Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Mustig köttfärssås med morötter och bacon

$
0
0


I veckan fick vi middagsgäster med ganska kort varsel, vilket gjorde att jag fick improvisera lite. Köttfärsmängden som jag hade planerat göra biffar av skulle inte räcka till oss alla, men som tur var fanns ett paket bacon och morötter i kylen. Det blev köttfärssås i stället, och simsalabim räckte 325 g köttfärs till minst fem personer..

Så här gjorde jag min köttfärssås, som vi åt till roliga glutenfria jättefusilli. Riven parmesan till också förstås (det finns alltid i kylen), samt ugnsbakade tomater och sallad.

Koka din pasta enligt anvisning på förpackningen och så att den beräknas vara färdig när köttfärssåsen puttrat klart.

325 g grovmalen nötfärs - givetvis svensk och gärna Kravmärkt om du har möjlighet
325 g morötter
1 paket bacon
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater - Mutti
½ dl osötad tomatpuré
1 dl vatten
1½ msk Gourmetkrydda från Krusmyntagården
ganska många kvarnvarv salt
olja/smör till stekning

Skala och grovriv morötterna, hacka baconet fint, skala och finhacka vitlöken.
Hetta upp matfettet i en rymlig stekpanna/traktörpanna och fräs bacon, morötter och vitlök under omrörning.
Tillsätt färsen och fräs den smulig och grå under fortsatt flitig omrörning.
Tillsätt krossade tomater, vatten, tomatpuré, krydda och salt, och låt puttra ihop på svag värme under lock 45 - 60 minuter. Smaka av och avgör om det behövs mer salt eller krydda.

Ha en fin inledning på helgen, och glöm inte att ställa om klockan i natt, för nu är det dags för vintertid! Själv ska jag umgås med Lilla I, som ska sova över hos oss. Om jag känner henne rätt kommer hon att hålla sin mormor igång med alla möjliga slags upptåg, och jag är ganska övertygad om att det blir något bakäventyr också. Lilla I älskar nämligen att baka.

Ses i morgon när jag bjuder på en höstdikt.










Sista utropet - grönsakssvarven och kryddorna väntar på sina ägare

$
0
0


Nu är det sista utropet - som de brukar säga när man ska ut och flyga. Åsa och B-M, som vann den fina grönsakssvarven från Kitchen Time respektive härliga kryddor från Zmaka i min jubileumsutlottning, ni har fortfarande inte hört av er och meddelat era namn och adresser. Jag vet ju inte vart vinsterna ska skickas! Hör av er vetja! Min mailadress hittar ni under rubriken "Om mig"övert till höger på bloggen. Om ni inte hört av er före midnatt på söndag, så tävlar jag ut priserna på måndag morgon igen.

Nu är det höst - vi har ställt om klockan

$
0
0


Ja, nu är det verkligen höst. Det finns ingen återvändo. Dagarna blir kortare och kortare, kvällarna blir mörkare och mörkare, och termometern kryper så sakteliga nedåt. I natt ställde vi om klockan till vintertid, och det goda med det var ju i alla fall att man fick tillbringa en stund till i sängvärmen innan det var dags att gå upp. Här gäller det att mobilisera allt positivt tänkande som går att uppbringa!

När jag letade efter höstdikter snubblade jag över den här, skriven av den tidigare för mig okände skådespelaren och poeten Göran Hansson. Visst är den fin? Och ja, nog ska jag försöka stå ut och försöka hitta en mening att leva, även den här hösten och vintern, för det kommer ju en vår så småningom. Hoppas jag!

Aldrig för sent för att hoppas

Det är sent
och den sista sommarbrisen
lyfter sitt draperande hösttäcke över
landskapet.
Man anar en färgrik
tavla av skymning -
sedan mörker som sjunker
som letar i famlande mörker och
söker det ljus man har tänt
för att hitta en mening att leva – att
uthärda och finna sitt gryt
för att vila
och vänta vid dörren
på gryning.

Står man bara ut –
är det aldrig för sent.

Aldrig för sent för att
hoppas.


Ny chans att vinna grönsakssvarven och härliga kryddor

$
0
0


Eftersom jag fortfarande inte fått något napp på mina efterlysningar av vinnare i min jubileumstävling, så har jag bestämt mig för att tävla ut de båda priserna på nytt. Det gäller alltså en superfin grönsakssvarv från Kitchen Time, samt ett kryddpaket med två olika sorters kryddblandningar från Zmaka. Och eftersom jag nu vill ha processen kort och effektiv så gör vi så här. De två personer som först kastar sig på tangenterna och lämnar en kommentar till det här inlägget får svarven respektive kryddorna. Observera dock att det den här gången bara gäller boende inom Sverige eftersom svarven bara kan skickas inom landet. Ni ser ju på en gång om ni lyckats komma först, så meddela mig då snarast era respektive adresser på mailen. Shooooot!

OBS ATT TÄVLINGEN NU ÄR AVSLUTAD OCH VINNARNA UTSEDDA.

Grönskande vegopaj med tre olika sorters ost

$
0
0


Nu är det dags för paj igen go´vänner! Den här gången handlar det om en illande grön och smakrik vegopaj med tre sorters olika ost, två olika sorters kål, och en massa andra piggeliningredienser. Pajskalet, som är glutenfritt, innehåller kokta linser, linfrömjöl och chiamjöl och är av det lite rustikare slaget. Linserna bidrar med bra protein och både linfrömjöl och chiamjöl bidrar med bra fettsyror. Linfrömjöl är ett lite nyare och ovanligt tillskott i mitt skafferi, men det kan bytas mot linfrölross eller husk.

Visst kan man äta något kallskuret till pajen om man önskar, men det struntar vi i idag hörrni! Det är ju Köttfri måndag!

1 tetra kokta linser, 380 g
2 msk kallpressad rapsolja
1 stort ekologiskt ägg
2 dl rårismjöl
2 msk vitt chiamjöl
2 msk linfrömjöl - alternativt linfrökross eller 1 msk husk
1 krm salt
ev lite vatten om det känns för torrt

65 g emmenthalerost i tunna skivor
200 g ansad brysselkål
165 g små ansade broccolibuketter - jag använde s k superbroccoli, Beneforte
100 g färsk mangold
2 - 3 stora vitlöksklyftor
lite rapsolja

1 boll mozarella, 125 g
60 g färskriven parmesan
3 stora ekologiska ägg - 205 g
½ dl grädde
1 msk Gårdens kryddblandning från Krusmyntagården
lite salt från kvarn

Spola av linserna i kallt vatten och låt rinna av väl.
Mixa linserna tillsammans med olja och ägg.
Blanda de olika mjölsorterna med salt och mixa ihop alltsammans till en boll.
Kavla ut till en stor rundel och lägg i en smord vid pajform. Nagga och ställ in i kylskåp en timme.
Förgrädda pajskalet 10 - 12 minuter i 200 grader. Fodra genast med emmenthalerosten så den smälter i pajskalet och bildar en "buffert" mot fukten i fyllningen.

Gör under tiden fyllningen.
Förväll brysselkål och broccolibuketter några minuter i saltat vatten och låt sedan rinna av väl. (Släng inte de näringsrika broccolistjälkarna utan spar dem till soppa eller gryta).
Skala och flisa vitlöken och skölj och grovstrimla mangolden. Fräs hastigt i lite olja så det säckar ihop en aning.
Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet.
Mixa ihop alltsammans till äggstanningen och häll över pajen.
Grädda i 200 grader 25 - 30 minuter.













Glutenfri hirsmannagrynsgröt med hemgjord rismjölk, blåbär, äpple och granatäppelkärnor

$
0
0


Till den här gröten fick jag för mig att försöka göra egen rismjölk. Det finns förvisso färdig rismjölk att köpa, men den innehåller ganska mycket mer än bara ris, så jag gav mig till att pröva. Vad det smakar? Tja, ris! Den är väl ingen höjdare att dricka rakt upp och ned, men passar utmärkt i matlagning. Gröten blev god, och till pannkakor är den perfekt. Jag åt faktiskt den rismjölk som blev kvar efter grötkoket till gröten också, men sötade med lite bananpulver för att få lite mer smak på den.

Om du inte vill ge dig på att göra rismjölk kan du använda färdig mjölk av något slag, helt efter tycke, smak och vad du tål.

1½ dl ekologiska risflingor
3½ dl kallt friskt vatten

Lägg flingorna i blöt över natten, övertäckta med lock. På morgonen mixar du alltsammans grundligt och silar av i en tätmaskig sil eller i en s k nötpåse. Jag fick ut knappt 4 dl rismjölk.

Till gröten:
2 dl av rismjölken
2 msk glutenfria hirsmannagryn
1 tsk kokosolja
en aning salt

Till servering: rismjölk sötad med bananpulver, rivet äpple, blåbär, granatäppelkärnor, lite flytande honung

Koka upp mjölken med lite salt, och tillsätt kokosolja och hirsmannagryn under vispning.
Småkoka under lock ca 8 minuter och servera genast med tillbehören.
Varmt, lent och gott i magen den här tiden på året när höststormarna viner och det känns motigt att kliva upp ur den goá sängvärmen.
Ha en bra dag alla!













Inga Halloweenspöken här - jag bjuder på glutenfri änglatårta med himmelsk citronsmak i stället

$
0
0


Nää hörrni! Jag är inte så mycket för att skrämma små barn! Inte vuxna heller för den delen. Visst, visst, jag vet att Halloween bara är på skoj och för det mesta ganska oskyldigt, men jag tycker att det finns alldeles tillräckligt med elände, otäckstyg och skrämmande saker i världen ändå. Inte behöver man väl spä på med skräckinjagande masker, bloddrypande utstyrslar, skramlande skelett, läskiga spindlar, fladdermöss och det ena med det andra. Det finns t o m Haloweenutstyrslar för bäbisar, visste ni det? Det tycker jag förstås är att gå lite väl långt. Inte kan det väl vara nödvändigt att spöka ut småbarn i benrangelskostymer!

Ni får göra precis som ni vill. Låt inte mig hindra. Vill ni skrämma livet ur varandra, så varsågoda! Själv tänker jag inte klä ut mig till häxa med sotsvarta tandgluggar i mun, spindelnät i håret och blodet drypande i mungipan. Inte tänker jag bjuda på skorpiontårta och skrika BUU till någon heller. I stället välkomnar jag den som har vägarna förbi med en stor, varm kram och en änglatårta med himmelsk smak av citron. Varsågoda!

180 g skalad, kokt, kall potatis - några gram hit eller dit spelar ingen roll
100 g citroncurd - hemgjord eller köpt av bra kvalitet
60 g mandelmjöl - ungefär 1½ dl
25 - 50 g ljust rårörssocker - ungefär 1/4 - ½ dl
1 tsk bakpulver
2 hyfsat stora ägg - ca 130 g
40 g smör
2 msk limoncello - eller pressad citron för den som undviker alkohol

Glasyr och garnering:
2 msk färskost
2 msk citroncurd
1 msk florsocker - jag använde kokosblomsflorsocker från Aman Prana, men vanligt går bra
några droppar citron
strössel - bild och beskrivning hittar du här

Finriv den kokta potatisen.
Blanda i en bunke potatisriv, curd, mandelmjöl, socker och bakpulver. Eftersom curden är söt behövs inte mycket socker alls.
Rör ned uppvispat ägg, smält och avsvalnat smör, samt Limoncello och blanda om till en jämn smet.
Häll i en smord lite mindre form - gärna med löstagbar kant - ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 22 - 25 minuter.
Låt kakan svalna i sin form och lossa den sedan och lägg på ett fat.

Rör ihop färskost, curd, florsocker och några droppar citron till en jämn glasyr och bred rikligt över kakan. Sätt änglaformen på kakan och strössla innanför formen.

Det här är ungefär den pysselnivå jag går i land med, haha. Jag är full av beundran för alla dessa tårtmakare som knepar och knåpar och knådar och kavlar, och får till de mest fantastiska bakverk. Man skulle tro att alla har gått på Konstfack! Jag lovar i alla fall att min kaka är både saftig och god - trots de konstnärliga bristerna. Den är allra godast samma dag, men kan frysas utan glasyren. Som ett alternativ kan du servera kakan utan glasyr och i stället bjuda vispad grädde smaksatt med citroncurd till. Gärna lite färska bär också. Det där med ängel faller förstås då, men du får väl bjuda på ditt mest änglalika leende i stället!

Vill ni laga något med pumpa innan ni hugger in på änglatårtan kan jag varmt rekommendera denna soppa som är både god, värmande, giftfri och garanterat ofarlig. Och vill ni som omväxling till citronkakan baka något gott med pumpa, så kan jag rekommendera den här pumpapajen. Den är inte heller särskilt skrämmande.

Ha nu en riktigt fin och välsignad Allhelgonahelg allihop!













Grönkålschips med ramslökssalt och bergamottolja - ny favorit till helgmyset

$
0
0


Ibland är jag uppenbarligen lite trög i starten! Grönkålschips har ju figurerat i bloggvärlden ganska länge nu, men det är faktiskt alldeles nyss jag själv kom till skott att göra dem. Och frågan inställde sig genast. VARFÖR har jag inte gjort det tidigare? Såååååå gott! Och såååååå nyttigt! Undrar vem som kom på idén först. Det är ännu en av de där uppfinningarna som borde Nobelprisnomineras! I likhet med blomkålspizza.

Eftersom receptet finns på så många olika bloggar tänker jag inte länka till någon speciell. Du kan själv googla på grönkålschips så ser du själv. Recepten ser nästan identiska ut överallt, och jag gjorde själv inte så stora förändringar. Mitt enda bidrag till förnyelse var att jag använde en olivolja som är smaksatt med bergamott (citron går lika bra) och ett flingsalt med ramslök. Jag gjorde också mina chips i varmluftsugn på lite lägre gradtal än i de flesta andra recept.

Det här blir absolut en ny favorit till helgmyset. Krispigt och smakrikt. Gott och nyttigt på samma gång. Kan inte bli bättre! Massor med vitaminer och mineraler som gör gott för kroppen. Pröva!

100 - 125 g repad och sköljd grönkål - obs att vikten avser färdigansad grönkål
½ dl olivolja med bergamott eller citron
½ - 1 tsk flingsalt med ramslök

Repa av grönkålen från de grova stjälkarna. Skölj noggrant, för den kan vara ganska skräpig.
Slunga eller klappa den torr.
Riv grönkålen för hand i mindre bitar och lägg i en skål.
Ringla över olja och strö över flingsalt.
"Gnussa" nu in olja och salt ordentligt i grönkålen med händerna.
Bred ut på två plåtar med bakplåtspapper.
Sätt in i varmluft på 150 grader och med ugnsluckan en aning på glänt i 20 minuter.
Byt plats på plåtarna efter halva tiden.

Om du gör chipsen i vanlig ugn skulle jag föreslå en plåt i taget i 175 - 180 grader.

Hoppas ni alla haft en skön Allhelgonahelg. En fortsatt fin söndag önskar jag er alla!










Fars dag på söndag - ge en gåva som gör skillnad

$
0
0


På söndag är det Fars dag. Alla pappors egen dag. Jag hoppas att du har eller har haft en pappa som gett dig kärlek, uppmuntran och stöd. Som funnits där för dig när livet tjorvat. Som tröstat, peppat, ställt upp och huggit in när hindren tornat upp sig. Som generöst förmått dela din glädje när livet varit gott och framgångarna infunnit sig. Själv minns jag min pappa med stor glädje och tacksamhet - även om jag inte fick behålla honom så länge. Han dog hastigt och oväntat när jag var 23. Han fanns inte alltid fysiskt närvarande under min uppväxt när jag hade behövt honom, men jag vet att han älskade mig förbehållslöst och alltid ville mig det bästa.

Kanske har du haft en pappa som inte alltid förmått leva upp till det där man skulle önska sig av en far. Han kanske varken har haft yttre eller inre förutsättningar att klara av pappaskapet. Han kanske inte ens har haft viljan. Jag vet att livet bjuder på olika förutsättningar för oss alla, både när det gäller hur vi själva har haft det under barndomen och uppväxten, och hur vi själva förmår att klara av den svåra rollen som förälder. Familjer ser olika ut, relationer likaså. Det är inte alltid så enkelt, varken att vara barn eller förälder!

Men OM du vill ge din pappa (eller kanske morfar eller farfar) något på Fars dag, har du funderat på vad du skulle vilja ge? Om han är en sån där pappa som har det mesta han behöver, och inte kommer på nåt annat att önska sig än en ny slips, en flaska luktegott eller en chokladask så har jag ett förslag. Varför inte ge bort en present som MÅNGA pappor och deras barn har nytta och glädje av? En present som bidrar till att pappor som inte getts de allra bästa pappaförutsättningarna här i livet kan få hjälp. Hos UNICEF hittar du en present som gör att många pappor kan få uppleva glädjen av att se sina barn få växa upp under bättre omständigheter. För 270 kronor ger du sju pappor chansen att ge sina barn en bättre start i livet, och gör du det senast idag hinner du få ett fint kort att presenta med. Här hittar du också andra lämpliga gåvor som kan förändra liv.

Ytterligare ett sätt är att genom Läkarmissionen göra din egen pappa till en "fotbollsfarsa" genom att bidra till ett projekt där gatubarn får ett nytt liv med nya möjligheter.

Det finns massor med bra sätt att hylla både pappor, mammor och andra som betytt något för oss. UNHCR, ActionAid och Viskogenär bara några exempel.

Mustig höstsoppa med kål, salsiccia och surkål

$
0
0


Nu är det verkligen soppväder kära ni! Här hemma äts det soppor i ur och skur just nu. Ganska mycket skur emellanåt! Igår skurade det mest hela dagen, och ljusnade nästan inte alls. Jag gick mest och smådeppade över det tilltagande mörkret och var tvungen att lyfta mig själv riktigt rejält i håret för att inte dra täcket över huvudet och ge upp fullständigt. November är inte min månad! Trots att jag faktiskt är född i den. Men snart är det advent och vi får tända alla adventsljus. Då brukar det lätta även i mitt sinne.

Soppa kan i alla fall tina upp de mest frusna själar och värmer skönt i magen, Den här kålsoppevarianten med salsiccia är smakrik och god. Och nyttig! Om man inte har IBS-mage och måste hålla sig till FODMAP-dieten är kål nämligen bland det mest hälsosamma man kan stoppa i sig. Mangold och spenat kommer inte långt efter.

Jag har gjort kålsoppa med salsiccia tidigare, men det här är en lite annorlunda variant. Salsiccian som jag använde köpte jag på Martina, och den har lite extra sting och smaksättning av fänkål. Men du kan använda vilken sorts salsiccia som helst. Surkålen ger i mitt tycke extra god och syrlig smak till soppan, men kan uteslutas.

För en vegetarisk variant byter du kycklingbuljongen mot grönsaksbuljongtärningar och salsiccian mot någon vegetarisk korv som du tycker om.

1½ liter vatten
3 kycklingbuljongtärningar - Kung Markatta
1 msk dijonsenap
ca 300 - 350 g savoykål
ca 400 - 450 g blomkålsbuketter
ca 100 g färsk mangold eller spenat
2 vitlöksklyftor
1 dl surkål
ca 200 g färsk salsiccia
massor med persilja

Skölj och strimla savoykålen, ansa blomkålsbuketterna, skölj och grovstrimla mangolden, skala och flisa vitlöken.
Flå salsiccian, dela i bitar och forma till små bollar, som köttbullar ungefär.
Koka upp vatten med buljongtärning och senap.
Lägg i savoykål, blomkål och vitlök och koka ca 5 - 6 minuter, eller tills det blir så mjukt som du önskar det. Överkoka inte bara!.
Vänd ned mangolden och lägg i salsicciabollarna. Koka ytterligare några minuter tills bollarna är genomkokta.
Rör slutligen försiktigt ned surkålen, låt alltsammans bli genomvarmt, och klipp över persilja.

Soppan räcker allraminst till fyra personer, och bjuder du bröd till räcker den nog till ännu fler. Ha en fin novemberdag alla! Ta hand om er!

Glutenfria frukostfrallor med färskost och mandelmjöl

$
0
0


Idag är det Gustav Adolfsdagen, och egentligen borde jag väl enligt traditionen bjuda er på bakelser. Men det tänker jag inte alls göra! Ska ni mumsa på Gustav Adolfsbakelser får ni köpa dem på ett konditori eller kanske botanisera på andra bloggar om ni föredrar gördetsjälvvarianten. Härär t ex ett glutenfritt recept signerat konditorn Mia Öhrn. Om jag förstått det rätt kan bakelserna i princip se ut hursomhelst och även innehålla vad som helst, så länge det finns en liten gubbe som dekoration någonstans på bakelsen. Nåja, jag tänkte i stället försöka fresta er med några kungligt goda frallor som passar både till frukost och lunch. Till kvällsfikat också för den delen.

Jag bakar inte så särskilt ofta matbröd med bakpulver, men någon gång emellanåt blir det ett undantag, i synnerhet om det ska gå snabbt. Och det gör det verkligen med de här frallorna. De är väldigt lättgjorda, och du gör dem på nolltid. De är mjuka, saftiga och med gott tuggmotstånd. Dessutom innehåller de en hel del nyttigheter i form av protein, fibrer, vitaminer, mineraler och fettsyror. De kommer absolut att repriseras! Snart.

Frallorna tillkom bl a för att ta hand om lite överbliven färskost, och de blev faktiskt så goda så jag tycker att ni också ska pröva dem. Jag tror bestämt att de även kan passera som LCHF-frallor, eller i alla fall nästintill. Som lunchmackor passar det att fylla dem med något gott, t ex en kycklingröra, äggsallad, tonfiskröra, pulled pork eller någon vegetarisk röra.

3 stora ägg - sammanlagd vikt ca 195 g
150 g färskost naturell - eller alternativ av soja t ex om du inte tål mjölkprodukter
1 msk pressad citron - den vägde jag inte

100 g mandelmjöl
30 g pumpafrön
20 g Fibrex
10 g linfrökross
15 g husk - ca 1½ msk
1 tsk bikarbonat - ca 6 g
½ tsk bakpulver - knappt vägbart
½ tsk salt

Vispa med elvisp ihop ägg, färskost och citronsaft.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ned i äggvispet.
Låt stå och svälla 10 minuter och klicka sedan ut frallor på bakpapprad plåt. Jag gjorde 8 stycken ganska stora frallor. Platta ut och forma bullarna med lite vatten på händerna så att de blir lite mer presentabla.
Grädda i 210 - 220 grader, snäppet nedanför mitten, ca 10 - 12 minuter.
Låt svalna på galler, med eller utan bakduk över. Jag lät dem vara oövertäckta så de blev lite torrare på ytan.

Snart kommer Lilla I och sätter fart på sin morgontrötta mormor. Lilla I fyllde hela 3 år igår, så hon är alltså en STOR tjej nu! Mycket noga! Än så länge ligger dimman nästan lika tät över nejden som i Lutzen när det begav sig, men jag hoppas det ska lätta och ljusna så att dagen förutom köttbullstrillning och bakning med Lilla I även ska bjuda lite frisk luft och uteaktiviteter. Ha nu en jättefin dag allihop!










Glutenfri kolakladdkaka med Dolce Latte, Dulce de Leche eller Karamelliserad Mjölk

$
0
0


Här kommer ännu en kladdkakevariant, denna gång med Dolce Latte. Det är nämligen kladdkakans dag idag, och det kan man ju inte förbigå med tystnad. Kära nån, hur skulle det se ut?

Jag tänker inte försöka låtsas att kakan är jättenyttig, men å andra sidan är den inte det onyttigaste man kan äta heller. Och jag håller envist fast vid min devis om att man faktiskt kan hoppa över skaklarna emellanåt om man till största delen försöker tänka på vad man stoppar i sig och lever hälsosamt till vardags. I alla fall är kakan rena rama hälsokosten för själen! Basta!

Kakan är helt glutenfri, men eftersom den innehåller Dolce Latte går just den här varianten av kladdkaka inte att göra laktosfri. Dolce Latte är ju koncentrerad, ihopkokad kondenserad mjölk. Den Dolce Latte jag använde i denna kaka är ekologisk och, kommer från danska Urtekram. Den är sötad med honung och råsocker, och känns därför i alla fall som ett lite bättre alternativ än vanlig Karamelliserad mjölk. Men, men nu har tydligen just den här försvunnit. Jag misstänker att jag knep den sista burken när jag var på Tant Gröns Skafferi sist. Enligt Urtekrams kundtjänst som jag varit i kontakt med har man tagit bort Dolce Latten ur sitt sortiment. Ledsamt tycker jag, som använt den i massor av olika recept. Det går dock bra att använda annan Karamelliserad mjölk eller Dulce de Leche.

100 g Dolce Latte
60 g smör
2 msk dadelsirap eller mörk, flytande honung
3 stora ekologiska ägg - vägde sammanlagt 198 g
½ dl maizena - ca 30 g
1½ msk rå kakao
3 krm bakpulver
1 liten nypa salt

Glasyr:
2 msk grädde
75 g mörk choklad, 64 - 70 %
20 g Dolce Latte - ca 1 msk

Smält smör, dolce latte och sirap i en kastrull och vispa så det blandas till en jämn kolafärgad smet.
Vispa ned ett ägg i taget och rör/vispa kraftigt emellan.
Blanda maizena, kakaopulver, bakpulver och salt och sikta ned i smeten.
Blanda om väl och häll i en lite mindre smord form med löstagbar kant, gärna fodrad med bakplåtspapper.
Grädda på nedersta falsen i ugnen på 170 graders värme lite knappt 18 minuter.
Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Den stelnar ytterligare när den efter glasering kommer in i kylskåpet.

Till glasyren kokar du upp grädden och rör i finhackad choklad tills den smälter. Rör också ned Dolce latten och vispa/rör till en slät kräm. Bred över kakan och ställ kallt i kylskåpet, men ta fram kakan en stund innan servering så den får rumstemperera. Då kommer smakerna fram bättre.

Servera med lättvispad grädde, glass eller sorbet, och gärna med färska bär av något slag.
Du kommer att landa pladask in i Mathimlen! Det törs jag nästan utlova!

Är du sugen på fler kladdkakor? Då kanske jag kan få fresta med mandelchokladkladdkaka, en gluten- och mjölkfri dadelchokladkladdkaka, chokladfudgekladdkaka, kladdkaka med jordgubbschoklad, chokladkaka med cacaonibs,  tryffeltårta eller kanske en vit chokladkladdkaka med färska bär. Hoppas du hittar någon som kan passa.

Hoppas du får en fin dag - med eller utan kladdkaka!














Mingelköttbullar à la Erika

$
0
0


Om några dagar fyller dotter Erika 30, och för att celebrera detta ska hon ikväll mingelpartaja med systrar, svågrar, vänner, gamla kursare och nya kollegor. Det mesta har hon fixat själv, men jag har fått förtroendet att bidra med några saker till festen. Igår kreerades alltså de här köttbullarna, som i mitt tycke blev riktigt goda, och som strax ska levereras. Eftersom det var en stor sats stekte jag dem klara i ugn, men om du gör en mindre sats kan du eftersteka dem i pannan. Jag provstekte en bulle för säkerhets skull för att se om kryddningen behövde justeras, vilket gjorde att jag ökade på både kryddblandning och saltmängd. Det är alltid en god idé att göra en provbulle när man testar ett nytt recept.

Så här blev bullarna till slut, och naturligtvis väljer du svenskt kött:

500 g nötfärs
500 g lammfärs
½ dl glutenfria havregryn (Urtekram)
½ dl PO-fiber
1 dl vatten
2 stora ägg
1 msk osötad tomatpuré
2 ½ msk Medelhavskrydda från Krusmyntagården (här ser du vad den innehåller)
½ dl hackad persilja
några varv på saltkvarnen
rapsolja/smör till stekning

Blanda havregryn, PO-fiber och vatten och låt stå och svälla 10 minuter. Rör i ägg, tomatpuré, krydda, salt och persilja och blanda om. Arbeta sedan ned färsen och blanda om till en jämn smet.
Ta vatten eller olja på händerna och sätt igång och rulla, rulla, rulla.
Bryn köttbullarna fint runtom i en blandning av rapsolja och smör.
Lägg över bullarna i en långpanna och efterstek i ugnen ca 7 - 8 minuter på lite drygt 200 grader. Låt bullarna svalna.

Ha en fin lördag och en bra helg allihop!

Gräddig, innehållsrik vegogryta - vegan om du vill

$
0
0


Nu är det minsann gryt- och soppväder, tycker ni inte? När vädret känns murrigt, molnen hopar sig över himlen, solen knappast orkar ta sig upp över horisonten och det blåser kylslagna vindar både i kropp och själ känns det trösterikt med en värmande och mustig gryta.

Den här grytan är vegetarisk, ochg kan lätt som en plätt göras helt vegan om man byter grädden mot något alternativ av ris, mandel eller soja. Jag tänker mig att mandelgrädde borde bli gott. Grönsakerna kan du byta mot andra eller ändra proportionerna inbördes, bara det blir ungefär samma mängd i slutändan. Jag tog det jag hade hemma. Morötter och palsternackor kommer från det egna landet, och brysselkål och broccolistjälkarna fanns över sedan jag gjort en vegopaj med olika sorters kål. När man köper dyr superbroccoli eller Kravbroccoli är det verkligen slöseri att slänga de fina stjälkarna. I den här grytan passade de jättebra.

Om du inte har lantbuljongpulver Bombay hemma kan du i stället rosta lite curry eller en egen blandning av gurkmeja, ingefära, paprikapulver och lite koriander i matfettet innan du häller i rotsakerna. Smaka dig sedan fram till lagom mängd av den andra buljongen.

Vad du äter till är en smaksak.Vi hade röd quinoa, men det går lika bra med någon sorts ris, kokt hirs, bulgur eller cous-cous (vanlig eller glutenfri).

Ha nu en härlig Köttfri måndag och ta hand om er i höstrusket! Grytan räcker ungefär till 4.

ca 200 g morötter
ca 200 g palsternackor
ca 200 g kålrot
ca 130 - 150 g brysselkål
ca 65 - 70 g broccolistjälkar
3 stora vitlöksklyftor
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl smetana
1½ msk lantbuljongpulver - jag använde Biofoods men Renée Voltaires går också bra
½ msk lantbuljongpulver Bombay - Renée Voltaire
1 tetra kokta kikärtor, 380 g
1 msk färsk ingefärssaft
ev ytterligare lite salt från kvarn
(ev 1 msk mandelpasta eller jordnötspasta)
1 rejäl tuss persilja
ca 2 msk ghi, smör eller rapsolja

Skala, ansa och tärna rotsaker och broccolistjälkar. Ansa också brysselkålen och dela den. Observera att den angivna vikten avser färdigberedda grönsaker.
Skala och flisa vitlöken.
Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Riv färsk ingefära och krama ur saften.

Hetta upp matfettet och häll i rotsaker, broccolistjälkar och vitlök. Rosta lätt under omrörning några minuter.
Tillsätt vatten, grädde, smetana och buljongpulver och låt småputtra under lock 8 - 10 minuter.
Tillsätt brysselkål och kikärtor och låt koka ytterligare 5 minuter eller tills det är så mjukt som du önskar.
Smaka av med ingefärssaft och eventuellt lite mer salt eller buljongpulver. Önskar du mer sting så ta mer av Bombaypulvret. Om du vill kan du röra ut lite mandelpasta/jordnötspasta i en del av vätskan och tillsätta den. Det ger både lite extra smak och krämighet, men är inte nödvändigt.
Strö över hackad persilja.









Glutenfri fruktig havregrynsgröt

$
0
0


Mycket gröt blir det kära ni! Kall fil, smoothies och frukostglass känns väldigt avlägset och inte alls särskilt lockande när himlen knappt hunnit ljusna vid frukostdags. Nej, gröt får det bli! Varm, go, söt och len gröt, som ger kropp och själ en mjukstart inför dagens utmaningar.

I den här gröten har jag använt glutenfria havregryn från Semper, och dessutom näringsboostat med torkad frukt. Eftersom jag kokade gröten med mandelmjölk blev den extra len och krämig. Välj den frukt och den mjölk du tål och tycker om, det här är bara ett förslag.

Här ser du hur du gör din egen mandelmjölk, Och du som inte har tid att stå och pyssla med mandelmjölk på morgonen innan du ska iväg till jobb, plugg eller andra aktiviteter, kan givetvis använda den köpta varianten eller förbereda tidigare. Den hemgjorda mandelmjölken håller sig några dagar i kylskåpet.

20 g torkade vildväxta aprikoser
20 g torkade päron
1 dl vatten

1 dl mandelmjölk
25 g havregryn, ca 3/4 dl
några korn salt
eventuellt en klick kallpressad kokosolja

Till servering: mandelmjölk och kravbanan

Strimla aprikoser och päron och lägg i blöt över natten i den kastrull du sedan ska koka gröten i.
På morgonen tillsätter du mandelmjölk och några korn salt, kokar upp, och rör ned havregrynen.
Småkoka under lock 3 minuter .Rör eventuellt ned lite kokosolja för extra näring.
Servera genast med valda tillbehör.







Saftig glutenfri äppelkaka med citroncurd, mandelmjöl och kokosmjöl

$
0
0


Japp, nu blir det äppelkaka igen! Ni slipper inte undan! Den här varianten är förstås glutenfri som vanligt, och blev väldigt saftig och god. Jag hade citroncurd kvar i en burk efter tidigare kakbakeri, och pytsade i den i smeten, vilket gav både saftighet och en fräsch citronsmak till kakan. Äpplena som jag använde den här gången var en av mina favoriter, fast jag vet inte vad de heter. Kan det vara Gravensteiner? Om det finns någon pommolog därute i rymden så får ni gärna svara på det.

Kardemumma är gott ihop med citron, men om du inte gillar den smaken kan du förstås byta till kanel eller hoppa över det helt. Har du chaisocker hemma kan du kanske ta det. Andra gången jag gjorde kakan tog jag av mitt hemgjorda.

Eftersom Söta Sakers månadsutmaning denna gång är Skördefest så får detta bli mitt bidrag dit. Här skördas nämligen de allra, allra sista äpplena nu. Och nog blir det fest när den här äppelkakan sätts fram på bordet! Gärna med lite lättvispad grädde eller en kula vaniljglass till.

3 - 4 äpplen

3 stora ekologiska ägg
½ - 3/4 dl kokossocker eller ljust rårörssocker (har gjort kakan med båda alternativen)
100 g citroncurd - hemgjort eller köpt av bra kvalitet utan onödiga tillsatser
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljsocker

1 - 2 msk kokosflingor
½ msk kokossocker eller ljust rårörssocker
1 krm nystött kardemumma
ca 35 - 40 g kallt smör i tunna skivor

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck över och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker riktigt pösfluffigt.
Rör ned curden och vispa lite lätt så det blandas ordentligt.
Blanda mandelmjöl, kokosnötsmjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ned i äggpöset med jämna och luftiga tag så det blir väl blandat.
Häll smeten i en smord form, gärna med bakplåtspapper i botten.
Stick ned äppelklyftorna tätt, tätt, tätt.
Strö över kokosflingor blandat med socker och kardemumma, och hyvla över kylskåpskallt smör med osthyvel.
Grädda kakan ett snäpp nedanför mitten på knappt 175 grader, ca 30 minuter. Håll koll och  prova med sticka. Sista gången blev jag distraherad och råkade övergrädda min en aning (vilket nog syns på bilden dessvärre).

Enjoy!!!

Här hittar du ett annat supergott recept, en äppelkakepaj, där jag också använt citroncurd. Här hittar du en LCHF-variant på äppelkaka, här hittar du en äppelkaka med kokta vita bönor i smeten, här hittar du en riktigt nyttig och rustik äppelkakevariant, och slutligen en riktig festkaka med äpplen, mango och mandelmassa. Tänk vad mycket gott man kan göra med äpplen!

Ha nu en fin inledning på helgen alla!










Klart jag ska fira!

$
0
0


Idag är ingen vanlig dag, nej det är min egen födelsedag, HURRA, HURRA, HURRA!! Klart det måste firas! Det har redan börjat bra med lyxfrukost på sängen, presenter och skönsång från maken. Jag hör inte till dem som tycker att födelsedagar ska glömmas bort eller tonas ned. Nej, jag tycker att VARJE födelsedag är värd att firas, jämn eller ojämn, liten som stor. Födelsedagen var viktig i min grundfamilj och är det forfarande i min nuvarande familj. Här ska minsann firas!

Det är ju faktiskt ett stort under att få finnas till och att få vakna upp till ännu en födelsedag med minne och sinne åtminstone i någotsånär hyfsat behåll, och med en kropp som förvisso är lite skraltig emellanåt, men som ändå fungerar skapligt. Och även om jag brukar smådeppa över mörkret och bristen på värme och solljus i november så är jag SÅÅÅÅ tacksam över att jag fick födas i den här delen av världen, under goda omständigheter och in i en kärleksfull familj som välkomnade mig med öppet hjärta. Det är sannerligen ingen självklarhet!

Ju äldre jag blir, desto viktigare känns det också att försöka ta tillvara dagarna. Det är ju inte alldeles självklart att få fira den där födelsedagen, eller hur! Under året som gått har flera vänner gått bort, och jag har återigen blivit påmind om livets skörhet och oförutsägbarhet. En dag som idag känns det därför också viktigt att reflektera över vart livet är på väg. Att sätta ut riktmärken för resten av livsvandringen så att den blir så bra som det bara är möjligt. Att ta tillvara dagen, att försöka leva kärleksfullt, och att lämna goda avtryck efter sig.

I morgon kommer hela familjen, och då passar vi på att gemensamt fira alla novemberfödelsedagar. Tårtan är redo i frysen och ska bara plockas fram och garneras. Har du lust att fira tillsammans med mig så kan jag varmt rekommendera den här tårtan. Eller kanske den här. Varför inte den här favorittårtan förresten, den lyser upp vilken mörk novemberdag som helst.

Ha nu en härlig lördag, antingen du firar födelsedag, eller bara det faktum att du finns till!

Bilderna har jag hämtat från en liten "klokbok" av den åländska konstnären och författarinnan Pernilla Lindroos. I den kan man hitta många guldkorn.


Glutenfri pasta med smakrik röra på champinjoner, purjo, ost och räkor

$
0
0


Det kanske blir svårt att fresta er med den här rätten? Jag måste ju tillstå att den inte är alltför upphetsande rent bildmässigt. Ganska bleksiktig om vi ska vara helt ärliga. Men, men, som alltid ska man vara försiktig med att döma efter det yttre. Pastaröran förgyllde en alldeles vanlig kväll hemma hos oss häromsistens, men har absolut helgfeeling.

Pastan är glutenfria "snören" av majs från en italiensk tillverkare (italienarna är bra på det här med glutenfritt), och röran är en riktig goding - en smakrik blandning av champinjoner, purjo, vitlök, räkor, parmesan och en god kryddblandning. Tja, sen får man leva med att det inte blir någon direkt färgexplosion. Du får duka med något färgglatt i stället!

Valfri pasta, kokt enligt anvisning på paketet.

1 medelstor purjo - ca 160 g när den var ansad och klar
ca 250 g champinjoner - färska eller från burk
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl smetana
½  - 1 msk kryddblandning Gourmetkrydda från Krusmyntagården
några varv på saltkvarnen
några varv på svartpepparkvarnen
½ knippa dill
40 g färskriven parmesan
ca 175 - 200 g skalade räkor
rapsolja/smör eller ghi till stekning

Skölj och strimla purjon, ansa och skiva champinjonerna, skala och flisa vitlöken, hacka dillen.
Lägg champinjonerna i kall panna och fräs tills vätskan dunstat.
Tillsätt då matfett, vitlök och purjo och fräs runt under omrörning någon minut.
Tillsätt grädde, smetana, kryddblandning, salt och peppar och låt småputtra under lock tills purjon mjuknat, ca 8 - 10 minuter.
Rör ned osten och låt den bara smälta och "kräma till" röran.
Smaka av med eventuellt lite mer kryddblandning innan du vänder ned hackad dill och räkor.
Servera genast till nykokt, avrunnen pasta.
Har du lite dill över så piffa upp med lite grönska. Den detaljen glömde jag, jag hackade ned alltsammans i röran!

Förresten. Röran passar också förträffligt till att fylla crepes med. Det gjorde jag med lite av det som blev över.

Smaklig spis och ha en fin söndag!

Ses en annan dag

$
0
0


Jajamänsan. Just en sån dag är det! Bacillöverbefälhavaren har återigen firat triumfer och slagit till med alla sina trupper. Jag tror banne mig han har kallat in extrastyrkorna också! Jag har däckat i den traditionella höstförkylningen. Kan någon tala om för mig, HUR man kan bli så totalt utslagen av något som inte ens SYNS? Ett huvud som är på vippen att brisera. Totalt igenkorkad. Ingen ork. Ingen röst. Ingen matlust. Ingen matlagningslust. Ingen baklust. Ingen blogglust. Ingen läslust. Ingen lust överhuvudtaget. LUSTLÖS är ordet. Ses om någon dag när jag förhoppningsvis flutit upp till ytan igen och är lite mer vid mina sinnen.. 

Kameliadamen? Nä, inte nu heller!

$
0
0


Nää, inte alls! Långt därifrån! Jag är fortfarande inte nån Kameliadamslookalike, men i alla fall lite på bättringsvägen. Det var ena riktigt elaka och hänsynslösa bacillrackare som gick till attack och totalt golvade mig! Usch och fy! Jag har konsumerat osannolika mängder honung och citron, klunkat ingefärspimpad morotsjuice, och vacklat omkring smått berusad av de starka Vickångorna. Trött är jag förvisso fortfarande, och skrällhostar gör jag också fortfarande som ett rådjur med krupp, men jag kan i alla fall göra mig förstådd igen. Jag har dessutom återtagit vertikalläget. Idag ska jag våga mig utanför dörren för första gången på över en vecka och ta en kort promenad, och sen ska jag försöka baka lite. Om du kikar in i morgon så kan det hända att jag berättar hur resultatet blev.

Ta nu hand om er och boosta med nyttigheter så ni inte råkar lika illa ut som jag! 
Viewing all 818 articles
Browse latest View live