Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Julafton - GOD JUL till er alla!

$
0
0



Bilden är tagen de få decemberdagarna när det fanns snö på marken. Nu går det inte att uppbringa en enda snöflinga.

Idag är det äntligen julafton - en dag som många längtat efter och en dag som andra bävar inför. För många är det den dagen som alla förväntningar ska infrias, det är höjdpunkten då alla förberedelser, allt bakande, matlagande, knepande och knåpande ska vara på plats, och vi äntligen ska få njuta av alltsammans. Jag hoppas innerligt att du inte ska vara så trött av alla förberedelser att du inte orkar glädjas över allt det goda.

För andra är julafton i stället mest en pina, den dagen då ensamheten gör sig extra påmind, eller den dagen då man av erferenhet vet att allt kommer att gå överstyr. Då alkoholen flödar och bråken avlöser varandra.

När man ser ut över världen, lyssnar på radio och TV eller läser tidningen är det svårt att tro på det budskap som julen ju egentligen handlar om, nämligen fred, försoning och "en glädje för alla folk" som det står i julevangeliet. Alltför många människor får fira jul på flykt, i djupaste misär, och utan vare sig mat i magen eller några julgåvor. Visst är det svårt att förstå vad det är för rättvisa? Varför får jag fylla min shoppingvagn till brädden med matvaror? Varför får jag sätta mig vid dukat bord och njuta av en massa godsaker, och varför behöver jag inte knäfalla i ett dragigt gathörn och med vädjande blick be om några kronor i min buckliga pappersmugg? Varför får jag slå in julklappar och skriva julklappsrim medan julmusik strömmar ut i rummet? Julhandeln har återigen slagit alla rekord, och kassaapparaterna har klirrat som aldrig förr. Varför har just jag förskonats från krig och flykt och från att bli slagen, förnedrad och utnyttjad? Världen är verkligen inte rättvis, och jag har många frågor att ställa Vår Herre när det blir så dags. Nog är det lätt att känna sig modlös och att tappa hoppet om en bättre och rättvisare värld.

För några veckor sedan hade jag förmånen att lyssna på Dr Mukwege, den kongolesiske läkaren och gynekologen som förestår Panzisjukhuset i nordöstra Kongo. Han har utsetts till Årets afrikan, fått Olof Palmepriset och nu senast vunnit det s k alternativa Nobelpriset, Right Livelihood Awards för sitt arbete med att hjälpa alla de tiotusentals våldtäktsdrabbade kvinnor och barn som fått betala priset för konflikterna mellan olika rebellgrupper i östra Kongo. Konflikter som till stor del handlar om kampen om olika värdefulla mineraler, koppar, guld, diamanter och även koltan som ingår i elektroniska produkter och som gör att vi kan knappa på våra datorer, läsplattor och mobiltelefoner. Dr Mukwege talade om sin drivkraft och hur man orkar hålla hoppet uppe trots all ondska och allt mörker. Det var en fantastisk kväll, det tror jag alla vi tusen åhörare som var där var eniga om. Både dr Mukwege och Nelson Mandela, som nyligen gick bort, är sanna förebilder för oss alla. De visar att försoning är möjlig. De visar på generositet och medmänsklighet. De vågar hoppas och tro på en bättre framtid trots allt mörker de sett och även själva upplevt. Då måste vi också våga tro på en värld där alla får fira jul i trygghet, utan att vara rädda för bomber och granater och utan att behöva fly för sina liv. Då måste vi också hjälpas åt, på olika sätt och utifrån våra olika möjligheter och resurser. Visst ska vi unna oss av den goda julmaten utan dåligt samvete, och visst ska vi köpa julklappar till våra nära och kära, men vi behöver också tänka på dem som inget har. Alla kan vi säkert bidra med något. Alla kan vi göra skillnad. Vi måste börja se varandra som medsyskon i en enda stor världsfamilj där vi alla har omsorg om varandra. "En glädje för ALLA folk". I det här inlägget får du tips på några olika sätt att hjälpa, både nu i jul och under hela året.

En riktigt GOD JUL vill jag önska dig, med glädje, gemenskap och massor med hopp!

Nu tar jag några dagars bloggpaus efter all matlagning och flitigt bloggande. Vi ses snart igen. Och då drar det bestämt ihop sig till en utlottning igen för att fira 700.000 besöksklick.

God fortsättning på er alla med en liten jultävling

$
0
0


Hej igen allihop, och god fortsättning på julen!! Jag hoppas ni har haft en riktigt härlig och mysig julhelg, trots att julstämningen kanske haft lite svårt att infinna sig med grönskande gräsmattor och skvättande vattenpussar. Jag hoppas det har blivit många andra go´a pussar också!

Jag har haft en fin julhelg, trots att delar av familjen suttit i karantän p g a den där otäcka farsoten som brukar slå till lagom i juletid. Det har blivit julmat i massor, en och annan kola och fudge, Hobbit och tomtebesök, så jag är mer än nöjd. I år var tomten fotbollsfantast, och skrämde inte ens lilla I. Hon var bara förtjust och intygade med emfas att hon varit snäll hela året. Till mig kom tomten bl a med en pralinkurs (ska bli jättekul!), en almanacka med bilder på lilla I, sidenlångkalsonger, en bok av Alice Munroe och en fin skärbräda. Maken fick hemknåpade marsipangrisar, så han var också nöjd! Kolla leendet på den vänstra, hur ska han kunna sätta tänderna i den!

Och kan ni tänka er, under julen har besöksräknaren slagit om till 700.000, så då är det ju läge med en liten tävling igen. Den här gången tävlar jag ut två fina handdukar från Almedahls med tillhörande wettextrasor. De är inhandlade på Designtorget. Förhoppningsvis kan de göra de där mindre lustfyllda köksbestyren lite roligare.

Det enda du behöver göra är att skriva en liten kommentar i kommentarsfältet till det här inlägget så är du med och tävlar. Jag står för kostnaderna både för handdukarna och portot. Nästa lördag den 4 januari tillkännager jag vinnarna.

Lycka till och ha en fortsatt bra julhelg allihop!



Ugnsstekt rostasfilé med kaneldoftande pumpamos och svampröra

$
0
0


Idag tänkte jag bjuda er på en härlig söndagsmiddag, den allra, allra sista för i år. Och jag lovar att det är det sista pumpareceptet för i år också, haha! Men jag lovar inte att det inte kommer något i början på nästa, för än kan man hitta finfin pumpa i butikerna. Den här gången har jag kryddat mitt pumpamos med lite julkryddor som passar bra ihop med den söta och smakrika pumpan. Men det får inte vara för mycket så det tar över, bara anas.

Maten räcker till 3 personer - om ni inte är våldsamt hungriga förstås.

ca 450 - 475 g rostasfilé
biffkrydda - eller annan valfri krydda (bild på kryddan ser du i det här inlägget)
smör/olivolja

450 g muscatpumpa + vatten + salt
1 kanelstång
1 bit hel ingefära - lätt krossad
1 vitlöksklyfta
1 msk smör

25 g torkad blandsvamp + vatten - eller fryst förvälld om du har sådan i frysen
en klick smör
1½ dl grädde
1 - 2 msk av svampens blötläggningsvatten
salt och svartpeppar från kvarn

Om du använder torkad svamp måste den blötläggas några timmar för att bli riktigt mjuk, så börja med det.

Börja med köttet och ta fram det i god tid så det hinner rumstemperera.
Hetta upp smör/olja i en panna och bryn filén fint runtom. Gnid in generöst med krydda och lägg i en ugnsfast form. Stick in en termometer och baka i ugnen på 120 graders ugnsvärme tills innertemperaturen är ca 62 - 64 grader. Då är köttet fortfarande rosa. Låt filén vila en stund innan du skivar upp den.

Låt svampen rinna av väl, men spar lite av blötläggningsvattnet.
Grovhacka svampen och lägg i het panna så att vätskan dunstar. Lägg i en klick smör och fräs runt under omrörning så svampen blir lätt brynt. Tillsätt grädde och blötläggningsvatten och kvarna över salt och svartpeppar. Låt alltsammans koka ihop till en krämig röra. Smaka av.

Skala, kärna ur och tärna pumpan. Lägg i en kastrull tillsammans med vitlök, häll på vatten så det täcker, samt lite salt, en kanelstång och en bit lättkrossad ingefära. Koka mjukt under lock, en kvart ungefär.
Ta upp kanelstång och ingefära och låt pumpan rinna av ordentligt. Stompa/mosa tillsammans med en klick smör.

Lägg upp alltsammans och låt dig väl smaka av en god och smakrik middag! På nyårsafton ses vi igen, då bjuder jag på en innehållsrik årskavalkad. Ha det gott till dess! Och glöm nu inte att gå in och skriva en liten kommentar till det här inlägget om du vill vara med om chansen att piffa upp köket med några riktigt fina kökshanddukar med matchande wettextrasor.

GOTT NYTT ÅR med en årskavalkad över bloggåret 2013

$
0
0


Ja ni, nu är det återigen dags att summera året som gått, för att alldeles snart med tillförsikt och förväntan hälsa ett nytt, fräscht och oprövat år välkommet. Vad fort det har gått! Förra året hade jag en försiktig och from förhoppning om att jag skulle orka och ha lust att fortsätta blogga ett tag till, och visst har jag haft det! Jag har tyckt att det har varit jätteroligt, och jag har verkligen uppskattat kontakten och responsen från alla er som läser bloggen, antingen det skett i kommentarsfältet eller på mailen. Och ja, jag tänker nog fortsätta ytterligare ett tag, men kanske trappa ned lite på intensiteten. Sedan jag började blogga för lite drygt 3 år sedan har det blivit nästan ett inlägg om dagen, och det tar både sin lilla tid och kraft att få till, det vet i alla fall ni som själva matbloggar. Så mitt enda nyårslöfte är att kanske minska till 3 eller 4 inlägg i veckan nästa år för att också få mer tid till annat som jag tycker är trevligt och viktigt. I övrigt tänker jag precis som tidigare vara återhållsam med nyårslöften. Livet ger oss VARJE dag en ny chans och en möjlighet att börja om och växla spår - inte bara när det är ett nytt år.

Ni får inga nyårsrecept av mig i år heller, det kan ni hitta på andra bloggar eller i olika tidningars nyårsbilagor. Och kan ni tänka er, jag tänker inte ens laga någon nyårssupé själv! Maken och jag har nämligen blivit bjudna på "lokal" av dotter och måg, så för första gången någonsin ska vi fira in det nya året på det sättet. Det ska bli spännande! Hur ni än firar ert nyår så hoppas jag att ni får det trevligt, antingen ni tar ut svängarna ordentligt och firar med sprakande fyrverkerier, hummer, ostron och bubblor, eller väntar in det nya året lite mer stillsamt med något enklare därhemma i TV-soffan!

Här följer nu bloggåret 2013 i ord och bild.

Januari inleddes på trevligast möjliga vis med att jag vann ICA-Kvantumhandlarnas recepttävling. Jag bjöd på en pumpa- och sötpotatissoppa som värmer gott i vinterkylan. Till efterrätt är det inte helt fel med en äppelpaj med mandel, kokos och vit choklad. Mums, mums, mums! I januari brukar det finnas glöggslattar kvar. Gör en glöggsmakande fruktkompott vetja! Supergott till ost.


Februari var en snuvig och hostig tillställning, men muntrades upp av en superduperdunderfenomenal hälsosmoothie och ett afrikanskt räkris där rester av kokt ris kom till njutbar användning. Jag fortsatte också med mina pratinlägg och passade på att fundera över kärleken på Alla Hjärtans Dag. Det finns mycket som är förpackat i kärleksförklädnad, men som visar sig vara något helt annat.


I mars inföll påsken, och det hamnade en pepparrotspannacotta med matjesröra på mitt påskbord. Den kan varmt rekommenderas! Lime- och ingefärsbakad lax med nudel- och grönsakspasta smakade inte heller dumt! Brödbak har det blivit varje vecka under hela året. Glutenfritt surdegsformbröd med teffmjöl, durramjöl och inkabär blev det i mars. Du hittar många fler förslag och varianter under fliken Glutenfritt/Matbröd.


Nej, det var inget aprilskämt! Den första april begav jag mig till Italien med mitt italienska "tantgäng". Oj vad mysigt vi hade, och oj vad mycket god mat vi åt. Här får du några glimtar från resan. Lite italiensk smak fick köttbullarna med vitlök och rosmarin. I april var det också releaseparty för Theresia Erneborgs bok "Sött från förr" som dotter Josefin fotograferat. Stolt mamma är bara förnamnet!


Jag talar mig alltid varm för en rejäl frukost, och maj var inget undantag. Den här kanelrostade hälsomyslin bjöd jag på i maj när blåsipporna tittat upp. I maj kom jag också upp i 500.000 besöksklick på bloggen. Det kunde väl vara värt att fira med en lyxig räkmacka. Maj är rabarbertid. En rabarberkaka extra allt med mandel, kokos, Limoncellosjuden rabarber och vit choklad kanske kan fresta? OMG - som alla ungdomar säger nuförtiden! Och jag också!


Juni är festernas månad med alla möjliga tillställningar. Om du bjuder på ostbricka kan jag rekommendera den här päron- och kiwimarmeladen till. Tårta hör också till när det är kalas. Den här med sjuden äggkräm och färska bär kanske kan smaka? Men även juni består av vardagar. Vardagspasta med lax och grönsaker har chans att bli favorit och kan absolut förgylla en alldeles vanlig dag.


I juli blev det lite semester, men jag hann i alla fall med att göra ugnsbakade körsbärstomater, som sedan dess har repriserats ett otal gånger. Sååå goda! Till allt! Jag bjöd också på mandelspånspanerad lax med spenat- och ärtquinoa och en passionerad curd som är en tiopoängare ihop med färska bär i sommartårtorna. Eller bara att klicka på solvarma jordgubbar.


I augusti bjöds semesterglimtar från sommarsemestern i Halland. Det var en härlig och solig vecka med fina upplevelser och god mat tillsammans med vänner. Jag gjorde också äntligen slag i saken och började göra egen kombucha, som jag sedan dess druckit ett glas av dagligen. Augusti är ju också skördetid. Plommondesserten föll både oss vuxna och Lilla I i smaken.


September bjöd på en fantastisk lång-weekend i Warszawa tillsammans med dotter Magdalena. Tyvärr fick jag med mig en elak bacill hem som däckade mig en stor del av hösten. Jag motade så gott det gick med en piggapådigdrink med morot, äpple, ingefära, lime och honung. Mat måste ju även sjuklingar ha, och en italiensk köttfärsröra med pancetta och salsiccia smakade bra trots hosta och täppthet.


I oktober gjorde jag för första gången någonsin trendmaten framför andra - pulled pork. Det har blivit fler gånger sedan dess, i lite olika varianter! Sååå gott! Jag bakade också ett paleoinspirerat nöt- och fröbröd som också har repriserats flera gånger. På måndagar har det bjudits vegorätter. Den här helt veganska höstgrytan med rotfrukterär en klar favorit.


I november skapades några favoriter. De glutenfria morotskolasnitten gillas av alla och är både sega och knapriga på en och samma gång. Dessutom nyttiga! Saffransbutterkakan med hemgjord vaniljfyllning kan få den mest kräsne på fall, och pannacottan med Dolce Latte, vit choklad och pistaschströssel kan göra en smått tårögd av lycka.


Och så var det plötsligt redan december! Mycket julbakande blev det! Lucia firades med saffransmandelkaka med vaniljfyllning. Direktbiljett till mathimlen som min svärson brukar säga! En julig smoothie förgyllde också den mörka vintermorgonen. Mandelmjölk, banan, färska dadlar, rå kakao och juliga kryddor kan muntra upp den mest morgontrötta! Blev det ingen "riktig" mat då? Klart att det blev. En härlig vegopaj med grönkål, brysselkål, blåmögelost och pistaschnötter.


Tusen tack för i år allihop, och för att ni fortsätter att titta in till mig med jämna eller ojämna mellanrum! Fortsätt gärna med det! Ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2014 önskar jag dig, med goda upplevelser av alla de slag! Vi ses om några dagar igen. Ha det gott till dess!


Mandel- och kokospanerad torsk med smörvänd spenat, pressad potatis och tomatsallad

$
0
0


GOTT NYTT ÅR på er alla! Hoppas att alla har haft en riktigt fin nyårshelg med alldeles lagom mycket festande. Själv hade jag en fantastisk nyårskväll med jättejättegod mat på restaurang tillsammans med äldsta dottern och hennes man. Sen väntade vi in och skålade för det nya året hos lilla I och hennes föräldrar som var i karantän eftersom lilla I drabbats av feber och höstblåsor - en åkomma som jag inte ens visste fanns! Livet gör sina krumbukter, och det gäller att vara flexibel och ta det som det kommer minsann!

Men, vad säger ni gott folk? Känns det inte som att det är läge för lite vanlig rejäl vardagsmat nu efter allt festande både i jul och nyår. Jag misstänker att det är fler än jag som kanske ätit lite i överkant av allt det goda som helgerna bjudit. Idag blir det alltså en vardagsfiskrätt, men ändå med lite guldkant, mandel- och kokospanerad torsk.

400 g torsk - antingen i form av filéer eller torskryggsbitar, men MSC-märkt ska det vara
1 ägg
½ dl mandelspån
½ dl kokosflingor
½ msk fiskkrydda - jag använde portugisiskt fiskkrydda från Zmaka
lite flingsalt om fiskkryddan inte innehåller salt
kallpressad kokosolja

Tillbehör:
kokt pressad potatis
fryst bladspenat, försiktigt tinad tillsammans med flisad vitlök och vänd i en klick smör + lite kvarnsalt
romanticatomater, dressade i vitlöksolja och äppelbalsamvinäger samt färsk oregano och lite flingsalt

Tina fisken om den är fryst.
Vispa upp ägget i en djup skål och vänd fisken i ägget.
Smula ihop mandelspånen och blanda med kokosflingor och fiskkrydda på en flat tallrik. Vänd runt fisken i blandningen.
Hetta upp kokosolja i en stekpanna och bryn fisken fint gyllenbrun på båda sidor. Sätt in i ugnen med en ugnstermometer instucken, och baka på ca 110 grader tills innertemperaturen på torsken är 52 grader, då är den färdig men fortfarande saftig. Det går förstås att steka fisken klar i stekpanna också, men passa då noga så den inte blir överstekt. Det är lätt gjort.
Servera alldeles nygjord med pressad potatis, smörslungad spenat och tomatsallad.







Laktosfri fudge med rå kakao, rödbetspulver och yaconsirap - lite nyttigare, lika god

$
0
0


Det här receptet på laktosfri fudge skulle ni ju förstås haft för länge sedan, före jul, men eftersom det tillkom dan före dan så får det bli en eftersläntrare. Fudgen kanske passar till julgransplundringen så småningom förresten. Jag har gjort den tre gånger vid det här laget, så jag kan gå i god för att den är supergod.

Tror ni att jag har blivit knäpp av allt julfestandet? Att det har slagit runt fullständigt? Att jag har tittat alltför djupt i glöggmuggen? Ingalunda kära ni! Jag är spik nykter och inte så värst mycket knäppare än vanligt! Men, rödbeta i fudge? Jamen, varför inte? Rödbetskaka är vid det här laget en klassiker, och jag har tidigare bjudit både på chokladsnitt med rödbetspulver och kärleksmums med rivna rödbetor i smeten. Fudgen smakar inte alls rödbeta, utan rödbetan förstärker bara chokladsmaken. För att inte tala om hur nyttigt det är!! Och skulle du nu inte ha rödbetspulver hemma så går det faktiskt bra ändå, fudgen blir supergod även utan. Pulvret kommer från Crearome som också saluför morotspulver och andra spännande pulver och kryddor som passar både för invärtes och utvärtes bruk. Jag köpte mitt pulver på hälsokostbutiken Hälsa för alla i PUB-huset, men har även sett det i en del andra hälsokostaffärer, på Lifeland bland annat.

Har du inte bekymmer med laktos kan du självklart använda vanlig grädde och vanlig mjölkchoklad, och tål du inte mjölkprodukter överhuvudtaget tror jag säkert det även fungerar med någon alternativ grädde och mjölkfri veganchoklad.

4 dl laktosfri grädde
½ dl yaconsirap (läs mer här) - fungerar även med dadelsirap och säkert även med annan mörk sirap
½ dl råsocker
1 msk rå kakao
2 tsk rödbetspulver
25 g kallpressad kokosolja
1 msk glukossirap
100 g laktosfri mjölkchoklad
½ dl mandelspån

Blanda ihop grädde, sirap, socker, kakao, rödbetspulver, glukossirap och kokosolja i en kastrull och koka upp under kraftig omrörning. Låt sedan bubbelkoka utan att röra alltför mycket tills temperaturen är ca 110. Det tog en bra stund för mig, lite knappt en timme. Termometern stod och stampade på 100 hur länge som helst innan den behagade börja masa på sig igen, men det kan nog variera beroende på hur vid kastrull man använder. Kolla med jämna mellanrum att smeten inte fastnar i botten på kastrullen.
Bryt ned chokladen och rör tills den smälter och blandar sig ordentligt med det andra.
Rör försiktigt ned mandelspånen och häll upp i en liten form fodrad med bakplåtspapper.
Låt svalna och skär i bitar. Förvara fudgen i kylskåp.







Vinnare i min lilla jultävling

$
0
0


Det är dags att utkora vinnarna i min lilla jultävling, som jag ordnade för att fira mina 700.000 besökare på bloggen. Men vet ni vad? Det blir inga fler utlottningar av den typ jag haft tidigare här på bloggen. Jag har nämligen fått veta att det är olagligt. Ja, så till den milda grad olagligt att man kan hamna bakom lås och bom i sex månader om man fortsätter. Kära nån, det hade jag inte en aning om! Jag trodde i min oskuldsfullhet att jag - eftersom jag själv inte har någon vinning av det hela  - var fri att lotta ut priser till mina läsare. Men så är alltså inte fallet, slumpmässiga utlottningar är enligt Lotterilagen kollossalt olagliga utan tillstånd, och tillstånd får man inte som privatperson. Jag har absolut ingen lust att hamna i kurran! Dels tror jag inte att fängelsemenyerna inspirerar till så mycket matbloggeri, dels lider jag av svårartad cellskräck sedan jag för många år sedan satt fast på en minimal toalett där låset gått i baklås. Eftersom jag var ensam i den där lägenheten dröjde det många, många, många kvalfyllda timmar innan jag kunde släppas ut - i form av en kallsvettig, blöt, panikslagen och darrande liten hög. Jag håller mig alltså helst ifrån alla former av celler, i synnerhet fängelseceller!

Så var det med det. Men även om man inte får ha utlottningar så får man tydligen ha tävlingar, så det kanske det blir några stycken även i framtiden om ni fortsätter att läsa bloggen. Tävlingsprestationen behöver inte vara så mycket mer avancerad än att ni skriver något i kommentarsfältet, men jag måste VÄLJA och inte slumpmässigt dra vinnarna. Jag blev alldeles brydd över hur jag nu skulle göra, när jag inte fick dra slumpmässigt som jag brukat göra. Jag valde helt enkelt ut dem som tidigare inte vunnit något, och så tog jag två ur den högen som jag tror behöver lite extra uppmuntran. Så dagens vinnare i min lilla TÄVLING är:

Ingbritt Persson
AnnaCarin

Hör av er med namn och adress på mailen (som ni hittar adressen till under rubriken Om mig uppe till höger) så kommer handdukarna på posten. Och deppa nu inte, ni som inte vann den här gången. Om ni hänger med till 800.000 så hoppas jag kunna ha någon liten tävling igen. Jag får väl försöka hitta på någon liten utmaning till er då. Ha en fin dag allihop!

Chèvregratinerade päron med päronmarmelad och pumpafrön

$
0
0


Gott, gott, gott! Jag behöver inte säga så mycket mer! Jo, kanske förresten. Det är ju faktiskt Trettondagen idag, den dag då de vise männen enligt Bibeln kom till det lilla nyfödda Jesusbarnet med dyrbara gåvor - guld, rökelse och myrra -  för att hylla honom som den nye Konungen, som de läst om i sina skrifter. Det kan väl vara anledning nog för att vi också lagar till något extra festligt idag. Just den här helgen brukar man också enligt gammal sed ställa till med Trettondagsbal, och kanske är det rentav några av er läsare som snurrat runt i valsens virvlar i natt och precis har kommit hem. Jag kanske borde bjuda på frukost i stället?

Förvisso är det också Köttfri måndag idag, men päronen är garanterat köttfria, så det går förhoppningsvis bra, även om jag oftast brukar bjuda på lite mer matiga vegorätter. Jag serverar en sån på onsdag i stället. Ha det bra till dess!

2 stora, fasta päron - helst eko förstås
4 tsk god marmelad - jag använde en köpt päronmarmelad med smak av ingefära
4 skivor chèvre, 65 - 70 g
2 msk pumpafrön
2 msk yaconsirap eller flytande honung (här kan du läsa om yaconsirap)

Klyv päronen, skala och gröp ur kärnhuset.
Fyll groparna med päronmarmelad, täck med en skiva chèvre, strö över pumpafrön och ringla över sirap eller honung.
Gratinera i 225 grader ca 10 minuter tills osten blir gyllenbrun och börjar bubbla lite. Klart! Passar som efterrätt efter en lättare salladsmiddag till exempel.

Ha nu en riktigt fin Trettondag allihop!








Grönkåls- och spenatsoppa med smak av blåmögelost

$
0
0


Grönkål är sååå gott, och än så länge finns finfin, färsk, fräsch och nyttig grönkål att få tag på  i grönsaksdisken. Passa på och gör en god soppa vetja! Jag hade kvar buljong efter att ha gjort rotsakslåda, och den förstärkte jag med en matsked lantbuljongpulver från Renée Voltaire. Det blev en härlig och pikant smak på buljongen. Jag hade även kvar en bit finsk, laktosfri blåmögelost - Aura - efter julens utsvävningar, så den fick också smaksätta min soppa, liksom en "slatt" smetana. Det fick också slinka med en påse färsk babyspenat som av någon anledning blivit över och behövde användas. Resultatet blev en värmande, god och nyttig soppa i vinterrusket. Det behövs verkligen!

Har ni sett till någon sol den senaste tiden? Kunde väl tro det. Det har inte jag heller. Himlen har hängt som en dimgrå, våtkall, tung och dov fleecefilt över tillvaron, och man behöver verkligen boosta sig både till kropp och själ med värmande nyttig mat och uppiggande aktiviteter. Vinterdeppet lurar hotande runt hörnet, i alla fall för mig som älskar sol och värme. Jag dalar som en luftballong där bränslet tagit slut den här tiden på året.

Se alltså till att bli varm åtminstone på insidan med den här soppan! Med några matiga mackor till räcker soppan till 3 eller 4 personer.

250 g färsk grönkål
1 påse babyspenat, 65 g
8 dl stark och god grönsaksbuljong - egenkokt eller med pulver/tärning
2 stora vitlöksklyftor
1½ dl grädde
½ dl smetana eller crème fraiche
50 g blåmögelost
ev redning av valfritt slag

Repa av grönkålen från de grova stjälkarna, och skölj och grovhacka den.
Lägg grönkålen i buljongen tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Koka upp och låt småkoka under lock 8 - 10 minuter. Vänd då ned den sköljda spenaten och låt koka ytterligare någon minut.
Häll i grädde, smetana och smulad ost och mixa soppan slät. Om du tycker att soppan är för tunn kan du reda den. Jag gillar att "dricka" den här typen av soppa ur en skål, och då föredrar jag att inte ha den alltför tjock.

Det fanns kvar av julens fruktbröd, så det blev mackor av det brödet, med ost på. Till efterrätt blev det en ljuvlig saffransrispudding, men den får ni recept på i övermorgon. Ha det gott till dess! Ta hand om er!

Saffranspannkaka med ostkakestuk - eller kanske ostkaka med saffranspannkakestuk

$
0
0


Ja, jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska kalla det här. Det är något mittemellan gotländsk saffranspannkaka och småländsk ostkaka, och tillkom efter en kylskåpsrensning där det både fanns lite överbliven risgrynsgröt och en burk Keso som behövde tas omhand. Resultatet blev hursomhelst jättegott, "skitgott" enligt maken, så här får ni helt enkelt tips på en god pudding/kaka som passar bra att servera efter en soppmiddag. Vi åt den efter grönkålssoppan. Och ja, jag håller fullständigt med maken! Skitgott var ordet!

Jag brukar göra min risgrynsgröt laktosfri och kokar den vanligtvis både med kanelstång och vaniljstång, så den har ganska mycket smak i sig själv. Du får själv moderera smaksättningen utifrån den gröt du har som grund. Köpt gröt går säkert också jättebra om man inte är laktoskänslig.

3 stora ekologiska ägg
½ dl kokosblomssocker eller råsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
500 g färdigkokt risgrynsgröt - ganska precis 5 dl
250 g laktosfri Keso
1 dl smulade mandelspån
1 kuvert saffran

Vispa upp äggen med socker och vaniljsocker, och tillsätt också saffran. Behöver bara vispas ihop lite lätt, inte lika fluffigt som till sockerkakssmet.
Rör ned risgrynsgröt och Keso, och smula ned mandelspån. Blanda om väl.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i ugnen på 180 grader. Min pudding behövde knappt 50 minuter på sig att bli klar, men om du har en lägre form kan det gå snabbare, kanske 35 - 40 minuter. Pröva vartefter, den ska precis stanna i mitten, men får inte bli övergräddad.

Servera puddingen ljummen med lättvispad grädde och någon god sylt. Vi lyxade med matchande solgul hjortronsylt från Syltkrukan (i brist på annan sol). Mitt långa matlagarliv till trots har jag nämligen aldrig varken plockat hjortron eller kokat hjortronsylt. Absolut en brist som borde åtgärdas! Men jag brukar i alla fall passa på och köpa mig en jätteburk varje gång det är marknad här i stan, för jag ÄLSKAR hjortron!

Ha nu en fin fredag och en bra inledning på helgen allihop!







Långbakad ugnskyckling med citron och rosmarin

$
0
0


Pulled pork lär ha blivit utnämnd till årets maträtt 2013. Det förstår jag, för det är jättegott. Jag gav mig på det för första gången i höstas, men sedan dess har jag lagat det flera gånger, med lite olika kryddor och smaksättningar och med lite varierande tillbehör. Men det är inte bara griskarré man kan tillaga på det sättet, det går utmärkt med annat kött också. Här har jag tagit mig för att långbaka en hel färsk gårdskyckling tillsammans med morötter, vitlök, citron, persilja och rosmarin. Jättegott! Jag kryddade med en speciell kycklingkrydda från The Spice Tree, italiensk kycklingkrydda som jag tycker är väldigt god och användbar, men du kan använda någon annan favoritkryddblandning eller kanske komponera ihop din egen. Just den här kryddblandningen innehåller en aning socker, så om du är väldigt sockerkänslig väljer du förslagsvis något annat. Så här tillagar du kycklingen, som räcker till minst 4 personer.

1 stor, färsk hel gårdskyckling, ca 1,2 - 1,3 kg
1½ msk italiensk kycklingkrydda
2 msk chilisås
1 msk jungfruolivolja

6 stora morötter
4 - 5 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk persilja

ca 3 dl hopkokt sky + 1 dl grädde + ev smaksättning och redning

Torka av kycklingen noggrant och ta bort eventuella rester av småfjädrar och annat som ibland kan sitta kvar och skräpa på kycklingen.
Blanda ihop olivolja, chilisås och kryddblandning till en pasta och gnid in kycklingen med den, in- och utvändigt. Lägg kycklingen i en lätt olivoljad stor form med tillhörande lock.
Skala och dela morötterna och lägg runtom kycklingen. Skala och dela vitlökarna och lägg också dem runtom.
Skrubba citronen noggrant och dela i 6 klyftor. Krama saften ur en av klyftorna och droppa över kycklingen. Lägg de andra klyftorna i och runt kycklingen. Den urkramade klyftan petade jag in i kycklingen.
Fördela persilja och rosmarin över och sätt på locket på formen/grytan.
Sätt in i ugnen på 120 grader och gör något annat trevligt. Ta en promenad, läs en bok, spela spel, lyssna på musik eller ta en tupplur! När det gått 6 timmar är det dags att ta ut kycklingen.

Sila från skyn som bildats och låt den koka ihop något. Tillsätt grädde och smaksätt eventuellt ytterligare med fond, soja eller någon krydda. Red av såsen om du önskar det.

Lossa kycklingköttet från skrovet och servera med morötterna, kokt brysselkål, sås och eventuellt potatis. Smaklig spis go´vänner!

Här rustas det för julgransplundring, i morgon är det ju Tjugondag Knut och då ska julen städas ut. Vi får väl se om det blir något att blogga om. Och kan ni tänka er! Jag tror bestämt att det är några solstrålar som håller på att leta sig fram! Ha en riktigt fin söndag alliop!






Glutenfritt formbröd med massor av nyttigheter - en bra start på morgonen

$
0
0

Jag inleder årets brödbak med ett innehållsrikt, smakrikt och supersupernyttigt bröd som är fullt av vitaminer, mineraler, spårämnen och goda fettsyror. Det är dessutom fiberrikt och gör i alla fall min mage på väldigt gott humör. En frukostmacka på brödet, med ett gott pålägg, och  i sällskap med en fräsch smoothie, och det blir en kanonstart på morgonen. Än är mornarna mörka - även om solen faktiskt tittat fram emellanåt de senaste dagarna -  så nog behövs det något som ger energi och piggar upp livsandarna så man kommer igång.

Brödet innehåller som sagt många olika ingredienser, men det är annars väldigt lättbakat. Om det är något som du inte tål av innehållet, så byter du bara mot något annat. Många av ingredienserna finns numera att få tag på i vanliga livsmedelsaffärer. Yaconsirap köper jag från Råvarubutiken och chiamjöl och nyponmjöl (som är malt av hela nyponet) brukar jag köpa på Bravara.

5 dl knappt ljummet vatten, ca 34 grader
50 g färsk jäst
½ dl mandelolja eller smält kokosolja - annan olja går också bra
½ dl yaconsirap eller mörk dadelsirap
2 tsk nyponmjöl av hela nyponet
1 dl skalade hampafrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl hel, oskalad mandel
1 dl gojibär
1 dl krossade linfrön
1 dl mald chia
1 dl hampamjöl
2 dl rårismjöl
2 dl mörkt teffmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt

Lös jästen i lite av det ljumma vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
Häll i olja och sirap och kör igång köksmaskinen.
Tillsätt sedan vartefter nyponmjöl, de olika fröna, mandel, gojibär, krossade linfrön och mald chia.
Blanda ihop hampamjöl, rårismjöl, teffmjöl, salt och husk och tillsätt lite i taget. Arbeta degen mycket väl, 12 minuter, och klicka sedan upp den sega och kletiga degen i en smord form på ca 1,8 liter.
Täck över och låt jäsa en timme på dragfri plats.
Sätt in brödet i 225 graders ugnsvärme och sänk genast till 175. Grädda brödet 1½ timme. Låt det eftergrädda utan form och med ugnen avstängd ytterligare en kvart. Låt svalna på galler väl inlindat i bakdukar.

I övermorgon får du recept på den där supersmoothien som ger Hulkenkrafter! Sköt om dig till dess! Idag är himlen mulen igen, men igår fick jag i alla fall en efterlängtad solskenspromenad. Härligt!

Tulpanens dag - våren är snart här!

$
0
0


Idag är det tulpanens dag! Finns det något vårligare och mer hoppingivande än ett fång krispiga, färggranna tulpaner? Jag tycker knappast det. Jag älskar tulpaner och det där lätt frasande ljudet när man tar upp dem ur sin förpackning. Tulpaner i alla tänkbara färger, enkla, dubbla, släta och krusiga, med rundade blomblad eller med spetsiga. Det finns nog en tulpan för varje smak. Jag hoppas du hittar din favorit.

Jag tycker du ska fira den här dagen genom att ge någon du tycker riktigt mycket om - dig själv till exempel - ett fång lysande tulpaner. Men du, köp gärna klimatkompenserade blommor! Då gläder du inte bara mottagaren utan hela vårt klot. Ha en riktigt härlig dag allihop! I skrivande stund har solen ännu inte gått upp, så jag vet inte hur den här dagen blir. Men jag vet en sak. Snart är det VÅR!




Näringsbombad grön smoothie med frukt, grönkål, enzymrikt näringspulver och mandelsmör

$
0
0


Här kommer ännu en variant på en riktigt näringsbombad grön smoothie, som borde få alla baciller i världen att huka och ta betäckning. Den är fullproppad med vitaminer, mineraler, spårämnen och enzymer. Jag pytsade i två olika slags näringspulver i min smoothie, det ena baserat på nässla och svenska bär, det andra med en massa olika torkade groddar. Det finns en mängd olika näringspulver att välja mellan, så ta det som passar dig. Många gröna pulver innehåller vetegräs eller korngräs. Att jag väljer just de här pulvren beror bl a på att inget av dem innehåller spannmål.

Det blir två rejält stora glas av den här satsen. Om du är ensam om att dricka smoothien kan du spara hälften till nästa dag - eller halvera satsen förstås. Smoothien blir i mitt tycke tillräckligt söt av all frukt, men om du vill kan du tillsätta en aning flytande honung, yaconsirap eller agavesirap. Tål du inte mandel hoppar du bara över mandelsmöret.

100 g färsk mango
100 g färskt päron - ett normalstort
1 liten Kravbanan, ca 65 g
ca 50 g färsk, repad grönkål
2 tsk näringspulver med nässla
2 tsk näringspulver av groddar
2 tsk osaltat mandelsmör
4 dl vattten
någon sötning vid behov

Skala frukten och dela i mindre bitar, skölj och grovhacka grönkålen. Lägg alltsammans i mixern och mixa en god stund tills det blir en slät, grön smoothie. Både bananen och mandelsmöret bidrar till att smoothien blir krämig.

Dricker du smoothien till frukost och äter en god macka på det här brödet till, står du dig bra tills det är dags för lunch. Och även om du inte skulle bli lika stark som Hulken (jag vet faktiskt inte vilken diet han gick på), så tror jag bestämt att du i alla fall blir lika stark som Karl-Alfred, för grönkål är precis lika nyttigt som spenat!

Som så ofta tidigare tänker jag och Anki och Håkan på trivsamma Mårtenssons kök i samma banor och lagar liknande saker vid ungefär samma tidpunkt. Det måste vara nån slags telepati rentutav! Samma dag som jag hade gjort min grönkålssmoothie hade de också ett recept. Deras variant på Karl-Alfredsmoothie hittar du här. Ta hand om dig!









Chèvrefyllda köttfärsbiffar med kryddstark tomatsalsa och klyftpotatis

$
0
0


Dags för ett köttfärsrecept igen, tycker ni inte det? Det var ett tag sedan sist. De här supermumsiga chèvrefyllda biffarna åt vi häromsistens när yngsta dottern var hemma. Det är alltid läge att smöra lite extra när "barnen" kommer hem. Om du skippar potatisen och serverar en sallad till i stället passar biffarna även dig som äter enligt LCHF.

600 g nötfärs - gärna ekologisk om du har råd och möjlighet
2 msk malda psylliumskal (Urtekram) eller 1 msk vanlig Husk från Lindroos
3/4 dl vatten
1 stort ägg
1 tsk dijonsenap
2 msk chilisås
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
½ tsk vitlökspeppar (min kommer från Krusmyntagården)
salt från kvarn - ganska många varv
6 skivor chèvre
olivolja/smör till stekning

Tomatsalsa:
1 medelstor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater, eventuellt smaksatt - Mutti
2 msk osötad tomatpuré
3 tsk Italiensk Gourmetkrydda
2 krm eldigt örtsalt - Renée Voltaire
1 tsk dadelbalsamico
salt och peppar från kvarn
lite olivolja

Tillbehör: klyftpotatis, sallad, några färska oreganokvistar samt eventuellt en klick crème fraiche

Börja gärna med tomatsåsen som ska stå och puttra en god stund. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt den svettas och mjukna i lite olivolja tills den blir glansig.
Tillsätt det övriga och låt puttra på svag värme under lock ungefär en halvtimme. Du kan också göra såsen i förväg och låta den stå och dra, och sedan värma på den när det är dags för servering. Den kan också ätas kall, det gjorde vi med det som blev över.

Blanda ihop mald psyllium eller husk, vatten, ägg, senap, chilisås och kryddor och låt stå och svälla 10 minuter. Arbeta ned köttet och rör till en smidig färs som håller ihop. Stek gärna ett litet prov för att kontrollera om kryddningen räcker och smaken är god. Om inte så krydda på lite mer.
Dela färsen i två delar, och forma hälften till 6 platta biffar. Lägg på en oljad skärbräda och lägg på en skiva chèvre på varje biff. Forma även den andra hälften färs till 6 biffar och lägg över. Tryck till ordentligt i kanterna så osten inte rinner ut.
Bryn biffarna på båda sidor i olivolja/smör och lägg över i en ugnsfast form. Efterstek biffarna på 225 graders ugnsvärme eller 200 grader i varmluftsugn ca 7 - 8 minuter. Jag använde varmluftsugnen och stekte klyftpotatis, och när jag bedömde att det återstod ca 8 minuter satte jag in biffarna.
Servera biffarna med klyftpotatisen, tomatsåsen och sallad. Maken tyckte såsen var i stingigaste laget och ville också ha lite crème fraiche till, och det fick han! Och ska jag nu vara ärlig så tog jag också en klick.

Här har det plötsligt blivit bister vinter och massor med snö. Igår hade vi minus 16 och vindigt, så vi fick pälsa på oss som värsta polarfararna för att våga oss ut. Idag är det tack och lov lite mildare. Nu önskar jag er alla en riktigt fin helg!










Vegetarisk restomelett med potatis, mangold, brysselkål och ugnsbakade körsbärstomater

$
0
0


Ibland har det hänt att jag fått kommentarer i stil med: "äter ni bara lyxmat hemma hos er?" Klart vi inte gör! Förresten tycker jag inte att vi någonsin äter särskilt lyxigt. Jag försöker alltid laga GOD mat, och gärna med en extra nyttighetstouch, men lyxigt och gott är inte riktigt samma sak. Eller hur? Om det med lyx menas att laga mat från grunden och med så bra råvaror som möjligt (gärna ekologiskt om det är möjligt och kassan tillåter), tja, då kan jag gå med på att vi äter lyxigt.

På helgerna försöker jag alltid laga till något extra gott, och visst "smörar" jag lite extra när döttrar och svärsöner kommer hem och äter middag, eller jag har andra gäster på mat, men de flesta dagar i veckan är faktiskt vardagar, och det blir alldeles vanlig vardagsmat. Ofta blir det en soppa, en omelett eller rester. Det är faktiskt den största utmaningen - att laga något gott av olika rester. Den här gången blev det en omelett av diverse saker som gömde sig i olika små burkar i kylskåpet. En riktigt god omelett som gjorde både maken och mig mätta, nöjda och glada! Alldeles köttfri dessutom. För att näringspimpa den lite extra pytsade jag även i lite av mitt morotspulver från Crearome. Bild på pulvret hittar du i det här inlägget på morotskolasnitt, som för övrigt också varmt kan rekommenderas.

50 g mangold
1 stor vitlöksklyfta
ca 175 g kokt kall potatis
ca 150 g kokt brysselkål
ca 10 - 12 ugnsbakade tomater (som jag hade täckt med olivolja för att de skulle hålla lite längre)
2 stora ekologiska ägg
20 g riven parmesan
2 tsk morotspulver
vitlökspeppar
salt från kvarn
olivolja

Skölj och strimla mangolden, skala och flisa vitlöken, tärna potatisen och halvera brysselkålen.
Hetta upp olivolja - gärna den som tomaterna legat i om du har sådana -  i en stekpanna och fräs mangold och vitlök lite lätt.
Tillsätt potatis, brysselkål och tomater  och fräs runt en kort stund under omrörning.
Vispa ihop ägg, salt, morotspulver och parmesan och slå över. Sänk värmen.
Strö över vitlökspeppar och låt omeletten stå tills äggstanninen precis stelnat. Jag la på ett lock en kort stund.
Servera gärna en sallad till.

Ha en bra dag och en fin vecka allihop!





Glutenfritt tortillabröd i stekpanna med kokt potatis och havremjöl

$
0
0



Vanliga tortillabröd är ju inte till att tänka på här i huset, men just den typen av bröd är ganska behändiga att ha till pulled pork, tacofärs eller andra typer av grytor. Den här varianten kreerades sist vi hade pulled pork. Lättgjord som bara den, men behöver lite jästid. Att det blev potatis i berodde på att det fanns kvar två ynka små ensamma potatisar i kylskåpet. Jag tror säkert att det går att göra bröden även utan.

Förutom till pulled pork och andra grytor passar bröden till wraps av allehanda slag. Igår kväll gjorde jag en ny omgång, och av dem gjorde jag quesadillas - fyllda med skinka och ost bl a - som vi åt till broccoli- och grönkålssoppa. Jättegott! Dessvärre fastnade det inte på någon bild.

Havremjölet har en lite speciell, ganska utpräglad smak. Vill du ha en mer neutral smak föreslår jag att du i stället använder rårismjöl.

25 g färsk jäst
2 dl iskallt vatten
1 msk rapsolja
100 g kokt kall potatis
3,5 - 4 dl havremjöl - eller rårismjöl
½ tsk salt
2 tsk fiberhusk

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt olja och finriven potatis.
Blanda den mindre mängden mjöl med salt och husk och arbeta ned lite i taget till en sammanhängande deg. Arbeta degen väl i maskin 10 minuter.
Täck över och låt jäsa i rumstemperatur på dragfri plats i 3 timmar.
Ta upp degen på bakbord och dela i 6 delar. Rulla till bollar och kavla ut till tunna runda plattor, lika stora som din stekpanna är. Degen är väldigt lätttbearbetad och går enkelt att kavla tunt. Tillsätt eventuellt en aning mer mjöl.
Grädda bröden ljusbruna, några minuter på varje sida i en torr och varm stekpanna.
Stapla bröden på varandra vartefter och täck med en handduk.
Bröden är allra godast nygjorda men kan frysas.

Recept på den apelsin- och ingefärskryddade lilla grisen som vi åt till får du en annan dag.






Ugnsbakad torskrygg med örtig räk- och limesås

$
0
0


En härlig fiskrätt får idag inleda helgfirandet. Den är lättgjord och smakar verkligen fest. Jag lyxade till det riktigt och hade i en rejäl drös med räkor. Maken, yngsta dottern och jag själv blev kollossalt mätta och nöjda på det här. Katastrofalt mesproppig bild dessvärre, men jag lovar att det var gott!

3 portionsbitar torskrygg à 140 g - jag använde fryst MSC-märkt torsk
saft av en ½ lime
lite flingsalt

2 dl grädde
½ dl smetana eller crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk fiskkrydda - Krusmyntagårdens blev det den här gången
salt från kvarn
saft av en ½ lime
200 - 250 g skalade räkor
½ knippa dill

Tillbehör: pressad potatis, sallad

Lägg den frysta fisken i en smord ugnsform, droppa över lime och strö över lite flingsalt. Låt stå så i rumstemperatur tills fisken tinat.
Sätt in en termometer i fiskens tjockaste del och baka fisken i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 52 grader.
Under tiden förbereder du såsen.
Skala räkorna om du inte använder färdigskalade.
Vispa ihop grädde, smetana, majonnäs, limesaft och fiskkrydda och koka upp. Låt såsen koka ihop några minuter så den blir krämigare. Smaka av med salt. Sältan beror på vilken sorts fiskkrydda du använder, min innehöll inget salt alls.
När smaken är som du vill ha den vänder du snabbt ned räkorna och hackad dill och slår sedan såsen över fisken. Pressad potatis är gott till för att suga upp den goda såsen.

Ha en underbar fredag och en bra inledning på helgen allihop! Vet ni vad jag ska göra i morgon? Gå på den där pralinkursen som jag fick i julklapp! Det ska bli jättekul! Rapport utlovas.







Mustig och smakrik chili con carne på mitt sätt - utan chili och med kikärtor!

$
0
0


Igår var jag på den där pralinkursen som jag fick i julklapp, och det var hur kul som helst! Men jag har inte hunnit göra något inlägg om det ännu, så idag får ni nöja er med en väldigt god chili, där jag i alla fall petat ned lite extra kakao. Kakao kan man ha i allt!

Det finns säkert tusentals olika recept på chili con carne, men grunden är ändå densamma - en mustig och smakrik gryta med köttfärs och bönor av något slag. Jag har gjort chili många gånger i mitt liv, och de blir nästan aldrig identiskt lika. Nu bemödade jag mig i alla fall om att dokumentera vad jag stoppade i min gryta. Så här blev det den här gången. Dessvärre saknades huvudingrediensen - chili - eftersom lilla I och andra känselmagade personer fanns med runt bordet, men det kan du tillsätta efter eget tycke och smak.

Oftast har man nog vanliga vita bönor i chili, men jag tog i stället kokta kikärtor, vilket går precis lik bra. Vi åt en rismix bestående av tre olika sorter ris till, men du kan förstås ha vanligt ris, råris, cous-cous eller kanske bara nachos till. En blandad sallad och en klick smetana eller crème fraiche är också gott till. Hur många chilin räcker till beror på vad du serverar till. Vi var sex matfriska personer runt bordet och det blev över till minst en matlåda.

650 g fin, svensk nötfärs - gärna lite mer grovmalen
rapsolja
2 tsk milt paprikapulver
1 medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater, 370 g
1 burk körsbärstomater, 400 g
3/4 dl osötad tomatpuré
1½ msk rå kakao
1½ tsk malen kanel
2 tsk kokosblomssocker
salt från kvarn - många varv
svartpeppar från kvarn - några färre varv
(chili)
1 tetra kokta kikärtor - eller motsvarande mängd egenkokta

Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en rymlig panna eller gryta och fräs paprikapulvret under omrörning en kort stund.
Tillsätt lök och vitlök och fräs under omrörning tills det blir glansigt. Tillsätt försen och bryn smuligt under omrörning. Förmodligen får du göra i två omgångar om du inte har en gigantisk gryta.
Häll ihop i en större gryta och tillsätt tomater, tomatpuré, kakao, kanel, kokossocker, (chilipulver) och salt och låt puttra ihop under lock på svag värme ungefär en timme eller gärna lite längre. Smaka av och krydda eventuellt på mer. Späd med en aning vatten om du tycker det verkar för tjockt.
Skölj kikärtorna (eller andra bönor) i kallt vatten och rör ned i chilin. Låt alltsammans bli varmt och servera med valfria tillbehör.








Pralinkurs - och choklad både på insidan och utsidan!

$
0
0


I lördags var dotter Erika och jag, som jag redan berättat, på pralinkurs. Jag fick två presentkort på kurs i julklapp av mina tre döttrar, och så drog de lott om vem som skulle få följa med och hålla ordning på mor.

Jag säger bara en sak. Har ni möjlighet så gå en sån här kurs! Det finns säkert liknande kurser på olika håll i landet. Det var hur kul som helst! Vi var nio stycken i blandade åldrar - alltifrån tonåring till pensionär - som lärde oss temperera choklad, rulla tryfflar och gjuta praliner med olika smaksättning under Ulricas proffsiga, pedagogiska och inspirerande uppsikt. Ulrica arbetar med choklad på heltid och driver företaget Idérika, där hon tillverkar praliner och bakverk på beställning, har kurser i hemmet, och även håller i olika företagsevent runtom i hela landet. Hon har även en blogg där hon delar med sig av recept och chokladinspiration. För dig som kanske fått en Smartbox i present finns kursen med som ett av alternativen.

Vi var ett gäng mycket nöjda och chokladstinna kursdeltagare (man måste ju provsmaka!) som lämnade Rotebro drygt två och en halv timme senare. Fullärda? Skulle knappast tro det, men väldigt sugna på att fortsätta pröva chokladvingarna på egen hand!

Nedan följer nu lite bilder från vår kursdag. Mycket kladd blev det och choklad både på insidan och utsidan! Handmassage med choklad är inte alls dumt - i synnerhet inte om man får slicka i sig överflödet efteråt! Kursledare Ulrica ser ni i svartvitprickig klänning och helrosa förkläde.

Och bara så ni vet! Choklad är hur nyttigt som helst. Rena rama hälsokosten! Jag väntar bara på att det snart ska kunna skrivas ut på recept!

























Lördagskvällen var räddad!

Viewing all 818 articles
Browse latest View live