mald ingefära
1 krm mald pomerans

Mixa allt till en slät och krämig smoothie, häll upp i ett stort glas. Enjoy!!! Ha en fin dag!
Viewing all 818 articles
Browse latest View live