Quantcast
Channel: Kjerstis mat och prat
Viewing all 818 articles
Browse latest View live

Glutenfritt kikärtstunnbröd med inspiration från Milla

$
0
0


När jag såg receptet på det här brödet hos Milla som driver bloggen Millas Hälsoblogg, blev jag nyfiken och sugen på att testa. Jag gillar ju kikärtor och jag gillar tunnbröd. Jag blev lite fundersam över den stora mängden bakpulver, så för säkerhets skull kollade jag med Milla att måtten verkligen stämde, och det gjorde de.

Jag följde det ursprungliga receptet väldigt nära. De enda ändringarna jag gjorde var att jag tog en aning mindre kikärtor (eftersom förpackningen var på 190 g och inte 200 g), att jag tog linfrökross i stället för hela linfrön, ändrade kryddningen eftersom jag inte är så förtjust i kummin och anis (i synnerhet inte anis) och bytte kikärtsmjölet mot rårismjöl eftersom jag inte hade något kikärtsmjöl hemma. Jag tog också vanligt smält smör i stället för kokosolja och lät brödet eftertorka på varmluft eftersom jag tyckte det kändes lite för mjukt i konsistensen och ville ha det torrare och knaprigare. Slopar du det momentet blir det mer som ett mjukt tunnbröd som kan klippas i lämpliga bitar. Här hittar du Millas originalrecept, och så här gjorde jag mitt bröd, som är rejält proteinspäckat, innehåller försvinnande lite kolhydrater och i mitt tycke är riktigt, riktigt gott:

1 tetra kokta kikärtor - 190 g
1 förpackning Keso - 250 g
2 msk linfrökross
1 msk rårismjöl
1 msk bakpulver
2 krm salt
½ tsk pestokrydda med ramslök
2 msk smält avsvalnat smör - 30 g

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av väl i en sil.
Mixa först kikärtorna och tillsätt sedan Keso och smör och mixa vidare.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem under fortsatt mixning.
Klicka upp smeten på ett bakplåtspapper och bred ut jämnt över hela plåten. Den detaljen var det meckigaste i hela proceduren. Jag tog lite rapsolja på en bred kniv och "föste ut" degen.
Sätt in på 200 grader, strax nedanför mitten, och grädda 20 minuter.
Ta bort plåten och sätt bara in själva bakplåtspapperet med brödet i ugnen igen. Låt det eftertorka på varmluft 100 grader (eller vanlig ugn ca 120 grader) någon halvtimme till. Jag satte också in en träslev mellan ugn och lucka för att fukten skulle dunsta ordentligt.
Stäng av ugnen men låt gärna brödet stå kvar tills ugnen svalnat. Bryt brödet i lämpliga bitar och förvara det torrt.











Vegetariska mandelbullar med sås på färska tomater - bra både till mingel och middag

$
0
0


När dotter Erika 30-årspartajade häromsistens så fanns det även några vegetarianer bland gästerna. Jag tillverkade ju vanliga köttbullar till det övriga festgänget, men ville inte att vegetarianerna skulle bli alltför förfördelade och bullösa, så det fick bli några mandelbullar till dem.

Jag passade på att sno till mig några av bullarna, som maken och jag lunchade på tillsammans med pasta och en enkel tomatsås på färska tomater.

Så här gör du bullarna:

100 glutenfria havregryn - ca 2 dl
90 g mandelmjöl - ca 2 dl
80 g färskriven långlagrad parmesan
1 msk mald chia
½ msk PO-fiber
3 - 4 msk Kunglig Salladskrydda - eller annan kryddblandning som du gillar
3 stora ägg
lite extra salt från kvarn
smör/rapsolja till stekning

Till kokning:
2 liter vatten
2 msk lantbuljongpulver (Biofood)

Lägg alla ingredienser i matberedaren med kniven monterad. Kör ihop alltsammans till en smet, som får stå och svälla ungefär en kvart.
Ta lite olja på händerna och rulla jämna bollar. Jag gjorde lite större bollar och fick ut 22 stycken.
Koka upp vatten med buljongpulver och koka bollarna i omgångar, ungefär 3 - 4 minuter tills de flyter upp till ytan. Låt dem rinna av.
Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna och bryn bollarna fint runtom. Sänk värmen och låt dem bli genomvarma och färdigstekta.














Om det inte är något mingel i faggorna föreslår jag att du äter bollarna med valfri pasta och en enkel men god tomatsås. Den gör du så här:

225 g färska körsbärstomater eller romanticatomater
2 rejält stora vitlöksklyftor
1 msk osötad tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 tsk röd balsamvinäger
salt från kvarn

Klyv tomaterna och skala och hacka vitlöken.
Blanda alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp, och sedan småkoka under lock 20 - 30 minuter.










Lägg upp nykokt, avrunnen pasta i djupa tallrikar, fördela vegobollarna över, slå på tomatsåsen, och toppa slutligen med lite extra riven parmesan.

Smaklig spis go´vänner och ha en fin Köttfri måndag!

She´s got the look - nää, inget program för mig

$
0
0


Jaha, då har även jag gjort det! Sett programmet She´s got the look. En kväll i förra veckan när jag var sjuk och inte orkade så mycket mer än att sitta och dega framför TV:n tänkte jag att jag måste se det där programmet som det skrivits så mycket om och gjorts så himla mycket reklam för. Uppriktigt sagt kände jag mig alldeles missmodig när programmet var slut.

She´s got the look är ännu ett av alla dessa myriader av utklassningsprogram där den ena efter den andra - likt i Agata Christies berömda deckare  - försvinner, för att det till slut ska stå en ensam segerviss vinnare kvar som får pengar, ära, berömmelse, chans till ett skiv- eller bokkontrakt eller vad det nu kan vara. I det här fallet handlar det om en "mogen" kvinna över 35 som ska få ett modellkontrakt.

Jag har inte sett de tidigare avsnitten, så jag vet inte vad som utspelat sig i dem, men utmaningen i det avsnitt jag såg handlade om att lära sig gå behagfullt på skyhöga klackar och utföra en sexig dans, samt att iklädd minimala, sexiga underkläder och make-uppad intill minsta lilla por posera tillsammans. Med halvslutna ögon, sexigt beslöjade blickar och halvt särade blodröda läppar blåste deltagarna rökringar och puffade på tjocka cigarrer. Hela interiören andades dekadent 30-tals-Berlin. Cabaret.

Men hallå! Är inte det där lite otidsenligt? Förfärligt omodernt rentutav? Jag fick faktiskt lite besk smak i munnen. Är det bara aningslöst eller är det medvetet cyniskt att glamourisera rökning på det sätt som gjordes i programmet? Är det i tiden och ansvarsfullt att utmåla kvinnor som våpiga sexobjekt som enbart är till för att behaga och förföra? Jag kan förstå att unga tjejer, tonåringar och unga vuxna som är vilsna och osäkra, som ännu inte har hittat sin identitet, och som är i behov av bekräftelse kan lockas att söka till liknande program, men kvinnor? KVINNOR! Tusentals lär ha sökt och 12 gallrades slutligen ut till programmet.

Visst, jag tror säkert man kan försvara sig med att det bara är på skoj. En oskyldig lek. En kul grej. Att jag är mossig intill pinsamhet som tycker som jag gör. Men jag tar risken. Jag bjuder faktiskt på det. Det är verkligen ingen lek för alla de hundratusentals kvinnor (män också förstås) som blir sjuka och dör i sviterna av det där rökpuffandet. KOL. Lungcancer. Hjärt- och kärlsjukdomar. Det är 2014 gott folk!. Vi VET hur skadligt det är med rökning. Att det är den i särklass största hälsorisken av alla. Är det verkligen försvarbart att glorifiera det och få det att se ut som något coolt och häftigt på det sätt som det framställdes i She´s got the look?

Det är knappast på skoj att kvinnor och flickor över hela världen varje dag och varje minut förtrycks och sexifieras. Att de får utstå övergrepp och våldtäkter, just för att de betraktas som ägodelar som man kan göra vad man vill med. Som är till för nöjes skull. TV har en ENORM genomslagskraft och just därför tycker jag man har ett ansvar för vilka ideal man förmedlar. ÄVEN inom komersiell TV. Det är skrämmande lätt att bli påverkad och att identifiera sig. I en tid när utseendefixeringen breder ut sig alltmer och kryper allt längre ned i åldrarna är det så otroligt viktigt för unga tjejer med GODA förebilder! Starka, kapabla kvinnor. Mödrar, mostrar, fastrar, mormödrar och farmödrar som speglar sunda ideal. Som inte fastnar i stereotypa bilder av kvinnor. Det finns alldeles tillräckligt av motsatsen!

Det är naturligtvis inget fel i att sköta om sig och att göra sig vacker. Det har vi gjort i alla tider. Det vill jag ju också göra. Jag vill vara mitt bästa jag och ta hand om mig så att varken kroppen eller själen får rynkor. Jag tycker också om vackra kläder och vill känna mig fin. Jag är noga med att ta hand om min hud, unnar mig en ansiktsbehandling emellanåt, försöker sova mycket, äta vettigt och överhuvudtaget leva sunt. Räcker inte det? Nä, tydligen inte. Antingen man är tio eller sjuttiofem ska man vara SEXIG. Kära nån, det går ju knappast ens att hitta ett par rejäla och okrusidulliga trosor till Lilla I som är tre!

Jag har inget emot sex om nu någon skulle tro det. Inte alls, det är en naturlig och sund del av livet som ger glädje och som man mår bra av - eller borde åtminstone vara det. Vad man gör i den egna sängkammaren är en privatsak, och hur man klär sig eller klär av sig där har ingen annan med att göra. Men jag kan onekligen bli ganska trött på all denna sexifiering. Sex är förvisso en viktig del av livet, men fortfarande bara EN del av livet. Jag blir faktiskt lite ledsen när jag ser vuxna kvinnor - mogna, erfarna, välutbildade, naturligt vackra kvinnor som närmar sig medelåldern eller rentav är mitt uppe i den - så okritiskt anspela på sex. Offentligt! I TV! Kära nån, vad får er att göra det? Nog har vi väl ett bredare register än så att spela på vi kvinnor?

Jag är inte ute efter att döma. Jag vill ingen av er något ont. Verkligen inte! Jag hoppas ni vet vad ni gör, och jag hoppas att ingen av er blivit alltför tilltufsad under vägen. Det är själva programidén jag är kritisk mot. MEN som den oförbätterliga kurator jag är skulle jag också vilja sitta ned och prata med var och en av er. För jag blir verkligen nyfiken. Jag har så många frågor. Varför är ytan så viktig? Vad är det du vill uppnå? Vad är drivkraften? Vad drömmer du om? Vad längtar du efter? Vad föreställer du dig att allt det här ska leda till? Pengar? Berömmelse? Bekräftelse? Upprättelse? Revansch? Bättre självkänsla? En ny partner? Vad händer med dig själv och din självbild under vägen? Hur känns det att bli uttittad, bedömd, bortvald? Hur har din medverkan i programmet påverkat dina olika relationer? För i slutändan är det ju bara en av er som blir vinnare. Eller vem vet förresten. Kanske förlorare?


Glutenfria saffransdoftande lyxpannkakor - perfekta till Adventsfrukost

$
0
0


"Saffran muntrar sinnet". Det förstod redan Carl von Linné på sin tid. Kanske är det ingen tillfällighet att saffran upplever sin högsäsong i december, den tid på året då mörkret är som tätast och svårmodet lurar runt knuten. Fram för mer saffran alltså och bli lite muntrare på kuppen!

Förutom att fungera som antideppmedel är saffran inflammationsdämpande och nyttigt i största allmänhet. I lagom doser. I alltför höga doser är det skadligt och rentav giftigt, men med tanke på kilopriset tror jag inte risken är så stor för överdosering. Personligen tänker jag pytsa i saffran i det mesta framöver, för jag älskar saffran!

Jag börjar med de här goda glutenfria pannkakorna, som jag varmt rekommenderar till Adventsfrukost. Föredrar du gröt till frukost hittar du ett recept på hirsmannagrynsgröt med saffran här. Känner du för en härlig saffransdoftande fisksoppa tycker jag du ska titta in här och har du lust att saffranspiffa potatisbullarna har du ett recept här. Vad sägs om ett smakrikt saffransörtsmör till fisken eller grönsakerna? Är du mer sugen på något sött kan jag VARMT rekommendera min saffransmandelkaka med vaniljfyllning som gjorde succé förra julen. En saffransdoftande julpudding med färska bär sitter fint efter en lättare soppmiddag, och min glutenfria saffransbutterkaka går inte heller av för hackor go´vänner. Inte heller de glutenfria philadelphiarutorna med saffran och citroncurd. Den här äppelkakan med saffranär ju inte heller så dum. Den vann jag faktiskt pris för i Allt om Mat för en del år sedan. Kom bara ihåg att använda glutenfria hirsmannagryn i stället för vanliga mannagryn om du är glutenintolerant.

Puh, nu får jag kanske hejda mig! Men mer kommer det så småningom. var så säker! Till pannkakorna! Åtta stycken soligt gula och humörhöjande pannkakor blev det av den här satsen. Och tänk, inte en enda blev kvaddad!

2 msk rårismjöl
½ tsk husk - lite drygt, det blev nog nästan 3/4 tsk
1 krm salt
(2 krm vaniljpulver)
1 dl grädde
1 dl vatten
3 stora ägg
smör eller kokosolja till stekning

Blanda mjöl, husk, salt och eventuellt vaniljpulver (uteslut om pannkakorna ska fyllas med något salt) i en skål.
Vispa ned vatten och därefter äggen. Slutligen grädden.
Vispa smeten slät och klumpfri och låt den svälla i rumstemperatur en halvtimme.
Hetta upp matfettet och stek pannkakorna gyllengula på medelvärme. Jag tog ca ½ dl smet till varje pannkaka. Vispa om ordentligt mellan varje omgång eftersom "det tjocka" har en tendens att sjunka till botten. Tänk också på att låta smeten stanna ordentligt innan du vänder pannkakan, så är det större chans att den förblir hel.

Servera pannkakorna med valfria tillbehör. Vispad grädde, mjukrörd smetana eller yoghurt, glass, sylt, färska bär, flytande honung, lönnsirap eller vad du vill. Pannkakorna är också supergoda att använda som crèpes och fylla och gratinera med något gott. Se de nedersta bilderna, där jag fyllt med en smakrik köttfärsröra.











Kokoskolafudge med syrliga vinbär - helt fri från mjölk, gluten och nötter - Glad Advent!

$
0
0


Idag vill jag passa på och önska er alla en riktigt glad Första Advent! Tänk att vi redan hunnit dit! November har känts riktigt mörk och tung med gråväder och en elak förkylning som ännu inte helt gått ur kroppen, men nu känns det i alla fall lite lättare när adventsljusen brinner i sina stakar och det bara är några veckor tills det vänder och ljuset kommer tillbaka. Hoppas att orken och livsmodet ska återvända i takt med det!

Jag tänkte försöka fresta er idag med ett lättgjort godis, som borde passa de flesta. I stället för vanlig grädde har jag använt vispbar kokosgrädde från Glitne, och förstärkt med kokosnötsmousse som jag köpt på Råvarubutiken. Moussen har jag också sett andra märken av i en del hälsokostbutiker, bl a Lifeland i Stockholm. Chokladen jag använt är av märket Grenada och den är garanterat mjölkfri. Chokladen tillverkas i en fabrik som varken hanterar gluten, mjölk eller nötter, så det är betryggande för allergiker.

Vinbärens syrlighet bryter fint mot den mörka och söta chokladen. Dem köpte jag på Pierias livs i Hötorgshallen. Du kan välja andra bär, eller kanske valfria nötter/mandel om du hellre föredrar det. Om du vill ha en lite ljusare fudge kan du ta ljus agavesirap i stället för den mörka dadelsirapen, och även använda en ljusare choklad med mindre kakaohalt.

1 förpackning kokosgrädde - 300 ml
80 g dadelsirap - ca ½ dl
½ msk glukossirap
60 g kokosmousse
30 g kallpressad kokosolja

50 g mjölkfri choklad, 60%
10 g frystorkade vinbär - knappt 1 dl

Blanda allt utom choklad och bär i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under vispning så allt blandas ordentligt, och bubbelkoka sedan på medelvärme tills smeten tjocknar och temperaturen blir knappt 105 grader. Det gick väldigt fort för mig men kan nog variera beroende på vilken kastrull man använder. I en låg vid kastrull går det fortare.
Ta från plattan, bryt ned chokladen, och rör tills den smält helt. Rör då ned bären.
Häll upp i en oljad eller bakpappersklädd liten form på ca 18 x 18 cm  och låt svalna.
Ställ in i kylskåp att stelna helt, och skär sedan rutor med en vass kniv som du gnidit in med lite kokosolja. Det gör att kniven inte fastnar.

Nu önskar jag er alla en riktigt välsignad adventssöndag och en fin och stämningsfull adventstid med alldeles lagom mycket av pyssel, stök och julförberedelser Glöm inte att släcka ned ljuset emellanåt, så att du orkar ända fram till jul!















Chans att vinna "Julens Söta Saker" - ny kokbok av Theresia Erneborg

$
0
0



Idag får det bli ett litet bonusinlägg utöver de vanliga varannandagsinläggen. Det kommer nog att bli ett och annat sådant nu i december, för det är ju så mycket jag vill hinna med att dela med mig av. Så håll utkik!

I tisdags var jag på en trevlig begivenhet, nämligen ett releaseparty för boken "Julens Söta Saker" på restaurang Judit och Bertil på Söder i Stockholm. Och nu tänkte jag vara lite extra generös så här inför julen, dra på mig tomteluvan och tävla ut en bok till någon av er. Vad sägs om det?? Kan det vara något som lockar?

Boken är skriven av Theresia Erneborg som driver bloggen Söta Saker och som numera väl kan räknas till de etablerade kokboksförfattarna efter de tidigare böckerna "Söta Saker" och
"Sött från förr". Boken är utgiven på Votums förlag, och finns bl a att köpa på Adlibris och Bokus.
De flesta bokhandlar har den förstås också.

Dotter Josefin har fotat boken och svärson Anders har formgivit. Ja ja, jag VET att jag är kollosalt partisk och kanske inte helt tillräknelig när det gäller att bedöma boken, men jag tycker den är fantastisk!! Förvisso är de flesta recepten inte glutenfria, och det är - förstås - väldigt mycket socker som går åt när man ska baka, något ni som följer mig ju vet att jag är lite skeptisk mot. MEN ni som liksom jag måste hålla er till glutenfritt, och ni som liksom jag försöker dra ner på sockret, ni kan låta er inspireras och förföras både av de frestande recepten och de vackra bilderna, och sedan ändra lite i recepten. Vanligt socker kan oftast bytas mot rårörssocker eller kokossocker, och vanligt vetemjöl kan ofta ersättas av olika slags glutenfria mjöler. Jag ska försöka göra om några av recepten till glutenfria, så håll lite extra utkik framöver. Redan nu kan jag gå i god för de brända mandlarna och kolan som det bjöds på under kvällen.

Det enda ni behöver göra för att vara med i tävlingen är att skriva en liten kommentar till det här inlägget. Berätta gärna om du har något favoritjulgodis eller något favoritbakverk som du bara "måste ha" till julen. Och eftersom den som vinner boken förhoppningsvis ska hinna baka något ur den före jul så gör vi processen kort. På söndag väljer jag ut en vinnare, och på måndag den 8 december berättar jag vem som vunnit. Den 10 räknar jag med att skicka boken, så håll utkik och bevaka om du vunnit.

LYCKA TILL!!!






Glutenfri saffransfruktkaka med tranbär och mandel - perfekt att göra skorpor av

$
0
0


Jag berättade ju igår att jag tänkte ge mig på att förvandla en del av recepten i "Julens Söta Saker" till glutenfria alternativ. Eftersom Theas saffransskorpor gjorde formidabel succé på releaseminglet bestämde jag mig för att börja med dem. Resultatet blev väldigt lyckat. Jag har förvisso inte hunnit tillverka skorporna än eftersom jag bakade fruktkakan igår eftermiddag, men det kan jag inte tänka mig annat än att den detaljen kommer att gå bra.

Själva fruktkakan blev hursomhelst VÄLDIGT bra. Det kan även dotter och måg som var här igår kväll och provsmakade intyga. Jag tänker spara ena halvan av kakan som den är och göra skorpor av den andra halvan.

Jag minskade lite på sockret, bytte till rårössocker, tog mandel i stället för pistaschnötter (eftersom jag inte hade det hemma), tog rårismjöl i stället för vanligt vetemjöl, och la till xantangummi som bindemedel. Dessutom tog jag också i lite bakpulver, något som saknas i Theas recept. Så här gör du min glutenfria variant av saffransfruktkaka.

4 stora ekologiska ägg
2 dl socker
35 g smält och avsvalnat smör
½ - 1 paket saffran
2 dl hel oskalad mandel - ca 100 g
1½ dl torkade tranbär - ca 90 g
4 dl rårismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk xantangummi (läs mer här)

Smält smöret tillsammans med saffran och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt, och rör ned det avsvalnade saffranssmöret.
Blanda lite av mjölet med mandel och tranbär, och resten av mjölet med bakpulver och xantangummi.
Rör ned mandel och fruktblandningen och sikta sedan ned den övriga mjölblandningen.
Rör om väl och låt stå och svälla 10 minuter.
Rör om igen och klicka upp smeten i en mycket väl smord form på 1,5 - 1,8 liter.
Sätt in i ugnen på nedersta falsen i knappt 200 graders ugnsvärme och grädda 50 - 60 minuter. I Theas recept står det en timme, men jag tog ut min kaka efter 50 minuter. Pröva med en sticka.
Stjälp upp kakan och låt den svalna under sin form. Eventuellt kan du följa Theas råd att linda in kakan i fuktig kökshandduk till dagen därpå innan du skär i den. Jag följde inte det rådet, men det gick bra ändå.

Om du vill göra skorpor skär du kakan i tunna skivor och rostar dem i 175 grader ca 10 minuter. Lycka nu till med bakandet!

PS Nu har jag gjort skorpor av min halva fruktkaka som utlovats. Jag rostade skivorna 10 minuter först, vände på dem och rostade ytterligare 5 minuter. De blev superfina! DS



Romrussinkakor med inspiration från "Julens Söta Saker" - utan gluten, ägg och laktos

$
0
0


Tja, jag fortsätter väl att baka mig igenom "Julens Söta Saker" men i glutenfri tappning förstås. Mycket sött bakande blir det förvisso, men är det nu advent och snart jul så må det väl vara mig förlåtet. Eller vad tycker ni? Det betyder ju inte att man behöver sätta i sig alla kakor själv! Man kan ju dela med sig! Ser man sedan till att också äta massor med nyttig kål, apelsiner och annat frukt och grönt som affärerna är fulla av så blir det hyfsad balans i tillvaron i alla fall. Jag tror ju faktiskt fortfarande på tesen att minska på vårt sockerintag och i stället äta mer av nyttig och hälsobringande mat. Ett sätt att inte frestas att snaska för mycket är förresten att göra halva satser av kakorna. Det gjorde jag med de här - jämfört med ursprungsreceptet.

Hursomhelst påstod dotter Josefin, som fotat boken och varit med och provsmakat det mesta som finns i den, att just romrussinkakorna var riktiga höjdare, så jag satsade på dem. Saffransskorporna har jag ju redan gjort till stor belåtenhet för alla som provsmakat..

Så här blev alltså mina romrussinkakor i glutenfritappning. Vill du inte använda rom så föreslår jag att du låter russinen dra i pressad apelsin i stället. Och ja, även de här kakorna fann nåd inför provsmakarna, som den här gången bestod av maken och mig. Men maken är kakkonnässör, så honom kan ni lita på!

3/4 dl kärnfria russin - ca 60 g - kan bytas mot torkade tranbär, blåbär, vinbär eller andra bär
2 msk Malibu kokosrom

100 g rumsvarmt LF mjukt smör
½ dl rårörssocker - lite drygt
2 dl ljust bovetemjöl eller rårismjöl - finns av många märken
1 tsk bakpulver
1 tsk husk

Börja med att lägga rusinnen i blöt i rommen några timmar, och låt dem sedan rinna av i en sil.

Rör smör och socker poröst och fluffigt och blanda i de avrunna romrussinen.
Blanda mjöl, bakpulver och husk och arbeta in vartefter till en sammanhängande och slät degklump.
Rulla bollar och lägg på bakpapprad plåt. Jag gjorde 16 kakor, men de blev nästan onödigt stora, så nästa gång tänker jag nog göra lite fler och mindre.
Platta till och gör eventuellt mönster med en kakstämpel. Eftersom jag inte har någon sådan fick det bli släta kakor för mig.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Om du gör mindre kakor kan det hända att det räcker med 8 minuter som Thea föreslår i sitt ursprungsrecept.
Låt kakorna svalna på plåten och förvara dem sedan torrt i en tät burk.














Räksoppa med ångkokt torskrygg och sparris

$
0
0


Vi äter väldigt mycket fisk här i huset. Jag skulle kunna äta det dagligen, och skulle inte alls ha något emot att få en del av pensionen i  fisk, haha. Arbetarna vid laxodlingarna i Älvkarleby lär förr i tiden haft en passus i sina anställningsvillkor att de inte skulle behöva äta lax alla dagar i veckan. Jag skulle inte alls ha haft något emot det! Jag äter gärna både lax och annan fisk varje dag om det bjuds. Fisk innehåller bland mycket annat massor med bra fettsyror och det mår vi bra av. Blir man sedan - som det i alla fall påstås - lite extra klipsk av att äta fisk så skadar det inte alls!

I just den här rätten har jag ångkokat torskrygg, och serverat den med sparris, räkor och en räksoppa som hälls på i sista stund. Soppan får extra god smak genom att jag kokat av räkskalen med vitt vin.

Det här är en riktig festrätt som förgyller vilken helgdag som helst. Vi festade på den förra lördagen när vi fått upp alla adventsstjärnor och stakar och "ringde in" adventshelgen.

300 g räkor med skal
1 stor vitlöksklyfta
1 msk BBQ citronmix - eller annan valfri kryddmix
2½ dl torrt vitt vin - eller matlagningsvin
olivolja

1 dl smetana
1 dl grädde
½ msk osötad tomatpuré
½ - 1 msk hummerfond eller skaldjursfond
lite färskpressad citron

2 portionsbitar torskrygg eller annan fast vit fisk
flingsalt med ramslök

120 - 140 g sparris - fryst eller färsk
dillvippor

Skala räkorna. Täck över och ställ åt sidan i kyl så länge. Spara skalen.
Skala och hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja i en panna/gryta, och lägg i kryddblandningen. Fräs runt helt hastigt, och lägg sedan i vitlök och räkskal. Fräs runt och rosta lätt under omrörning.
Slå på vin, täck med lock och låt småkoka 10 minuter. Det luktar förskräckligt men blir gott, jag lovar. Så bli inte förskräckt.
Sila av räkbuljongen i en tätmaskig sil. Det bör bli ca 2 dl.
Diska ur pannan och häll tillbaka räkbuljongen.
Vispa ned smetana, grädde och tomatpuré och smaka dig fram till hur mycket fond som behövs. Det beror lite på räkornas sälta och vilken kryddblandning du valt..
Så här långt kan förberedas.

Lägg fisken i en ångtillsats och salta lätt, antingen med bara salt eller med något smaksatt flingsalt. Ångkoka till en innertemperatur av ca 52 - 54 grader. Det går också bra att ugnsbaka fisken i låg temperatur, 125 grader, till samma innertemperatur
Jag använde fryst sparris som redan är förvälld, så jag la dem bara i en kastrull, slog på kokande vatten, och tog genast upp dem och lät dem rinna av. Om du använder färsk sparris så bryter du av den nedre grova stjälken och förväller den hastigt några minuter i lättsaltat kokande vatten.

Lägg upp fisk, räkor och sparris i djupa tallrikar. Hetta upp räksoppan och smaka av den med några droppar citron. Häll den runtom fisken. Toppa med dill.
Smaklig spis go´vänner och ha en fin lördag!












Glad andra advent!

$
0
0


Inte mycket till adventsstämning här inte. Det är grått, grått, grått, dimman ligger ofta tjock och vit som välvispad maräng över nejden, och gräsmattan är alldeles grön. Solen har vi inte sett många glimtar av sedan jag minns knappast när. Trots adventsstjärnor, brinnande ljus, pepparkaksbak, julskyltning och julmusik, adventskalender i TV och det ena med det andra, så har den där riktiga adventskänslan lite svårt att infinna sig.

Idag ÄR det i alla fall andra advent, hur det än ser ut utanför fönstren, och jag tänkte bjuda på en liten adventsdikt för att försöka få upp adventskänslan lite i alla fall. Håll till godo. Jag vet inte vem som har skrivit den.

"Jag ser på ljusen som brinner och sätter min tanke på pränt, det känns som jag inte hinner njuta av första advent.

Så tänds då det andra ljuset, allt sker i en rasande fart. Jag vill stilla njuta av ruset att julen nalkas så snart.

När tredje ljuset glimmar o dagen går mot sitt slut, kanske i nattens timmar en tomte smyger sig ut.

Så när det fjärde ljuset ska tändas det kommer med frid till vårt hus, och över jorden ska sändas ett budskap om värme och ljus"


Ja, nog kan vi väl alla hoppas att den sista strofen blir förverkligad. Det finns så mycket mörker och oro, både i vårt eget land och ute i världen. Det behövs mycket värme och mycket ljus! Vi får försöka hjälpas åt att dela med oss av det. En riktigt fin och välsignad andra advent önskar jag er alla!

Fåraherdens paj på vegetariskt sätt med sötpotatistäcke

$
0
0


Du har kanske ätit den klassiska engelska rätten Shepherds pie någon gång? Fåraherdens paj. Det är en "paj", där man har en köttstuvning eller köttfärsröra i botten, och sedan toppar med ett smakrikt potatismos. I den här vegetariska varianten får det bli en mustig rotsaksröra, och ett täcke av sötpotatismos. För att göra skäl för sitt namn och i alla fall få lite fåraktig touch på det hela smaksatte jag moset med pecorino, den italienska fårosten.

Smaken på rotsaksröran avgörs ganska mycket av vilken kryddblandning du använder att smaksätta med. Ta någon som du gillar och smaka dig fram. Jag använde en blandning från Krusmyntagården den här gången.

Hoppas du gillar min vegorätt, som är mustig, värmande och riktigt god såhär i vintertid. Smaklig Köttfri måndag allihop.

Till moset:

800 g sötpotatis
ca 1 liter vatten
1 msk lantbuljongpulver (Biofood eller Renée Voltaire)

½ dl grädde
½ dl buljong från sötpotatiskoket
75 g färskriven pecorino
50 g annan smakrik ost, ex vis Prästost, Grevé eller Cheddar som i originalversionen
20 g smör
(1 äggula)

Till rotsaksröran:

280 g morötter
250 g kålrot
150 g rotselleri
120 g palsternacka
2 stora vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk osötad tomatpuré
1 msk god kryddblandning
ganska många kvarnvarv salt
ca ½ dl buljong från sötpotatiskoket
lite balsamvinäger för att få lite syra
rapsolja till stekning

Förbered alla rotsaker. Skala och tärna sötpotatisen, skala och grovriv de andra rotsakerna, skala och flisa vitlöken. Observera att de angivna vikterna avser skalade och färdigansade rotsaker. Du kan blanda och ändra proportionerna inbördes, bara det blir ca 800 g sammanlagt i slutändan.

Koka upp vatten med buljongtärning till moset och lägg i sötpotatisen. Koka mjukt, ca en kvart. Häll av buljongen, men spar lite av den att späda mos och röra med.
Mosa/stompa sötpotatisen och späd med grädde och buljong. Rör ned osten och klicka i smöret och låt det smälta. Rör om ordentligt och ställ åt sidan så länge. När moset svalnat rör du i äggulan. Den kan dock uteslutas om man inte äter ägg.






Så till röran. Hetta upp matfettet och fräs alla rotsaker och vitlök under omrörning några minuter så det mjuknar lite och blir glansigt.
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, krydda, salt och lite av buljongen från sötpotatiskoket och låt alltsammans puttra mjukt och simmigt en halvtimme. Röran får inte vara för lös. Om den är det så ta av locket på slutet så att lite av vätskan dunstar.
Smaka av röran med lite balsamvinäger och kanske mer salt och krydda. Den ska vara smakrik och mustig.
Bred ut röran i en smord ugnsfast form, och bred sedan moset över. Strö gärna lite extra pecorino över. Gratinera i 225 graders ugnsvärme ungefär en kvart.
Servera med sallad.














Och vinnare av "Julens Söta Saker"är........

$
0
0


Ojojoj, så svårt det var att kora vinnaren av "Julens Söta Saker" i min lilla jultävling! Helst skulle jag ju vilja skicka en bok till er allihop, men det tillåter inte riktigt min kassa. Så jag MÅSTE ju bara välja en av er åtta som valde att kommentera och dela med er av ert favoritjulgodis. Mitt val föll slutligen på Sofie. Helt enkelt för att vi delar passionen för bountybollar. Jag är också väldigt svag för de där kokossmakande små raringarna. Här har ni för övrigt mitt recept på bountybollar med vit choklad och kokosmousse, och härär ytterligare ett recept med ricottaost i fyllningen. Båda passar förträffligt på julens gottebord.

Sofie, skynda dig att meddela mig din adress, så skickar jag boken bums, så att du hinner testbaka något av innehållet till jul. Min mailadress hittar du överst till höger, under rubriken "Om mig".

Och ni andra. Tack för att ni ville vara med i tävlingen! Ni kan väl viska till Tomten att ni gärna vill ha boken. Vem vet, han kanske har riktigt god hörsel. Om han blivit lite lomhörd med åren så finns boken att köpa både i bokhandeln och på nätet. Och vet ni vad? Mycket av innehållet i boken passar året runt, och behöver inte alls begränsas bara till jul.

Pepparkakans dag - det har jag visst missat

$
0
0


Kära nån, det är visst pepparkakans dag idag, läser jag i tidningen. Det har jag totalt missat. Egentligen borde jag alltså leverera ett pepparkakerecept till er. De här knåpade jag ihop igår, och de blev förvisso riktigt goda, men jag vill ändå finsnickra lite på receptet innan jag är beredd att dela med mig av dem till eftervärlden. Om ni håller ut så kommer ett recept endera dagen.

Ni får nöja er med mitt gamla pepparkakerecept så länge. Kakorna är både gluten- och mjölkfria. De här skurna pepparkakorna med mandel är inte heller så tokiga. De är både gluten- laktos- och äggfria. De här morotskolasnitten med smak av ingefära passar också bra på julens kaffebord liksom de här skurna ingefärskakorna med syltad ingefära.

Ha en fin pepparkakedag alla!



Glutenfria snacksrullar - naggande goda till glögg eller en drink

$
0
0


Tjaha, då var det Nobelfest igen. Även i år har Nobelkommittén gjort det fatala misstaget att inte bjuda mig. Jaja, det kanske är lika bra. Jag äger en enda långklänning, och den var det sisådär 20 kg sedan jag lyckades åla mig in i. Förresten skulle nog Magdalena Ribbing ha en och annan synpunkt på mitt bordsskick. Förmodligen skulle jag prata när jag skulle vara tyst och tvärtom, skåla på fel ställe, förväxla besticken, välta glaset, sätta i halsen och det ena med det andra. Det är dessutom risk för att jag skulle behöva gå och kissa precis när någon av Nobelpristagarna skulle hålla tal. Det är en av de där frågorna som alltid infinner sig när man sitter och tittar på all festivitas. Hur gör de?? Även kungligheter och Nobelpristagare måste väl gå på toaletten emellanåt? I synnerhet efter en många timmars lång middag med en massa mat och dryck. Magdalena Ribbing vet säkert svaret! Jag håller mig i alla fall för säkerhets skull hemma, skålar med maken och tittar på TV. Det är helt okej det också.

I kväll ska jag i alla fall servera de här små salta och smakrika godingarna innan Nobelmiddagen. Jag gjorde ett gäng rullar med vanligt vetemjöl till dotter Erikas 30-årsmingel häromsistens, men de här är garanterat glutenfria och även laktosfria. De går säkert även att göra helt mjölkfria för den som behöver det - med mjölkfritt margarin, crème fraiche av någon alternativ sort samt s k veganost - men det har jag personligen inte testat. Till kaffet kanske det blir en Bountyboll, och däremellan någon god fiskrätt. Vi får se. Jag ska klura på det.

Till snacksrullarna använde jag den här gången en tapenade från ICA med zucchini, paprika och aubergine, men jag har också gjort dem med pesto på soltorkad tomatcrème och med grön olivcrème. Jag föreställer mig att det också skulle vara gott med någon ansjoviscrème eller böcklingpasta. Du kan i stort sett använda vilken sorts tapenade, röra eller pesto du vill. Kom bara ihåg att låta den rinna av så det inte blir för rinnigt.

Ha nu en riktigt härlig Nobeldag, antingen du festar på plats eller hemma i TV-soffan!

3 dl rårismjöl eller vanligt rismjöl - ca 190 g
1 tsk xantangummi - kan bytas mot husk
2 krm bakpulver
1 krm salt
120 g smör
½ dl turkisk eller grekisk yoghurt - ca 60 g

1 burk tapenade, 130 g
ca 40 g färskriven parmesan
1 - 2 tsk torkad smulad oregano eller timjan

Blanda mjöl, xantangummi, bakpulver och salt och lägg i matberedaren.
Lägg i kallt smör skuret i kuber och kör hastigt några varv.
Lägg i yoghurten och kör tills det blir en degboll. Skulle det inte vilja gå ihop så tillsätt någon matsked yoghurt till. Låt degen vila 10 minuter.
Ta upp och kavla ut till en fyrkantig tunn platta direkt på ett bakplåtspapper. Jag smorde kaveln med lite olivolja så gick det lätt utan att kaveln fastnade.
Låt tapenaden rinna av väl i en sil och bred ut den på degplattan. Strö över ost och krydda.
Rulla med hjälp av papperet ihop degen, ungefär som när man gör rulltårta. Se till att skarven blir tät. Jag tog en aning vatten på fingret och fäste ihop.
Lägg in degrullen - i sitt papper och i en plastpåse - i frysen att vila till dagen därpå. Ta ut rullen en kvart innan, och skär tunna skivor, ungefär en halv centimeter tjocka.
Lägg på bakpapprad plåt och jämna till dem så att de får rund form (kan bli lite tillplattade under frysförvaringen). Grädda snacksrullarna i ungefär 110 graders ugnsvärme tills de är gyllenbruna. Tog knappt 9 minuter. Förvara lufttätt.
Rullarna kan även frysas i färdigt skick, men fräscha då gärna upp dem några minuter i ugnen strax innan de ska serveras.











Mina absolut bästa gluten- och laktosfria pepparkakor

$
0
0


De här pepparkakorna skulle jag vilja ta patent på! Kan inte nån instifta ett pepparkakepris? Jaja, jag kanske låter stöddig, men här finns ingen plats för Jante. Jag tror faktiskt jag skulle ha goda chanser att vinna! Åtminstone ett tröstpris! De här glutenfria pepparkakorna slår i alla fall glutenfria köpepepparkakor med hästlängder!

Jag har gjort pepparkakor förr, och jag har exprimenterat med lite olika ingredienser, mjölsorter och kryddor. Inget fel på mina andra recept (här och här), men det här är faktiskt snäppet bättre. I stället för husk, som jag tidigare haft i mina pepparkaksrecept använde jag xantangummi som bindemedel Om du inte har det hemma skulle jag tro att det går bra med husk, kan inte tänka mig annat. Pepparkakorna är lättkavlade och går att göra tunna och fina. De blir spröda och jättegoda. Jag har bakat dem både med kokossocker och rårismjöl, och med rårörssocker/muscovadosocker och ljust teffmjöl. Det går bra vilket som, men jag föredrar nästan den senare varianten både smakmässigt och konsistensmässigt. Pepparkakorna överst är gjorda på teffmjöl, de nedersta är gjorda på rårismjöl.
Jag säger bara en sak. Gör dem! Pronto! Jag hann ju inte ge er receptet varken till första advent eller pepparkakans dag, men till jul hinner ni absolut baka.

100 g laktosfritt smör
100 g smetana - en halv burk
2 dl kokosblomssocker - (eller 1 dl rårörssocker + 1 dl mörkt muscovadosocker)
3/4 dl dadelsirap eller mörk flytande honung
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald kardemumma - gärna alldeles nystött/mald

1 stort ekologiskt ägg
5 dl ljust teffmjöl eller rårismjöl + lite till utbakning
2 tsk xantangummi
½ tsk bikarbonat

Blanda smör, smetana, socker, sirap och kryddor i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt någon minut under ständig omrörning så att sockret smälter. Det blir en tjock kolaliknande smet.
Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur. Rör/vispa emellanåt i smeten.
Vispa ned ägget och rör om ordentligt.
Blanda 5 dl mjöl med bikarbonat och xantangummi och arbeta in i smeten lite i taget till en blank och jämn deg, som lätt lossnar från kastrullens sidor. Det tar en stund att få in allt mjöl, och det kan verka för mycket, men det är det inte. Ta gärna händerna till hjälp.
Täck över med plast eller folie och ställ in i kylen till nästa dag. Ta ut en halvtimme innan det är dags att börja baka, för degen blir hård i kylen. Vill du inte baka upp all deg på en gång så står den sig bra i kylen minst en vecka. Skulle tro att den går att frysa också, men det har jag inte prövat.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Kavla ut tunt, tunt, gärna direkt på bakplåtspapper, och tryck ut valfria figurer.
Grädda i lite knappt 175 grader ca 5 - 7 minuter, beroende på hur stora och tjocka figurer du gjort.

Garnera eventuellt pepparkakorna med kristyr när de svalnat helt.

De här morotskolasnitten med smak av ingefära är supergoda, liksom de här skurna ingefärskakorna med syltad ingefära.















Saffranspannacotta med vanilj och vit choklad - perfekt till Lucia

$
0
0


Den här saffranspannacottan är helt ljuvlig, och vad kan väl passa bättre än att celebrera den vackra och skönsjungade Lucia med den. Annars passar den när som helst nu i advent och senare till julhelgens middagar. Jag tror bestämt att man njöt av saffran även i Syrakusa på Sicilien, där Lucia föddes och ursprungligen hade sin hemvist.

Om du vill göra pannacottan laktosfri använder du förstås laktosfri grädde och en laktosfri eller helt mjölkfri choklad. Och vill du göra den helt mjölkfri använder du något gräddalternativ som du tål. Vad du toppar pannacottan med är en smaksak. Färska bär är alltid gångbart, liksom något knaprigt smul av nötter, mandel och kokos. Jag toppade min pannacotta med färska hallon och blåbär. En knaprig liten mandelkaka till pannacottan är inte helt fel. Den här satsen räcker till 2 - 4 personer, men kan naturligtvis flerfaldigas efter behov.

Och eftersom den här efterrätten blir knalligt gul och dessutom får extra färg av bären så skickar jag den som bidrag till Månadens Sötsak där temat för december är just Färgglatt. Att pannacottan dessutom färgar av sig på humöret som blir extra glatt är ju bara bonus! Saffran lär nämligen vara en väldigt bra bot mot vinterdepp! Det hävdade den käre Linné redan på 1700-talet.

2 dl grädde
½ dl vatten
½ vaniljstång
½ paket saffran - 0, 25 g

1 tsk ljus honung
1 - 1½ gelatinblad
30 g vit choklad

Valfri topping

Häll grädde och vatten i en kastrull och lägg i snittad och urskrapad vaniljstång samt saffran. Låt alltsammans koka upp under omrörning och ställ åt sidan att dra en timme.
Sila ifrån i en annan kastrull och koka upp på nytt tillsammans med honung.
Vispa ned hackad vit choklad samt de blötlagda (10 minuter) och urkramade gelatinbladen. Rör om tills både choklad och gelatin smält helt. Om du tar den mindre mängden gelatin blir pannacottan krämigare, nästan mousseartad, om du tar den större mängden blir den mer som vanlig pannacotta.
Häll upp i portionsglas av något slag, täck över med plastfolie och ställ kallt. In i kylen så snart det svalnat tillräckligt och låt stå tills pannacottan stelnat helt. Det tar några timmar. Det gör inget om den står över natt heller, så den kan förberedas i god tid om man önskar det.
Lägg på valfri topping och njuuuut! Godare än så här blir det knappast kära ni!

Idag lyser det faktiskt lite vitt på marken. Inga mängder, mer som pudersockersnö, men i alla fall. Det lyser upp lite i mörkret. Ha en riktigt fin Luciadag allihop!





Mustig gryta med nötkött och grönsaker - långbakad i ugn på låg värme

$
0
0


Pulled pork och annat kött som långbakas i ugnen är ju som bekant på modet. Ett bra mode för övrigt, eftersom kött som får puttra länge blir mer lättsmält för kroppen. Dessutom är det bekvämt. Den här mustiga vintergrytan med nötkött och massor av grönsaker har jag gjort precis på det sättet. Jag har bara blandat alltsammans i en rymlig gryta, och sen har det fått stå och "baka" i ugnen 6 - 7 timmar på låg värme. Resultatet blev en supergod gryta som föll alla lunchgäster i smaken.

Om det är någon rotsak eller grönsak som du inte gillar eller tål så byt bara mot något annat. Detsamma gäller kryddblandningen. Den kan du byta mot någon annan god kryddblandning eller göra en egen. Observera att de angivna vikterna avser färdigskalade och ansade grönsaker.
Grytan räcker till minst sex personer, snarare åtta. Är ni inte så många runt bordet så är grytan perfekt att värma på dagen efter eller ha i matlådan.

850 - 900 g nötkött eller älg - högrev förslagsvis
3 msk rårismjöl eller vanligt rismjöl
3 msk Grillkrydda Provencale från Krusmyntagården

375 - 400 g  morötter
200 g palsternackor
125 g rotselleri
250 g brysselkål
175 - 200 g små fina champinjoner - ev hela från burk
4 vitlöksklyftor

1 burk körsbärstomater
2 dl rött vin eller matlagningsvin
2 msk osötad tomatpuré
2 msk oxfond
hackad persilja

Putsa köttet och skär det i lagom stora "munsbitar".
Blanda rårismjöl och kryddblandning och lägg i en stor plastpåse. Lägg i köttet och skaka runt så att alla köttbitar täcks av mjöl/kryddblandningen.
Lägg det i en rymlig gryta med lock som tål ugnsvärme. Jag har en stor glasgryta med tillhörande lock.
Skala och ansa rotsakerna och skär i kuber/bitar. Skala och flisa vitlöken. Ta bort eventuellt fula blad på brysselkålen, skär bort det nedersta på rotstocken, och klyv dem på mitten. Putsa champinjonerna.
Blanda alla grönsaker utom brysselkålen med köttet i grytan.
Rör ihop tomatburkens innehåll med tomatpuré, vin och fond och häll över i grytan.
Täck med lock och sätt in i ugnen på 125 graders ugnsvärme. Låt stå och gosa till sig i 6 timmar. Minst. Lägg i brysselkålen efter halva tiden. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fond, salt eller krydda.
Strö över hackad persilja.

Eftersom jag serverade grytan till lunch och inte hade lust att kliva upp i ottan för att laga den, förberedde jag den dagen innan. Dagen D satte jag in grytan i kall ugn, satte värmen på 175, och så fick den stå tills den blev genomvarm.
Kokt potatis till, eller varför inte pressad. Dressad sallad och en smakrik chutney fick det också bli.
Smaklig måltid go´vänner och ha en fin tredje advent!











Stekt saffranskryddat rotsaksris med halloumi - veckans vego

$
0
0


Jamen, kom inte och säg att jag inte har varnat er!! Mycket saffran blir det nu i december. Den här gången har den himmelska kryddan fått smaksätta veckans vegorätt, som är ett stekt rotsaksris med halloumi. Supergott kan jag lova! Trots att det inte innehåller så många ingredienser och trots att det är väldigt lättfixat.

Du kan välja vilka rotsaker du vill. Själv hade jag en blandning av morot, palsternacka, kålrot och rotselleri - ungefär lika mycket av varje. Förutom saffran kryddade jag också med en av mina favoritkryddor från Zmaka, BBQ Citronmix, som gifte sig bra med saffranet.

Vilket ris du använder är en smakfråga. Jag hade fullkornsris från Kung Markatta. Det hade jag kokat dubbel sats av dagen innan då det serverades till korvgryta. Jag brukar oftast skölja och sedan blötlägga riset ungefär fem timmar innan det ska kokas. Dels blir det mer lättsmält, dels förkortas koktiden lite. Jag brukar också koka riset med lite lantbuljongpulver tillsatt i kokvattnet.

Samklig måltid och ha en bra Köttfri måndag allihop!

3 - 4 dl färdigkokt ris - ta fram en halvtimme innan och låt det bli rumsvarmt om det varit i kylen

325 g valfria rotsaker - förslagsvis morot, kålrot, palsternacka och rotselleri
2 stora vitlöksklyftor
½ - 1 påse saffran
1 tsk BBQ Citronmix
1 krm chilipulver
rapsolja
persilja

1 litet paket halloumi, 125 g

Skala och tärna rotsakerna, skala och tunnflisa eller hacka vitlöken.
Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna, och fräs runt saffran, kryddmix och chilipulver under omrörning en kort stund.
Lägg i rotsaker och vitlök och fräs runt under omrörning så det rostas lätt. Sänk värmen, lägg på lock, och låt alltsammans mjukna och bli nästan klart. Jag stekte ungefär 10 minuter. OM det skulle verka torrt så kan du tillsätta en aning vatten, men bara en aning. Det får inte bli blaskigt.
Ta av locket, höj värmen på nytt, och lägg i det kokta riset. Blanda om ordentligt och fräs runt ett par minuter så riset blir varmt och gyllengult.

Skiva halloumin och stek den på båda sidor i en annan panna, samtidigt som rotsaksriset blir klart.
Lägg upp på tallrikar och garnera med persilja.

Och vet ni vad! Eftersom det börjar dra ihop sig riktigt till jul blir det recept även i morgon. Ja, det lutar nog till och med åt att ni får dras med mig varje dag fram till jul! Det finns ju så mycket jag vill hinna med att dela med mig av.

Glutenfria kolasnitt - med mandelmjöl och kokosnötsmjöl och utan ägg och laktos

$
0
0


Ja, ni ser alldeles rätt. Inget husk och inget xantangummi i de här glutenfria kolasnitten. Ändå blev de hur goda och sega som helst. Jag tror inte att någon skulle kunna skilja dem från "vanliga" kakor. Inspiration till kakorna fick jag av svärson Anders, som hade bakat kolasnitt till Lilla I:s 3-årskalas i november. Han hade utgått från ett recept med vanligt vetemjöl som han hittat på nätet och helt enkelt bytt ut vetemjölet mot mandelmjöl. Ursprungsreceptet hittar du här.

Jag är definitivt ingen kakmänniska som gillar att kavla och pilla och pynta och dekorera. Hela Sverige bakar skulle jag aldrig ha en chans i! Fort ska det gå, och enkelt ska det vara! Men de här kakorna går även jag iland med. De är hur lättgjorda som helst. Du snor ihop dem på nolltid.

Jag gjorde ytterligare några förändringar i ursprungsreceptet, och resultatet blev alltså riktigt, riktigt goda kakor, som borde passa vilken gottegris som helst. Kakorna är helt utan gluten, ägg och laktos, och kan lätt göras helt mjölkfria genom att byta smöret mot mjölkfritt margarin. Du MÅSTE bara prova!

100 g LF smör
1 dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljsocker
2 msk ljus agavesirap
1½ dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver

Låt smöret stå framme så det är riktigt mjukt, eller låt det i nödfall mjukna några sekunder i micro.
Rör det fluffigt med socker, sirap och vaniljsocker.
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver och arbeta in i degen. Låt stå 5 minuter.
Dela den ganska kladdiga degen i två delar och forma till långa rullar. Det är inte så noga att det blir jämnt, det rättar till sig i slutändan.
Lägg på bakpapprad plåt och platta ut ganska tunt.
Grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 grader 10 - 12 minuter. Jag tog ut mina efter ungefär 11 minuter.
Skär sneda snitt med vass kniv medan längderna fortfarande är varma.
Förvara kakorna lufttätt i burk. Går även att frysa.

PS Om du vill kan du göra kakorna ännu juligare genom att tillsätta 1 tsk mald ingefära eller ett halvt paket saffran i degen. DS









Variation på juliga, kryddsmakande köttbullar

$
0
0



Idag tänkte jag bjuda er på årets upplaga av julköttbullar. Maken och jag hjälptes åt att trilla i helgen, och vi blev mer än nöjda med resultatet. Supergoda kryddiga köttbullar att sätta fram på julbordet eller att äta med ett gott potatismos och tranbärssylt ,eller kanske lingonsylt med spännande smaksättning av chaisocker.

Självfallet väljer du svensk kött. Det går även bra med köpt blandfärs som brukar ha proportionerna 70/30 om du inte vill blanda själv. Stek gärna ett prov innan du börjar trilla bullarna, så att du är säker på att kryddningen är den rätta.

600 g nötfärs
200 g fläskfärs
1 dl glutenfria havregryn
4 msk PO-fiber
1 dl grädde
1 dl vatten
2 stora ägg
2½ tsk salt
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald pomerans
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm nystött kardemumma
ganska många varv på vitpepparkvarnen
rapsolja/smör till stekning

Blanda havregryn, PO-fiber, vatten och grädde i en rymlig bunke, rör om och låt stå och svälla 10 minuter. Rör sedan ned ägg, salt och kryddor innan du arbetar ned färsen lite i taget. Rör till en smidig sammanhängande smet.
Stek ett litet prov innan du börjar rulla köttbullarna. Det blir mellan 70 - 80 bullar beroende på hur stora du gör dem. Ta gärna lite olja på händerna när du rullar bullarna så går det lätt. Lägg på en oljad eller vattensköljd skärbräda vartefter. Om du tagit färsen direkt från kylen kan bullarna gärna få stå och bli lite rumstempererade 20 - 30 minuter innan du börjar steka, annars riskerar stekpannan att bli avkyld och bullarna mer kokta än stekta.
Bryn köttbullarna vackert gyllenbruna i en blandning av rapsolja och smör. Ta inte alltför många i stekpannan åt gången. Låt eftersteka några minuter tills de är färdiga rakt igenom.
Bullarna går att frysa i färdigt skick om du vill förbereda. Kan värmas på i ugn eller micro när det är dags att äta.

Ni har väl förresten sett att jag har ett särskilt inlägg med Julfavoriter, där ni kan hitta många go´bitar, både salta och söta, att sätta på julbordet.

Viewing all 818 articles
Browse latest View live