Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Bananpannkakor med kokosmousse, vanilj och kardemumma

$
0
0


Ett av de senaste tillskotten i min välfyllda skafferihylla är kokosmousse, eller kokossmör som man också kan kalla det. Det är alltså inte bara oljan som har pressats ur kokosnöten, utan hela fruktköttet är malt. Den är så otroligt god att man måste hejda sig för att inte äta den direkt med sked ur burken. Här har jag förstärkt mina läckra pannkakor med moussen, och det gav jättegod smak i kombination med bananerna.

Pannkakorna är supergoda till söndagsfrukost, brunch eller som mellanmål.

2 mogna ekologiska bananer - skalad vikt 150 g
3 stora, ekologiska ägg
2 msk kokosmousse - köpte jag från Råvarubutiken
1 msk kokosnötsmjöl
2 krm äkta vaniljpulver
1 krm nystött kardemumma

Till stekning: kallpressad kokosolja
Till servering: vispad grädde eller smetana, färska bär

Mosa bananerna tillsammans med kokosmoussen.
Vispa äggen lätt.
Blanda ihop allt och vispa så allt blandas väl. Låt smeten svälla 10 minuter och grädda sedan plättar eller små pannkakor i kokosolja. Använd inte alltför het panna och vänd inte plättarna förrän smeten stannat så går det galant.
Servera alldeles nygräddade med valfria tillbehör. Supersupergott! Lilla I, hennes morfar och jag själv åt upp varenda smula! Men så var vi hungriga också, alla tre!










Vardaglig pasta med lax, torsk, spenat, broccoli och ugnsbakade körsbärstomater

$
0
0




Pasta blir det emellanåt här hemma, i synnerhet när lilla I är på besök. Hon älskar pasta. Hon brås väl på sin mormor helt enkelt!

När jag var 11 år och bodde i Congo drabbades jag på en lång resa på knaggliga byvägar i bushen - på väg till en lite större stad - av brusten blindtarm. Jag opererades - i grevens tid verkligen - när vi äntligen kom fram. Sjukhuset drevs av nunnor, och där fanns också en belgisk läkare. Jag var jättesjuk och fick ligga kvar på sjukhuset i flera veckor med antibiotikadropp, men när jag så småningom frisknade till så pass att jag kunde äta kom de söta nunnorna varje morgon - frasande och styvstärkta i sina stora dok - och frågade vad jag ville ha till mat. "Macaroni" var det stående svaret. Till slut kallade de mig för "Mademoiselle Macaroni"! Både de och jag grät när jag till slut fick lämna sjukhuset och åka tillbaka till min internatskola. Tja, det lovet blev inte riktigt som jag tänkt mig!

Jag gillar fortfarande pasta, men nu finns det ju så många olika spännande sorter att välja på, även glutenfria, och inte bara "macaroni".

Och i den här rätten ser ni ännu ett exempel på där mina goda ugnsbakade tomater kommer till användning. Jag har nästan alltid en sats i kylen till olika maträtter.

200 g pasta - kokt enligt anvisning på paketet
100 g fryst bladspenat
100 g små broccolibuketter
2 - 3 vitlöksklyftor
2½ dl valfri grädde
2 tsk valfri kryddmix - jag använde en fiskkryddeblandning från Krusmyntagården
150 g laxfilé
150 g torsk - gärna ryggfilé
ca 12 små ugnsbakade tomater
olivolja till stekning
salt och svartpeppar från kvarn

ev parmesanflagor

Skala och flisa vitlöken tunt, och fräs den mjuk och glansig i olivolja. Tillsätt knappt tinad spenat och broccolibuketter och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
Tillsätt grädde och kryddblandning och låt koka ihop och mjukna ca 4 minuter.
Tillsätt fisken skuren i kuber, och sjud på svag värme tills den är precis genomkokt.
Vänd ned tomaterna och smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.

Under tiden som det andra blir klart kokar du pastan och låter den rinna av. Vänd ned i pannan och servera omedelbart. Hyvla eventuellt över lite parmesanflagor.

God alkoholfri glögg med tranbärsdricka, druvjuice och juliga kryddor

$
0
0


Glögg hör advent, lucia och jul till, och behövs verkligen den här tiden för att värma upp frusna kroppar och själar. Men det är inte alls nödvändigt att ha den alkoholhaltig. Den här glöggen värmer faktiskt väldigt gott utan, och dessutom håller man sig klar och redig i knoppen även efter flera glas, vilket inte är helt fel!

Egentligen är det här mest inspiration för att visa att det går att göra god alkoholfri glögg. Du kanske inte har just min tranbärsdricka eller min druvjuice hemma, men liknande finns att köpa överallt. Min tranbärsdricka är helt osötad, så därför behövs lite socker. Använder du en variant som redan är sötad får du anpassa sockermängden därefter. Druvmusten produceras av de tidigare Uppsalaborna Ursula och Sune Sloge, som flyttat till Frankrike och blivit vinproducenter. Märket heter Canto Perlic. Deras viner, som har vunnit en massa prestigefyllda priser och fina medaljer går att beställa på Systemet, även i presentboxar. Druvjuicen köpte jag på ICA i Gränby. Den är jättegod precis som den är, som ett alkoholfritt alternativ till vanligt vin. Du kan också göra en vit glögg med enbart druvjuicen som bas och smaksätta med de olika kryddorna. Då behöver du förmodligen ytterst lite socker om ens något eftersom juicen är söt i sig själv.

Så här gjorde jag min glögg.

2½ dl osötad koncentrerad tranbärsdricka
2½ dl vit druvjuice
6 dl vatten
3/4 dl ljust muscovadosocker
1 kanelstång
½ vaniljstång
en bit torkad ingefära - lätt krossad
1 stort pomeransskal
1 torkad muskotblomma
10 kryddnejlikor
2 - 3 krm vaniljextrakt

Blanda tranbärsdricka, druvjuice och vatten och rör ned sockret. Koka upp och rör tills sockret smält.
Tillsätt kanelstång, snittad och urskrapad vaniljstång. ingefära, pomerans, kryddnejlikor och muskotblomma.
Låt alltsammans få ett ordentligt uppkok, och låt sedan stå och dra  minst 3 timmar - gärna över natten - med lock på.
Sila av kryddorna och värm glöggen. Smaka av med vaniljextrakt.

Till glöggen bjöds hembakta glutenfria pepparkakor av den här degen, men inte i form av figurer utan skurna. Till pepparkakorna gjorde jag en enkel ostkräm på 150 g gorgonzola mjukrörd med ½ dl grädde. Några goda marmelader till, sen är det bara att börja mingla!







Gluten- och mjölkfria russinkakor

$
0
0



Tänk att det blivit vinter plötsligt! Igår när jag skulle ta mig ut på min promenadrunda skulle jag ha behövt visir i snöyran, och idag är marken täckt av vit snö. Vackert! Och tänk, strömmen gick inte heller som befarat, utan jag kunde baka mina kakor som planerat.

I mitt "förra liv" - när jag inte visste att jag var glutenintolerant - gjorde jag alltid små russinkakor till jul. Efter det har jag inte försökt mig på det, men nu ville jag i alla fall pröva att göra en glutenfri variant. De blev riktigt lyckade, för att inte säga naggande goda, så det är klart att jag inte kan undanhålla er receptet.

Kakorna är både glutenfria och helt mjölkfria, men innehåller ägg. De goda russinen köpte jag på nätet, hos WHB Care. De är soltorkade och osvavlade och smakar helt fantastiskt!

2½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 - 2 msk ljust råsocker - russinen är söta så det behövs inte så mycket socker
1 tsk bakpulver
80 g russin, lite drygt 1 dl
1 stort ägg + en extra äggula

Blanda mandelmjöl, kokosnötsmjöl, socker och bakpulver i matberedaren och kör runt någon sekund bara. Tillsätt russinen och mixa lite till, så de blir finfördelade men inte helt mosiga. Tillsätt ägg och äggula och kör snabbt ihop till en deg. Låt stå och svälla 10 minuter och rulla sedan bollar av degen. Det blir 18 - 20 kakor av den här satsen. Jag tyckte det gick lätt att forma bollar, men om du tycker det känns kletigt kan du smörja in händerna med lite kokosolja så går det lätt.
Lägg på bakpapprad plåt och tryck till med en gaffe, först åt ett håll, sedan åt andra. Gnid in gaffeln med lite kokosolja så fastnar den inte i kakorna.
Grädda kakorna i 180 graders ugnsvärme 10 - 12 minuter. Passa noga.
Låt kakorna svalna på plåten.











Italiensk blomkålsgratäng med salsiccia och pecorino

$
0
0


Här kommer ännu ett recept som är LCHF-inspirerat - eller som åtminstone passar den som äter enligt den metoden. Gratängen är lättgjord med få ingredienser, smakrik och jättegod - även om bilden inte gör den rättvisa. Jag köpte både salsiccian och pecorinon hos italienska butiken Martina här i Uppsala, annan salsiccia hittar du i vilken butik som helst, liksom olika sorters pecorino. Just den här varianten som kommer från Sardinien är lite extra lagrad och smakrik.

1 blomkålshuvud, ca 750 g

225 g rå salsiccia
lite olivolja till stekning

1½ dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 små vitlöksklyftor
2 msk Kunglig Salladskrydda (bild här)
50 g grovriven Pecorino Sardo

Ansa blomkålen och bryt i buketter. Koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten och låt rinna av.
Lägg i en olivoljesmord ugnsfast form.
Flå salsiccian och dela den i mindre bitar. Fräs den smulig i lite olivolja under omrörning, och fördela på blomkålen.
Rör ihop ingredienserna till gratängsåsen och klicka den jämnt över gratängen. Gratinera i ugnen på 225 grader ca 10 - 12 minuter.

Önskar er alla en härlig söndag! Här hos mig är det bistert kallt och marken är täckt av ett lager vit och gnistrande snö. Det blev vinter till slut i alla fall!








Glutenfri vegopaj med grönkål, brysselkål, blåmögelost och pistaschnötter - perfekt på julbordet

$
0
0


Veckans vego får bli en riktigt god paj med härlig grönska och med både grönkål och brysselkål. Smaksättning av blåmögelost, lite knapriga pistaschkärnor på toppen för den som tål det, en sallad därtill, och du har en riktig hälsomiddag. Jag tycker att pajen passar förträffligt på julbordet också, både för vegetarianer och andra. Mer grönt överhuvudtaget bland allt det andra, så mår vi så mycket bättre.

Ha en härlig Köttfri måndag!

2 dl rårismjöl
1 dl mörkt bovetemjöl
2 msk PO-fiber
125 g smör - vanligt eller laktosfritt
2 - 3 msk iskallt vatten

200 g färsk grönkål
500 g brysselkål - blev 400 g när den var ansad och "färdigstajlad"
vatten + buljongpulver
ca 130 g grön- eller blåmögelost - finska Aura för ett laktosfritt alternativ
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk dijonsenp
30 g finriven, långlagrad parmesan
1 dl pistaschkärnor

Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en smord, låg och vid pajform. Nagga botten och ställ in i kylskåpet att stadga sig en halvtimme.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Skölj och ansa grönkålen - den kan vara ganska jordig ibland. Skär bort den kraftiga mittstjälken och strimla kålen.
Ansa också brysselkålen. Skär bort det grova fästet och ta bort ev fula blad ytterst.
Koka upp vatten med ett par matskedar buljongpulver och lägg i brysselkålen. Förväll den några minuter och lägg sedan i grönkålen och koka ytterligare några minuter. Låt rinna av mycket väl, men spar det näringsrika grönsaksspadet och ha som grund i en soppa.
Lägg grönkålen i pajskalet och därefter halverad brysselkål, tätt, tätt.
Smula/klicka över blåmögelosten.
Vispa ihop ägg, grädde, senap och parmesan och häll över.
Strö över pistaschkärnor.
Grädda pajen i samma ugnsvärme lite drygt en halvtimme.











Bountybollar med vit choklad och kokosmousse - favorit på julens gottebord

$
0
0


Idag är det Nobelfest. Är du bjuden? Inte? Nä, inte jag heller. Inte har jag någon gnistrande tiara att plocka fram ur gömmorna heller, så det är väl lika bra. Men jag får väl spotta upp mig och byta ut hemmamysbrallorna mot något mer representabelt och bjuda mig själv och maken på något gott ikväll medan vi beundrar alla pristagare och andra som haft turen att få en invitation. Förra året bjöd jag på en jättegod och krämig kantarellsoppa. Jag har inte bestämt mig än för vad jag ska laga till ikväll, men jag vet i alla fall att jag ska bjuda på de här läckra bountybollarna till kaffet på maten.

Bollarna kommer tveklöst att bli en favorit på julens gottebord - under förutsättning att man tål och gillar kokos förstås. Jag har tidigare gjort en variant av Bountybollar med ricotta i fyllningen, men de här är faktiskt snäppet bättre. Förutom vit choklad, kokosolja och kokosflingor tillsatte jag också kokosmousse, som är ett ganska nytt tillskott i skafferiet, men som redan är favoritförklarad. Den har jag köpt från Råvarubutiken, som för övrigt har en massa spännande produkter.

För ett helt mjölkfritt alternativ väljer du en vit veganchoklad, som finns i flera märken, Bonvita, Organica, Plamil, Moo Free bland andra. På Selected Sevenär förresten all choklad helt mjölkfri.
Goodstore brukar också ha ett bra sortiment.

Jag behövde inte ha något extra socker i mina bollar, jag tyckte de var tillräckligt söta ändå. Smaka av och bedöm själv. Du kanske vill tillsätta lite vaniljsocker eller vaniljpulver. Då gör du det!

50 g vit choklad av bra kvalitet - jag använde en italiensk variant men visar bild på en mjölkfri dito
50 g kallpressad kokosolja
50 g kokosmousse - läs mer här
120 g  ekologiska kokosflingor - mina kom från Kung Markatta

100 g mörk choklad av bra kvalitet - minst 70 % - alternativt vit choklad  eller mjölkchoklad
1 msk kallpressad kokosolja, 15 g
ev lite kokosflingor att strössla över

Hacka chokladen fint. Lägg tillsammans med kokosolja och kokosmousse i en rostfri bunke och sätt ned bunken i hett vatten. Rör tills allt smält.
Rör ned kokosflingorna och blanda om väl. Låt stå några timmar i rumstemperatur eller en kort stund i kylskåpet. Första gången jag skulle göra bollarna glömde jag bort dem i kylskåpet och det blev helt ogörligt att forma bollar. Jag fick nästan använda murbräcka för att få loss "smeten" ur bunken överhuvudtaget, så jag fick smälta om det. Sen hällde jag helt sonika ut det i en form, bredde smält choklad över, och skar i rutor i stället sedan det stelnat på nytt. När jag gjorde om bollarna igår struntade jag i kylskåpet och lät smeten stå i rumstemperatur ungefär 3 timmar. Då var smeten lagom trillvänlig.
Gnid gärna in händerna med lite kokosolja, och forma bollar. Jag fick ut 22 köttbullsstora bollar. Nu är det dags att sätta in dem i kylskåpet däremot. Låt dem bli riktigt stela.
Smält den mörka chokladen med olja och doppa eller pensla bollarna med chokladen. Jag stack ett smalt träspett i toppen, så gick det lätt att doppa bollarna (eftersom jag tubbade maken till att göra det gick det ännu lättare). Ställ eventuellt bollarna i små godisformar. Strössla eventuellt med lite kokosflingor. Om du gör flera olika men liknande varianter av godis kan det vara ett bra sätt att skilja dem åt. Ställ kallt att stelna.

Ha en härlig Nobelfest allihop, hur ni än tänker celebrera den!












Glutenfri pudding med hirsmannagryn

$
0
0



Nu blir det sådär knepigt med artbestämningen igen. Kaka? Njaaa. Låda? Tveksamt. Pudding? Möjligen. Kvitt samma! Det får kallas vad det vill, namnfrågan är ovidkommande. Hursomhelst blev skapelsen - som vi åt som efterrätt, ljummen med smetana och färska bär efter en lättare soppmiddag  - väldigt uppskattad. Lite ostkakestuk är det faktiskt över anrättningen. Tillbehör väljer du helt efter eget tycke. Färska bär, mos, sylt, kompott, vispad grädde, tjock yoghurt eller vad du vill. Rör du ned ett kuvert saffran i smeten får du en god advents- eller julpudding.

Eftersom jag använder kokosblomssocker och äkta vaniljpulver i min pudding blir den lite ljust brun. Om du absolut vill att puddingen ska bli ljusare och mer gul i färgen får du använda ljust rårörssocker och vanligt vaniljsocker.

Den här puddingen innehåller inte så mycket kolhydrater, men om du är väldigt strikt på den punkten kan du byta hirsmannagrynen mot mandelmjöl eller kokosnötsmjöl. Om du använder kokosnötsmjöl får du nog ta lite mindre mängd eftersom det mjölet suger mycket vätska. Börja med en halv deciliter och pröva dig fram till vad som känns bra.

2 stora ekologiska ägg
2 äggulor
½ dl kokosblomssocker eller 3/4 dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljpulver eller 1 msk vanligt vaniljsocker
500 g keso, 4% - eventuellt laktosfri
1 dl grädde - eventuellt laktosfri
(1 kuvert saffran)
1 dl hirsmannagryn
1 tsk bakpulver

Vispa ägg, äggulor, socker och vaniljpulver/socker ljust och pösigt. Rör ned keso, grädde och eventuellt saffran.
Blanda hirsmannagryn och bakpulver och rör ned det. Blanda om allt försiktigt och häll i en liten ugnspanna.
Grädda drygt en halvtimme i 175 grader. Känn att puddingen har stannat i mitten, grädda annars lite till. Tillagningstiden beror bland annat på vilken form du använder. Servera ljummen med valfria tillbehör. Puddingen räcker till många, men kan förvaras flera dagar i kylen. Värm den gärna i mikron en kort stund innan i så fall. Självklart kan du också halvera satsen om du bara vill göra en liten pudding.









Glutenfria minipajer med pepparkakssmak och ädelostfyllning

$
0
0


Pepparkakor med ädelost är vid det här laget en klassisk kombination. Även pajskal av pepparkakor börjar nog sälla sig till den kategorin. Den här gången gjorde jag pajdegen som en vanlig glutenfri pajdeg, och smaksatte bara med lite pepparkaka, vilket jag tycker blir väl så gott. Eftersom laktosintoleranta finns bland gästerna fick fyllningen bli på den finska, laktosfria blåmögelosten Aura. Jag använde mina egengjorda pepparkakor till smaksättning av degen, men förutsätter att det även går bra med köpta om du inte har hunnit baka egna.

Servera minipajerna ljumma, gärna med någon god marmelad eller chutney till. Persimonmarmelad smakar gott till , liksom päron- och kiwimarmelad. För att inte tala om hjortronsylt (köpt)! Spännande och gott till varm hemgjord äppeldricka eller glögg.

20 små minipajer i mazarinformsformat blev det av satsen.

ca 40 g pepparkaka
3 dl rårismjöl
1 msk PO-fiber
125 g LF smör
1 msk smetana
(ev några droppar vatten)

100 g LF Aura blåmögelost
4 stora, ekologiska ägg
2 dl LF grädde

Mixa ihop pajdegen, och forma till en rulle, som får ligga till sig i kylen en timme. Min deg blev av olika anledningar liggande över ett dygn, och blev därför stenhård. Jag skivade den i 20 jämnstora bitar, sedan fick de mjukna en stund i rumstemperatur, och sedan tryckte jag ut bitarna på en skärbräda innan jag tummade ut bitarna i formarna.
Ställ formarna på en plåt.
Mixa ihop ost, ägg och grädde, och fördela i formarna. Lättast om du tar ett halvlitersmått.
Fyllningen räckte på pricken, till sista droppen till de 20 formarna!
Grädda minipajerna i 200 graders ugnsvärme ca 25 - 28 minuter.
De är godast lite ljumma, men kan göras i förväg och sedan värmas på en kort stund i ugnen.








Glutenfri saffransmandelkaka med vaniljfyllning

$
0
0


Mycket saffran blir det! Jag älskar saffran och vanilj, och den här tiden på året är det fullt tillåtet, för att inte säga rekommendabelt, att ta ut saffranssvängarna! Idag är det dessutom Lucia och då är det ABSOLUT tillåtet! Förra Lucia började jag min morgon med saffransgröt med blåbär, och det kan jag också varmt rekommendera! Ni vet väl förresten om att saffran i likhet med många andra kryddor är inflammationsdämpande? Ett skäl så gott som något att unna sig den soligt gula kryddan. Och vet ni vad?Kakan är ren och skär njutning! Ni ser på bilderna att den var försvinnande god!

I mitt "förra liv" när jag kunde äta gluten (eller årminstone trodde att jag kunde göra det) gjorde jag emellanåt en mjuk kaka med vaniljfyllning som alltid gjorde succé. Nyligen letade jag upp det receptet i gömmorna eftersom en av döttrarna ville ha kakan på sin födelsedagsbjudning. Succé igen! Jag blev påmind om hur fantastiskt god kakan brukade vara, och bestämde mig för att göra en glutenfri variant. Resultatet har ni här. Supergod i den här tappningen också. Jag la till lite saffran i smeten också för att få en riktigt julig kaka, men det är inte med i originalreceptet. Ett annat förslag är att ha saffran i själva fyllningen som då får koka med smöret och mjölken.

Och eftersom jag har bestämt mig för att inte lägga upp några fler recept som innehåller gluten (sedan jag la till "Glutenfritt för alla" i blogghuvudet) tänker jag inte lägga upp mitt gamla recept. Det får förbli hemligt! Ni får helt enkelt nöja er med det här receptet!

70 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt alternativ
1 dl mjölk - vanlig, laktosfri eller mjölkfritt alternativ
2 tsk fiberhusk

3 stora ekologiska ägg
1 dl ljust råsocker
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
½ kuvert saffran

Fyllning:
100 g smör - vanligt, laktosfritt eller mjölkfritt alternativ
1 dl mjölk - vanlig, laktosfri eller mjölkfritt alternativ
3 msk äkta vaniljsocker

Glasyr:
½ dl florsocker - gärna kokosflorsocker om du har
1 - 1½ msk pressad apelsin eller citron
hackade, syltade apelsin- eller citronskal

Smält smöret, häll i mjölken, och vispa i husken lite i taget under oavbruten omrörning tills det blir en lös "gröt". Låt svalna och svälla 10 minuter.
Vispa under tiden ägg och råsocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt "huskgröten" och fortsätt vispa tills det blandats väl.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl, bakpulver och saffran och vänd ned i smeten. Blanda om försiktigt men väl, och häll i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Grädda kakan nederst i ugnen på 175 grader ca en halvtimme. Kanske lite drygt. Känn med provsticka att kakan stannat i mitten. Lossa formen försiktigt och låt kakan svalna. Klyv den sedan mitt itu.
Till fyllningen kokar du upp smör och mjölk och låter koka någon minut under vispning. Ta från plattan och vispa i vaniljsockret.
Häll vaniljfyllningen - fortfarande varm - jämnt över båda bottnarna och lägg sedan ihop kakan igen. Låt svalna helt, och ställ gärna i kylskåpet en stund.
Rör ihop florsocker och pressad apelsin eller citron och glasera kakan.

GLAD LUCIA önskar jag er alla! Låt vinermörkret lysas upp av Lucias alla hoppfullt tindrande ljus!












LCHF-crepes med fyllning av kyckling och champinjoner

$
0
0


Nej, hörrni, nu måste det bli lite vanlig rejäl mat som omväxling till alla juliga bakverk. Det kanske kan passa med några crepes, där socker och andra kolhydrater helt lyser med sin frånvaro? Jajamän, så får det bli!

Det var länge sedan som jag köpte färdiggrillad kyckling, men häromdagen - efter en lång dag borta på olika äventyr och hungern skrikande i magen - smög sig i alla fall en sådan hem till mitt kök. Eftersom det blev rester över efter makens och min framfart bestämde jag mig för att göra crepes med fyllning av kyckling och champinjoner. Och eftersom jag dessutom hade en halv förpackning med färskost efter tidigare matlagning så fick även den slinka ned i crepessmeten. Smaskigt, som min bloggvän Lana brukar uttrycka det!

Det blev 8 crepes av den här satsen, som borde räcka till 4.

4 stora, ekologiska ägg
100 g färskost smaksatt med örter och vitlök
1 dl grädde
2 tsk fiberhusk
olivolja eller smör till stekning

Fyllning:
300 g färdiggrillat kycklingkött
1 burk champinjoner, 400 g
2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1 tsk dijonsenap
1 msk av Knektgårdens kryddmix - eller annan valfri kryddmix som du tycker om (läs mer här)
olivolja eller smör till stekning

riven ost till gratinering - jag använde pecorino

Vispa/mixa ihop smeten och rör den slät. Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur, och grädda sedan crepsen på båda sidor i olivolja eller smör.

Låt svampen rinna av väl, och fräs den sedan tillsammans med flisad vitlök i lite olivolja eller smör. Fräs runt under omrörning tills det blir lätt brynt och tillsätt det finfördelade kycklingköttet. Fräs runt ytterligare under omrörning.
Tillsätt grädde, senap och krydda och låt röran koka ihop ungefär 10 minuter under lock.
Fördela röran på crepsen. Det blir rikligt med fyllning. Vik eller rulla ihop och lägg i smord form. Strö över osten och gratinera i 225 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter tills ytan blir bubblig och gyllenbrun.
Vi åt crepsen med olivoljedressad färsk spenat.

Oväntade möten - ett kåseri om våra fördomar

$
0
0



Häromveckan var jag på teater här i Uppsala och såg "Min vän fascisten". Den beskrivs som en musikalisk fars, en skrattspegel av vår samtid. Eftersom det här är en matblogg får jag väl försöka beskriva den i mattermer -  som en smakrik och tuggvänlig anrättning, både söt och njutbar, men med en lång och ganska bitterbesk eftersmak. Den handlar nämligen om våra fördomar, dina och mina, och lämnar mycket att tänka på. Jag drog mig till minnes ett kåseri som jag skrev i landstingets personaltidning för ganska många år sedan, och lyckades leta upp det i gömmorna. Det håller än, och handlar just om fördomar, och eftersom jag inte hunnit förbereda något matinlägg till idag, så kommer kåseriet här i repris, precis som jag skrev det för mer än 10 år sedan. Fördomarna har dessvärre inte minskat sedan dess, och det är viktigt att vi vågar titta både på våra egna och andras och erkänna dem.

"Jag lade märke till henne redan på stationen. Det gick liksom inte att låta bli. Hon var svart hela hon. Svart hatt nedtryckt över sotsvart, spretig lugg, lång svart kappa, höga svarta snörkängor, svart ”doktorsväska”, svarta naglar och svart mun. Därtill pärla i näsa och läpp, ringar i öron och ögonbryn. Du milde tid! Jag sände en tacksamhetens tanke till döttrarna därhemma, och bestämde mig raskt för att aldrig mer klaga på bara magar eller konstiga små ”knorvflätor”.

Mitt tåg gled in på stationen, och jag tog plats och bredde belåtet ut mig. En hel timme alldeles ostört med ett stort äpple och Majgull Axelssons senaste. Underbart!

”Ursäkta, får jag slå mig ned här, mittemot Dig?” Jag tittade förvånat upp. Det var Hon, den Sotsvarta. Jag skäms för att erkänna det, men jag sneglade mig försiktigt omkring. Fullt med platser överallt, varför i sjutton kunde hon inte slå sig ned hos någon yngre och trendigare, om hon nu var så sällskapssjuk, och inte hos en alldaglig tant på 50+ som inget hellre önskade än att få vara ifred.!

”Visst, varsågod.” Jag drog åt mig benen, flyttade kassarna,  och dök demonstrativt ned bakom boken. ”Titta” utbrast hon förtjust, ”titta, en svensk flagga!” Hon var halvvägs ute genom kupéfönstret och jag stirrade förbluffat på henne. Vi susade som bäst med god fart genom den allra skiraste, svenska försommargrönska, en och annan röd stuga skymtade förbi, och en blågul flagga borde väl inte väcka ett sådant uppséende utan tvärtom vara ett ganska naturligt inslag i den allmänna idyllen.

Hon insåg det och skrattade lite generat, och ta mig sjutton om hon inte hade nå´t som blänkte på ena framtanden också. ”Förlåt, men jag kom med planet från New York i morse, jag har inte sett en svensk flagga på över ett år”. Jag kapitulerade. Nyfikenheten var väckt och jag lade undan boken. Vi började prata, och det blev ett fantastiskt samtal. Hon berättade att hon stuckit till NY på vinst och förlust för ett år sedan, direkt efter studenten, efter ett storgräl inom familjen. Hon hade jobbat svart som städare, som sällskapsdam och som bartender, och hade bott på olika ställen, hos arbetskamrater och tillfälliga bekanta. Mitt mammahjärta gjorde förskräckta skutt, men jag lyckades hålla mig lugn på utsidan. Hade hon aldrig råkat illa ut? Nä, faktiskt inte, men en gång hade det varit nära ögat. Nu hade hon i alla fall insett att hon var svensk i själ och hjärta, och hade bestämt sig för att återvända hem och söka ett jobb,  även om hon bävade inför mötet med familjen. Hade jag några råd att ge henne, undrade hon? Egentligen inte, annat än att försöka fortsätta att vara sig själv. För trots sitt uppséendeväckande yttre hade hon en äkthet och oskuldsfullhet som kändes befriande och nästan lite rörande. Vi pratade om relationer, drömmar, besvikelser och förhoppningar, och timmen gick fort. Vi skildes åt på stationen, och jag kände mig alldeles varm om hjärtat. Hon fick syn på sin äldre bror långt borta på perrongen, jag gav henne en kram och önskade lycka till. Jag tänker på henne ibland, och undrar hur det gick för henne.

Fördomar har vi alla. Antingen de gäller hemmafruar, invandrare, homosexuella, ”Livetsordare”, moderater eller rödhåriga. Eller rentav "punkartjejer” med pärla i näsan och sotsvart lugg.  Om vi börjar med att våga erkänna det för oss själva och öppna oss för det okända och främmande kan vi få vara med om alldeles underbara möten. En helt vanlig svensk försommardag på tåget till Gävle."

Bilden har inget med personen att göra, den föreställer Lisbet Salander ur "Män som hatar kvinnor".


Lyxiga saffranspotatisbullar med vitlöksdoftande spenatsås

$
0
0


När det är advent måste man få ta ut svängarna. Basta!! Just nu frossar jag i alla goda, juliga kryddor, både i grötar, smoothies, bakverk och allehanda maträtter. Det är nästan det enda som håller mig på rätt köl denna mörka och kalla årstid. Och så alla tända ljus förstås! Jag fick nästan bärga mig för att inte pytsa i vanilj och kanel i mina potatisbullar också, haha! Det blev i alla fall saffran, och de soligt gula potatisbullarna smakade mums med en riktigt grönskande, vitlöksstinn sås gjord på färsk spenat. Jag har vitlök i det mesta så här års för att hålla alla ettriga bacillusker på avstånd.

Är du riktigt hungrig kanske du äter upp hela den här satsen alldeles på egen hand, annars räcker den nog till två personer. Till efterrätt blev det en stor och saftig, C-vitaminspäckad apelsin. Dem är det också läge att frossa i så här års.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop!

325 g kokt, kall potatis
2 stora ekologiska ägg
½ kuvert saffran
1 tsk örtkrydda - se bild på vad den innehåller
2 krm örtsalt med ramslök - Renée Voltaire
olivolja till stekning

Sås:
1½ dl smetana eller grekisk yoghurt
3 msk majonnäs
1 stor näve färska spenatblad
1 stor vitlöksklyfta - pressad
1 msk Kunglig Salladskrydda
rivet skal av en ekologisk citron
1 msk pressad citronsaft
lite salt och peppar från kvarn

Börja gärna med såsen, som mår väl av att stå till sig några timmar i kylen.
Mixa hälften av smetanan med resten av ingredienserna till en slät och grön sås. Rör försiktigt ned resten av smetanan och ställ kallt.

Riv potatisen grovt och blanda väl med övriga ingredienser.
Stek bullarna gyllene på båda sidor i olivolja. Smaklig spis!











Fräscht grön klorofyllsmoothie med massor av välgörande enzynmer

$
0
0


Här måste kraftåtgärder vidtas igen! Jag har hållit mig riktigt frisk och kurant efter den jobbiga inledningen på hösten när farsoterna avlöste varandra i en strid ström. Det var rena rama Följa John! Men den senaste tiden har min närmaste omgivning trillat omkull som vingliga bowlingkäglor, och det har hostats, hackats och snörvlats överallt, i varenda liten vrå. Än så länge har jag - peppar, peppar - klarat mig förvånansvärt bra trots snorpussar från lilla I och nattliga hostorkaner från maken i sängen bredvid, men nog gäller det att boosta sig med allt man kan hitta på. Den här smoothien är ett exempel. Den är illande, hoppingivande vårgrön och full med klorofyll, enzymer, vitaminer och mineraler. Smaken är fräsch och lite pepprig med en touch av rädisa från groddarna.

Sesamfrön är fullproppade med kalcium så sesammjölk är ett bra kalciumtillskott för den som inte tål vanlig mjölk. Den är väldigt lätt att göra dessutom.

De båda groddpulvren finns att köpa bl a på Råvarubutiken om man inte har vägarna förbi Lifeland i Stockholm där jag också hittat dem.

Förutom smoothien bestod min frukost av en äggmacka med kaviar och oregano, en clementin och en stor kopp kaffe. Ha en härlig dag allihop, och ta det lite lugnt med julstökandet!

2 dl egengjord sesammjölk - spar resten att ha till gröt ex vis
15 g färsk grönkål - en liten, sköljd och repad stjälk
15 g färsk spenat
en liten bit Kravbanan, ca 40 g
1 tsk groddpulver av grönkål och broccoli
1 tsk groddpulver av rädisa och rödklöver
1 tsk valfritt näringspulver - läs mer här vad mitt innehåller
1 msk mandelolja

Sesammjölken behöver förberedas kvällen innan. Lägg en deciliter sesamfrön - helst oskalade - i blöt i 4 deciliter vatten och låt stå över natten. På morgonen mixar du alltsamman flera minuter till en slät massa och låter rinna av i tätmaskig sil eller nötpåse. Tryck lätt med baksidan av en sked för att få ut mesta möjliga. Det blir lite knappt 4 deciliter mjölk kvar.

Lägg 2 deciliter av sesammjölken i mixer tillsammans med det övriga. Mixa slätt och häll upp i fint glas.











Glutenfritt julbröd med massor av frukt och andra godsaker

$
0
0


Idag får ni recept på ett riktigt maffigt, glutenfritt julbröd, med massor av godsaker. Det är mörkt, tungt, saftigt och smakrikt och passar förträffligt till någon god ost. Brödet innehåller många ingredienser, men är väldigt lättgjort, så tveka inte att försöka dig på det! Du kan blanda frukt och nötter hejvilt utifrån vad du tål och tycker om. Aprikoserna kan t ex bytas mot fikon eller dadlar, och mandel och cashewnötter kan bytas mot valnötter och hasselnötter, eller något helt annat om du inte tål mandel och nötter överhuvudtaget. Du kanske tycker att gräddningstiden verkar lång, men försök dig inte på att minska den. Första gången jag testbakade brödet lät jag bli eftergräddningen, och då blev det lite kletigt i mitten. Lycka till!

50 g smör - laktosfritt eller mjölkfritt margarin vid behov
4 dl vatten
½ dl dadelsirap eller mörk agavesirap
1½ msk fiberhusk

50 g färsk jäst - röd eller blå går lika bra, men jag tog röd
2 msk nyponpulver
50 g hel, oskalad mandel
50 g naturella cashewnötter
50 g pumpafrön
50 g stora, kärnfria russin
50 g osvavlade, torkade aprikoser - strimlade
½ dl chiamjöl
½ dl krossade linfrön
3 dl rårismjöl
1 dl durramjöl eller ljust teffmjöl - jag har gjort med båda varianterna och det gick lika bra
1 tsk salt

Smält smöret och häll i vatten och sirap. Låt det bli ca 34 - 35 grader varmt.
Smula jästen i degbunken och lös den i en halv deciliter av vätskan. Vispa ned husken i resten och låt svälla 10 minuter till en lös gröt. Blanda alltsammans och kör igång maskinen på lågt varvtal.
Blanda i frukt, frön och nötter/mandel, samt krossade linfrön och mald chia.
Blanda ihop mjölsorterna med salt och tillsätt lite i taget.
Arbeta degen väl, 10 - 12 minuter på ganska lågt varvtal.
Ta upp degen och knåda ihop den ytterligare med händerna. Forma en "limpa".
Lägg degen i en väl smord form på ca 1,8 liter och jämna till ytan med lite vatten eller olja på fingrarna.
Täck över och låt jäsa dragfritt och övertäckt en timme.
Sätt in formen på 225 grader och sänk genast värmen till 175. Grädda brödet 1½ timme. Täck över med bakpapper eller smörpapper om det ser ut att bli för mörkt. Ta brödet ur formen och sätt in i ugnen igen utan form. Stäng av ugnen och låt brödet stå så ytterligare en halvtimme eller tills ugnen svalnat.
Linda in brödet i bakdukar och låt svalna på galler. Försök hålla dig från att skära i brödet tills det svalnat helt. Låt det gärna stå till nästa dag.










Gräddig grönkålssoppa med blomkål, broccoli och smakrik korv

$
0
0


Ojojoj, vilken seg morgon! Jag borde ha varit björn, så att jag fick sova mig igenom vintern och vakna framåt våren! Det här mörkret sätter sig ju som klister i kroppen. Men, snart, snart vänder det tackochlov, och det börjar ljusna igen. Efter frukost och en jättestor kopp kaffe är jag i alla fall redo att dela med mig av dagens recept

Det här är en lite annorlunda, god och väldigt lättgjord grönkålssoppa. Som bas hade jag grönsaksavkoket efter att ha gjort måndagens vegopaj, och den förstärkte jag med lite av Trollets goda örtkrydda, innan jag kokade grönkålen mjuk och mixade med grädde. Sedan blev det tillägg av blomkåls- och broccolibuketter samt en riktigt god och smakrik spansk korv med hög kötthalt som är både gluten- och laktosfri. En god och värmande soppa i vintermörkret.

1 liter smakrik grönsaksbuljong + 1 tsk Trollets örtkrydda
2 vitlöksklyftor
200 g grönkål
2 dl grädde - vanlig, laktosfri eller vid behov något helt mjölkfritt alternativ
250 g broccolibuketter
250 g blomkålsbuketter
300 g kryddig, smakrik korv

Om du inte har något grönsaksavkok att utgå från gör du en egen god buljong med buljongpulver eller buljongtärning. Eftersom soppan inte är vegetarisk i övrigt kan du välja antingen grönsaksbuljong eller hönsbuljong.
Koka upp buljongen och lägg ned ansad, sköljd och strimlad grönkål. Koka mjukt ca 8 - 10 minuter.
Häll i grädde och mixa soppan helt slät.
Koka upp soppan på nytt och lägg i blomkåls- och broccolibuketter samt slantad korv. Det finns färdiga frysta blomkåls- och broccolibuketter för dig som önskar det. Använder du färska grönsaker föreslår jag att du sparar de blad och stjälkar som inte kommer till användning så har du grund till ytterligare en soppa. Koka soppan ytterligare 5 minuter eller tills grönsakerna är så mjuka som du vill ha dem.

Servera gärna en gratinerad ostmacka på det här brödet som komplement, så räcker soppan säkert till fyra.






Glutenfri panettone - italiensk julkaka på mitt sätt

$
0
0


Jag läser ju - som några av kanske er redan vet - italienska en dag i veckan, och nu fick jag för mig att jag skulle baka en italiensk julkaka, en panettone, till vår julavslutning. Det finns massor med olika recept på panettone, men jag hittade inget glutenfritt recept som jag riktigt trodde på, så jag gjorde helt enkelt min egen variant. Absolut godkänd, men huruvida den kvalar in som en riktig panettone kan jag inte avgöra. Den blev i alla fall hög och fin och smakade gott.

Enligt vår lärare har man inte saffran i en klassisk panettone, men det kan man ju göra som man vill med. Kakan är en sorts fruktkaka med jäsdeg. För ett laktosfritt eller helt mjölkfritt alternativ byter du bara den vanliga mjölken och smöret mot något som du tål. Så här gör du min variant:

100 g smör
2 dl mjölk
1 msk fiberhusk

40 g röd jäst + 1 msk mjölk
½ dl socker, ca 50 g
2 krm salt
2 stora ekologiska ägg
2 äggulor
50 g russin
50 g syltade apelsinskal
50 g suckat eller syltade citronskal
rivet skal av en ekologisk citron
5 dl rårismjöl, ca 300 g - den här gången kom mjölet från Urtekram
(½ - 1 kuvert saffran)

Till pensling: 1 äggula utrörd med lite vatten
Om man vill: lite florsocker glasyr - ½ dl florsocker utrört med några droppar vatten

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ned husken lite i taget under ständig omrörning och låt svalna till knappt fingervärme. Häll över "gröten" i matberedaren.
Lös jästen i en matsked mjölk och tillsätt den, liksom socker, salt, ägg och äggulor. Kör igång maskinen och kör tills allt blandats till en lös smet.
Blanda i rivet citronskal, russin, syltade apelsinskal och syltade citronskal/suckat i mjölet och blanda runt så frukten blir mjölad. Tillsätt lite i taget och arbeta sedan degen 10 minuter på lågt varvtal.
Lägg smeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Jag gjorde också en krage av dubbelvikt bakplåtspapper och fäste runt kanten för att vara säker på att degen inte skulle jäsa över kanten.
Täck försiktigt över med en handduk, och låt jäsa 50 - 60 minuter, varmt och dragfritt.
Pensla försiktigt den jästa degen med äggula och grädda längst ned i ugnen på 200 grader en knapp halvtimme ungefär. Lossa försiktigt och låt panettonen svalna på galler under bakduk. Kakan är absolut godast färsk, men kan frysas.
Ringla eventuellt lite florsockerglasyr över kakan när den svalnat helt. Om du ska frysa kakan så vänta med glasyren tills den tinat.













Köttbullar med julsmak - glutenfria förstås

$
0
0


Mörkare än så här blir det inte kära ni! Det dröjer förstås ett tag innan det märks någon större skillnad, men bara vetskapen om att det vänder och börjar ljusna igen känns hoppfullt för en höstdeppare som jag.

Idag ska det bli lite julbakande, för det andra som jag bakat tidigare till bloggen är ju redan uppätet! De här köttbullarna - årets julvariant - ligger dock tryggt förvarade i frysen i väntan på att plockas fram på julafton och stekas på lite ytterligare. Mycket är jag beredd att köpa färdigt till julbordet, men köttbullar vill jag gärna ha hemtrillade. De blir sååå mycket godare!

Det här är en rejäl sats, men det är nästan lika bra att göra en ordentlig laddning när man ändå är igång. Besväret är inte så mycket större, men visst kan du halvera mängden om du önskar. Jag brukar alltid steka ett smakprov när jag gör en ny variant av köttbullar för att eventuellt kunna justera kryddningen. Jag tyckte de här blev perfekta på en gång, och jag behövde inte göra något åt dem efter provstekningen. De var supergoda! Det var bara att beväpna sig med en gnutta tålamod och ställa sig att rulla bullarna.

800 g blandfärs - 70/30 - absolut färsk
½ dl mald chia - Bravara och Immun är mina hovleverantörer när det gäller chiafrön och mald chia.
1 dl grädde
½ dl vatten
2 tsk dijonsenap
2 stora ekologiska ägg
3 normalstora vitlöksklyftor
2 tsk salt - gärna Himalaya
1 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm malda pomeransskal
nymald svartpeppar och vitpeppar "på känn" - jag tog ganska många varv på pepparkvarnarna
smör/olivolja till stekning

Blanda ihop chia, grädde, vatten, senap, ägg, pressade vitlöksklyftor, salt och kryddor och låt stå och svälla en kvart.
Arbeta ned färsen och rör ihop till en jämn  och smidig smet.
Gnid in händerna med olivolja och rulla, rulla, rulla bullarna som du lägger på en olivoljad skärbräda.
Låt stå så en halvtimme så smeten inte är så kall när det är dags att steka.
Har du flera stekpannor så är det en fördel, annars får du steka i omgångar.
Hetta upp smör/olja och stek bullarna gyllenbruna.







Annorlundasallad till jul, med ruccola, spenat, fikon, dadlar, mozarella och blåmögelost

$
0
0


Den här enkla och fräscha salladen tycker jag du ska ställa på julbordet. Den passar väldigt bra både till skinka och köttbullar, och innehåller både sötma, sälta, lite syra och lite bitterhet. Den är både mild och len, krispig och knaprig. Salladen passar förresten även när det inte är jul, smakerna gifter sig väldigt bra tillsammans. Hur många den räcker till? Omöjligt att säga. Det beror på hur många julfirare ni är och vad som i övrigt serveras på julbuffén.

Förstärker man salladen med lite lufttorkad skinka eller knaperstekt bacon klarar den sig utmärkt på egen hand, som lättare lunchrätt vid något annat tillfälle.

1 påse ruccola, 65 g - gärna ekologisk
1 påse späda spenatblad - gärna ekologiska
3 - 4 färska fikon
6 - 8 färska dadlar
1 förpackning minimozarella
ca 75 g blåmögelost - jag använde laktosfri Aura
gärna rostade nötter av något slag om man tål det

Dressing:
3 msk fin jungfruolivolja - jag använde en som är citrussyrlig och smaksatt med bergamott
1 msk fruktig balsamico - jag använde en gotländsk salmbärsbalsamico
lite nykvarnat Himalayasalt

Alternativ: ringla lite dadelbalsamico över och droppa över riktigt fin jungfruolivolja

Kärna ur dadlarna och dela dem, skär fikonen i bitar, skölj och slunga ruccola och spenat.
Lägg upp på ett fint fat, och fördela mozarellabollarna och smulad blåmögelost över.
Vispa ihop dressingen och ringla över.
Strö eventuellt över lite rostade nötter.

Ha nu en fin söndag allihop och julstöka lagom så ni inte blir alldeles utschasade!

Julkryddad vegolåda med pumpa, morot och kålrot

$
0
0


Dan före dan hörrni! Kan ni fatta det? I morgon är det julafton och det första julbordet för i år för min del. Det är ju en av nackdelarna med att inte jobba, att man missar julborden, haha! Kanske lika bra förresten, jag har inte hunnit tröttna på julmaten, utan den kommer att smaka extra gott i morgon.

Någon form av rotsakslåda eller annan vegetarisk låda är ett måste på mitt julbord, liksom någon fräsch sallad förstås. Den här lådan var lite av "mantagervadmanhaver" i kylskåpsgömmorna. Morötter finns alltid hemma, men i grönsakslådan gömde sig även en bit pumpa och en halv kålrot, och i kylen fanns en bit kvar av pecorinon som jag använde tidigare. Hur kan man förlägga en muskotnöt? Tja, uppenbarligen kunde jag det. Hur jag än letade så fanns den inte att uppbringa, så jag tog i stället en muskotblomma och mortlade. Det gick bra det också.

Lådan ligger precis som köttbullarna i tryggt förvar i frysen till i morgon bitti, men jag tjuvsmakade en liten, liten bit av den så jag vet att den är god.

350 g muscatpumpa - skalad vikt
300 g morötter - skalad vikt
250 g kålrot - skalad vikt
2 stora vitlöksklyftor
ca 6 dl vatten + 2 msk lantbuljongpulver (Renée Voltaire)

2 ägg
1 dl grädde - eventuellt laktosfri eller av alternativ mjölkfri sort
1 msk färskpressad ingefära
1 msk dadelsirap eller mörk agavesirap
en gnutta riven muskot - alternativt en mortlad muskotblomma
40 g finriven Pecorino Sardo - hoppa över om du inte tål mjölk
några varv med saltkvarnen
3 msk mandelmjöl - ta glutenfritt ströbröd om du inte tål mandel
ca 20 g smör - laktosfritt eller eventuellt mjölkfritt margarin

Skala (obs att jag angivit redan skalad vikt) och tärna pumpa och rotsaker, skala och klyv vitlöken. Lägg i en kastrull, häll på vatten och buljongpulver, och låt alltsammans koka mjukt, ca 15 - 20 minuter. Eventuellt kan du lägg i pumpan lite senare eftersom den är mer lättkokt än det andra.
Låt rinna av mycket väl, men spar kokvattnet, som är både smakrikt och näringsrikt. Av det gjorde jag en morotssoppa med extra spännande smak.
Stompa/mosa. Jag tycker att det gärna kan vara lite "bitigt".
Vispa ihop ägg, grädde, ingefärssaft, sirap och muskot, och blanda också i riven pecorino. Rör ned i moset och blanda om väl. Kvarna över lite extra salt. Häll alltsammans i en smord ugnsform, strö över mandelmjöl eller ströbröd och hyvla över kallt smör.
Grädda i ugnen på 200 grader, ca 30 - 35 minuter.

Om du har tid så kika in i morgon, sen tar jag lite juluppehåll. Ha en fin Köttfri måndag allihop!











Viewing all 818 articles
Browse latest View live