Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Indisk rispytt med halloumi

$
0
0


Men hallå! Det här blev ju supergott i all sin enkelhet! Varför har jag inte tänkt på det här tidigare?

Det var måndag, jag var ensam hemma och matinspirationen var inte bara på noll, den var på lika många minusgrader som termometern på fönstret visade! Dessvärre var humöret inte heller på plusstrecket, så jag insåg att jag nog måste fixa mig något att äta i alla fall, innan blodsockret signalerade katastrofläge..

En rask inventering uppenbarade att det fanns lite risrester och ett halvt paket halloumi i kylen, samt några ynka små ärter och några små kuber fryst bladspenat i frysen. Jag skred till verket, men varken mätte eller vägde eftersom jag inte kunde tänka mig att det skulle bli något att blogga om. Men det blev riktigt, riktigt fräscht, färggrant och gott, och mitt soliga humör återvände som ett trollslag. Såklart ni också måste få ta del av det hela, men mängderna får ni klura ut själva!

ghi
curry
Indisk kryddmix - bild i det här inlägget
1 vitlöksklyfta
kallt kokt ris
frysta ärtor
fryst bladspenat
halloumi

Hetta upp ghi tillsammans med curry och indisk kryddmix. Häll ned flisad vitlök och riset och fräs runt tills vartenda litet riskorn fått gyllengul färg.
Lägg i frysta ärter och fryst bladspenat och fräs under lock några minuter så det tinar och blir varmt.
Stek halloumin. Lägg upp alltsammans och njut av en jättegod Köttfri måndag!

Och i morgon är det faktiskt fettisdag. Eftersom det funnits semlor i butiker och på konditorier sedan annandag jul är det ju svårt att hålla ordning på dagarna, men i morgon är det faktiskt PÅ RIKTIGT dags att avnjuta semlorna. Jag har inte kunnat klura ut något bättre recept på glutenfria semlor än det jag knåpade ihop förra året, så ni får hålla till godo med det. Gör ett semmelhjärta eller baka ut bullar av degen, och fyll med det du tycker om och tål. 

Mackfrukost med IFD-pimpad äggröra

$
0
0


IFD tjatar jag om i tid och otid, och det tänker jag faktiskt fortsätta med! Bara så ni vet! Mycket av den mat vi äter idag -  industriframställd och hårt processad och med alltför mycket socker och olika tillsatser -  är starkt inflammationsskapade och kan ställa till det för vår hälsa på lite längre sikt. Jag tror knappast det kan vara en tillfällighet att olika sjukdomar som allergier, diabetes, och en massa olika välfärdssjukdomar ökar i hisnande omfattning.

Jag tror förstås inte att det helt går att undvika allt som är "skadligt", då blir det svårt att leva, men genom att vara mer matmedvetna kan vi i alla fall försöka balansera vår mat med så mycket som möjligt av bra råvaror och ingredienser som i stället är INFLAMMATIONSDÄMPANDE. Man får försöka göra så gott man kan helt enkelt!

Den här äggröran är ett exempel på hur man kan IFD-förstärka en äggröra. Jag åt den till frukost på det här brödet, och dessförinnan hade jag grundat med ett glas glas färskpressad juice av morötter, apelsiner, äpplen och ingefära. Maken är juicemästare i vårt kök och vi dricker juicen nästan varje morgon. Han gör den av lika delar ekologiska morötter och apelsiner, och halva mängden äpplen. En rejäl bit ingefära därtill. Morötter och ingefära är bland det mest inflammationsdämpande man kan stoppa i sig, så det blir en riktig hälsoshot.

Äggröra lagom till två mackor:

2 stora ekologiska ägg
1 liten vitlöksklyfta
1 msk grädde
1 tsk morotspulver (från Crearome)
2 krm gurkmeja
1 krm paprikapulver
1 krm ingefära
vitlökssalt - några kvarnvarv
1 msk olivolja med mild och neutral smak

Bottna en kastrull med olivolja och värm försiktigt.
Vispa ihop äggen med pressad vitlök, grädde och det övriga och värm äggröran under ständig omrörning tills den börjar bli krämig. Ta då genast från värmen.
Fördela äggröran på brödet och toppa med något grönt.

En ekologisk apelsin fick bli avslutning på frukosten tillsammans med en stor kopp kaffe. Utan den kan jag inte överleva min morgon!







Grovt glutenfritt formbröd - en orgie i nyttigheter

$
0
0


Det här glutenfria, grova formbrödet är nog det maffigaste bröd jag någonsin bakat! Ja, det är faktiskt en ren och skär orgie i nyttigheter, och jag har knökat i alla möjliga godsaker som är bra för hälsan och välbefinnandet. Det passar lika bra för halvkrassliga och orkeslösa pensionärer (läs Kjersti) som för växande barn och raska gymmande ungdomar som behöver fylla på med extra energi. Skillnaden är att pensionären kanske får nöja sig med en skiva medan de andra kan unna sig flera! En macka av det här brödet till frukost är en förträfflig start på dagen och gör hela mig glad och nöjd - inklusive min mage.

Jag sticker inte under stol med att listan på ingredienser är lång, men så får du också valuta för innehållet! Sätt igång och baka bara, för det är inte ett dugg svårt! Vill du veta mer om glutenfri bakning kan du kika in här.

5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
½ dl avocadoolja
3 msk mörk agavesirap eller dadelsirap
1 dl hela oskalade mandlar
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl malda chiafrön
½ dl hela linfrön
½ dl krossade linfrön
1 dl gojibär
2 dl boveteflingor
2 - 3 dl rårismjöl
1 dl hampamjöl
2 msk husk
2 msk nyponpulver
1 msk gojibärspulver
1½ tsk salt

Vispa ut jästen i riktigt kallt vatten. Tillsätt olja, sirap och resten av ingredienserna tills du kommer till rårismjölet. Blanda 2 dl av det med hampamjöl, husk, nyponpulver, gojibärspulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång. Arbeta degen riktigt väl 12 - 15 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det verkar behövas.
Lägg degen i en väl smord form på ca 1,8 liter.
Täck över och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
Sätt in brödet i 225 graders ugnsvärme och sänk genast till 170. Grädda brödet 1½ timme.
Ta brödet ur formen och grädda ytterligare en kvart utan form. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar en kvart till.
Låt svalna på galler, väl indlindat i bakdukar. Skiva tunt och frys in.







Mjölkchokladtryfflar med touch av kaffe

$
0
0



GRATTIS Sanna! Tänk att du äntligen vann! Om jag tittade på Mello? Klart jag gjorde! Jag tänker inte låtsas något annat. Det gjorde förresten merparten av svenska folket om man får tro på olika mätningar - trots att så många påstår motsatsen. Men jag tittade. Och jag röstade på dig Sanna! Tre gånger! Bara så du vet! Jag skulle gärna bjuda dig på en tryffel om jag kunde, men du är lite för långt bort. Jag tar väl en själv för att fira segern i alla fall!

Som jag tidigare har berättat för er var dotter Erika och jag på pralinkurs häromsistens. Då tillverkade vi bland annat läckra mjölkchkladtryfflar som gav mersmak, så när det nyligen skulle ställas till med lite kalas på makens jobb fick jag lust att göra just de tryfflarna. Jag har följt Ulrikas grundrecept ganska precis - förutom att jag gjorde dubbel sats och med den skillnaden att jag doppade tryfflarna i mörk choklad i stället för ljus choklad. Jag använde också annat strössel.

När det gäller strössel är det förresten på sin plats att utfärda en liten varning till glutenintoleranta och spannmålsallergiker. Jag letade i flera affärer, både vanliga livsmedelsbutiker, på Lagerhaus, på Cervera och i olika köksbutiker, men hittade inget märke på strössel som inte innehöll vetestärkelse. Eftersom det var andra som framförallt skulle njuta av tryfflarna köpte jag en burk i alla fall och pillade bort strösslet på min egen tryffel. Det fanns annat njutbart också som jag kunde äta, men det återkommer jag med en annan gång.

430 g mjölkchoklad av bra kvalitet
2 dl grädde
2 tsk honung
2 tsk frystorkat kaffepulver - alternativt Kahlua eller espressolikör

350 - 400 g mörk choklad - jag tog den större mängden enligt Ulrikas recep men det blev ganska mycket choklad över som jag förstärkte med lite mer choklad och sen blandade med torkad frukt och pistaschnötter till "extragodis". Bild på det ser du nederst.

valfritt strössel eller annan valfri garnering

Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig bunke. Du kan också som jag gjorde använda färdiga små "chokladpluppar" som man brukar kunna köpa i cellofanpåsar i konfektyrbutiker.
Koka upp grädden tillsammans med honung och kaffepulver/likör, och rör tills det smälter.
Häll den heta grädden över chokladen och rör tills all choklad smälter.
Låt svalna till rumstemperatur och ställ in bunken i kylskåp att stelna minst några timmar.
Forma kulor med så kalla händer som möjligt (spola händerna i kallt vatten och torka snabbt av dem), eller använd plasthandskar. Det blev 40 tryfflar av satsen.
Ställ in i kylen igen för att bli riktigt kalla.
Smält chokladen och doppa kulorna. Ta upp med hjälp av en gaffel och slå av överflödig choklad på kanten innan du försiktigt låter tryffeln rulla av gaffeln på ett smörpapper. Det blir "fötter" på tryfflarna, hur försiktig man än är, men dem kan man försiktigt skära bort när de kallnat - om man nu är av den precisa sorten. Jag brukar inte vara så precis - jag tycker oftast att det ofullkomliga har sin charm -  men eftersom jag nu skulle bjuda på tryfflarna på en fest hyfsade jag till dem. Ta på strössel innan chokladen stelnat.
Förvara sedan tryfflarna kallt i kylskåpet.







Vitaminboostade potatisbullar med hampafrön, morotspulver och gurkmeja

$
0
0


I förrgår bjöd jag er på tryfflar, som nog var mer nyttiga för själen än för kroppen. Jag tror - som jag sagt tidigare - på balans i livet, och att man faktiskt kan unna sig att hoppa över skaklarna emellanåt om resten av maten är nyttig och genomtänkt. Såvida man inte av hälsoskäl tvingas att vara väldigt strikt förstås, då är det andra förutsättningar som gäller. Så idag blir det extra nyttiga potatisbullar som serveras i det casterydska köket.

Ja ni, nog blir det vardagsmat här hemma för det allra mesta. Men det hindrar ju inte att man kan både piffa till smaken och öka på näringsvärdet på maten. Ta potatisbullar som exempel. Det går alldeles utmärkt att göra goda potatisbullar bara på potatis, ägg och lite salt och peppar. Men petar man i lite annat också så blir bullarna vips rena hälsokosten. Både morötter och gurkmeja är bland det mest inflammationsdämpande man kan äta.

De här gyllengula och supergoda potatisbullarna fick det bli när det fanns kokt potatis kvar efter söndagsmiddagen. Råröd lingonsylt eller tranbärssylt därtill. Sen kan man ju diskutera hur nyttigt det var med bacon till, men det kan du ju hoppa över! Sallad och ugnsbakade körsbärstomater är ett annat förslag. Eller rårivna morötter.

kokt kall potatis, ca 400 - 500 g
2 ägg
2 msk Kunglig salladskrydda (bild här)
1 msk skalade hampafrön
1 stor pressad vitlöksklyfta
½ msk morotspulver
1 tsk gurkmeja
rikligt med ghi, kokosolja eller olivolja till stekning

Riv eller pressa potatisen och blanda ihop med det övriga. Låt stå några minuter och "sätta sig".
Stek bullarna frasiga och gyllenbrungula i rikligt med matfett.


Vårlig smoothie med päron, passionsfrukt och lucuma

$
0
0


Nu är det läge för en god frukostsmoothie igen. Den här gången pytsade jag i mitt nyinköpta päronpulver och även lucumapulver (läs mer här), som ger lite extra sötma. Den lilla mängden grädde gör att smoothien blir extra krämig, och färgen är ljust kolafärgad eller kanske rentav crèmefärgad.

Det påminner mig om när jag för en del år sedan hade pepprat mig full med allergimedicin för att gå på en kattutställning. Jag älskar katter - och de flesta andra djur också för den delen, med viss reservation för fästingar - men blir svårt rinnögd, täppt, snorig och nysig vid närmare kontakt med de små älsklingarna. Hursomhelst föll jag i trance inför en liten ullig, gullig varelse och utbrast: "Åh vilket söt liten vit katt!" Kattägarinnan - som för övrigt såg ut som en klonad kopia av Lisbeth Sallander i "Män som hatar kvinnor" och som kom alla mina fördomar om kattägarinnor på skam - lyfte ett generöst piercat ögonbryn, snörpte på en blingblinggnistrande, pärlförsedd överläpp, och betraktade mig iskallt. "Vit? Det skulle jag nog knappast säga! Snarare crèèèèèème!" Det var ingen som helst tvekan om att jag gravt hade trampat i klaveret och jag tassade skamset därifrån!

Smoothien är alltså crèmefärgad och både nyttig och god! Den är en alldeles perfekt start på dagen, och eftersom Månadens Sötsaks tema den här månaden är just Morgon, så skickar jag såklart den här frukostsmoothien dit som mitt bidrag. En god och nyttig macka därtill, och inte bara morgonen, utan hela dagen är faktiskt räddad!

1 dl mild naturell yoghurt - vid behov av havre eller soja
1½ dl kallt vatten
1 msk grädde - kan uteslutas
en liten bit banan, ca 25 g
1 msk Betaglucanpulver - läs mer här
1 msk päronpulver
1 tsk passionsfruktspulver
1 tsk lucumapulver
1 tsk krossade linfrön

Kör alltsammans i mixer till en krämig smoothie.
Om du använder någon alternativ mjölkfri yoghurt hoppar du bara över grädden. Det blir bra ändå.






FODMAP - dieten för oroliga och bråkiga magar

$
0
0


Har du hört talas om FODMAP? Kanske, kanske inte. Det är sannerligen inte så lätt att hålla ordning på alla dessa olika slags dieter, kosthållningar och metoder som poppar upp var och varannan dag. Just den här dieten är ganska ny, och skillnaden mellan FODMAP -  beteckningen står för Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polysols - och många andra dieter är att den här dieten inte främst är avsedd som en viktminskningsdiet, utan att den har ett medicinskt syfte. Den har utarbetats främst för att ge lindring till alla de människor som lider av IBS - svullen, bråkig, gasig och knipig mage - och den har gett fantastiska resultat. Jag har själv personer i min bekantskapskrets som blivit hjälpta och som fått ett helt annat liv sedan de började med dieten.

FODMAP är från början utarbetad i Australien, av dietisten Sue Shepherd vid Monashuniversitetet, och den går helt enkelt ut på att eliminera de kolhydrater som har en tendens att jäsa i magen och därmed förorsaka de symptom jag tidigare nämnde. Massor med människor, framförallt i vätsvärlden lider av IBS och det verkar som om alltfler drabbas. Orsakerna är inte helt klarlagda - förmodligen är det flera samverkande faktorer -  men vetenskapliga studier visar att kostbehandling ger mycket god effekt.

Man delar in kolhydraterna i fyra olika grupper - fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer - och inom FODMAP delar man sedan in de olika livsmedlen utifrån deras kolhydratsammansättning, och undviker de grönsaker, frukter och andra livsmedel som kan ge symptom. Dieten är glutenfri och har också likheter med andra dieter, LCHF och paleo till exempel, men går samtidigt tvärs över gränserna. Inom FODMAP får du till exempel äta både potatis, ris, en del rotfrukter och banan som är bannlyst inom LCHF.

Personligen är jag innerligt tacksam över att jag inte har just de här bekymren utan bara måste avhålla mig från gluten. Jag älskar både vitlök, broccoli och alla andra kålsorter, liksom sparris, ärtor, bönor och linser, samt  frukt av alla de slag, både färsk och torkad, och allt det är sånt som man ska utesluta om man följer FODMAP-dieten. Klart det kan vara lite krångligt, särskilt när man är ovan och innan man fått in tänket, men som alltid så gäller det att fokusera på det man KAN äta och inte på det som man behöver undvika. Blir man kvitt sina symptom är det alldeles säkert värt det extra besvär som det alltid innebär att strikt behöva följa en diet. Om magen är i olag påverkas hela kroppen, det vet jag av egen erfarenhet. Jg fick ett nytt liv när jag övergick till glutenfritt för snart tio år sedan. Och det finns ju fortfarande massor med mat och livsmedel som man kan fortsätta att njuta av! Dock kan jag tänka mig att det blir ganska besvärligt om man är vegan och av etiska skäl väljer bort både kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Om även alternativa proteinkällor i form av bönor - inklusive sojabönor - och linser går bort kan det nog bli knepigt att få i sig tillräckligt med protein. I den här länken kan du läsa mer om FODMAP, liksom i den här, där du också får lite tips på vilka livsmedel du ska undvika och vilka du i stället ska satsa på.

Världen är inte rättvis, inte i något avseende. En del människor verkar tåla i princip allt, och är friska som nötkärnor oavsett vad de stoppar i sig. En del lider av allergier och intoleranser och kan knappast äta någonting utan att bli sjuka. En del är extra känsliga och har svårt att tåla viss mat - med magknip, uppkördhet och annat elände som följd - utan att för den skull vara allergiska. Det viktiga är väl att försöka känna efter och komma underfund med vad just JAG mår bra av och att pröva mig fram till något som fungerar för just MIG - utan att haka upp mig på olika trender.

Om du har riktigt stora besvär med din mage tycker jag du ska be att få en remiss till dietist. Jag har förstått att många dietister har fått utbildning i FODMAP och kan ge bra vägledning. Dietisten Sofia Antonsson som introducerat FODMAP i Sverige och som står bakom IBSfri, arbetar bl a med att utbilda andra dietister inom metoden. Om du har mindre besvär, men ändå känner av din mage tycker jag du kan testa själv och se om du märker någon skillnad. Det finns även en app som du kan ladda ned, IBSfri, där du kan få handfast hjälp på vägen mot en friskare och gladare mage. Sofia Antonsson har också skrivit en kokbok som är alldeles färsk, och där recepten är helt FODMAP-anpassade. Jag är alldeles övertygad om att det snart kommer efterföljare och att det snart kommer att ligga massor med  FODMAP-kokböcker på bokhandelsdiskarna. Och det är väl bra om det är seriöst och syftet är att underlätta för människor. Tyvärr tycker jag att en del kokboksförfattare mest verkar vädra i luften, känna efter vartåt vinden blåser, och snabbt som bara den haka på den nyaste trenden för att inte missa tåget!

Jag har inte läst Sofia Antonssons bok, så jag kan inte uttala mig om recepten i den. Däremot inser jag att många av mina recept är väldigt FODMAP-vänliga medan andra helt går bort. En del av mina recept går också lätt att modifiera genom att till exempel utesluta vitlök som jag pytsar i det mesta. Så jag kommer även fortsättningsvis dela med mig i bloggen av den mat jag lagar här hemma och som jag mår bra av - en mix av allt möjligt med andra ord - varvat med reflektioner, tips och information av olika slag. Jag hoppas att det ska kunna inspirera en del av er också. Sofias app kostar 22 kronor och verkar vara ett bra hjälpmedel.

Ta nu hand om er allihop och ha ett riktigt härligt veckoslut!

Vegogryta med afrikanska smaker - med sötpotatis, morötter, kokosmjölk och cashewpasta

$
0
0


Jag tror bestämt att våren fått Let´s dance-fnatt och dansar tango! Två steg fram och ett steg bakåt! Det såg ju riktigt lovande ut för några dagar sedan med vårvärme, solsken, snödroppar och tussilago, men nu har det svängt med besked. Isiga och nariga vindar, termometern på nollan, ett tjockt lager med snö på marken och snöflingor som dansar i luften. Med andra ord känns det som läge med en värmande gryta igen som väcker livsandarna till liv!

Den här grytan med afrikanska smaker är helt vegan, och smakar gott till ris eller quinoa. Den fick godkänt igår när dotter och måg tittade över på lunch. Den räcker till 5 - 6 personer. Minst.

Häromdagen berättade jag ju om FODMAP-dieten. Du kan faktiskt ganska enkelt anpassa grytan till en mer "magvänlig" gryta som ändå smakar gott. Uteslut vitlök och kikärtor. Använd jordnötssmör i stället för cashewpasta. Hoppa över buljongpulvret och smaksätt i stället med soja. I stället för färdig kryddblandning som innehåller lök och vitlök kryddar du själv med exempelvis koriander, paprikapulver, gurkmeja, kummin, chili och örter. Med appen IBSfri kan du själv lätt avgöra vilka livsmedel som är okej, vilka som är "rödlistade", och vilka du bara ska äta en begränsad mängd av. Hoppas grytan ska smaka, vilken version du än väljer.

Så här gjorde jag min gryta, som passar bra idag på Köttfri måndag:

2 msk ghi
1 msk rapsolja
1 msk afrikansk kryddblandning - eller annan liknande kryddblandning
700 g sötpotatis
400 g morot
400 g potatis
3 stora vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk - 17%
2 - 3 msk lantbuljongpulver
3 msk cashewpasta eller jordnötspasta/smör
1 msk färskpressad ingefärssaft
1 tetra kokta kikärtor, 380 g
salt från kvarn
färsk, hackad persilja

Tillbehör: rostade saltade cashewnötter, någon sötsyrlig chutney, ris eller quinoa

Skala och tärna sötpotatis, potatis och morot. Skala och flisa vitlöken.
Hetta upp ghi och olja och fräs kryddblandningen några minuter under omrörning så att smaken och doften blommar ut.
Häll i rotsaker och vitlök och fräs runt under omrörning ett par minuter så att det blir lätt rostat.
Mixa ihop kokosmjölk och cashew- eller jordnötspasta och häll i.
Tillsätt buljongpulver och låt grytan puttra under lock på svag värme tills det känns mjukt, 15 - 20 minuter. Späd med en aning vatten om du tycker det blir för tjockt. Mängden buljongpulver beror på om den nötpasta du använder är saltad eller helt osaltad. Min cashewpasta var helt osaltad, så jag tog 3 msk buljongpulver.
Riv färsk ingefära och krama ur saften, och tillsätt den.
Spola av kikärtorna i kallt vatten och vänd ned i grytan. Låt alltsammans bara få ett uppkok och smaka av om det behövs mer salt. Strö över färsk hackad persilja.












Glutenfria skållade havre- och linfröfrallor

$
0
0


Oftast brukar jag baka lite grövre, mörka , glutenfria formbröd och pytsa i alla möjliga frön, bär och andra nyttigheter, men nu fick jag plötsligt lust att göra frallor. Eller kanske tekakor. Hursomhelst blev bröden riktigt goda och saftiga. Jag gjorde dem ganska stora, men du kan förstås göra dem lite mindre och fler om du föredrar det. Liksom de formbröd jag annars brukar baka är de här frallorna perfekta till morgonmackan med något gott och matigt pålägg. De kan också användas som ett lite rustikare hamburgerbröd.

Jag har gjort bröden flera gånger, och de har blivit lika bra. Om du inte tål havre kan du byta till boveteflingor och ljust bovetemjöl och i övrigt följa receptet.

3 dl kokande vatten
1 dl havregryn - jag använde Urtekrams garanterat glutenfria
2 msk krossade linfrön
1 msk hela linfrön

50 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
2 msk flytande honung - välj annan sötning om du inte tål honung
2 msk kallpressad rapsolja eller mandelolja
3 dl rårismjöl (Urtekram)
2 - 3 dl havremjöl (Provena)
1 msk husk
1 tsk salt

Blanda ihop havregryn, linfrön och linfrökross i en skål - helst rostfri eller av glas.
Koka upp vattnet och häll över. Rör om, täck över med lock och låt stå över natten.

Smula sönder jästen och vispa ut den i det kalla vattnet. Tillsätt havregrynsröran och kör igång maskinen så alltsammans blandas.
Tillsätt honung och olja.
Blanda rårismjöl med den mindre mängden havremjöl samt husk och salt, och tillsätt lite i taget med maskinen igång. Tillsätt eventuellt lite mer havremjöl. Det blev lite knappt 3 dl sammanlagt för mig. Arbeta degen mycket väl i maskinen, ca 12 - 14 minuter. Den ska kännas fast och stadig.
Ta lite olja på händerna och rulla frallor av degen. Degen var lätthanterlig och det gick lätt att forma fina frallor. Jag gjorde 9 stycken, lite större.
Platta till frallorna/tekakorna och lägg på bakpapprad plåt. Nagga dem lätt. Täck över och låt jäsa 50 - 60 minuter.
Sätt in plåten i 250 graders ugnsvärme men sänk genast temperaturen till 200 grader. Grädda tills frallorna är fint bruna och känns luftiga och lätta. Tog ca 25 minuter för mig.
Låt frallorna svalna övertäckta på galler.














Jamen det är ju vår, hörrni!

$
0
0


Idag är det vår gott folk! Äntligen, äntligen! Då kan det faktiskt vara läge med ett litet bonusinlägg. Förvisso ser det inte särskilt vårlikt ut, med snön som ligger i tjocka drivor, med snöflingorna som dansar rumba i luften, med snökaos, inställda busssar och tåg, avåkningar och klass I-varningar. Vintern gjorde come back med besked, och igår åkte både de undanplockade långkalsingarna och broddarna fram igen, men det är i alla fall vår i almanackan. Idag är det ju faktiskt VÅRDAGJÄMNING, Hurra!

Den här vintern har känts segare än vanligt, och Det Stora Deppet har lurpassat runt hörnet och stuckit fram sitt fula tryne när jag inte varit på min vakt och hunnit schasa iväg det, men nu börjar även jag känna att det lättar - trots all den där snön. Ljuset börjar återerövra makten och mörkret får dra sig undan. Underbart! Idag är dagen lika lång som natten, och från och med nu blir det bara ljusare och ljusare. Mer och mer hoppfullt.

Förra året så här dags fick ni ta del av Nobelpoeten Tomas Tranströmers fina dikt Blåsipporna. I år får ni njuta av en liten vårdikt av Värmlandspoeten Gunvor Anér, ur samlingen "Värmlandsvers" och på värmlandsmål. Ja, nog är hela naturen full av under! Snart sticker nog tussilagon upp nosen igen!

Unnerverk

Di säjer jämt att unnras ti
ho ä för längesen förbi —
ett tal som inte ja förstår
å allre minst når dä är vår.
Varenda da ett unner hänner:
dä kommer svaler, kommer änner,
di samme som var här i fjol,
tänk att di minns ôss här i nol!
Där dä va driver häromdan
dä stecker opp en tullepan.
Å borte ve vår lagårdsknut
slôr förste tussilagon ut,
så gul å grann, i lort å ler
— säj sen att inga unner sker!

GLAD VÅR PÅ ER!

En riktigt god och lättgjord fuskbearnaise

$
0
0


Idag lockar jag med kakaokryddad helstekt entrecote, och till den gjorde jag en fuskvariant av bearnaise som jag bara inte kan undanhålla er. Den är lättgjord och jättegod, och ett riktigt bra alternativ till egengjord äkta bearnaise - som kan vara lite knepig att få bra om man inte har snitsen - och färdigköpt, som i sin tur nästan alltid innehåller en massa konstigheter.

Börja i god tid, för bean behöver minst några timmar på sig i kylskåpet.

1 msk torkad dragon
2 msk vit balsamico - jag tog Saltå Kvarns
½ tsk dijonsenap
2 stora äggulor
1 burk smetana
1 tsk torkad dragon
vitlökssalt
vitpeppar

Lägg dragon i blöt i balsamicon och låt stå och dra en halvtimme.
Sila av vätskan i en tät sil. Jag använde ett tesilspapper. Det blir ca en matsked vätska kvar.
Vispa ihop dragonbalsamicon för hand med senap, äggulor och några korn salt i en rostfri bunke.
Koka upp vatten i en liten kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och sätt bunken över kastrullen med det heta vattnet. Vispa kraftigt så att äggulorna tjocknar och blir lite pösiga. Ta bort från värmen och låt svalna medan du fortsätter vispa.
Vänd sedan försiktigt ned smetanan så allt blandas. Smaka av med ytterligare vitlökssalt och vitpeppar, blanda ned den torkade dragonen, och ställ såsen kallt i kylskåp att dra några timmar.








Helstekt kakaokryddad entrecote med rotpytt och världens bästa fuskbea

$
0
0


En enkelt fixad men ändå lite lyxig och väldigt god lördagsmiddag bjöds det på härhemma nyligen. Vad vi firade? Tja, kanske att snön helt hade försvunnit, att man kunde ta en promenad utan varken broddar eller långkalsonger, att snödropparna försiktigt börjat sticka upp huvudet, att jag faktiskt plockat den första tussilagon, och att det kändes som vår. Nu har ju vintern gjort come back och både tussilago och snödroppar är gömda under ett tjockt lager med snö, men snart ÄR det ändå vår. På riktigt! Det kan väl vara värt att fira!

Jag stekte en bit hel entrecote (från Lövsta Kött), kryddade den med kakao och kanel, och till det serverade jag en pytt på potatis, morötter och vitlök samt en fuskvariant på bearnaisesås. Jag är annars inte så mycket för att fuska, men är den så god och lättgjord som denna, ja då må det vara hänt. Riktigt bra! Supermumsigt alltihop förresten! Eftersom bean blev så bra gör jag ett separat inlägg på den, så den ska vara lätt att hitta. Här hittar du det receptet.

Och nää, maken och jag satte verkligen inte i oss hela entrecoten på egen hand. Det blev både kött och bea över, som blev till en lyxig pyttipanna dagen därpå.

Ha nu en riktigt härlig fredag och en fin helg allihop!

ca 700 g fin svensk entrecote i bit
smör/olja till stekning

1 msk olivolja
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk flingsalt
2 tsk rå kakao
1 tsk kanel

Pytt:
2 stora potatisar
2 stora morötter
2 stora vitlöksklyftor
olivolja
vitlökssalt

Bryn entrecoten - som fått rumstemperera minst en halvtimme - fint runtom.
Blanda ihop en "gegga" av olivolja, vitlökspeppar, salt, kakao och kanel och gnid in hela entrecoten runtom. Sätt in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen visar ca 64 - 65 grader. Då är den fortfarande rosa. Ta ut och låt vila 10 minuter innan du skivar upp den.

När entrecoten börjar komma upp i värme bryner du potatis, vitlök och morötter, kvarnar över salt och peppar och steker mjukt under lock. Tog lite drygt 15 minuter, men kan variera beroende på potatissort.

Servera entrecoten med pytten, bean och en sallad. Eftersom jag snöat in på ugnsbakade tomater blev det även såna på våra tallrikar.

Glutenfri päronkaka av det rustikare slaget

$
0
0


Idag tänkte jag fresta med en päronkaka av det lite mer nyttiga och rustika slaget. Riktigt, riktigt god dessutom! Visst kan man fika med gott samvete utan att sätta i sig en massa socker och vetemjöl! Kakan passar som efterrätt efter en soppa, eller som alldeles vanligt fikamums till en kopp kaffe eller te.

De ekologiska päronen som jag fick tag på var så fina att jag inte nändes skala dem ens, men det gör du precis som du vill med. Kakan är både glutenfri och mjölkfri. Den kan ätas precis som den är, men kan också förstärkas och få sällskap av en klick mjukvispad grädde, vanlig eller av alternativ sort. Päronen kan givetvis bytas mot äpplen om du föredrar det.

Om du inte har sesammjöl hemma kan du i stället ta kokosnötsmjöl, eller kanske enbart mandelmjöl.

1 dl mandelmjöl
½ dl sesammjöl
2 msk ljust rårörssocker eller kokosblomssocker
1 msk päronpulver
1 msk lucumapulver
½ tsk bakpulver
50 g kallpressad kokosolja
2 stora äggvitor
2 - 3 ekologiska päron
½ dl mandelspån

Smält kokosoljan i vattenbad och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa äggvitorna halvhårt i en annan skål, och rör ned "torrblandningen".
Rör också i kokosoljan och blanda om till en jämn smet.
Bred ut i en smord form, typ pajform.
Kärna ur och klyfta päronen (skala eventuellt) och fördela jämnt över kakan.
Strö över mandelspån, och grädda kakan på näst nedersta falsen i 175 grader ca 20 minuter.
Servera gärna kakan fortfarande lite ljummen.











800.000 besöksklick och dags för en liten tävling igen

$
0
0


Har man sett på maken!Igår slog besöksräknaren om till 800.000, och då har jag ju utlovat en liten tävling. Så idag får det bli ytterligare ett bonusinlägg, utöver de varannandagsinlägg jag numera vanligtvis delar med mig av.

Så fort det har gått, jag tycker det var precis nyss som jag hade förra tävlingen! Eftersom jag har fått klart för mig att jag inte får ha slumpvisa utlottningar längre, så blir det i stället en liten utmaning till er. Vintern gjorde ju en plötslig come-back i förra veckan, men gjorde en lika hastig sorti igen. Nu finns det inte en snöflinga i sikte, och vårvärmen börjar ta fart på allvar. Det betyder också att många plockar fram grillarna ur deras vintergömmor. Somliga av er har nog redan premiärgrillat, och det står inte på förrän grilloset ligger som en Lutzensmog över hela vårt avlånga land. Och ni som bor på varmare breddgrader har kanske aldrig ställt undan grillarna överhuvudtaget. Utmaningen till er blir alltså att dela med er av ett riktigt bra grilltips, eller kanske ett mysigt grillminne i kommentarsfältet till det här inlägget. Välj själva.

Priset blir ett riktigt fint set med förkläde och grilltvante i en kraftig och bra kvalitet och med läckert mönster av chilifrukter. Jag köpte det på köksbutiken Cordon Bleu, på Vasagatan i Stockholm. Ett litet "tröstpris" blir det också, ett vårligt set med handduk och grytlapp från Åhléns. Som vanligt bekostar jag både pris och porto, som ett tack för att ni så troget fortsätter att följa med i vad som händer i mitt kök.

Ni har en vecka på er. Nästa måndag, den sista mars, korar jag vinnarna och presenterar resultatet. Jag skulle mycket hellre vilja låta Fru Fortuna avgöra, men nu går ju inte det. Möjligen tar jag någon av döttrarna till hjälp för att välja vilka som ska få ta del av vinsterna. Så jag har någon att skylla på, haha!

Lycka till nu allihop! Jag ser fram emot att få ta del av era grilltips och grillminnen! Självklart får även ni läsare som bor utomlands delta.

Nu skiner solen från en alldeles molnfri himmel, och det känns faktiskt som om det är vår i luften. Ha en riktigt fin dag och en härlig vecka allihop!


Glutenfria havrepannkakor med Betaglukan

$
0
0


Jaja, jag VET att det är våffeldagen idag, men jag har faktiskt inte gjort något nytt våffelrecept sedan sist. Ni får nöja er med mina gamla glutenfria våffelrecept ( här eller här), eller leta i andra bloggar, som bjuder på både glutenfria och vanliga våffelrecept av alla de slag i dessa våffeltider. I stället får ni äta pannkakor hos mig.

Vi har den stora förmånen att ha hand om Lilla I på torsdagar, och det är ju perfekt, för då får jag tillfälle att grädda pannkakor. Det måste ju snudd på vara tjänstefel att INTE grädda pannkakor på en torsdag! Eller hur? Lilla I älskar pannkakor, och morfar brukar inte heller tacka nej. Jag försöker variera lite och använda olika mjölsorter, men självklart gör jag dem glutenfria. Jag vill förstås också ha en pannkaka!

Den här gången blev det havremjöl och även ett litet tillskot av Betaglucan (läs mer här). Pannkakorna var väldigt samarbetsvilliga och ingen enda trasades sönder utan höll ihop fint. Om du vill kan du smaksätta pannkakssmeten med vaniljpulver eller något bärpulver. Om du i stället vill fylla pannkakorna med något salt kan du ta en aning salt i smeten. Vill du göra dem supernyttiga kan du pytsa i lite nässelpulver eller något grönsakspulver. Gör du dem alldeles vanliga är det gott med sylt eller färska bär till, och kanske en gräddklick om du tål det. Och tänk, de här pannkakorna borde passa även er som äter enligt FODMAP, under förutsättning att ni väljer laktosfri mjölk. Havre är snällt mot uppstudsiga och egensinniga magar.

1 dl havremjöl (Provena)
1 msk Betaglukanpulver
2 dl mjölk - vanlig, laktosfri eller av någon alternativ sort
2 stora, ekologiska ägg
(salt, vaniljpulver eller annan smaksättning)
kallpressad kokosolja att steka i

Vispa ihop havremjöl och Betaglucanpulver samt eventuell smaksättning i en skål, och vispa i mjölken lite i taget tills allt blandats. Vispa ned äggen och se till att smeten är slät och klumpfri.
Låt den stå och svälla i rumstemperatur en halvtimme, och grädda sedan pannkakor eller plättar i kokosolja eller ghi.
Servera med valfria tillbehör.







Glutenfri "pizza" på bönbotten - med fyllning av hemgjord tomatsås, ugnsbakade körsbärstomater, champinjoner, skinka och mozarella

$
0
0


För ett tag sedan delade jag ju med mig av ett recept på vegopaj med ett pajskal gjort av bönor. Den föll alla i smaken, och jag kom på att jag ju faktiskt kunde använda precis samma botten till en pizza. Det blev jättebra!

Klart det inte är samma sak som den pizza jag åt, på min första charterresa till Italien 1970. På ett litet ställe, på en bakgata i Trastevere i Rom avnjöt jag tillsammans med mina väninnor min allra första pizza, och den var himmelsk! Vi orsakade viss uppståndelse i Rom, mina väninnor och jag, unga, blonda och långbenta som vi var på den tiden. Dessutom skrudade i shorts - eller korts som det kallades då. Men nu är både shorts, busvisslande unga kavaljerer och vanliga pizzor för evigt förpassade till minnesbanken, och bara man inte jämför och hakar sig fast vid hur det SKA smaka eller vara så är det helt okej. Faktiskt riktigt gott! Och jag har ju numera en alldeles egen, grånad kavaljer som jag firar 40-årsjubileum med i sommar. Men jag måste ju erkänna att han väldigt sällan busvisslar efter mig!

2 satser pajdeg/pizzadeg enligt det här receptet

1 sats ugnsbakade körsbärstomater enligt det här receptet men kryddade med oregano i stället för körvel

Tomatsås:
1 msk jungfruolivolja
2 stora vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater, 390 g - Delizie
½ msk torkad hackad lök - eller ½ färsk finhackad lök
2 msk osötad tomatpuré
½ msk mörkt muscovadosocker
½ msk lagrad balsamvinäger
vitlökssalt från kvarn, ganska många varv

Övrig fyllning:
300 - 350 g färska champinjoner, gärna lite större
2 bollar mozarella
150 g rökt skinka i tunna skivor
150 g färsk mangold
valfria örtkryddor - jag tog oregano

Ugnstomaterna måste förberedas i god tid eftersom de ska stå sina modiga timmar i ugnen.

Gör sedan tomatsåsen, som också behöver tid på sig.
Hetta upp olja och låt den flisade/hackade vitlöken bli lätt brynt. Använder du färsk lök låter du den också fräsa med och mjukna.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, torkad lök om du använder det, socker balsamvinäger och vitlökssalt, och låt såsen småkoka med locket lite på glänt 45 minuter, tills den blir lite tjockare.
Mixa med stavmixer och smaka av. Ställ åt sidan att svalna lite.

Gör degen helt enligt receptet och låt vila en halvtimme i kylen.
Kavla sedan ut till två bottnar på två bakplåtspapper, ungefär lika stora som ugnens plåtar. Degen är medgörlig och det går lätt att kavla den. Gör en liten kant runtom och nagga degen. Förgrädda båda plåtarna samtidigt 5 minuter i varmluft 180 grader, eller en i taget på lite drygt 200 grader.

Skiva champinjonerna och lägg i kall stekpanna, innan du sedan sätter på värmen. Fräs dem och låt dem bli lätt brynta. All vätska ska ha dunstat. Jag tycker champinjonerna får mer smak om man fräser dem först, men visst kan du ha dem råa om du föredrar det.

Skölj och grovhacka mangolden, och låt den mjukna och säcka ihop i sin egen vätska på svag värme. Låt rinna av väl om det är vätska kvar.

Fördela tomatsåsen på de förgräddade pizzabottnarna, och sedan champinjoner, skinka, mangold, ugnstomater och mozarella. Strö över oregano, timjan eller någon annan krydda som du gillar och grädda pizzorna klara i knappt 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig ugn. Tog ungefär 10 minuter.

Skär pizzan i bitar och servera med blandad, dressad sallad.

Uteslut skinkan och ta mer champinjoner och mangold så har du en härlig, proteinförstärkt vegopizza.

Förresten, det har inte precis svämmat över av grilltips från er! Ni glömmer väl inte tävlingen där ni kan vinna ett fint set med förkläde och grillvante.













Pannacottatårta på mandelmarängbotten - med hjortron, passionsfrukt och vit choklad

$
0
0


Den här tårtan är en vidareutveckling av den hjortronpannacotta jag bjöd på häromsistens. Den blev så uppskattad, att när jag sedan skulle ordna en liten fest för makens arbetskamrater i samband med att hans skulle sluta sitt jobb bestämde jag mig för att göra en pannacottatårta på liknande sätt. Inte alls dumt! Kan absolut rekommenderas! Snart är det ju påsk vetja. Varför inte bjuda på den här tårtan då? Med lite annan garnering kan tårtan bli hur påsksnofsig som helst!

Genom att blanda vanligt mandelmjöl med lite halvmixade oskalade mandlar blir botten lite "tuggigare" och knaprigare och matchar den söta och lena pannacottan/fromagen bättre.

Botten:
3 stora äggvitor från ekologiska ägg
1½ dl ljust rårörssocker
100 g hel oskalad mandel
50 g färdigt mandelmjöl

Pannacotta/Fromage:
4 dl grädde
1 dl hjortronsylt av bra kvalitet och med hög bärhalt
60 g vit choklad - jag använde Lindt
1 tsk passionsfruktspulver - kan uteslutas men ger en fräsch smak
2 gelatinblad

Topping:
2 dl hjortronsylt
1½ gelatinblad

Garnering: som du vill, men gärna färsk passionsfrukt, frysta tinade hjortron, chokladfigurer. Jag täckte tårtan runtom med Noblesseplattor av mörk choklad.

Mixa den hela mandeln lite halvgrovt.
Vispa äggvitorna till skum, och tillsätt sedan sockret lite i taget under fortsatt vispning till en fast massa och tills sockret löst sig.
Vänd ned den mixade mandeln och mandelmjölet och blanda väl.
Lägg i en bakpappersfodrad form med löstagbar kant. Smörj gärna bakpappret och kanterna på formen lite lätt. Släta till ytan.
Grädda längst ned i ugnen på 175 grader ca 18  minuter tills ytan är ljust brun och smeten stannat i mitten.
Låt botten svalna i sin form.

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.
Hacka chokladen. Passera hjortronsylten noga i en finmaskig sil. Knapra gärna i dig kärnorna som blir kvar! Hjortronkärnor innehåller massor med finfina fettsyror, som bl a används i hudvårdsåprodukter, så det är väl synd om de ska gå till spillo!
Koka upp grädden och lägg i chokladen. Rör tills det smälter. Häll i den passerade sylten och lägg i de urkramade gelatinbladen och bärpulvret. Vispa så allt smälter ihop. Låt svalna till rumstemperatur.

Häll pannacottasmeten över tårtbotten - fortfarande i sin form, täck över och låt stå kallt tills pannacottan stelnat.
Passera hjortronsylten till toppingen, koka upp, och rör ned blötlagt och urkramat gelatinblad så det smälter. Låt svalna och bred jämnt över tårtan. Ställ kallt över natt.
Lossa försiktigt när det blir dags att servera, lägg upp på fat och garnera efter tycke och smak.













Resultat av tävlingen

$
0
0


Jaha ni, det var ju inte SÅ svårt att utse vinnarna i min lilla jubileumstävling när allt kom omkring. Jag som trodde - och hade hoppats - att jag skulle få massor med användbara grilltips inför sommaren. Nu blev det inte riktigt så, det var bara tre personer som lämnade en kommentar. Det skulle vara intressant att veta om det var själva tävlingsuppgiften eller priserna som inte uppskattades. Nåja, det är som det är.

Åsa, ditt recept på grillade oliver lät riktigt spännande, så du får paketet med förkläde och grillvante. Och Eva, ditt grekiska tips om fetaost i en smakrik tomatsås tar jag till mig och ska absolut testa. Du får paketet med handduk och grytlapp. Monika, du beskrev så målande att jag riktigt kunde höra måsarnas hungriga skrik över klipporna. Jag bestämde mig därför raskt för att inrätta ett litet tröstpris. Du får ett paket med en påse härlig kryddmix som kan användas både till grillning och annat.

Hör av er med era adresser så dimper paketen ned med posten endera dagen. Hoppas ni ska få glädje av innehållet.

Nu tar jag sats mot millionen! Om varken ni eller jag tröttnar innan jag når dit så utlovas en ny tävling då. Jag får väl försöka klura på någon lämplig uppgift och lämpligt pris till dess. Ha det gott alla, och tack för att ni fortsätter kika in hos mig med jämna och ojämna mellanrum.

Vegetarisk vardagspaj med skal av linser och fyllning av brysselkål, tomater och mozarella

$
0
0


Nu har jag verkligen helt snöat in på pajer med olika bönor, kikärtor och linser i pajskalet! Börjar ni tröttna på mig? Jamen, de är ju så otroligt bra och goda, och dessutom nyttiga! Kan inte bli bättre. Jag varierar med olika bönor och linser och även mellan lite olika mjölsorter. Den här gången fick det bli en vegopaj med kokta linser och brunt hirsmjöl i pajskalet och en fyllning av brysselkål, romanticatomater och mozarella. Mums! Det finns inget bättre ord!

I morgon är det första april minsann, och nu går våren inte att stoppa! De första blåsipporna har försiktigt stuckit upp näsorna vid min husknut, och helgens vårvärme har gjort att det börjar spira och knoppas både här och där på träd och buskar. Underbart! Ha nu en härlig Köttfri måndag och en glad vår allihop!

1 förpackning kokta linser, 380 g
2 msk rapsolja
1 äggvita
1 dl brunt hirsmjöl
½ dl rårismjöl
1 msk husk

50 - 60 g smakrik, lagrad ost i tunna skivor att fodra pajskalet med, ex vis Prästost eller Grevé
ca 250 - 300 g ansad och lätt förvälld brysselkål
ca 12 - 14 halverade och lätt urkramade romanticatomater
1 boll mozarella - laktosfri vid behov
vitlökspeppar
några kvarnvarv vitlökssalt

2 ägg
1 extra äggula - över från ägget till pajskalet
2 dl grädde - laktosfri vid behov
ca 50 g riven ost - samma som den jag använde till botten

Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Mixa dem med olja och äggvita.
Blanda mjölsorterna med husk och tillsätt det till linsröran. Mixa till en "boll".
Låt degen vila övertäckt ca 10 minuter, innan du kavlar eller trycker ut den i en smord pajform. Nagga.
Ställ in i kylskåp att stadga sig en halvtimme och förgrädda sedan pajskalet i 210 graders ugnsvärme ca 12 minuter.
Fodra skalet med ostskivor genast det kommer ut ur ugnen.
Fördela lätt förvällda, halverade brysselkål, halverade och lätt urkramade tomater, samt mozarellan i bitar över hela pajen. Krydda med vitlökspeppar och några kvarnvarv vitlökssalt.
Mixa ihop ägg, äggula, grädde och ost och häll över pajen.
Sänk värmen till ca 190 grader och fortsätt grädda ca 35 - 40 minutertills äggsmeten stannat och pajen har en läckert ljusbrun färg.











Friiberghs Herrgård - ett underbart ställe vid Mälarens strand

$
0
0


I helgen som var levde maken och jag riktigt herrgårdsliv. Vi firade hans nyblivna status som pensionär genom att unna oss en week-end på fantastiska Friiberghs Herrgård, som har anor ända från 1300-talet. Dessbättre har herrgården genomgått en hel del renoveringar och uppsnofsningar sedan dess! Jag tror 1300-talsmänniskorna skulle känna sig ganska vilsna både när det gäller maten och de fina salongerna om de kom på besök! Jag kände mig desto mer hemma och njöt av varje sekund.

Jag har bara lovord att förmedla. Fantastisk mat, hjälpsam och jättetrevlig personal, fina rum, mysiga gemensamma lokaler, salonger med charm och personlighet, och omsorg i de små detaljerna - alltifrån tända ljus och färska blommor precis överallt, till fräscha toaletter med både handdescinfektion, handkräm, engångshanddukar av frotté och tamponger i små skålar för dem som behöver det. Jaadå, ljus och blommor på toaletterna också.

Herrgården används flitigt som konferens- och kurslokal, men kan också bokas av privatpersoner för olika slags evenemang, födelsedagar och bröllop till exempel. Det finns tennisbana och bastu, det finns möjlighet att få SPA-behandlingar, och man kan boka olika typer av week-endpaket som romantisk week-end eller golfpaket. Jag kan verkligen rekommendera Friiberghs om man vill äta god mat, bli ompysslad och ladda sina batterier.

Ett stort plus var att personalen hade totalkoll när det gällde glutenintolerans och olika slags allergier. Vid det överdådiga eftermiddagskaffet - som innehöll allt från räkfyllda små snittar, färsk frukt och fruktshots av olika slag till söta bakverk, mousse och pannacottor - fick både jag och flera andra egna brickor med en massa godsaker på. Både vid lunch och middag fick jag fullgoda alternativ till det jag inte kunde äta. Ett tips dock är att meddela om eventuella allergier eller intoleranser i förväg när man bokar, något jag för övrigt tycker att man alltid ska göra när man bor på hotell eller bokar i förväg på resturang. Då har personalen en chans att förbereda sig.

Att solen sken på oss från första till sista stund, och att det var så varmt att vi kunde sitta ute på verandan och njuta av eftermidagsfikat var kanske inte Friiberghs förtjänst, men bidrog till att det blev en extra mysig herrgårdsvistelse. Vi blev till och med lite röda på nästippen!

Här följer lite bilder. Ganska många förresten, för jag har haft svårt att välja. Tyvärr gör matbilderna inte alls rättvisa åt anrättningarna, i synnerhet inte lördagens middag som vi fick inta i skenet av små oljelampor och levande ljus eftersom Earth Hour inföll precis då. Ni får kika på menyerna i stället som jag hoppas får det att vattnas i munnen på er. Håll till godo!













































Viewing all 818 articles
Browse latest View live