Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Marängsviss med hemgjorda maränger och hemkokad laktosfri kokoskolasås

$
0
0




Åh vad jag längtar efter sommarljus, så att bilderna kunde göra min mat mer rättvisa! Hur ska jag kunna locka er att göra marängsviss med den här bilden? Jaja, jag får väl göra ett försök i alla fall.

Går det att göra maränger nyttiga? Tja, jag tror i alla fall att man kan göra dem LITE mindre onyttiga. Här är ett exempel. I stället för vitt raffinerat socker har jag använt kokosblomsflorsocker. Förvisso innehåller det liksom allt annat socker kolhydrater, men det har bara hälften så högt GI-värde som vanligt socker, och innehåller dessutom en del mineraler som vanligt socker saknar. Marängerna blir lite ljusbruna, men vad gör det? Man ska aldrig bedöma något efter färg, varken människor eller maränger! De smakar precis lika gott som snövita maränger. Är du ute efter just snövita maränger får du väl göra vanliga, men då faller det där med nyttigheten pladask.

3 äggvitor från stora ägg
½ dl kokosblomsflorsocker
2 krm vaniljextrakt
2 krm vit balsamvinäger

Vispa, vispa, vispa äggvitorna till riktigt hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.
Häll i vaniljextrakt och balsamvinäger och fortsätt vispa ytterligare en stund.
Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut maränger på bakpapprad plåt.
Jag gräddade mina maränger en timme i varmluftsugn på  knappt 100 grader med ugnsluckan en aning på glänt. Sen sänkte jag till 50 grader och lät dem stå ytterligare en timme. För säkerhets skull fick de stå kvar en stund till medan ugnen svalnade helt.







Av marängerna blev det marängsviss till den traditionella julgransplundringen, med frukt, vispad grädde, glass och kokoskolasås. Den gör du så här, och även den är i alla fall LITE nyttigare än vad traditionell kolasås brukar vara. Liksom kokosblomssocker har yaconsirap lågt GI-värde.

250 ml kokosgrädde
½ dl kokosblomssocker
1/4 dl yaconsirap
1 msk rå kakao
20 g kallpressad kokosolja
2 krm vaniljextrakt
40 g laktosfri eller helt mjölkfri ljus choklad

Vispa ihop kokosgrädde, kokossocker, yaconsirap och kakao i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt bubbelkoka 15 - 20 minuter till en temperatur av 85 grader. Vispa ned kokosolja, bryt ned choklad och rör i vaniljextrakt. Rör/vispa tills allt blandats och smält. Låt såsen svalna till rumstemperatur. Den tjocknar vartefter.







Sen återstår bara att montera svissen. Varva maränger, frukt (vi hade konserverade persikor och päron), laktosfri vispad grädde, laktosfri glass från Sia och en del av kolasåsen. Servera resten av kolasåsen bredvid. Sen är det bara att mumsa på och njuta! Tål du inte mjölkprodukter överhuvudtaget väljer du någon mjölkfri grädde och glass, och då kan alla äta av efterrätten. Månadens Sötsak har temat "Något för alla" i januari, så det passar ju utmärkt. Det här får helt enkelt bli mitt bidrag dit.

Skafferigenomgång del I - bärpulver, näringspulver och superfoods, torkad frukt

$
0
0


Några av er läsare har önskat att jag ska berätta vad som gömmer sig i mitt skafferi - med tanke på att jag ibland har lite mer ovanliga ingredienser i mina recept. Min tanke har varit att ge tips och inspiration till att tänka i lite nya banor, och att våga pröva något nytt, men jag har förstått att det också kan verka lite förvirrande. Eftersom mitt skafferi är proppfullt och det skulle bli ett väldigt långt inlägg om jag tar allt på en gång så tänkte jag dela upp det lite.

I.   Olika bärpulver, grönsakspulver, näringspulver, proteinpulver och s k superfoods, torkad frukt.
II   Oljor, vinäger, socker, och andra sötningsmedel.
III  Kryddor, fröer, nötter, glutenfritt mjöl, och diverse annat smått och gott.

Inledningsvis vill jag påpeka att ni verkligen inte behöver ha allt som jag pratar om  i ERT skafferi. Jag är nu en gång för alla lite nördig när det gäller mat och hälsa, och köper hellre ett spännande bär- eller näringspulver än ett par nya skor! Jag har en god vän som brukar reta mig för alla mina pulver och tillskott och kallar mig för häxa, men i så fall är jag en kollossalt snäll häxa! Jag tror nästan att jag är född med den där speciella kuratorsgenen som vill att ALLA människor ska må bra både i kroppen och i själen, och efter 40 år i branschen så har nog ränderna permanentats! Jag inser förstås att jag inte kan förändra världen, men det skadar ju inte att försöka!

Gemensamt för alla de här olika pulvren och blandningarna är att de innehåller massor med vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer och goda fettsyror - massor med antioxidanter helt enkelt, som hjälper till att förse våra kroppar med näring och hjälper till att motverka oxidativ stress i våra celler. Vi lever inte alltid som vi borde och som vi lär (nä, inte jag heller alltid). Vi stressar, slarvar med mathållningen, äter för fort, tuggar inte maten, och äter kanske inte tillräckligt med frukt och grönt. Naturligtvis löser inte en tesked bärpulver eller några teskedar grönpulver alla problem, men det kan i alla fall vara ett sätt att få i sig lite mer av de där nyttigheterna som vi behöver. Den som har svårt att hinna med frukost kan t ex förbereda en smoothie kvällen innan och svepa på morgonen. Det ger i alla fall lite bättre förutsättningar att klara av krävande jobb eller plugg.

Bara för några år sedan var det nästan omöjligt att hitta bärpulver i Sverige. Jag minns att jag passade på att bunkra när jag var i Finland och hälsade på. Där fanns det. Sen dess har det blivit en fullkomlig explosion, och nu kan du hitta de vanligaste bärpulvren och örtpulvren både i affärer och på nätet. Det finns blåbär, lingon, hallon, jordgubbar, hjortron, björnbär, passionsfrukt, havtorn, nypon, körsbär, banan, äpple, päron, plommon, tranbär, svarta vinbär och dessutom olika blandningar. Dessutom finns de mer exotiska maca, lucuma, acai, gojibär, baobab m fl. Bärpulvren är fantastiska i allt möjligt. Jag använder dem i smoothies, i bakverk, i pannkakor och omeletter, till bärsirap, glass, soppor, krämer och gröt. Naturligtvis behöver du inte ha alla hemma. Det har inte jag heller. Om du bara tänker satsa på två, så skulle jag rekommendera nypon och blåbär till att börja med. Sen kan du bygga på vartefter.

Bra nätbutiker där du kan handla det mesta av det jag skrivit om är Råvarubutiken, Immun, Vimishop, Fredrik Larssen, WHB CareBravara, Supervaruhuset, Rawfoodshop, Bodystore, Bättre Hälsa, Go for Life m fl.

Life har butiker över hela landet, och även en webbshop, och de har en hel del av ovanstående i sitt sortiment av "Superfruits". Andra bra fysiska hälsokostbutiker i Stockholm är Lifeland, Blueberry, Götgatsbackens Hälsokost, Örtagubben och Gryningen, som för övrigt också har en webbshop.

Trots alla de här nyttigheterna som jag stoppar i mig blir jag emellanåt ganska sjuk, men jag tror faktiskt det skulle vara betydligt värre om jag slarvade. Ta hand om dig du också!











Kakao kan kanske inte betraktas som ett bärpulver, men jag måste ändå ta med det här. Kakao är bland det mest antioxidantrika man kan stoppa i sig, och har ett extremt högt ORAC-värde. Jag använder numera bara rå, obehandlad kakao - i bakverk, smoothies, efterrättergodis/energibollar, gröt, soppa och köttgryta till exempel.






De grönsakspulver jag oftast använder är morotspulver och rödbetspulver. Båda har jag använt i olika bakverk, godis, i smoothies och i omeletter eller potatisbullar, där de bidrar med lite extra näring och "nyttighet". Nässelpulver har jag då och då i matbröd och förstärker soppor med. Jag vet att det också numera finns spenatpulver, men det har jag inte själv använt.






"Grönpulver" finns i en mängd olika varianter och i olika märken, alltifrån rent vetegräspulver, rent korngräspulver och rent algpulver, till olika blandningar där både grönsaker, frukter, alger, bär och örter ingår.Vad du väljer beror på vad du tål, vad du vill uppnå, och vilka behov du har. Personligen föredrar jag pulver som inte innehåller spannmål. De som finns i mitt skafferi är dels 3 olika sorts groddpulver, dels ett pulver med nypon, nässla och svenska superbär. Jag har också ett pulver som är speciellt designat för att motverka sköra slemhinnor och som innehåller havtorn, hjortron och lactobaciller. Dessutom har jag en burk med torkade linfrögroddar, som är extremt rikt på bra fettsyror. De här pulvren använder jag också i smoothies, i kalla såser, men även i soppor. Jag tillsätter dem då när soppan svalnat till ättemperatur eftersom groddarna är känsliga och inte tål upphettning. En påse gynostemma finns också i mitt skafferi. Här kan du läsa mer om det och även om Betaglucan, som också finns i mitt skafferi..











Proteinpulver finns det också en mängd olika sorter av. De som tränar och gymmar flitigt har säkert större kunskaper i just det ämnet än vad jag har. Det som finns i mitt skafferi är dels ett hampaproteinpulver, dels ett risproteinpulver. Båda är super i en smoothie, och bidrar med både näring och krämighet. Du kan också proteinförstärka din gröt genom att röra ned en matsked när den är färdigkokt.




Torkad frukt och bär har jag alltid i gömmorna, men sorterna kan variera. Jag har nästan alltid russin, blåbär, tranbär, gojibär, fikon och dadlar hemma, men ofta också plommon, aprikoser, körsbär, inkabär, mango, berberis, mullbär samt frystorkade hallon, jordgubbar och svarta vinbär. Jag använder det i mysli, matbröd, småkakor, mjuka kakor, tårtor, gröt, chutney och energibollar.










Lins- och pumpagryta med kokosmjölk - helt vegan

$
0
0


Jag förutspådde ju att det skulle bli mer pumpa, och här kommer det! Det finns fortfarande fin pumpa att få tag på i affären, både butternut och muscatpumpa. Det blev en smakrik, kryddig och mustig vegogryta med pumpa, linser, tomat och kokosmjölk. Helt vegan. Vi åt ris till, men det går lika bra med quinoa eller kanske cous-cous eller bulgur för den som tål det. Grytan räcker till minst fyra personer, snarare sex. Bjud gärna någon god chutney med lite syrlighet till för att balansera pumpasötman.

Ha en härlig Köttfri måndag allihop!

700 g skalad och urkärnad pumpa - jag tog en lite mindre butternutpumpa
4 stora skalade och flisade vitlöksklyftor

2 msk ghi (stavas även ghee) eller rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen ingefära
1 krm nystött kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 krm mald koriander
1 krm mald spiskummin
1 burk krossade tomater - Mutti
1 burk kokosmjölk/kokosgrädde, minst 17% - jag använde Kung Markattas
2 msk lantbuljongpulver
1 msk morotspulver (kan uteslutas) - se bild här
1 dl röda eller gula linser
1 msk vit balsamico
(salt från kvarn)
lite hackad persilja eller koriander

Börja med att förbereda pumpa och vitlök. Skala, kärna ur och tärna pumpan och skala och flisa vitlöken. Observera att vikten avser den färdigberedda pumpan.
Blanda ihop kryddorna. Hetta upp ghi och fräs/bryn kryddorna lätt under omrörning.
Lägg i pumpa och vitlök och fräs runt några minuter under omrörning så det blir lätt brynt.
Tillsätt tomatkross, kokosmjölk (den lite fetare varianten), buljongpulver, morotspulver och linser och låt småputtra under lock 20 - 30 minuter till en krämig gryta/röra. Smaka av med balsamico och ev lite mer salt.
Garnera med lite grönt och servera med valfria tillbehör.







Kesokokoskaka med banansmak

$
0
0


Det här är också nån sån där mittemellaskapelse som kan vara lite svår att artbestämma. Lite pudding, lite kaka. God är den i alla händelser, och passar bra som efterrätt efter en soppa. Jag smaksatte min kaka/pudding med bananpulver som ger god smak och sötma (och lite extra vitaminer), men du kan välja annat bärpulver om du föredrar det. Jag tänker mig att både havtornspulver, passionsfruktspulver, baobabpulver och hjortronpulver passar bra ihop med de övriga smakerna. Läs gärna mer om olika bärpulver här.

Kakan är superenkel att göra, och med få ingredienser. Servera den lite ljummen med lättvispad grädde eller mjukrörd smetana/crème fraiche samt med lättsockrad sylt eller färska bär.

3 stora ekologiska ägg
1 dl ljust rårörssocker
250 g Keso - laktosfri vid behov
1½ dl kokosflingor - ca 50 g
½ dl kokosnötsmjöl - ca 25 g
1 msk bananpulver

Vispa ägg och socker fluffigt och pösigt, som till sockerkaka.
Rör ned keso och kokosflingor och sikta ned kokosnötsmjölet blandat med fruktpulver.
Låt stå och svälla några minuter och rör om igen.
Häll smeten i en lite mindre, smord ugnsform och grädda i ca 180 - 190 grader knappt en halvtimme.








Skafferigenomgång del II - oljor, vinäger/balsamico, socker och andra sötningsmedel.

$
0
0
Jag började min skafferigenomgång med att berätta om bärpulver, olika slags näringspulver och proteinpulver samt torkad frukt, och nu har turen kommit till oljor, vinäger, socker och andra sötningsmedel som jag brukar använda.

Det finns en mängd olika oljor, och det kan vara svårt att veta vad man ska välja, kokosolja, olivolja, rapsolja, hampafröolja, avocadoolja, majsolja, druvkärnolja, solrosolja, pumpakärnolja, linfröolja, mandelolja, hasselnötsolja, valnötsolja och andra nötoljor. För att inte tala om alla smaksatta varianter. Sen har vi  förstås även smör och margarin. När det gäller smör/margarin är experterna - som så ofta - oense om hur nyttigt respektive skadligt det är. Jag använder aldrig margarin, men däremot använder jag smör i bakning och till stekning, ofta blandat med olivolja. Som smörgåsfett använder jag gärna ghi blandat med rapsolja eller mandelolja, och rent ghi använder jag ofta till stekning.




Jag brukar växla om lite med olika oljor, men det finns alltid kallpressad kokosolja, en bra jungfruolivolja och en bra kallpressad rapsolja i mitt skafferi. Ofta finns det också mandelolja och avocadoolja hemma och någon smaksatt olivolja. Kokosoljan (jag växlar om med olika märken) använder jag både till stekning, i bakverk och i godis. Rapsolja eller avocadoolja får ofta ta plats i mina matbröd, och den kallpressade olivoljan har jag i dressing. Jag har också en färdig blandning mellan olivolja och kokosolja till stekning.









När det kommer till vinäger och balsamico finns det ju också hur många sorter som helst. Jag tycker det är kul med olika smaksatta varianter, men man klarar sig bra med en äppelcidervinäger, en röd vinäger och någon vanlig vit vinäger. I mitt skafferi finns dessutom dadelbalsamico, äppelbalsamico, salmbärsbalsamico, mangobalsamico, jordgubbsbalsamico och några andra sorter. Vinäger och balsamico har jag i chutney, tomatsås och bakverk för att ta några exempel.






Socker. Ojojoj, det skulle jag kunna skriva ett eget inlägg om egentligen, men jag nöjer mig med att tala om vad som finns i mitt skafferi. Jag har bakat upp många vanliga sockerpaket i mitt liv, men numera är vanligt vitt socker helt bannlyst i mitt eget kök. Däremot är jag inte fanatisk, utan äter om jag blir bjuden, och tar också något glutenfritt med vanligt socker när jag går på fik eller resturang. Hemma sötar jag i stället med kokosblomssocker, rårörssocker, ljust och mörkt muscovadosocker, ljus och mörk agavesirap, yaconsirap, dadelsirap, mörk råsirap av sockerbeta, tapiocasirap, och honung i både fast och flytande form. Ibland sötar jag bakverk med äkta vaniljsocker, men oftast med rent vaniljpulver utan tillsatt socker. De flesta av de här "sötarna" har betydligt lägre GI-värde än vanligt vitt socker, och höjer därför inte blodsockret lika mycket. En del som har bekymmer med sockerberoende "triggas inte igång" av kokosblomssocker på samma sätt som av vanligt socker, och klarar därför av att baka med det. De här olika socker- och sirapssorterna använder jag i dryck, sylt, marmeladcurdchutneys, bakverk, smoothies, godis m m, och även här växlar jag om mellan olika märken och fabrikat.











På senare tid har stevia blivit väldigt populärt, i synnerhet hos dem som äter enligt LCHF eller p g a diabetes eller sockerberoende bör vara försiktiga med vanligt socker. Stevia är en intensivt söt ört, många gånger sötare än socker, och finns i "förädlad form" i produkter som ser ut och används som vanligt socker, ofta dock i mindre mängder. Det blev godkänt som sötningsmedel inom EU först för några år sedan, men har använts långt dessförinnan. Idag hittar du massor med produkter i affärerna som är sötade med stevia, drycker, bakverk och godis. Jag har en påse Sukrin i mitt skafferi, men använder det bara om jag ska baka något till någon som är strikt LCHF-are, t ex de här blåbärsmuffinsen. Annars föredrar jag de andra varianterna. Däremot har jag en påse rent steviapulver som jag ibland petar i lite av i en smoothie till exempel. Har du en egen täppa kan du förresten själv odla stevia. En påse yaconpulver finns också i mina gömmor. En liten gnutta ger sötma i en smoothie.





Även om man använder ett "nyttigare" socker behöver man ju inte ta ut svängarna och översöta sin mat eller sina bakverk. Det handlar mycket om vana, och det går faktiskt att vänja sig vid att söta lite mindre.

Laxpanna med asiatisk touch

$
0
0


Idag tänkte jag bjuda på lite inspiration österifrån, som omväxling till det svenska och italienska. Jag är ingen superhejare när det handlar om asiatisk mat, men ibland får jag faktiskt till det. Den här laxpannan med spenat, ärtor och kokosgrädde och med lite sting av en ananas- och chilisås blev klart godkänd. Vi åt quinoa till, men det går förstås lika bra med ris eller varför inte nudlar av något slag.

Jag gillar att botanisera i rättvisebutiker, som Globalen här i Uppsala. De har ofta roliga kryddor och salsor från andra delar av världen, ofta med lite hetta. Där hittade jag en ananas/chilisalsa som gav extra skjuts åt min laxpanna.

Maten räcker till två riktigt hungriga eller tre lite mer måttfulla.

en rejäl klick ghi
1 tsk malen gurkmeja
½ tsk malen ingefära
1 stor eller 2 mindre vitlöksklyftor
130 - 140 g bladspenat - jag använde fryst och knappt tinad
80 g ärtor - frysta och en aning tinade
1 burk kokosmjölk - den fetare varianten och bara det hårda skiktet överst i burken
1 tsk buljongpulver - Renée Voltaires "vanliga"
1 tsk buljongpulver med citrongräs/chili - också Renée Voltaire
1 - 2 msk ananas/chilisås - eller någon annan fruktig sås med lite hetta
300 g laxfilé
vitlökssalt från kvarn

Hetta upp ghi (eller smör eller rapsolja) i en panna och fräs gurkmeja och ingefära under omrörning en kort stund.
Tillsätt skalad och flisad vitlök samt spenat och fräs någon minut ytterligare.
Ta det feta och krämiga innehållet överst i kokosmjölksburken (spar den klara vätskan till brödbak exempelvis) och rör ned det. Tillsätt också buljongpulver och ananas/chilisalsan (den större mängden om du gillar hetta) och låt alltsammans koka ihop några minuter och bli lite krämigt.
Skär laxen i kuber och tillsätt den och ärtorna. Sjud försiktigt några minuter tills laxen är precis klar. Smaka av om det behövs mer salt.

Smaklig måltid go´vänner! Ha en härlig söndag! I morgon blir det vego igen.









Glutenfri vegopaj med botten av bönor - och med fyllning av purjo, paprika, halloumi och mozarella

$
0
0


Vet ni vad det är för vecka nu? Jo, minsann, det är Vänliga Veckan. Vänliga veckan infördes på 40-talet och inföll då i november. Den har legat i träda några år, men nu har idén dammats av och Vänliga Veckan har återinförts, men nu i februari, under vecka 7. Vi ska naturligtvis vara vänliga och omsorgsfulla mot varandra VARENDA vecka, året runt, men ibland kanske man måste tänka till lite, och vara lite extra vänlig. För nog snäser vi emellanåt åt varandra, alldeles i  onödan, lite till mans. Vänlighet i familjen, på arbetsplatsen, i trafiken OCH på nätet är det som gäller den här veckan. Lite extra uppmuntran och peppning. Ett telefonsamtal till någon som vi inte ringt till på länge. Kanske ett vykort till någon som bor långt bort. Ett besök hos någon som är sjuk eller ensam. En extraslant i muggen hos någon tiggare som vi passerar i gathörnet. En komplimang. Lite extra bekräftelse. En pratstund med någon som verkar lite låg. Överraska med go´fika på jobbet en alldeles vanlig dag. Det behövs faktiskt inte så stora saker. I den här länken hittar du mer information om Vänliga Veckan och lite tips på vad du kan göra för att förvandla världen till en lite vänligare plats. Här kan du på FB (själv är jag envis FB-vägrare) nominera någon som varit extra vänlig och dessutom få chansen att vinna en fin sjal eller en flätad korg.

Och just för att det är Vänliga Veckan tänkte jag frångå min nya giv med varannandagsinlägg och i stället bjuda er på nya inlägg VARJE dag hela veckan. Jag börjar med en härlig vegopaj. Ett sätt att vara vänlig mot Moder Jord är ju till exempel att äta mer vegetariskt. Ha en härlig Köttfri Måndag och en riktigt mysig, generös och vänlig vecka allihop!

Kikärtor och bönor i bakverk är ingen nyhet för mig. Jag hade ju turen att t o m vinna pris i en tävling i Buffé för några år sedan med min mjuka kaka/tårta med kikärtor och mandel. Jag tror aldrig jag fått så mycket beröm för något som för den kakan! Jag har fått otaliga bevis på uppskattning från folk som bakat den. Jag har även sett mitt recept i identisk tappning på andra bloggar, så det tolkar jag som ett gott tecken på att den fallit i smaken. Ett recept på bönkaka hittar du också hos mig. Däremot ska jag på inget sätt ta åt mig äran av recept med pajbotten av kikärtor eller bönor, den är inte alls min egen, utan den har jag snott. Hovkonditorn har ett vegetariskt recept, Ambrosia ett annat. Landleys kök bjuder på tonfiskpaj med skal av vita bönor, och Emmas Shape me up gör en kyckling- och broccolipaj med just vita bönor i skalet.

Eftersom jag bara hade en tetra med blandade bönor i mitt skafferi för tillfället fick det bli just det i mitt pajskal. Jag håller med mina bloggkollegor om att bönor i skalet är en hit! Och vet ni vad, i lördags blev det pizza också på just den botten, men receptet på den får ni en annan dag.

1 tetra blandade bönor - kidneybönor, vita bönor och kikärtor
2 msk oliv- eller rapsolja
1 äggvita
1½ dl kikärtsmjöl
2 tsk fiberhusk

ca 40 g ost i tunna skivor
300 g purjo
300 g paprika i valfri färg - 2 stycken
1 vitlöksklyfta
½ paket halloumi, ca 100 g
½ boll mozarella, ca 60 - 65 g
valfri kryddblandning - jag tog vitlökspeppar med persilja

3 ägg
½ boll mozarella - resten av den andra halvan
1 dl grädde
en aning salt

Skölj bönorna noggrant i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt i en sil.
Mixa bönorna tillsammans med olja och äggvita.
Blanda mjöl och husk och tillsätt det. Kör till en boll/fast smet.
Låt degen vila och svälla 10 minuter och tryck sedan ut den i en lätt smord pajform. Degen var otroligt foglig och samarbetsvillig och gjorde precis som jag ville. Det är inte alltid man kan säga det minsann! Den hade nog tagit fasta på det där med vänlighet också!
Sätt in formen i kylskåp för att "sätta sig" ytterligare en halvtimme. Nagga botten och förgrädda pajskalet med folieremsa runt kanten i 200 grader ca 12 - 14 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.








Skölj och strimla purjon, kärna ur och strimla paprikan., skala och flisa vitlöken. Låt alltsammans mjukna i sin egen vätska på inte alltför hög värme, 5 - 8 minuter. Låt eventuell överflödig vätska rinna av.






Fördela tunna skivor ost i det förgräddade pajskalet och lägg därefter på purjo/paprikaröran.
Skär halloumi och hälften av mozarellabollen i bitar och stick ned jämnt. Strö över krydda.
Mixa ihop ägg, grädde och den andra halvan av mozarellan med en aning salt. Häll försiktigt över pajen. Grädda i samma ugnsvärme, 200 grader, 35 - 40 minuter.
Och tänk, hela pajen lossnade mycket välvilligt ur formen så jag kunde lägga upp den på fat. Smaklig spis!









Glutenfria havrecookies med hallon

$
0
0


Vad sägs om lite kärleksfulla kakor såhär i Vänliga Veckan. Kan det vara något? Varför inte bjuda arbetkamraterna på lite vänligt fika som en överraskning? Med de här ljust rosa havrecookiesen med frystorkade hallon tror jag att leendena kommer att sprida sig som en präriebrand kring bordet.

Frystorkade hallon hittar du både i Hötorgshallen och på nätet, exempelvis på Rawfoodshop. Kokosnötsmoussen som består av torkat och malt kokoskött finns att köpa antingen i Råvarubutiken eller på Lifeland i Stockholm. Säkert på andra ställen också. Den är helt ljuvlig att ha både i bakverk och godis.

Förresten, vet du om att om du går in på Bloggar om mat kan du välja mellan olika kategorier av bloggar och hitta en blogg som passar just dig och dina behov. Går du in på Kakor så hittar du ett antal bloggar som bjuder på just kakor. Går du in på Glutenfritt så hittar du exempelvis mig och några till.

Jag försöker ju hålla mig till det hälsosamma även när jag bakar och gör efterrätter. Det finns det fler som gör. Hos Sanna hittar du många nyttiga godsaker, och Marja är outsinligt kreativ när det gäller att skapa bakverk utan socker.

Teresia på Söta Saker får väl nästan kallas för Bakdrottningen nummer ett - med en av landets mest välbesökta bakbloggar, och med två kakböcker i bagaget och en tredje på gång. Dessutom har hon vunnit Matbloggspriset flera gånger. Tea har Vardag som tema för Månadens Sötsak i februari, och eftersom de här kakorna har förgyllt många vardagar hos oss den senaste tiden, så får det här bli mitt bidrag dit.  Att kakorna sen smakar söndag är ju en helt annan sak!

2 stora ekologiska ägg
1 dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljsocker
50 g kallpressad kokosolja
50 g kokosnötsmousse - kan ersättas med 25 g ytterligare kokosolja
15 - 20 g frystorkade hallon
2 dl havregryn - Sempers rena havre för dig som inte klarar vanliga havregryn
1 dl havremjöl
knappt 1 tsk bakpulver

Smält kokosolja och kokosmousse tillsammans i vattenbad och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Rör ned kokosolja/kokosmousse samt hallonen. Låt stå en stund att mjukna lite.
Blanda ihop havregryn, havremjöl och bakpulver och rör ihop med det övriga till en jämn smet.
Klicka ut på bakpapprad plåt och jämna till ytan med en aning kokosolja på fingrarna så går det lätt. Lägg inte för tätt för kakorna flyter ut en del.
Grädda i 175 grader ca 16 - 18 minuter. Kakorna kan kännas lite mjuka direkt när de kommer u rugnen, men knaprar till sig när de svalnat.
Andra gången jag gjorde kakorna gjorde jag dubbel sats (de försvann nämligen väldigt fort) och gräddade flera plåtar samtidigt  i 150 grader varmluft.














Frukostsmoothie med mandelsesammjölk, risproteinpulver, bärpulver, hampa och chia

$
0
0


Det börjar luta åt det där med smoothieblogg kära ni! Min mixer går varm, och frågan är hur länge den kommer att palla för trycket. Jag har lystet börjat snegla på en sån där värstingmixer som proffsen brukar använda, men än så länge har kassan inte medgivit såna ohämmade utsvävningar.

Hursomhelst bjuder jag idag på en vackert ljuslila, supernyttig frukostsmoothie som liksom mina tidigare smoothies borde få mig att skutta som en yster och glädjefnattig ko på sitt första kosläpp. Förstår inte varför det aldrig inträffar! Det blir mer trött lufsande härhemma om man säger så! Jag kanske ska överväga dotterns rekommendationer om mer chips och ostbågar, haha!

Recept på olika smoothies och annan nyttig frukostmat hittar ni även hos den här Oslotösen, liksom hos Sofie.

Börja med att förbereda mandelsesammjölken kvällen innan.

100 g skållad och skalad kravmandel
50 g oskalade sesamfrön - också krav
5 dl kallt vatten.

Lägg mandel och sesamfrön i blöt i vattnet över natten. Täck över med lock.
På morgonen mixar du alltsammans - i samma vatten - flera minuter så det blir en finfördelad massa.
Häll av i en finmaskig sil - eller särskild nötpåse om du har en sådan. Tryck lätt med baksidan av en sked så all vätska kommer med. Det blir lite drygt 4 dl som räcker till 2 smoothies.
Läs gärna mer om olika bär- och näringspulver i det här inlägget.

Till 2 smoothies behöver du:

4 dl mandelsesammjölk
ca 60 g kravbanan
2 msk risproteinpulver
2 tsk bananpulver
2 tsk björnbärspulver
2 tsk passionsfruktspulver
2 tsk skalade hampafrön
2 tsk hela chiafrön
ev sötning - honung, agavesirap eller dadelsirap

Mixa alltsammans slätt och krämigt och häll upp i två glas. Vill du bara göra en smoothie kan du förstås halvera receptet och spara den kvarvarande mandelsesammjölken till en annan smoothie eller till gröt dagen därpå. Mjölken håller ett par dagar i kylskåp.

Ha en fortsatt härlig och Vänlig Vecka!

Variation på krämig pastapanna med lax - som Lilla I älskar

$
0
0


Dags för en pastapanna igen. Inte så jättestor variation mot tidigare, men lite annorlunda kryddning och med lite andra grönsaker. Pastapannor går att variera i det oändliga. Lilla I mumsade i sig med god aptit som vanligt, och mormor och morfar låg inte långt efter. Dessutom blev det över till en matlåda.

Vill du ha tips på god vardagsmat tycker jag du ska titta in hos Sara på bloggen Vardag.nu.  Hon tipsar också om veckomatsedlar. Det gör även Anki och Håkan på Mårtenssons kök - förutom allt möjligt annat smått och gott! Anna på Frostrosor bjuder mat både till vardags och fest, Lana på Ryskadockor frestar med LCHF-recept som gör att det vattnas i munnen, och hos Sandra på Sandrasmatkrypin får jag också inspiration. När man har kikat in hos Perfekta Prinsessan Pernilla har man alltid ett leende på läpparna, och detsamma gäller hos Ann-Sofi på Matsafari. Vardagsmat behöver alls inte vara tråkig!

200 g valfria glutenfria pastaskruvar eller snäckor - kokt enligt anvisning på förpackningen

50 g blandad mangold
1 stor röd ekologisk paprika, ca 220 g
1 stor vitlöksklyfta
50 g ärtor
1½ dl valfri grädde
½ dl smetana
2 tsk Knektgårdens kryddmix (läs mer här)
1 krm vitlökspeppar
250 g laxfilé
lite olivolja

Skölj, slunga och strimla mangolden, kärna ur och tärna paprikan, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp oljan lätt i en panna av traktörtyp, och fräs mangold, paprika och vitlök under omrörning någon minut.
Vispa ihop grädde, smetana och kryddor och häll över. Låt småkoka under lock ungefär 5 minuter.
Tärna laxen och lägg i den och ärtorna. Sjud försiktigt under lock tills laxen är färdig. Tar bara några minuter.
Smaka av och krydda eventuellt lite mer.
Häll av pastan - lite slarvigt - och vänd ned den i pannan. Pastavattnet hjälper till att reda av såsen.
Servera omgående i djupa tallrikar.







Du är bäst! Jag är bäst! Vi är alla bäst!

$
0
0


Den översta lilla serierutan hittade jag i vår lokaltidning UNT strax före jul, och den nedersta i förra veckan. Tänk vad klok Doris är. Jag kunde sannerligen inte ha sagt det bättre själv! Tänk om vi alla kunde inse vårt värde och sluta att hela tiden jämföra oss med alla andra! ALLA är vi unika och bäst på vårt alldeles egna vis! Vi behöver bara vara oss själva! Det duger långt! Och om vi inte känner oss sådär väldigt bra och duktiga så kan vi faktiskt träna oss att bli mer nöjda med oss själva. Gymma våra mentala muskler helt enkelt.

Det är inte bara Vänliga Veckan den här veckan. Idag är det dessutom kärlekens egen dag, Alla Hjärtans Dag. Läge för lovebombning med andra ord! Och tänk, jag tror att det är viktigt att börja den där lovebombningen med att ösa kärlek över sig själv. Om du först lovebombar dig själv, blir sams med dig själv, känner stolthet över dina förtjänster och försonas med dina brister, ja, då tror jag du får kärlek över som också räcker till andra.

En som aldrig någonsin tvivlar på sitt värde är Sverker. Han är fullt på det klara med att han är världens stiligaste, modigaste och klokaste västgötaspets. Sverker delar frikostigt med sig av reflektioner över livet, hundlivet i synnerhet, och får mig ofta att le. Däremot är han inte alltid så överseende mot sin husse. Hallå där, Sverker, inte får du kalla husse för lat, fet och oduglig! Det är ju Vänliga Veckan!

Har du tid och lust att läsa lite mer om kärlek kan du kika in här, på förra årets inlägg.

Ha nu en alldeles underbart kärleksfull dag allihop!


Glutenfritt knäcke av det beroendeframkallande slaget

$
0
0


Det finns hur många varianter på glutenfritt knäcke som helst, men det här måste ni bara göra. Det är SÅÅÅÅÅÅ gott! Definitivt beroendeframkallande. Jag knaprar i mig den ena biten efter den andra. Det är lite pickligt och kletigt när man ska kavla ut degen, men i övrigt är brödet hur lättgjort som helst. Dock behöver det sina modiga timmar i ugnen och även förberedas några timmar i förväg.

Inspiration till knäcket fick jag från EWALIES knäckemix, som innehåller ungefär samma ingredienser som mitt knäcke, men där tillagningen är lite annorlunda. Den här varianten med bovetekross och kikärtsmjöl är också supergod, liksom den här varianten med canihuafrön och chiafrön. Amys knäcke ser också lovande ut, liksom Trillans, även om jag inte hunnit testa dem än.

Sätt nu igång och baka bara! Det är värt besväret!

3 dl grova boveteflingor, ca 120 g
3 dl rårisflingor, ca 140 g
2 dl solrosfrön, ca 100 g
2 dl pumpafrön, ca 100 g
½ dl linfrökross, ca 20 g
1 msk fiberhusk
6 dl kallt vatten
2 msk kallpressad rapsolja

1 - 2 msk flingsalt
1 msk torkad oregano - eller hälften oregano och hälften timjan

Blanda flingor, frön, kross och husk i en skål och häll i vaten och olja.
Rör om ordentligt, täck över och låt stå och svälla i rumstemperatur några timmar.
Du kan också låta det stå i kylskåp över natt.
Dela degen i två delar och platta/kavla ut tunt på bakplåtspapper. Jag gned in min lilla pajkavel med lite rapsolja så gick det galant. Lägg på två ugnsplåtar. Hela ugnsplåten ska vara täckt. Sporra eller skär ut rutor så är det lättare sedan att bryta brödet.
Smula över flingsalt och krydda. Jag kryddade ena plåten med oregano och den andra med timjan.
Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn på 100 grader, gärna med ugnsluckan lite på glänt så fukten kan dunsta. Byt plats några gånger under tiden, och vänd gärna på brödet någon gång. För mig tog det tre timmar innan brödet kändes tillräckligt torrt.
Stäng av ugnen och låt det eventuellt stå på eftertork tills ugnen svalnat.
Förvara knäcket torrt och lufttätt.







Pulled moose - ugnstekt älg helt enkelt. Med potatis- och jordärtskocksgratäng.

$
0
0
Pulled pork är knappast någon nyhet längre. Det blev utnämnt till årets maträtt förra året. Men det är så svårt att tröttna på det! Fast man kan faktiskt göra pulled moose också, på liknande sätt. Vi tillhör inte jägarsläktet i familjen, men har en snäll granne som då och då presentar oss med en älgstek. Däremot har vi ofta älgar på besök. De smyger runt knutarna häromkring när man minst anar det. Häromsistens när vi kom hem efter en utflykt till "den stora staden" så stod fyra stycken och glodde på oss vid grinden. Tyvärr har jag inga bildbevis för innan vi hunnit fumla upp mobilerna hade de galopperat iväg mot skogen. De kanske rentav befarade att de skulle hamna i min gryta!

Hursomhelst så tillagade jag min älg på samma sätt som pulled pork - den fick stå och gotta sig länge och väl i ugnen med andra ord. Enda skillnaden var att jag brynte den först. Till älgen serverades en riktigt mumsig gratäng med potatis och jordärtskockor och även en god sås. Dessvärre kan jag inte ge något riktigt recept på såsen, för det blev en himla massa duttande och huttande och kluttande och skvättande med soja, olika fonder, grädde och lite chutney innan alla hade provsmakat och godkänt den. VÄLDIGT godkänd blev den i slutändan i alla fall! Vi var åtta runt bordet och alla blev vi mätta!

Vill ni pröva en pulled pork med annorlunda smak och hetta tycker jag ni ska titta in hos Anders på
Bara Riktig Mat som är en av mina senaste bloggfavoriter. Men hos honom heter det inte pulled pork utan cochinita pibil! Anders är en matnörd av det äkta slaget och förirrar sig ofta på ett underhållande sätt in på både matkemi, matfysik, matteknik, mathistoria och det ena med det andra. Anders säger sig vara rätt trött på pulled pork-recept, så han får väl titta åt ett annat håll. Men förresten, pulled moose har han inte uttalat sig om!

1,4 kg älgstek av fransyska
smör till stekning
2 msk viltkrydda + 2 tsk extra flingsalt

400 g palsternacka
300 g kålrot
400 g morot
4 vitlöksklyftor
ganska många persiljestjälkar
2 msk olivolja

Gratäng:
ca 1,1 kg skalad potatis av mjölig sort
250 g skalade jordärtskockor + citronvatten
2 vitlöksklyftor
4 dl mjölk - lantmjölk av den lite fetare sorten
3 dl grädde
2 dl matlagningsgrädde
1 dl Kunglig Salladskrydda
ca 75 g färskriven, långlagrad parmesan + lite till att strö över
salt, ganska många kvarnvarv

Sås:
silad nedkokt sky, grädde, viltfond, soja och chutney efter eget tycke och smak + valfri redning

Låt steken rumstemperera minst en halvtimme. Låt smöret bli ljusbrunt och bryn älgsteken fint runtom.
Smula ihop krydda och flingsalt och klappa in runtom hela steken.
Bottna en stor gryta eller form - som du kan ha lock på - med olivolja och vänd runt steken i oljan.
Skala rotfrukterna och skär i bitar, skala och dela vitlökarna. Lägg dem och persilja runtom hela steken.
In i ugnen på 125 grader och låt stå ungefär sex timmar. Jag tror faktiskt min stod nästan sju. Ta ut och låt stå och vila medan gratängen blir färdig.






Skala och tunnskiva potatisen. Skala och tunnskiva jordärtskockorna och lägg genast ned i citronvatten så de inte mörknar. Skala och tunnflisa vitlöken.
Koka upp mjölk, de båda gräddsorterna, Kunglig Salladskrydda och salt (jag brukar gnida in botten på katrullen/grytan med lite olja så fastnar det inte så lätt) och läg i de avtorkade potatis- och jordärtskocksskivorna samt vitlöken. Låt småkoka på ganska svag värme en knapp kvart. Rör ned parmesan.
Lägg över i en smord form och strö lite mer parmesan över. Låt gratängen bli klar i ugnen på 225 grader ytterligare ungefär 10 minuter eller tills rotsakerna är mjuka och ytan bubblig och gyllenbrun.









Skiva upp köttet och lägg upp grönsakerna. Servera gärna några andra grönsaker till också. Ta fram en god chutney ur kylskåpet. Bjud till bords, och förskräcks inte av den bleka bilden! Det var jättegott!





Vegopizza av det rustikare slaget - med grönkål, spenat och ugnsbakade tomater

$
0
0


Idag blir det pizza, och det av det lite rustikare slaget. Jag gjorde ju glutenfria tortillas ett par gånger nyligen, och jag tyckte de blev så bra att jag ville försöka mig på att använda samma deg till pizza. Det gick alldeles utmärkt. Botten blev lite grövre, och den går inte att jämföra med "vanlig" vetemjölspizza, men den blev riktigt god. Enda skillnaden jag gjorde mot de andra tortillabröden var att jag tog olivolja i stället för rapsolja och att jag använde ljust teffmjöl i stället för havremjöl.

En perfekt pizza att mumsa på en Köttfri måndag!

1 sats tortillabröd - men havremjölet utbytt mot ljust teffmjöl och rapsoljan utbytt mot olivolja

150 g färsk, repad grönkål
150 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 dl chilisås
1 boll mozarella, 125 g - eventuellt laktosfri
ugnsbakade körsbärstomater, ca 20 - 22 halvor - den här gången kryddade med hemgjort vitlökssalt och timjan
110 g lagrad riven ost - jag hade Prästost
ev valfri krydda - jag tog lite av en italiensk pizzakrydda
lite salt från kvarn
olivolja

Gör degen till pizzabotten och låt den jäsa och vila ordentligt inplastad 3 timmar.
Dela på mitten och kavla ut varje del till en tunn rundel. Lägg på två bakpapprade plåtar. Vik upp en kant runtom pizzan. Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn, knappt 200 grader, i 5 minuter, eller en plåt i taget i vanlig ugn på ca 220 grader.

Skölj och grovhacka grönkålen, skölj och slunga spenaten, skala och flisa vitlöken.
Låt grönkålen mjukna i sin egen vätska under lock, ungefär 10 minuter. Se till att den inte blir brynt. Skulle det kännas torrt så tillsätt lite olivolja. Ta upp och låt eventuell överflödig vätska rinna av.
Fräs vitlöken lätt i lite olivolja utan att den tar färg, och lägg i spenaten. Låt den bara precis säcka ihop.

Fördela chilisåsen på de båda pizzorna, och därefter mozarellan delad i mindre bitar. Lägg på grönkål, spenat och ugnsbakade tomater. Kvarna över en aning salt och eventuell valfri krydda.
Strö över osten. Grädda pizzorna, båda på en gång i 200 graders varmluftsugn. Har du en vanlig ugn tar du en plåt i taget på ca 220 graders värme. Det tog lite drygt 10 minuter att få pizzorna klara för mig.
Smaklig spis!!













Grovt glutenfritt formbröd - för att formtoppa inför sportlovet

$
0
0


Jaha, då var det dags för veckans brödbak igen. Maffigt är bara förnamnet! Nyttigt likaså. Brödet är fullkomligt proppfullt med bra fibrer, nyttiga vitaminer och mineraler, finfina fettsyror och naggande goda spårämnen. Kan knappast bli bättre. Dessutom är brödet jättegott. Några skivor till frukosten med ett proteinrikt pålägg, och du kommer snart att kunna sälla dig till OS-truppen! Nja, jag lovar förstås ingenting, men nog har du bättre förutsättningar att komma i toppform än om din morgonmacka består av en skiva vitt rostbröd med marmelad.

Tycker du att listan på ingredienser är lång? Det tycker jag med! Men du får se det i relation till nyttigheterna som du stoppar i dig. Man kan förvisso baka bröd på enbart vatten, jäst och mjöl, men då är det mest luft du får i dig. Om du vill kan du korta ned listan genom att utesluta något och i stället ta mer av något annat - bara mängderna i slutändan blir ungefär desamma.

Lycka nu till med brödbaket och sportlovsaktiviteterna! Själv ska jag ta mig en promenad. Så långt sträcker sig mina idrottsutövningar!

5 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
2 msk olja - rapsolja, kokosolja, pumpakärnolja eller avocadoolja
2 msk kokossocker eller mörk agavesirap
1 dl skalade hampafrön
1 dl pumpafrön
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl hampamjöl
2 dl torkade berberis - eller andra torkade bär
4 dl mörkt bovetemjöl
4 dl ljust bovetemjöl
3 msk glutenfritt surdegspulver
2 msk fiberhusk
2 msk bananpulver
1 tsk salt

Vispa ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt olja och socker/sirap.
Därefter tillsätter du allt i tur och ordning tills du kommer till mjölet.
Blanda mörkt och ljust bovetemjöl med surdegspulver, husk, bananpulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varv.
Arbeta degen väl en kvart och klicka sedan upp den i en mycket väl smord form på minst 1,8 liter, helst 2 liter. Jag använde den mindre formen och brödet blev VÄLDIGT högt. Släta till ytan på brödet med lite vatten eller olja på händerna, och tryck ned brödet ordentligt i formen så inga håligheter bildas.
Täck över och låt jäsa dragfritt och inte alltför varmt i 2 timmar.
Sätt in brödet i 225 graders ugnsvärme - längst ned - och sänk genast värmen till 175. Grädda brödet 1½ timme. Stäng av ugnen och fortsätt grädda brödet utan form och med ugnen avstängd yttterligare 10 minuter. Låt svalna väl inlindat i dubbla lager bakdukar. Skiva tunt och frys in, så är det lätt att ta fram vartefter.

Tips inför baket och bilder på olika mjölsorter hittar du här.







Powerpannkakor med mandelsesammjölk och havremjöl - gluten- och mjölkfria

$
0
0


Har du lust att testa ett lite annorlunda recept på pannkakor? Se hit i så fall. De här kom till när jag hade kvarbliven mandelsesammjölk i kylen. Kvaddfaktorn är låg - bara man tyar sig och inte vänder pannkakorna för tidigt - och smaken är lite annorlunda men i mitt tycke väldigt god. Ät dem med vispad ris- eller sojagrädde eller uppfluffad kokosgrädde samt sylt eller färska bär.

Det är ju sportlovstider - även om den snö vi fått de senaste dagarna inte räcker till alltför stora utsvävningar i snö- eller pulkabackar - och pannkakorna passar bra att stoppa ned i matsäcken. Vill du använda dem som wraps och fylla dem med något "salt" så hoppa över vaniljpulvret och ta en knivsudd salt i stället.

1½ dl mandelsesammjölk
1 dl havremjöl
2 tsk krossade linfrön
½ tsk vaniljpulver
2 stora, ekologiska ägg
kokosolja till stekning

Blanda havremjöl, linfrön och vaniljpulver i en skål och vispa ned mandelsesammjölken lite i taget till en slät smet. Vispa ned äggen så allt blandas. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i rumstemperatur, eller åtminstone en kvart så att linfröna hinner "gelea till sig".
Grädda pannkakorna i kokosolja, knappt en halv deciliter smet per pannkaka. Det blir 6 - 7 lite mindre pannkakor av den här satsen, men den kan ju lätt dubblas vid behov.

Ha en fin fredag och en mysig inledning på helgen allihop!

Vilka avtryck och livsspår lämnar du och jag efter oss ?

$
0
0


Det finns olika definitioner på död. Den definition jag tycker bäst om är den här: "Död är du först den dag då det inte längre finns kvar någon på jorden som minns dig". Det känns lite trösterikt. Om Lilla I blir 100 år så kommer jag att leva länge, länge än, många efter det att mitt hjärta slutat klappa och jag är fysiskt död. Jag hoppas SÅ att det ska vara ljusa och goda minnen som jag lämnar efter mig!

Tänk så kort ett liv är! Kortare än en blinkning i det hisnande perspektivet att jorden har funnits i många, många miljoner år. Och ändå. Så viktigt det är att vi lämnar goda livsspår och avtryck efter oss! Vissa människor kan vi ha känt länge, och ändå lämnar de bara flyktiga och ytliga spår hos oss. De sköljs bort av första bästa regnskur. Vi kanske inte ens minns deras namn. Andra människor har vi kanske bara träffat några få gånger eller till och med en enda gång, men vi glömmer dem aldrig! De lämnar djupa och outplånliga spår hos oss, evigt intryckta som i betong.

Vi människor gör hela tiden mentala avtryck hos varandra och lämnar spår efter oss, onda likaväl som goda. Jag har haft förmånen att träffa många fantastiska människor i mitt liv, både unga och gamla. Det är människor som lämnat goda avtryck hos mig och som jag aldrig glömmer trots att många av dem nu är döda sedan länge.

Det är inte de rika, berömda, framgångsrika och mest kända människorna som lämnat de djupaste avtrycken. Det är inte människor som gjort karriär, eller människor som fått Nobelpris eller vunnit Oscars. Alltför många av dem som skaffat sig rikedomar eller nått höga positioner har nog gjort det av tvivelaktiga motiv och med hjälp av grumliga medel. Vad är det för vits med att vara rik och kunna köpa vad du vill om du har lurat till dig dina tillgångar eller varit alltför oförsonlig i affärer? Vad är det för glädje med makt om din väg mot makttoppen kantats av medmänniskor som blivit överkörda och ligger och kravlar i diket? Hur känns det att vara "berömd" om det är svek, mutor eller förtal av andra som fört dig dit? Hur är det att vara erkänd och framgångsrik om det är hårda ord och brist på generositet som hjälpt dig att nå den positionen? Kan det vara någon tillfredsställelse på djupet att nå status och berömmelse och vinna fina utmärkelser om priset är brustna relationer och ensamhet? Om du stressar och jagar och nästan arbetar ihjäl dig för att nå de där höjderna, hur ska du hinna med att också kunna njuta av livet ? Ja, vad är det överhuvudtaget för glädje med alla de här yttre attributen om du i slutändan kommer att bli ihågkommen som en hänsynslös och egoistisk streber som aldrig hade tid, och som var beredd att trampa på sina jordiska medvandrare för att nå målet?

Nej, de människor som gjort djupast avtryck hos mig är inga storheter i yttre mening. Det är alldeles vanliga "små" människor som spridit omtanke, generositet, glädje och positiv energi. Det är människor som tagit sin livsuppgift på allvar och gjort det bästa av sina förutsättningar trots olika hinder. Det är människor som - trots vetskapen om att livet är utmätt bara i veckor eller kanske till och med i dagar - delat med sig av sig själva och förmedlat livsvisdom, glädje, hopp och förtröstan till oss som ska finnas kvar ännu en stund här på jorden. Det är människor som engagerat sig i andras liv och haft omsorg om sina medmänniskor - trots egna svårigheter. Det är människor som varit befriade från avund och som haft styrkan att glädjas över andras framgångar - trots egna misslyckanden och tillkortakommanden.

Livsvägen är ganska knagglig ibland, och det är sannerligen lätt att snubbla på alla stenar och ramla i alla de där groparna som vägen är full av. Vi behöver varandra. Vi behöver ta tag i varandra! Vi behöver ha omsorg om varandra och hjälpa varandra. Vi behöver hålla OM varandra! Det blir så mycket lättare att hålla sig på benen då!


Ugnsstekt kalkonfilé med räk- och mangoldsquinoa

$
0
0


Idag får du ett förslag på hur du kan förvandla rester av quinoa till en riktigt läcker måltid. Få ingredienser och inte ett dugg krångligt, men däremot jättegott. Vi festade på den här rätten en kväll för någon vecka sedan, maken och jag.

Att äta räkor eller inte är verkligen en knepig fråga i dessa tider när företrädare för olika synpunkter debatterar - stundom ganska hetsigt -  på TV och i press. Det är sannerligen inte lätt att veta vilket ben man ska stödja sig på. Det viktiga är väl att försöka välja RÄTT sorts räkor. Mina låg redan i frysen, helt ovetandes om vilket rabalder de givit upphov till, så jag använde faktiskt dem.

300 - 350 g kalkonfilé
vitlökspeppar + lite salt
olja/smör till stekning

Börja med kalkonfilén som tar en bra stund i ugnen eftersom jag bakar den på låg värme.
Ta ut ur kylen så den hinner rumstemperera en stund innan du steker den.
Gnid in filén runtom med vitlökspeppar + lite extra salt.
Bryn fint runtom i smör/olja, och lägg över i en liten ugnsfast form. Stick in en termometer i tjockaste delen och baka på 110 grader tills innertemperaturen visar 72 grader. På förpackningen stod det 65 grader, men då var köttsaften som sipprade ut illrosa. Vid 70 var den fortfarande lätt rosa, men vid 72 var den perfekt saftig och med klar köttsaft. Man ska vara försiktig med fågel och aldrig äta den rosa, det gäller både kyckling och kalkon!
Medan köttet vilar innan du skär upp det fixar du räkquinoan.

2 portioner kokt, kall quinoa
75 g blandad mangold
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
125 g skalade räkor - obs skalad vikt
jungfruolivolja till stekning

Skala och flisa vitlöken, skölj och grovstrimla mangolden, skala räkorna.
Hetta upp oljan och fräs curry en kort stund under omrörning så doft och smak frigörs. Lägg i mangold och vitlök och fräs runt en kort stund, bara så mangolden mjuknar och säckar ihop.
Tillsätt quinoan och fortsätt fräsa runt helt kort så den blir gyllengul och varm. Vänd ned räkorna .
Skiva kalkonfilén och servera tillsammans med räkquinoan. Dessutom åt vi ugnsbakade körsbärstomater till. Dem har jag helt snöat in på! Jag äter dem till allt! Så här års är färska tomater ingen fröjd, men tillagade på det här viset blir de smakrika och goda. Jag gör dem i stort sett på samma vis varje gång, men varierar med olika örtkryddor. Ofta lägger jag dem i en glasburk med lock, häller på olivolja så det täcker, och flisar i en vitlöksklyfta. Då håller de minst en vecka i kylen.






Glutenfri mättande köttfärspaj med pajskal av kikärtor

$
0
0


Paj igen go´vänner, och en riktigt god sådan! Pajskalet är en variation på gammalt tema - då jag hade blandade bönor i pajskalet. Jag har sedan dess gjort bön- och kikärtspaj flera gånger med lite olika mjöl och lite olika fyllningar. Har märkt att mjölmängden kan variera dels beroende på vilken sorts bönor man använder, dels beroende på vilken sorts mjöl man tar. Även storleken på äggvitan förstås. Så det gäller att pröva sig fram. Degen ska kännas mjuk och hanterlig och lätt kunna tryckas eller kavlas ut. Går den inte ihop tillsätter du en aning vatten.

Det här pajskalet passar förträffligt för dem som av olika skäl försöker dra ner på kolhydraterna. Kikärtorna är proteinrika och innehåller inte så mycket kolhydrater, knappt 19g/100 g, och mjölmängden i pajskalet är inte så stor, så totalt sett blir kolhydratmängden inte särskilt stor - även om pajen inte kan kvala in som en tvättäkta LCHF-paj. Du som är noga på den punkten får anpassa pajskalet efter dina behov och kanske byta ut chilisåsen i fyllningen mot lite mer tomatpuré.

Så här blev hursomhelst min senaste pajvariant, som föll väl ut och fick med beröm godkänt när vi hade lunchbesök förra helgen. Den enda som nobbade pajen var lilla I. Hon ville ha korvgryta! Och eftersom det fanns rester kvar från dagen innan så fick hon väl det då. Mormor är lättcharmad och inte särskilt svårövertalad!

1 tetra färdigkokta kikärtor
2 msk rapsolja
1 äggvita
1 dl rårismjöl
1 msk husk
1 krm salt
(1 - 2 msk vatten)

450 g köttfärs - gärna lite mer grovmalen nötfärs
1 paket bacon - kan bytas mot kalkonbacon om man undviker griskött
2 stora vitlöksklyftor
½ dl chilisås
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 tsk BBQ citronmix eller annan valfri kryddblandning (se här vad den innehåller)
några varv på saltkvarnen - gärna egentillverkat vitlökssalt
ghi eller olja till stekning

ca 10 halvor romanticatomater eller körsbärstomater - färska, lite lätt urkramade, eller ugnsbakade
ca 140 g lagrad ost i skivor
4 ägg
1½ dl grädde
1½ dl smetana
några kvarnvarv salt och vitpeppar

Spola av kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.
Mixa dem med olja och äggvita.
Blanda rårismjöl, husk och salt och tillsätt lite i taget. Mixa ihop till en "boll". Tillsätt lite vatten om degen verkar torr och har svårt att gå ihop. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur 10 minuter.
Kavla ut till en rund platta och fordra en smord pajform - gärna lite högre - med degen. Tryck till i kanterna.
Nagga botten och ställ in i kylskåp en halvtimme innan du förgräddar pajskalet 10 - 12 minuter i 200 graders ugnsvärme. När du tar ut pajskalet ur ugnen lägger du genast hälften av ostskivorna i botten. Det gör att fyllningen inte lika lätt "soggar till" pajskalet.

Hacka baconet eller mixa grovt. Skala och flisa vitlöken.
Fräs lök, bacon och köttfärs smuligt i matfettet. Tillsätt chilisås, tomatpuré, senap och krydda och ta några varv med saltkvarnen. Låt röran puttra ca en kvart så att det mesta av vätskan kokar in.
Lägg röran i pajskalet och fördela tomaterna och de resterande ostskivorna över.
Mixa ihop ägg, grädde och smetana, krydda med en aning salt, och häll försiktigt över pajen.
Sänk värmen något, till 180 - 190 grader, och grädda pajen klar, ca 40 minuter.
Servera med en fräsch sallad.







Hjortronpannacotta med touch av passionsfrukt

$
0
0


Idag är det första mars go´vänner! Den allra första riktiga vårmånaden. Oj vad jag har längtat efter vår denna mörka och solfattiga vinter som satt sig som klister i både kropp och själ! Men nu är våren på gång, och det tänkte jag fira genom att bjuda er på en helt ljuvlig efterrätt - en len och smakrik pannacotta med hjortron och passionsfrukt som maken och jag festade på förra helgen. Hur lättgjort som helst, men smakar underbart!

Om du inte tål mjölkprodukter eller av andra skäl inte vill använda vanlig grädde går det säkert lika bra med något alternativ av havre, soja eller ris, både när det gäller grädde och choklad. Om det är av etiska skäl du avstår mjölkprodukter byter du också gelatinbladet mot agar-agarpulver.

Den här satsen är bara för två personer, men kan förstås mångfaldigas efter behov.

2 dl grädde
½ dl god hjortronsylt - min kom från Syltkrukan
20 g vit choklad
1 tsk passionsfruktspulver (köpte jag på Supervaruhuset, bild här)
½ - 3/4 blad gelatin

2 färska passionsfrukter

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten, minst 5 minuter. Föredrar du en lite fastare pannacotta tar du den större mängden, men föredrar du en mjukare och krämigare pannacotta räcker ett halvt ark.
Passera hjortronsylten genom en finmaskig sil så att du inte får med kärnorna.
Hacka chokladen.
Koka upp grädden och lägg i chokladen. Vispa tills all choklad smält.
Rör ned den passerade hjortronsylten och bärpulvret.
Krama ur gelatinbladet och rör ned i den varma gräddblandningen. Rör/vispa tills det smält helt.
Häll upp i 2 portionsformar och låt svalna en stund i rumstemperatur innan du täcker över formarna och låter pannacottan stelna helt i kylskåpet. Låt gärna stå över natt.
Precis före servering gröper du ur passionsfrukterna och skedar över pannacottan.
Enjoy!!

Och du, knapra gärna i dig hjortronkärnorna som blir kvar. De innehållerfinfina fettsyror. Hjortronolja används bl a i hudvårdsprodukter för att göra huden len och fin. Det fina svenska företaget c/o Gerd använder exempelvis hjortronfröolja i en del av sina produkter för hår och hud. Den här tiden på året - med torr och kliig hud efter en lång vinter i torr inomhusluft - brukar jag önska att jag vore en orm. Tänk så praktiskt att bara kunna få krypa ur sitt gamla begagnade, torra, fnasiga och krackelerade skinn, och komma ut som en ny människa med mjuk och slät hud! Men nä, jag får nog förlita mig på hjortronkärnorna. Och på c/o Gerd!

Ha en fin lördag och en härlig fortsatt helg allihop!
Viewing all 818 articles
Browse latest View live