Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Köttfärsgratäng med aubergine - kanske en glutenfri moussaka förresten

$
0
0


Äkta grekisk moussaka var favoriträtt förr i tiden när jag besökte någon grekisk ö. Tyvärr kan jag ju inte äta det längre eftersom den äkta varianten innehåller en vit mjölsås. Men det finns alternativ som är väl så goda go´vänner! Pröva den här varianten, som avnjöts tillsammans med sallad och egenhändigt marinerade oliver.

Oliverna gör jag på enklast möjliga sätt. Köp vanliga gröna oliver med kärnor på burk. Lägg över i en lite större burk och flisa ned ett par skalade vitlöksklyftor och några kvistar rosmarin. Slå på kallpressad jungfruolivolja så det täcker och låt stå och marinera några dagar. Oliverna står sig ett bra tag i kylskåp, men behöver tas fram i rumstemperatur en stund innan de ska ätas eftersom olivoljan gärna stelnar i kylskåpet.

Så här gör du själva "moussakan" som bör räcka till fyra.

2 ganska stora auberginer
rikligt med salt

450 g nötfärs - gärna grovmald av Kravkött
3 vitlöksklyftor
½ liten gul lök
½ dl tomatpuré - Mutti
½ dl vatten
lite vitlökssalt
1 tsk milt paprikapulver
2 tsk gulaschkrydda eller annan liknande kryddblandning
olivolja till stekning

2 bollar mozarella à 125 g - eventuellt laktosfri

3 stora ekologiska ägg
1 burk smetana, 200 g
50 g färskriven, långlagrad parmesan
1 tsk pestokrydda med ramslök - en av mina nyare favoriter
lite salt från kvarn

Börja med att vätska ur auberginerna. Skär dem i centimetertjocka skivor, lägg dem på en stor skärbräda, och strö över rikligt med salt.
Låt stå ca en halvtimme. Skölj av aubergineskivorna noga och klappa dem torra i en ren handduk.
Lägg på bakpapprad plåt och sätt in i ugnen på ca 220 graders ugnsvärme ca 10 - 12 minuter. Vänd gärna i halvtid. De ska mjukna men inte bli mosiga eller sladdriga.

Skala och finhacka lök och vitlök. Låt mjukna i olivolja men inte ta färg.
Tillsätt färsen och fräs den smulig under omrörning.
Tillsätt tomatpuré, vatten, salt och krydda och låt puttra ihop under lock ungefär en halvtimme. Smaka av och krydda eventuellt på mer. Om röran verkar för lös så låt den koka ihop ytterligare någon minut utan lock. Den ska vara ganska fast, annars blir moussakan för rinnig.

Skiva mozarellan. Läg hälften av auberginen i en smord ugnsfast form, därefter hälften av köttfärsröran och hälften av mozarellan. Sen ett lager till av alltsammans.
Vispa ihop ägg, smetana, ost och krydda och slå över.
Grädda gratängen/moussakan i ca 210 - 220 graders ugnsvärme tills den fått fin färg och äggsmeten stannat. Tar lite drygt en halvtimme. Låt den stå och stadga sig ungefär 10 minuter innan du serverar med valfria tillbehör.

Smaklig spis! Tyvärr vet jag inte vad det heter på grekiska. Det får bli buon appetito i stället eftersom gratängen innehåller italiensk mozarella och parmesan! Vill du förstärka det grekiska kan du byta till smulad fetaost i stället. Det blir också jättegott.
















Glutenfria bananmuffins med päron, morotspulver och sesammjöl

$
0
0


Hm! Dags igen! Ibland vet jag inte vad som händer med de stackars bananerna. Svisch så har de blivit för bruna för att smaka riktigt gott att äta rakt av. Men för att förvandlas till  bananmuffins krävs ingen ungdom med perfekt yttre, det går precis lika bra om inte bättre med gamla skrumpna och VÄLDIGT mogna bananer, så så fick det bli.

Den här gången förstärkte jag muffinsen med rivet päron och nyttigt morotspulver från Crearome. Datumet håller på att gå ut, så nu har jag morotspulver i nästan allt! Eftersom både bananer och morotspulver har sötma behövs det förhållandevis lite socker.

Kokossmör/kokosmousse är väldigt användbart till bakning. Det finns av flera märken. Just den här varianten köpte jag på Lifeland i Stockholm, men man kan också köpa på nätet, bl a hos Råvarubutiken. Tyvärr är det ganska dyrt. Till skillnad mot vanlig kallpressad kokosolja är smöret/moussen malt av helt kokosnötskött. Det är lite fastare i konsistensen än kokosolja. Du kan ersätta kokossmöret/moussen med en lite mindre mängd av vanlig kokosolja.

Vet ni, jag har faktiskt slutat använda pappmuffinsformar med mönster och i stället investerat i rejäla muffinsformar av metall som komplement till den muffinsplåt jag redan har. Visst ser det läckert ut att servera muffinsen i de färgglada och klatschiga formarna, men jag tycker det luktar så skumt om dem när de kommer in i värmen så jag avstår. Jag inbillar mig i alla fall att det inte kan vara helt hälsosamt.

12 stycken jättegoda och saftiga muffins blev det av den här satsen.

3 väl mogna kravbananer, ca 200 g
1 ekologiskt päron, ca 140 - 150 g
2 msk pressad citronsaft

3 stora ekologiska ägg - sammanlagd vikt drygt 200 g
1 - 1½ dl ljust rårörssocker
2 msk mörkt muscovadosocker
60 g kokosnötssmör/kokosmousse - eller 50 g kokosolja
½ tsk vaniljextrakt
1½ dl sesammjöl
1½ dl kokosnötsmjöl
(1 msk morotspulver)
(1 tsk malen kanel)
2 tsk husk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Mosa bananen tillsammans med citronsaften.
Skala och riv päronet fint och blanda ihop med bananmoset.
Vispa ägg och socker pösigt och gräddkolefärgat.
Rör ned banan/päronmos och vaniljextrakt.
Blanda mjölsorterna med morotspulver, kanel, husk, bakpulver och bikarbonat och sikta ned i äggpöset.
Blanda om väl och låt stå och svälla medan du smörjer muffinsformar eller ett muffinsbleck med plats för 12 muffins..
Klicka i smeten och grädda i 200 grader ca 15 minuter. Släta till ytan på muffinsen om du vill ha dem jämna. Personligen föredrar jag det lite mer "ruffa" - åtminstone när det gäller muffins.















Jättegoda laxbiffar - glutenfria förstås

$
0
0


De här laxbiffarna kan jag verkligen rekommendera. De blev jättejättejättegoda. Genom att vispa äggvitorna blir laxsmeten porösare och biffarna fluffigare i konsistensen än de annars brukar bli.

Den goda örtkryddeblandningen som jag använde i biffarna köpte jag i somras på semester i Halland, men du kan välja vilken kryddblandning du vill. Tänk bara på att vara lite återhållsam med salt om den färdiga kryddblandningen redan innehåller salt.

Till biffarna åt vi - nej inte rödbetor även om det ser ut så - svarta morötter, sallad och en enkelt hopkommen sås med smetana, majonnäs, lite senap och krydda.. Att det blev just svarta morötter var mest för kul. De smakar precis som vanliga morötter.

Beroende på vilka tillbehör du väljer passar de här biffarna också er som väljer att äta enligt LCHF. Smaklig spis!

500 g renskuren, benfri laxfilé
100 g färskost med vitlök och örter - ½ ask
2 stora ägg - delade i gulor och vitor
1 stor vitlöksklyfta
en gnutta dijonsenap - kanske ½ tsk
2 tsk örtkrydda - den du ser på bild
salt från kvarn
vitpeppar från kvarn
olivolja eller rapsolja till stekning

Dela äggen i gulor och vitor, och vispa vitorna fluffiga men inte så hårt som till maräng. Du behöver inte vända skålen uppochned över huvudet som de gjorde i Sveriges Mästerkock tidigare under säsongen! Förresten, stort grattis Amir! Du verkar inte bara vara en duktig kock utan även en mysig och ödmjuk person.
Skär laxen i kuber och kör några varv i matberedaren/mixern.
Tillsätt färskost, gulor, pressad vitlöksklyfta, örtkrydda, salt och peppar och mixa till en slät smet.
Vänd försiktigt ned smeten i äggvitevispet och blanda om så det blir jämnt fördelat.
Hetta upp olja i en panna, och klicka ut smeten. Stek biffarna gyllenbruna några minuter på varje sida. Vänd biffarna några gånger under tiden.








Variation på glutenfritt formbröd med massor av piggeliningredienser

$
0
0


Jag har i några bakomgångar nu hållit mig till det stenåldersinspirerade nötbrödet, men i förra veckan när det började se tomt ut i brödpåsen fick jag lust att göra ett bröd enligt mina gamla vanliga rutiner. Så här blev det, och som alltid innehåller brödet massor av nyttigheter och piggeliningredienser som förjagar eventuellt depp och vårtrötthet.

Brödet innehåller många ingredienser, men om du inte har allt hemma, eller om det är något du inte tål så är det bara att byta mot något annat. Huvudsaken är att summan av ingredienserna blir någotsånär desamma. Om du vill kan du smaksätta brödet med några juliga kryddor. Julen varar som bekant till påska, så än är det fritt fram en vecka till! Mums med en skiva skinka (det behöver ju inte vara julskinka!) och kanske lite hemlagad senap till.

5 dl ljummet vatten, ca 34 grader
50 g färsk jäst
½ dl mandelolja eller rapsolja
½ dl mörk dadelsirap eller yaconsirap
½ dl nyponpulver
3 msk havtornspulver
½ dl hela linfrön
½ dl krossade linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl pistaschkärnor
1 dl hel, oskalad mandel
2 dl hampamjöl
2 dl brunt hirsmjöl
2 dl mörkt bovetemjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt

Följ tillagningsanvisningarna på det här brödet, så ska det inte vara några problem. Jag gjorde precis likadant som i det receptet.

Dubbelmarinerad fläskytterfilé med örter - perfekt på påskbuffén och andra bufféer

$
0
0


Snart stundar alla möjliga festligheter, våren brukar vara full av dem. Om en vecka är det ju påskafton, och sedan kommer Valborg, Första maj, konfirmation, bröllop, barndop, student och alldeles "vanliga" födelsedagsbjudningar och vårliga träffar i en strid ström. Då är det här en perfekt rätt att ställa fram på buffébordet. Köttet kan förberedas i god tid, och genom att marinera det över natten, steka det långsamt i ugnen och sedan droppa på ytterligare en marinad blir det otroligt saftigt och mört. Jag har gjort den här rätten flera gånger och den har alltid blivit uppskattad.

Jag använde två olika slags olivolja, en med lite kraftigare smak till den första marinaden och en med mer mild smak till marinad nummer två. Så här gör du:

1½ kg fläskytterfilé - jag hade tur och hittade fin svensk Kravmärkt
smör/olivolja till stekning
ca 2 msk flingsalt

Marinad I:
1½ dl jungfruolivolja
skal och saft av en stor, saftig limefrukt, ½ dl
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
8 vitpepparkorn - lätt krossade
30 g färska örtkryddor, fint hackade - jag blandade persilja, timjan och körvel

Marinad II:
2 msk mild olivolja av jungfrukvalitet
1 msk vatten
½ msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
½ tsk vitlökspeppar
några kvarnvarv vitlökssalt

Vispa ihop marinaden. Putsa fläskytterfilén. Jag hade 2 filéer och delade dem på mitten. Lägg dem i ett trångt kärl eller i dubbla kraftiga plastpåsar. Häll på marinaden och knyt om. Lägg i kylskåpet att marinera över natten. Vänd gärna på påsen några gånger så att marinaden kommer åt överallt.
Ta upp filéerna ur marinaden och torka dem med hushållspapper. Låt rumstemperera en halvtimme innan du steker.
Bind upp filéerna med bomullssnöre till en jämn och fin form.
Hetta upp matfett och bryn filéerna fint runtom.
Gnid in dem runtom med smulat flingsalt och lägg i en ugnseldfast form.
Sätt in på 110 graders ugnsvärme och stek till en innertemperatur av 70 grader. Det tog ganska precis 2 timmar för mig. Låt filéerna svalna i den sky som bildats.
Skiva upp köttet och lägg upp på fat. Vispa ihop marinad nummer II och ringla över köttet. Ställ kallt några timmar. Garnera som du vill, gärna med färska örter.

Servera filén med valfria tillbehör. Jag bjöd på den bl a på makens 65-årsfest för ett par veckor sedan, tillsammans med lite annat smått och gott. På bordet fanns också ugnsbakad lax med marinerade räkor (recept kommer), potatissallad (höftvarianten, så den har jag inget recept på), en italiensk vegopaj (recept kommer), ugnsbakade tomater, marinerade oliver (kika in här), en grön sås och en innehållsrik blandad sallad. Fikon och dadel-marmelad till ostbrickan får ni också recept på så småningom, liksom tårtan till kaffet på maten.

Börjar du fundera på vad du i övrigt ska ställa fram på påskbordet hittar du ett gäng påskfavoriter i
det här inlägget.

Ha nu en härlig lördag och en underbar helg allihop!


Vegopasta med mustig paprika- och tomatsalsa

$
0
0


Den här veckans vego får bli en väldigt enkel och lättgjord men smakrik paprika- och tomatsalsa som smakar mums till alldeles nykokt pasta. Jag använde glutenfria "krumelurer" av brunt ris. För den som tål det och inte har andra invändningar mot mjölkprodukter rekommenderar jag en rejäl driva parmesan till. Ostens sälta passar bra till den lite söta salsan.

Eftersom jag ville få fram den rena paprika- och tomatsmaken var jag återhållsam med kryddor den här gången och använde bara mitt hemgjorda vitlökssalt. Men visst kan du använda något örtsalt om du vill det.

Ha nu en härlig Köttfri måndag allihop!

300 g paprika - jag hade en röd och en orange
3 vitlöksklyftor
1 liten shalottenlök
1 burk plommontomater av god kvalitet
1 msk tomatpuré - jag älskar Muttis
½ - 1 msk röd balsamico
1 tsk kokosblomssocker
rejält med vitlökssalt från kvarn
olivolja till stekning

Kärna ur och finhacka paprikan.
Skala och finhacka löken, skala och tunnflisa vitlöken.
Fräs alltsammans i olivolja under omrörning några minuter.
Tillsätt burktomaterna, tomatpuré, den mindre mängden balsamico, kokossocker och vitlökssalt, och låt röran koka ihop på medelvärme utan lock ungefär en kvart. Det får naturligtvis inte koka torrt, men det mesta av vätskan ska koka in så röran känns krämig och fyllig.
Smaka av om det behövs mer balsamico, socker eller salt, och servera bums till ångande nykokt pasta.

Förresten, idag är ju första dagen i påskveckan. Du har väl inte missat att jag samlat mina allra bästa påskfavoriter i det här inlägget. Ha en skön påskvecka!








Kycklingpaket till en fattig familj - bästa påskpresenten

$
0
0


Har du tänkt köpa påskägg eller påskpresenter till någon du tycker om, men vet inte riktigt vad du ska hitta på? I så fall har jag ett litet tips.

Genom Läkarmissionen kan du för 100 kronor köpa ett kycklingpaket som hjälper en familj i El Salvador till egen försörjning. Tänk att 100 kronor kan räcka så långt! Det räcker både till 25 kycklingar, foder och verktyg, och även till grundläggande utbildning i djurhållning. 100 kronor kan helt förändra livet för en utsatt familj, som härigenom får möjlighet att starta en liten verksamhet som gör att den kan resa sig ur fattigdomen. Nog är väl det en bra mycket bättre present än en massa godis?

I den här länken kan du läsa mer om hur du går tillväga, och här följer en berättelse om en familj som fått sitt liv förändrat, just genom ett kycklingpaket.

"Familjen Rivera Flores är en familj som fått kycklingpaket. De bor i San Antonio cirka 45 minuter från huvudstaden San Salvador. De hyr ett hus av mamma Carolinas syster och där bor också pappa Elmer och barnen Jenifer 10 år och Cristian 8 år. Pappa Elmer har bara gått tre år i skolan, sedan behövde han arbeta på familjens åker och någon mer utbildning blev det inte. Barnen går dock i skola.

– Jag tycker naturkunskap är roligt i skolan men roligast är att spela fotboll, säger Cristian.

Elmer och Carolina kunde inget om kycklingar men fick undervisning av en agronom som hjälpte dem igång. Undervisning ingår i alla kycklingpaket, både om skötseln men också kunskap om företagande. Familjen Rivera Flores säljer kycklingarna på marknaden och till grannar. Genom försäljningen av den första omgången kycklingar kunde de köpa nya och utveckla sin farm som nu är till stor ekonomisk hjälp.
– Vi är så tacksamma att vi fick ett kycklingpaket. Det har verkligen gjort vår ekonomi bättre. Den stora drömmen är att kunna köpa ett hus, säger Elmer.

Carolina syr skoluniformer och får betalt per plagg. Staten har ett program där de levererar tyget, Carolina får stå för tråd, blixtlås, knappar, med mera.
Oron för att barnen ska rekryteras in i de kriminella gäng som kallas maras delar Elmer och Carolina med nästan alla föräldrar. Maras letar hela tiden nya, unga medlemmar. De söker i skolor, bland grannar och framförallt efter utsatta och fattiga barn – de är lätta offer, på grund av sin utsatthet. Maras är hänsynslösa, mot sina rivaler och mot egna medlemmar som inte följer interna regler. Är man en gång inne i ett gäng, är det näst intill omöjligt att ta sig ur det.

En möjlighet att skydda barnen mot de kriminella gängen är att ge dem ett tryggt sammanhang. Att de lever i en bra familj och går i skolan dagligen innebär att de lär sig saker istället för att driva runt på dagarna. Det är viktigt att det finns ett hopp om att det går att försörja sig på ett lagligt sätt. Att familjerna och deras barn inte är dömda till fattigdom. Där spelar kycklingpaketen en viktig roll, de ger hopp om framtiden för dessa fattiga familjer".

I det här inlägget som jag skrev inför julen hittar du länkar till andra organisationer som också gör skillnad för fattiga människor. Det går precis lika bra att ge en påskklapp som att ge en julklapp!

Ha nu en fin "semmeltisdag", den allra sista på ett bra tag!


Påskfrukost med krämig, gyllengul exotisk smoothie - med mango, bärpulver och risprotein

$
0
0


Den här påskgula smoothien blev så krämig, tjock, söt och god att jag tänkte att man borde göra glass av den. Rena rama godiset! Jag kunde äta smoothien med sked, vilket jag också gjorde. Nu gjorde jag inte glass, men varför inte? En frukostsmoothieglass! En nyttigare efterrättsglass tror jag inte heller går att finna. I stället för risprotein kan du ta något annat proteinpulver av hampa eller havre till exempel. I det här inlägget kan du läsa mer om olika bärpulver och proteinpulver och även se bilder.

Det här räcker till en stor portion eller två lite mindre.

1 dl valfri mjölk
1 dl vatten
2 msk valfri grädde
150 g färsk mogen mango - en medelstor, skalad och urkärnad mango
1 msk risproteinpulver
2 tsk bananpulver
2 tsk passionsfruktspulver
2 tsk baobab pulver
2 tsk lucumapulver

Topping: rostade kokoschips, pumpafrön, soltorkade russin - eller annat du tycker om till exempel hackade nötter, solrosfrön, linfrön, färska bär

Mixa alltsammans till en tjock och krämig smoothie, lägg upp i en frukostskål och lägg på valfri topping.










Blåbärstryfflar med ljus och vit choklad - ett alternativ till Karamellkungen

$
0
0





Vi äter enorma mängder godis i påsk. 6000 ton närmare bestämt! Det låter ju helt sanslöst. Hur mycket socker vi får i oss per person vågar jag inte ens tänka! Lösgodisförsäljningen slår rekord, och påskäggen fylls med färgglatt godis i alla regnbågens färger. Dessvärre innehåller mycket av lösgodiset en massa konstigheter, som färgämnen, artificiella aromer och alla möjliga andra tillsatser. För att inte tala om allt socker förstås! För allergiker kan lösgodiset vara direkt livsfarligt, i synnerhet när produkterna är felmärkta! Läs gärna det här inlägget i Astma- och allergiförbundets nättidning Matnyttig.

Jag vill absolut inte hindra någon från att njuta av godis i påsk. Självklart ska man unna sig det om man vill, men det finns ju alternativ till lösgodiset. De här goda tryfflarna innehåller förvisso också socker, men är definitivt ett bättre val. Njut dem med måtta - även om de är försvinnande goda!

Blåbärssirapen från Urtekram hittade jag i min vanliga ICA-butik, och tänk, jag har äntligen hittat strössel utan mjöl och gluten! Det köpte jag på Tantens Gröna Skafferi. Strösslet är gjort på fullkornsrismjöl, majsmjöl och råsocker, och färgerna är naturliga och kommer från bl a morot, svarta vinbär, äpple och alger.

150 g ljus choklad av bra kvalitet
150 g vit choklad av bra kvalitet
1 1/4 dl grädde
2 msk blåbärssirap - eller annan smaksättning

200 g mörk choklad av bra kvalitet
strössel

Hacka eller bryt chokladen i småbitar och lägg i en värmetålig skål tillsammans med blåbärssirap.
Koka upp grädden och häll över. Rör flitigt tills chokladen smälter. Skulle det vara lite "krisp" kvar så gör det inget alls.
Ställ in i kylen några timmar eller över natt.
Rulla kulor av smeten ( går lättast med plasthandskar) och ställ in i kylen igen.
Smält den mörka chokladen i vattenbad och doppa kulorna försiktigt. Låt rinna av och strö på strössel.
I det här tryffelreceptet ser du beskrivning.











Parmesanbakad lax i ugn med dillmarinerade räkor

$
0
0


Idag är det Långfredag, och då ska det enligt gammal tradition bjudas på fisk. Jag tänkte locka med ett bra recept på ännu en bufférätt - en italienskinspirerad laxfilé som bakas i ugnen med parmesan och som sedan dekoreras med smakrika, dillmarinerade räkor. Ja, jag vet, det blir ett dilemma igen det här med räkor. Tänk på att köpa såna som är "godkända". Annars får du hitta på något annat. Jag tänker mig att det funkar utmärkt även med kräftstjärtar exempelvis. Laxen kan serveras både varm och kall med en grön sås till. Jag gjorde min sås lite på en höft den här gången, men någon av de här såserna passar också.

1, 4 kg urbenad laxfilé
½ dl fin och mild olivolja
rivet skal och saft av en stor och saftig limefrukt - ca 1/4 dl saft
2 tsk örtsalt med ramslök - Renée Voltaire
ca 35 - 40 g färskriven och långlagrad parmesan - pecorino går också bra

250 - 300 g skalade räkor
3 msk mild olivolja av jungfrukvalitet
skalriv och saft av den andra halvan limefrukt
1 tsk italiensk salladskrydda
1 knippe dill

Börja gärna med räkorna, som gärna kan få marinera i kylen några timmar eller över natt.
Vispa ihop olja, lime, krydda och lite finhackad dill (spara resten till garnering) och lägg ned räkorna. Vänd runt så det kommer åt överallt och ställ kallt och övertäckt i kylen.

Lägg laxen på ett oljat folieark. Skinnet ska vara kvar, men se till att alla ben är borttagna och torka av filéen ordentligt.
Vispa ihop olja, skalriv och saft av lime, örtsalt och riven parmesan och fördela över laxfiléerna.
Sätt in i ugnen på 120 graders ugnsvärme och baka till en innertemperatur av 52 grader. Ös gärna några gånger under tiden. Ta ut laxen och låt den svalna.
Lägg upp på fat och lägg på räkorna. Servera med grön sås.

Jag önskar er alla en riktigt välsignad Långfredag!

Glutenfri mandelpaj med soligt gula physalis

$
0
0


En paj att bli glad av! Soligt gul, lite syrlig, och med god mandelsmak. Med den önskar jag er alla en riktigt Glad Påsk! Hoppas ni alla får en riktigt fin och välsignad helg med vila, avkoppling god mat och många påskpussar.

Nu förväntar jag mig förstås inte att ni ska hinna baka pajen till det här påskfikat, men den är faktiskt god även andra dagar på året, så lägg den gärna på minnet.

Så här gör du pajen som räcker till många påskfirare:

1½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl - mitt kommer från Råvarubutiken
2 msk ljust rårörssocker
1 tsk husk
65 g smör - LF vid behov
1 äggvita

2 dl mandelmjöl
½ dl ljust rårössocker
½ tsk vaniljpulver
2 ägg + 1 äggula
½ dl grädde - LF vid behov
2 krm bakpulver
2 askar skalad physalis à 140 g

Mixa ihop pajdegen och låt den vila en stund innan du trycker ut den i en smord pajform. Jag tryckte inte upp på kanterna utan bara botten. Har du en lite mindre form kan du göra som en vanlig paj i stället. Nagga botten och sätt in i kylskåp minst en kvart.
Förgrädda botten i 175 grader ca 6 minuter.
Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen och häll över pajbotten.
Tvätta physalisen noggrant och tryck sedan ut dem jämnt i fyllningen.
Fortsätt grädda ca 25 minuter i samma värme, 175 grader.
Servera gärna med en klick lättvispad grädde.

Ha nu en alldeles underbar påskhelg allihop!













En fortsatt Glad Påsk och Glad Vår önskar jag er alla

$
0
0


En fortsatt härlg påskhelg och glad vår vill jag önska er alla med en liten vårdikt som jag hittade på nätet. Författarinnan annaregina är för mig okänd, men jag tycker om hennes lilla dikt. Nog är våren - och påsken - en förunderlig tid av pånyttfödelse!

VÅREN KOMMER ÅTER 

Åter blommar tussilagon 
sjunger bofinken 
bygger staren sitt bo 
knoppas hägg o syren 
går jag barfota i allén 
Åter blir vinter en vår. 

Åter lyser gräset grönt 
porlar en fjällbäck 
slår vågen mot strand 
surrar en humla 
går vi hand i hand 
Åter föds kärlek i videsnår. 

Åter flyger tranorna mot norr 
spelar en orrtupp 
hoppar en flicka hage 
simmar små andungar 
cyklar vi tillsammans 
Sjunger vi åter vårens lov. 

Åter o åter blir vinter till vår 
Viskar en vårvind 
Ropar göken sitt koko 
Vaknar en gullviva 
flyger en nässelfjäril 
- åter har förvandlingen skett. 


Supergott och supernyttigt, glutenfritt surdegsformbröd med mandel, pistaschnötter och körsbär

$
0
0


Vardag igen, hörrni, efter en alldeles fantastisk påskhelg med underbart vårväder. Jag hoppas att alla haft en lika fin påsk som jag har haft, att ni ätit en massa god mat, och att ni nu är utvilade och kanske lite solbrända på nästippen.

Vi var 10 personer runt påskaftonsbordet här hemma som njöt av gravad lax, laxpaj, Skagenröra, köttbullar, ägghalvor och allt annat som hör påsken till. Som avslutning blev det en fantastisk tårta som jag lovar att ni ska få receptet på till Valborg. Påskharen dök upp med påskägg också minsann, och Lilla I var i sitt esse. På påskdagen gick vi hela gänget i påskmässa här i Rasbo kyrka, och Lilla I gick med i processionen och bar högtidligt och med stort allvar en påsklilja. Att hon sen började illtjuta när hon inte fick tillbaka sin kollektpeng som hon lagt i håven var ju en annan femma, haha! Det är inte alltid så lätt att förstå sig på de vuxnas konstigheter, i synnerhet när man inte ens fyllt två och ett halvt år!

Annandagen bjöd på sol och fantastiska 18 grader, och vi kunde sitta ute och äta lunch och fika. Jag behövde också fylla på i brödburken och bakade det här brödet, som jag faktiskt tror hör till de bättre jag gjort. SÅ gott! Och SÅ nyttigt, med massor av vitaminer, mineraler, bra fettsyror och inflammationsdämpande ingredienser som mandel, mandelolja och körsbär - något som jag ju brukar tjata om i tid och otid. Förresten vill jag passa på och slå ett slag för det senaste numret av tidningen HÄLSA. Där finns bl a just en artikel om inflammationsdämpande kost och en hel massa annat trevligt, matnyttigt och läsvärt. Sätt nu igång och baka bara, och ha en fin vårlig vecka allihop!

50 g färsk jäst
5 dl iskallt vatten
1/4 dl flytande honung, yaconsirap eller dadelsirap
1/4 dl mandelolja eller hampafröolja
1 dl hel oskalad mandel
1 dl naturella pistaschnötter
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl soltorkade sura körsbär
1 dl krossade linfrön
1/4 dl nyponmjöl
1½ dl hampamjöl
1 dl malt chiamjöl
3 dl rårismjöl
1 dl quinoamjöl
3 msk glutenfritt surdegspulver
1 msk husk
1 tsk salt

Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt honung, olja, mandel, nötter, pumpafrön, hampafrön, körsbär, linfrön, nyponmjöl, hampamjöl och chiamjöl. Kör igång maskinen så allt blandas.
Blanda ihop rårismjöl, quinoamjöl, surdegspulver, husk och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång. Arbeta degen mycket väl i maskin ca 12 minuter.
Häll upp degen i en smord form på 1, 5 - 1,8 liter, och jämna till och platta ned degen med lite olja på fingrarna.
Täck över och låt jäsa dragfritt 1½ timme.
Sätt in brödet på nedersta falsen i 225 grader och grädda en kvart. Sänk värmen till 170 och grädda ytterligare 1½ timme. Ta ur brödet ur formen, stäng av värmen, och låt stå i eftervärmen ytterligare en kvart. Linda in i bakdukar och låt svalna på galler.
Skär i tunna skivor och frys in så är det lätt att ta fram vartefter.










Knaprig, crunchig, glutenfri mysli med kanelrostade mandlar och frön, kokos, äpple och kastanjeflakes

$
0
0


Åh vad jag önskar att jag kunde stanna tiden och trycka på en pausknapp så här års! Jag älskar den skira och nyutspruckna grönskan, alla små blommor som yrvaket tittar upp ur marken, den goá värmen som börjar sprida sig, och framförallt ljuset som gör mitt sinne lättare och får mig att börja leva på nytt. Däremot skulle jag gärna snabbspola tiden mellan oktober och mars, då går jag gärna i ide!

Något som piggar upp vilken dag som helst på året är en god och näringsrik frukost, gärna en tallrik med mild yoghurt, knaprig mysli och färska bär. Jag vet inte hur många satser av min piggelinmysli som jag åstadkommit i mitt liv! Det har i alla fall gått åt ett oräkneligt antal kilo med havregryn, mandlar, frön och torkad frukt under årens lopp. När jag hittade dels ett paket med spännande glutenfria kastanjeflingor, dels ett paket torkade äpplebitar hos min "hovleverantör"Tantens Gröna Skafferi, så bestämde jag mig för att göra ett försök till förnyelse. Och eftersom den här myslin i allra högsta grad är crunchig och knaprig, så skickar jag den som bidrag till Söta Sakers månadsutmaning för april. Temat är Knaprigt. Knapra i dig myslin till valfri yoghurt eller mandel/nötmjölk, och gärna tillsammans med extra färska bär eller frukt. Hur gott som helst och en farlig utmanare till min gamla mysli! Den här lyxmyslin för livsnjutare kan jag också varmt rekommendera. Den kan man nästan leva på!

Försök få tag på ekologiska ingredienser, så blir myslin ännu nyttigare. Kastanjeflingorna smakade sött och gott - med en tydlig smak av kastanj - trots att de inte innehåller något extra socker utan enbart ekologiska kastanjer. Om du inte hittar kastanjeflingor eller inte gillar smaken kan du i stället ta lite grövre boveteflingor. De du ser på bilden nedan är knapriga och goda och innehåller 97% bovete, 2% råsocker samt lite salt.

200 g hela, oskalade mandlar
200 g pumpafrön
200 g solrosfrön
200 g kokosflingor

½ dl vatten
1 msk dadelsirap eller flytande honung
1 msk kanel - eller blanda kanel och kardemumma

1 påse torkade äpplebitar, 125 g
200 g kastanjeflingor (hela påsens vikt var 500 g)
ev 1 påse torkade blåbär, 100 g

Lägg mandeln i en bunke och pumpafrön och solrosfrö i en annan bunke. Slå på kallt vatten så det täcker med råge och låt stå över natten. Om du blandar allt i samma bunke blir det knepigt att pilla ut mandlarna som sedan ska hackas.
Låt rinna av och torka gärna med en ren handduk.
Grovhacka mandeln.
Blanda ihop mandeln och kokosflingor tillsammans med de blötlagda och avrunna/torkade pumpa- och solrosfröna.
Ljumma vattnet tillsammans med sirap och kanel och vispa ihop så det blandas.
"Gnussa" in i mandelblandningen och bred ut alltsammans på två plåtar.
Rosta i ugnen - gärna på varmluft och med ugnsluckan en aning öppen - på ca 110 - 120 grader. Rör om och byt plats på plåtarna med jämna mellanrum.
Det tog mig ungefär en timme att få det torrt och knaprigt.
Låt svalna och blanda sedan ihop med äpplebitar och kastanjeflingor.













Ugnsbakad torskrygg med baconlindad sparris och fluffig limesmakande äggkräm

$
0
0


Gårdagens planerade inlägg frös inne mina vänner. Jag vaknade med en huvudvärk från H och kunde inte ta mig ur sängen förrän fram på eftermiddagen. En migränattack av något slag tror jag och INTE sviter av något fredagsmys om någon nu skulle tro det! Hursomhelst känns det bättre idag, och det här receptet är faktiskt värt att vänta på. Ojojoj så gott!

Snart, snart är det sparristid här hemma, och vi kommer att kunna njuta av fin svensk, färsk sparris. Den brukar vara dyr, men ack så god! Jag kunde inte hålla mig, utan tjuvstartade i väntan på den svenska sparrisen med en tysk dito. Sparrisen förvällde jag innan den fick sällskap av bacon i ugnen, och till det avnjöts även en bit torksrygg och en fluffig äggkräm med limesmak. Smaklig spis
go´vänner! Och i morgon kommer det utlovade receptet på en sagolikt god tårta så att ni hinner göra den till Valborg. Ha en fortsatt fin söndag!

2 portionsbitar av torskrygg, à 150 - 170 g
saft av en pressaad lime
1 vitlöksklyfta
2 msk jungfruolivolja
flingsalt

1½ knippa sparris, ca 350 - 400 g
½ - 1 paket bacon - kalkonbacon för er som avstår griskött

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk sparrisreduktion
1 msk pressad lime + skalrasp
1 dl crème fraiche
vitlökssalt från kvarn
1 tsk persilladekrydda

Till servering: citronhalvor, något grönt

Marinera torsken i lime, olivolja och en flisad vitlöksklyfta några timmar. Om du använder fryst torsk kan du låta fisken tina i marinaden.
Strö över flingsalt och baka torsken i ugnen på 120 grader till en innertemperatur av 51 - 52 grader.

Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisstjälken, men kasta den inte.
Skiva den tunt, lägg i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Låt koka 10 minuter och sila av.
Låt sedan vätskan reducera på medelvärme tills det bara återstår någon matsked. Låt det svalna.
Vispa ihop äggulor, senap, sparrisreduktionen, limerasp och limesaft i en rostfri mindre bunke och ställ över en kastrull med kokhett vatten. Vispa tills krämen tjocknar och blir fluffig. Låt svalna lite och rör ned crème fraiche. Smaksätt med vitlökssalt och örtkrydda. Ställ åt sidan, i kylskåp om du vill ha krämen kall.

Förväll den ansade sparrisen några minuter i lättsaltat vatten och spola hastigt av den i iskallt vatten.
Linda in sparrisen i baconskivor och lägg i smord ugnseldfast form. Gratinera i 250 graders ugnsvärme ca 10 minuter.

Lägg upp torsk och sparrisknytena på tallrikar och ringla äggkrämen över. Garnera med citronhalvor.











Glutenfri festtårta med knaprig mandelbotten, chokladsmörkräm, citroncurdsgrädde och färska hallon

$
0
0


Det är förvisso Köttfri måndag idag, men i stället för ett vanligt vegetariskt recept väljer jag att bjuda på den utlovade tårtan som kan passa att fira in våren med. Garanterat köttfri är den i alla fall!

Som avslutning på påskaftonsbuffén bjöd jag på den här festtårtan, som föll samtliga gäster i smaken. Det är samma botten som min tidigare pannacottatårta med hjortron, men den här gången med en chokladsmörkräm, citroncurdsgrädde och färska hallon. Den kan rekommenderas å det allra varmaste!

Förvisso är tårtan inte det allra nyttigaste man kan stoppa i munnen, men VÄLDIGT god. Tårtan räcker dessutom till många, för den är ganska mäktig. Ett alternativ till citroncurd är en söt och läcker passionsfruktscurd för den som gillar den smaken. Soligt gul ananascurdär också supergott!
Glad vår på er, och ha en fin avslutning på april!

3 stora äggvitor
1½ dl ljust rårörssocker
100 g hel, oskalad mandel
50 g färdigt mandelmjöl

1 dl ljust rårörssocker
½ dl vatten
100 g riktigt mjukt smör - laktosfritt vid behov
2 äggulor - rumstempererade
100 g mörk choklad, 70%

(½ msk Limoncello + ½ msk vatten)

1½ dl grädde - laktosfri vid behov
½ dl citroncurd - gärna hemmagjord
1 ask färska hallon

Mixa de hela mandlarna lite halvgrovt och blanda med mandelmjölet.
Vispa äggvitorna till fast skum, och tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa till en tjock och fast smet, och vänd sedan ned mandeln. Blanda om väl.
Häll smeten i en lätt smord form med löstagbar kant. Jag hade även ett lätt smort bakplåtspapper i botten.
Grädda på nedersta falsen i 175 graders ugnsvärme ca 18 minuter. Låt svalna.

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp under vispning. Koka någon minut till en simmig lag. Låt svalna.
Klicka i det mjuka smöret och vispa till en kräm. Rör i äggulorna och fortsätt vispa till en luftig kräm.
Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna till samma temperatur som äggkrämen. Rör då ned den.
Om krämen skulle skära sig (kan hända om ingredienserna inte har riktigt samma temperatur) så är det ingen fara.Vispa kraftigt så brukar den gå ihop sig.
Om du vill kan du blanda lite Limoncello eller annan citruslikör med lite vatten och droppa över botten, men det är absolut inte nödvändigt.
Bred krämen över mandelbotten och ställ kallt i kylskåpet att stelna.
Vispa grädden med curden och bred på. Garnera med hallon eller andra bär.

Tårtan kan frysas utan garnering, men kom ihåg att ta fram den minst en timme i förväg att tina.

Vårlig, gräddig nässelsoppa med twist av ramslök

$
0
0


I förrgår traskade jag bara några meter utanför dörren, ut i trädgården, och plockade årets första späda nässlor. De förvandlades till en jättegod nässelsoppa, som avnjöts till lunch tillsammans med nybakade parmesanstänger. Mer vårligt och mer närproducerat kan det nog knappast bli.

Med det vill jag önska er alla en riktigt fin Valborg och en skön Första maj! Vi kommer traditionsenligt att tända den stora kasen ute på vår åker, där vi själva och hjälpsamma grannar hjälpts åt att samla ihop torra löv och grenar samt allsköns annan bråte som samlats på hög ända sedan förra sista april. I bästa fall stämmer någon med skrovlig stämma upp en liten vårsång medan elden tar sig och röken sprider sig över bygden. Efteråt, när brasan nästan brunnit ned och det blivit lagom glöd grillar vi korv.

Ha nu en riktigt glad vår allihop och var rädda om er! Bränn er inte på grillen, akta er för alla smällare och sätt i öronproppar för säkerhets skull!

80 g ansade, späda nässelskott, ca 1½ liter
3 dl vatten + en aning salt

25 g smör
1 msk rårismjöl
2 dl av nässelspadet,
5 dl vatten
2 dl grädde
1 msk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
1 tsk pestokrydda med ramslök - kan uteslutas eller ersättas med någon annan örtkrydda eller Renée Voltaires örtsalt med ramslök
1 stor pressad vitlöksklyfta

Skölj nässlorna i flera vatten. det är nästan omöjligt att plocka nässlor utan att få med en massa grässtrån och annat skräp. Slunga nässlorna torra.
Koka upp vattnet med lite salt och lägg i nässlorna. Förväll dem lite drygt 5 minuter.
Sila av och spara nässelspadet.
Hacka nässlorna fint.
Smält smöret i en tjockbottnad gryta och pudra över mjölet. Vispa så det blir jämnt och klumpfritt, och späd med nässelspadet under fortsatt vispning.
Tillsätt mer vatten, grädde, buljongpulver, pressad vitlök och pestokrydda och låt sjuda under lock ytterligare 7 - 8 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer.
Servera soppan med parmesansmakande brödstänger. Om du vill kan du också ha kokta eller pocherade ägg till.












Glutenfria brödpinnar/grissinis med parmesan och ramslök.

$
0
0


De här grissiniliknande brödstängerna gjorde jag i förrgår till årets premiär av nässelsoppa. De blev supergoda och smakrika med en tydlig smak av parmesan och en hint av ramslök. Pestokryddan med just ramslök är jag smått beroende av, den är jättegod i det mesta, men har du inte just den i skafferiet kan du byta mot någon annan god örtkryddeblandning. Förutom till nässelsoppa kan brödpinnarna förstås avnjutas till vilken soppa som helst, varför inte en vårlig vit, rostad sparrissoppa. En grön och lika vårlig variant på sparrissoppa hittar du här. Brödpinnarna kan också avnjutas som kvällsmys och doppas i någon god röra.

Ha nu en härlig vår och en skön Valborgshelg allihop!

10 g jäst
2 dl riktigt kallt vatten
1 msk olivolja
1 tsk flytande honung
40 g färskriven smakrik parmesan
2½ - 3 dl rårismjöl
2 tsk husk
1 tsk pestokrydda med ramslök - eller annan valfri örtkryddeblandning
2 krm salt

Till pensling: ett uppvispat ägg

Vispa ut jästen i vattnet, och tillsätt olja, honung och parmesan.
Blanda den mindre mängden rårismjöl med husk, örtkrydda och salt och tillsätt medan maskinen kör på lågt varvtal. Arbeta degen mycket väl.
Låt jästa en timme, övertäckt med plast (och med jäsutrymme).
Ta upp degen och knåda igenom den. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Degen är lättarbetad och tjänstvillig.
Rulla till en "korv" och dela i 20 bitar. Rulla till smala stänger och lägg på bakpapprad plåt.
Täck över och låt jäsa ytterligare en timme.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader ca 12 minuter. Låt svalna på galler, utan bakduk för en knaprigare yta och med bakduk för en mjukare yta.
Brödpinnarna är allra godast nygjorda och nästan lite ljumma fortfarande, men kan frysas och snabbvärmas i ugnen.









Glutenfri italiensk paj med salsiccia, spetskål och spenat

$
0
0


Hoppas att alla har haft en fin Valborgshelg. Jag trodde ju det var vår och bjöd på en vårlig nässelsoppa, men som genom ett trollslag förbyttes den härliga vårvärmen mot isiga vindar och snöglopp, och igår täcktes de utkånkade trädgårdsmöblerna av ett tjockt lager snö. Men nu skiner solen igen, så jag hoppas att snön snabbt smälter bort.

Det kan inte hjälpas, nu blir det paj igen. Men, men, suprise, surprise! Inget pajskal med bönor eller kikärtor den här gången, utan med sesammjöl och mandelmjöl. Dessutom smulade jag ned lite av min favoritkryddblandning i pajskalet så att det skulle få lite extra smak. Fyllningen blev italieninspirerad med salsiccia, spetskål och spenat. Jättegott!

Den här pajen tror jag faktiskt att även hängivna LCHF-are kan hugga in på, för den innehåller minimalt med kolhydrater. Pajen kan också enkelt anpassas till att bli mer FODMAP-vänlig genom att använda laktosfria produkter och byta ut spetskålen mot savoykål. Den hör nämligen till de livsmedel som man kan äta begränsad mängd av - 40 g per tillfälle - och inte helt behöver utesluta. Eftersom pajen räcker till minst 5 personer, snarare 6, så klarar den gränsen med glans. Eftersom det nog är ganska omöjligt att hitta en salsiccia som inte innehåller vitlök eller lök skulle jag också rekommendera att byta korven mot skinka. Smaksätt pajdegen med någon ren örtkrydda i stället för kryddblandning som innehåller lök.

Buon appetito allihop!

1½ dl sesammjöl
1 dl mandelmjöl
2 msk PO-fiber
2 tsk husk
2 tsk smulad/mortlad Kunglig Salladskrydda
90 g smör - vanligt eller laktosfritt
1 stort ekologiskt ägg

65 g lagrad Prästost i skivor

200 g ansad, strimlad och sköljd spetskål
1 påse babyspenat, 65 g - sköljd och torrslungad
300 g rå salsiccia
vitlökssalt
oregano
olivolja

4 stora ekologiska ägg
1 dl grädde - vanlig eller laktosfri
1 dl mjölk - vanlig eller laktosfri
40 g färskriven långlagrad parmesan - alternativt pecorino
lite vitlökssalt från kvarn

Kör ihop pajdegen på vanligt sätt.
Tryck ut den i en smord pajform, nagga och ställ in i kylskåpet minst en halvtimme, gärna längre.
Förgrädda pajskalet i ca 210 graders ugnsvärme, 10 - 12 minuter.
Fodra det genast när det kommer ut ur ugnen med ostskivorna.

Låt kålen mjukna under lock i lite olivolja och sin egen vätska - utan att ta färg - ungefär 10 minuter.
Tillsätt spenaten och låt den säcka ihop, ett par minuter. Krydda med vitlökssalt från kvarn.
Fördela i pajskalet.
Flå skinnet av korven och fräs inkråmet i en aning olivolja så det blir lätt brynt. Låt väskan som bildas rinna av, och fördela även den i pajformen.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och parmesan, kvarna över salt och häll på.
Grädda pajen i knappt 200 grader, kanske 190, ca 35 - 40 minuter. Låt den sätta sig några minuter innan du serverar med tomater och marinerade oliver.












Goda glutenfria sesamfrallor

$
0
0


Vet ni, jag tror nästan de här frallorna kan kvala in som LCHF-frallor. Nu var det inte i första hand av den orsaken som jag gjorde dem, utan för att snabbt få ihop några frukostbullar eftersom det återigen var tomt i brödpåsen och jag inte hade tid att hålla på med långbak. I vanliga fall brukar jag mest baka med jäst, men frallorna blev jättegoda, så jag tycker absolut att ni också ska pröva dem. Att de sen innehåller minimalt med kolhydrater - ja, det är bara bonus!

3 stora ekologiska ägg
2 dl mild yoghurt eller filmjölk, 3%-ig
50 g smält smör
2 dl sesammjöl
1 dl PO-fiber
2 msk husk
2 msk mald chia
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt

pensling: lite filmjölk, svarta vallmofrön eller linfrön

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen fluffiga och tillsätt fil och smält smör. Vispa ihop allt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned i ägg/fil/smör/blandningen.
Låt smeten svälla 10 minuter och rör om.
Ta lite kokosolja på händerna och forma 6 frallor.
Lägg på bakpapprad plåt, pensla med filmjölk och strö över vallmofrön eller linfrön.
Grädda frallorna i 200 graders ugnsvärme 18 - 20 minuter.
Mums, mums, fortfarande lite ljumma med smör och en skiva ost. De här ska jag definitivt göra fler gånger!











Viewing all 818 articles
Browse latest View live